Νίκη Σαλπαδήμου

Νίκη Σαλπαδήμου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νίκη Σαλπαδήμου κατάγεται από τη Σκόπελο, είναι εκπαιδευτικός, πρώην Σχολική Σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζει στην Αθήνα. Έγραψε και γράφει βιβλία για παιδιά και εφήβους, για να τους οδηγήσει στην ανακάλυψη της ομορφιάς, που κρύβουν μέσα τους τα βιβλία. Με τη βοήθεια του βιβλίου μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και πολύ περισσότερο το εσώτερο εγώ τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Η Νίκη Σαλπαδήμου είναι ενεργό μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πραγματοποιεί ομιλίες σε γονείς και μαθητές, για να γνωρίσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα, που προκύπτουν μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς», όπου κάνει κριτική βιβλίου για παιδιά και νέους και παρουσιάζει επίκαιρα θέματα που έχουν σχέση με λογοτέχνες και βιβλία. Έχει γράψει 12 βιβλία για παιδιά και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε τέσσερις συλλογικές εκδόσεις. Έχει γράψει τρία βιβλία για μεγάλους μεταξύ των οποίων «Το δημοτικό τραγούδι» ένα πόνημα που ερευνά το δημοτικό τραγούδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, με το προαναφερθέν θέμα, έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, καθώς και στο Ζ΄ διεθνές συνέδριο «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας», που πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο ως εισηγήτρια με θέμα «Ο Ρήγας ως λογοτέχνης». Για το συγκεκριμένο δοκίμιο έχει βραβευτεί. Κείμενά της και κριτικές βιβλίων εφήβων και ενηλίκων φιλοξενούνται σε διάφορα περιοδικά καθώς και στο site diastixo.gr.
Μυθιστορήματα
Μην ανησυχείς, μαμά, μεγάλωσα πια (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Διηγήματα
Η Νεφέλη (2001), Ευρώπη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Οι ξεχασμένοι ιππότες (1998), Αστήρ
Νεροκυλώντας (2001), Αστήρ
Έλα μαζί μου (2007), Κέδρος
Η παρέα, το γατάκι κι ένα ταξίδι (2010), Σαββάλας
Ένας σκύλος για μένα (2011), Σαββάλας
Ένας φίλος… φτερωτός (2016), Βεργίνα

Σπουδή και διδασκαλία
Η γραμματική μου για την Α΄ – Β΄ δημοτικού (1999), Αστήρ
Η γραμματική μου για την Γ΄ δημοτικού (1999), Αστήρ

Συλλογικά έργα
Οι εκθέσεις μου: Σκέφτομαι και γράφω για την Α και Β δημοτικού (1999), Αστήρ
Οι εκθέσεις μου: Σκέφτομαι και γράφω για την Γ δημοτικού (1999), Αστήρ
Με τη Δροσούλα και το Μαρουλή (2000), Αστήρ
Παίζουμε; (2005), Αστήρ
Αντώνης Δελώνης, Ο εκπαιδευτικός, ο λογοτέχνης, ο άνθρωπος (2010), Νέος Αργοναύτης
Το δημοτικό τραγούδι (2013), Γαβριηλίδης

Μην ανησυχείς, μαμά, μεγάλωσα πια – Νίκη Σαλπαδήμου

Μην ανησυχείς


Για να στεφθούν με επιτυχία οι στόχοι, που αφορούν το μέλλον κάθε νέου, απαιτούνται θυσίες μικρές ή μεγαλύτερες. Η ηρωίδα του βιβλίου από νωρίς έθεσε τον στόχο της, Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, και έκανε πολλές θυσίες για να τον πετύχει. Όταν ήρθε η επιτυχία, εκτός από ικανοποίηση, ένιωσε κι ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας. Επιπλέον αναγνώρισε ότι χρωστούσε πολλά στον εαυτό της, όσα είχε παραμερίσει και θυσιάσει για να κάνει τ’ όνειρό της πραγματικότητα. Για την ηρωίδα μας η ζωή έξω από τους τοίχους ήταν μια άγνωστη. Όσο για τον έρωτα αυτός κι αν της ήταν άγνωστος. Ελάχιστα γνώριζε για το άλλο φύλο κι αυτά από κουβέντες συμμαθητριών της, που ήταν ξεσκολισμένες από νωρίς στο παιχνίδι με τ’ αγόρια, ενώ εκείνη σίγουρα φάνταζε στα μάτια τους «μωρά παρθένος».

