Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Από τα φοιτητικά χρόνια και μετά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά. Από πλευράς εκπαίδευσης, έχει αποφοιτήσει από Γαλλική Εμπορική Σχολή, από την Ανωτάτη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης και έχει κάνει ΜΒΑ στην Αθήνα. Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο όντας Διευθύντρια Εφοδιασμού Υλικών & Υπηρεσιών στη Βιομηχανία επί εικοσαετία και συμμετέχοντας ενεργά σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά συνέδρια και φόρουμ. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Προμηθειών και προωθεί την εκπαίδευση και την πιστοποίηση επαγγελματιών του κλάδου. Ασχολείται με την συγγραφή από παιδί, με χρονογραφήματα, διηγήματα και μελέτες σε θέματα όπως “Η ξυλογλυπτική της Σκύρου”, κ.α.
Μυθιστορήματα
Η Ζωή στον Ίσμαρο (2021), Περίπλους

Νουβέλες
Μία ζεστή ζεστή μέρα (2020), Περίπλους

Διηγήματα
Η Κυρία Άρτεμη Ριζάρη (2021), Bookguru.gr

Αφηγήσεις
Ο ποταμός απέναντι (2020), Περίπλους

Η Κυρία Άρτεμη Ριζάρη – Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου

Η κυρία


Τα στενά όρια της κοινωνίας στην εποχή της μεταχουντικής Ελλάδας δε στάθηκαν ικανά να κρατήσουν την Άρτεμη δέσμια στο νησί της.
Η μόρφωση, σκέφτηκε, αυτή είναι η βάση για το πέταγμά μου στη ζωή∙ θα «βγω έξω», θα φύγω.
Μετά δούλεψε πολύ να χτύσει σχέσεις και εμπορικές επαφές, τόσο που στο τέλος τα κατάφερε.
Έχετε μπρος στα μάτια σας ένα πολύ χρήσιμο πόνημα για νέες και νέους που ανοίγουν τα φτερά τους να πετάξουν στη ζωή, αλλά και για όχι και τόσο νέους ανθρώπους που, κουνώντας το κεφάλι, όλα τώρα τα βλέπουν σαν από την αρχή να είχαν μάτια όπως αυτά της κυρίας Άρτεμης Ριζάρη.

Διηγήματα, Bookguru.gr, 2021, 350 σελ.

Η Ζωή στον Ίσμαρο – Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου

Η Ζωή


Η συγκλίνουσα και οι αποκλίνουσες πορείες δύο νέων της γενιάς του Πολυτεχνείου. Εκείνη, η Ζωή, φοιτήτρια του Οικονομικού, εκείνος ο Βασίλης, φοιτητής της Αρχαιολογίας.
Στη σκιά του Ίσμαρου όπου κάνουν τις τελευταίες καλοκαιρινές τους διακοπές, το πάθος του Βασίλη για τις αρχαιολογικές ανασκαφές έρχεται αντιμέτωπο με την αγάπη του για την Ζωή και τον οδηγεί σε απρόσμενες περιπέτειες. Εκείνη, πάλι, φαίνεται να ζει τη σχέση τους μέσα από την εμμονική της προσκόλληση στο πρότυπο της κλασικής ελληνικής οικογένειας της ακριτικής Θράκης.
Και όλα αυτά με τους δύο φοιτητές ν’ αγωνίζονται ανυποψίαστοι για ένα δήθεν καλύτερο αύριο -χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με τις πράξεις τους υποδαυλίζουν το ίδιο τους το μέλλον- μέσα στο πλαίσιο των ζυμώσεων της ενδιαφέρουσας περιόδου της μεταπολίτευσης, που έθεσε τα θεμέλια όχι μόνο μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και νέων τύπων, προτύπων και συμπεριφορών.

Μυθιστόρημα, Περίπλους, 2021, 196 σελ.

Μία ζεστή ζεστή μέρα – Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου

Μία ζεστή ζεστή


Δεν μιλάει σε κανέναν γι’ αυτά που νιώθει, στην αρχή ούτε καν στον ίδιο τον εαυτό του. Ασχολείται με άλλα πολύ σοβαρά θέματα της εποχής του, είναι λογικό, είναι επιστήμονας, διαβασμένος και πανέξυπνος, όπως είμαι και εγώ άλλωστε, γι’ αυτό απολαμβάνουμε μαζί την παρέα και την βαθιά φιλία μας.

Όλοι γνωρίζουμε καλά και αγαπούμε ειλικρινά τον χαρακτήρα του φίλου μας, μαθαίνουμε από αυτόν παρακολουθώντας από κοντά τη ζωή και τις επιτυχίες του. Πόσο πραγματικά κοντά είμαστε όμως στην απογοητευμένη γενιά του Πολυτεχνείου;

Κρατάς στο χέρι σου μια ιστορία που πρέπει να σε βάλει σε δημιουργικές σκέψεις, χωρίς συμβιβασμούς και πάθος, ίσως έτσι να μπορέσεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους γύρω σου καλύτερα!

Νουβέλα, Περίπλους, 2020, 112 σελ.

Ο ποταμός απέναντι – Νάνσυ Καλφούδη-Παπάκου
Αληθινή ιστορία από τα πρώτα νεανικά χρόνια μιας Ελληνίδας, που την αφηγείται στα παιδιά της, χρόνια μετά. Η αφήγησή της ακολουθεί τ’ αχνάρια που οδήγησαν την ίδια και την οικογένειά της μέχρι τη μακρινή Αιθιοπία.

Μέσα στη φρίκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη σκληρή Βουλγαρική κατοχή στη Θράκη. H οικογένεια αναγκάζεται σε φυγή εξ αιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων του πατέρα, που διώκεται ανηλεώς. Περνούν με τρόμο και κακουχίες τον μεγάλο ποταμό και καταφέρνουν μέσα από αλλεπάλληλες αντιξοότητες, να ταξιδέψουν μένοντας ενωμένοι, διασχίζοντας πολλές χώρες, για τρία δραματικά χρόνια. Ξεπερνούν κινδύνους που απειλούν τις ζωές τους και ζουν περιπέτειες, ορισμένες από τις οποίες δεν ήθελαν μετά καν να θυμούνται. Παλεύουν με σθένος και ψυχή για να βιώσουν το αύριο και πάλι στον τόπο τους. Ο ποταμός στάθηκε καλός μαζί τους!

Τα χρόνια κύλησαν σαν τα νερά του Έβρου, που συνεχίζουν την αέναη ροή τους μέχρι να εκβάλουν στη Λευκή Θάλασσα, δηλαδή το Αιγαίο, όπως το λένε οι βόρειοι γείτονές μας από παλιά. Πόσο λευκή είναι όμως… Χιλιάδες τυραννισμένες ψυχές διέσχισαν και διασχίζουν καθημερινά αυτό το αλμυρόγλυκο σύνορο Δύσης και Ανατολής για να σωθούν από δικούς και ξένους. Μακάρι να καταφέρνουν να επιζούν όλες και να γυρίζουν κάποια μέρα, εκεί που νιώθουν και είναι Πατρίδα τους!

Αφηγήσεις, Περίπλους, 2020, 300 σελ.

Πηγές: Biblionet, Περίπλους, Bookguru.gr