Τώρα όμως είναι ανυπόμονη, δεν θέλει να χάνει καθόλου χρόνο. Τον άγνωστο αυτόν κόσμο θα τον εξερευνήσει και δεν θ’ αφήσει την άγνοιά της να γίνει εμπόδιο στα σχέδιά της. Οι διακοπές στο Ρέθυμνο, δώρο της μαμάς της, θ’ αποτελέσουν το εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα στην πραγματική ζωή και στην περιπέτεια του έρωτα.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 332 σελ.

Ένας φίλος… φτερωτός – Νίκη Σαλπαδήμου

Ένας φίλος


Το μικρό καναρινάκι είναι ζωηρό και ανυπόμονο. Το κλουβί τού φαίνεται φυλακή. Ένα πρωινό, που έχουν ξεχάσει την πόρτα του κλουβιού του ανοιχτή αλλά και το παράθυρο του σπιτιού, ανοίγει τα φτερά του και πετά. Η χαρά του είναι απερίγραπτη. Βλέπει τόσο ωραία πράγματα κι ανυπομονεί να δει περισσότερα. Αφήνεται στη γοητεία της περιπλάνησης, το ταξίδι είναι υπέροχο και αισθάνεται για πρώτη φορά ελεύθερο και χαρούμενο. Η χαρά του όμως δεν κρατά για πολύ. Νιώθει τα φτερά του βαριά και προσγειώνεται φοβισμένο στη βιτρίνα ενός μαγαζιού. Εκεί το βρίσκει η Φωτεινή…

Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Βεργίνα, 2016, 80 σελ.

Ένας σκύλος για μένα – Νίκη Σαλπαδήμου

Ένας σκύλος για μένα


Αν αγαπάτε τα ζώα, και ιδιαίτερα τα σκυλάκια, ελάτε να γνωριστούμε. Με λένε Λουκά και κοντεύω τα εννιά. Για το σκύλο μου μου άρεσε το όνομα Ερμής. Είναι τόσο ζωηρούλης, του πάει πολύ το όνομα. Όσο για την κολλητή μου, που είναι περίεργη και χώνει τη μύτη της παντού, αυτή τη λένε Αφροδίτη.

Στην Αφροδίτη δεν έχω αποκαλύψει το μυστικό μου για τον Ερμή και ίσως δε θα το μάθει ποτέ, εκτός κι αν το καταλάβει απ’ τον ίδιο τον Ερμή. Θέλω όμως να ξέρετε ένα πράγμα: ό,τι έκανα για τον Ερμή, το έκανα μόνο από αγάπη. Αν ήσασταν στη θέση μου, κι εσείς το ίδιο θα κάνατε.

Το χαρούμενο πρόσωπο ενός παιδιού, η αθώα ξεγνοιασιά στο βλέμμα του, η αγάπη που νιώθει για το αγαπημένο του ζωάκι, το παιχνίδι με τους φίλους του, η ώρα του μαθήματος στο σχολείο και πολλές άλλες όμορφες εικόνες προβάλλουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και συναρπάζουν το μικρό αναγνώστη. Τα πρόσωπα της ιστορίας θα γίνουν φίλοι του και μαζί τους θα ζήσει και θα χαρεί την περιπέτεια, την αγωνία, τη χαρά της αγάπης κι όλα εκείνα που συνθέτουν ένα σκηνικό δράσης και γνώσης.

Εικονογράφηση: Αντώνης Ασπρόμουργος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Σαββάλας, 2011, 99 σελ.

Η παρέα, το γατάκι κι ένα ταξίδι – Νίκη Σαλπαδήμου

Η παρέα


Η παρέα, η πιο κολλητή μου, είναι η Ρένα και η Νικόλ. Εγώ φυσικά είμαι ο Μελέσιος, ο γατούλης. Όσο για το ταξίδι, σας το φυλάω για έκπληξη, και δε θα είναι η μοναδική. Ίσως, βέβαια, σκεφθείτε τι το περίεργο και ενδιαφέρον μπορεί να έχει η ιστορία ενός γατούλη! Να όμως που έχει, γιατί απ’ τα πρώτα βήματα της ζωής μου με χώρισαν απ’ τη μαμά μου. Δεν πρόλαβα να ζήσω στην αγκαλιά της ούτε τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι βρέθηκα, μικρούλι κι απελπισμένο, πεταμένο σ’ ένα χωράφι.
Η τύχη μού χαμογέλασε, όταν τα κορίτσια με πήραν σπίτι τους. Οι γλυκές μου μ’ αγάπησαν και με φρόντισαν με πολλή στοργή. Δυστυχώς για μένα στο σπίτι, στον επάνω όροφο, ζούσε ο στριμμένος σπιτονοικοκύρης τους. Αυτός το έβαλε σκοπό του να με εξαφανίσει. Στο τσακ τη γλίτωσα, όταν με πέταξε στο ξεροπήγαδο, χάρη στα κορίτσια που με έσωσαν. Γι’ αυτό σας λέω, η ζωή μου έχει απ’ όλα: περιπέτεια, αγωνία, χιούμορ, παιχνίδι, γνωριμίες και φυσικά ένα ταξίδι. Όταν με γνωρίσετε και ζήσετε μαζί μου τις χαρές και τις αγωνίες μου, θα με βάλετε στην καρδιά σας. Θα μ’ αγαπήσετε και θα με κάνετε δικό σας. Γι’ αυτό δεν αμφιβάλλω καθόλου.

Εικονογράφηση: Γιώργος Τσίτρας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Σαββάλας, 2010, 187 σελ.

Έλα μαζί μου – Νίκη Σαλπαδήμου

Έλα μαζί μου


Διακοπές! Λέξη μαγική. Κι είναι στ’ αλήθεια μαγεία όταν τις περνάς με μια φίλη σου σε νησιά του Αρχιπελάγους. Οι διακοπές για τη Λότη και τη Ράνια έχουν απ’ όλα: καινούριους φίλους, ωραία μέρη, θάλασσες με διάφανα νερά και… μια πληγωμένη γοργόνα.

Τη γοργόνα τη λένε Μερόπη και είναι η μεγάλη έκπληξη των διακοπών! Το πρόβλημα της Μερόπης θα συγκινήσει τα κορίτσια και θα το κάνουν δική τους υπόθεση, για να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στα χείλη της και η ελπίδα στην καρδιά της.

Μια καλοκαιρινή ιστορία που αποδεικνύει πως η αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κέδρος, 2007, 168 σελ.

Οι ξεχασμένοι ιππότες – Νίκη Σαλπαδήμου

Οι ξεχασμένοι ιππότες


Καλοκαίρι στη Ρόδο, στο νησί του Ήλιου. Ο Άρης κι ο Παντελής επισκέπτονται την παλιά πόλη και το καστέλλο, το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου της εποχής των Ιπποτών. Εκεί, από έκπληξη σε έκπληξη, με τη μαγική δύναμη της φαντασίας και τη θαυμαστή ομορφιά μιας ψηφιδωτής εικόνας, γυρίζουν το χρόνο αιώνες πίσω, στην εποχή των Ιπποτών κι αποκαλύπτουν την ιστορία της Βερενίκης. Μια ιστορία γεμάτη δράση, περιπέτεια, μυστήριο, αγωνία!
Η κυρά της θάλασσας, πρόσωπο που “παίζει” ανάμεσα στο θρύλο και στην πραγματικότητα, θα ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας με άφταστη μαεστρία, αλλά και συνταραχτικές αποκαλύψεις για τους πρωταγωνιστές μας, που φυσικά, δεν είναι καθόλου ξένοι και για την ίδια.
Μια συναρπαστική ιστορία, που μας ταξιδεύει στην εποχή των Ιπποτών, των κουρσάρων και των πειρατών, αλλά και των ανδρείων παλικαριών, που δεν δειλιάζουν μπροστά σε κανέναν κίνδυνο, όταν πρόκειται για το καλό και τη σωτηρία της πατρίδας.

Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Αστήρ, 1998, 123 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις, Βεργίνα, Αστήρ, Σαββάλας, Κέδρος

Please wait...