Νικόλαος Γ. Καρίμαλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νικόλαος Γ. Καρίμαλης γεννήθηκε στο χωριό Μάραθο Πέρα Μεριάς στην Ικαρία και μεγάλωσε από αγρότες γονείς.
Τελείωσε τις δύο τάξεις στο ημιγυμνάσιο του Ευδήλου και συνέχισε στο γυμνάσιο του Αγίου Κηρύκου ως του 1939. Στην κατοχή (1942) κατέφυγε στη Μέση Ανατολή και υπηρέτησε τριάμισι χρόνια στον εκεί ελληνικό στρατό ως απλός στρατιώτης, Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα, και αφού παρέμεινε για λίγο στο νησί του, στην συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου εργάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία ως πολιτικός δημόσιος υπάλληλος απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο άγνωστος επισκέπτης – Νικόλαος Γ. Καρίμαλης
Η ιστορία του Νέστορα, ενός ορφανού καλογερόπαιδου, και της Μέλπως, κόρης πλουσίων, αρχίζει, όταν συναντιώνται -παιδιά ακόμα- στην Ικαρία. Η παιδική φιλία εξελίσσεται σε νεανικό έρωτα, που όμως δεν είναι αρκετός για να ξεπεράσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν. Η Μέλπω παντρεύεται έναν πλούσιο Αθηναίο και επιστρέφει στο νησί. Ο Νέστορας, πικραμένός και απογοητευμένος, φεύγει για την Αθήνα.

Χρόνια αργότερα, πλούσιος τώρα και εντελώς αλλαγμένος εμφανισιακά, ο Νέστορας επιστρέφει σαν ένας άγνωστος επισκέπτης θέλοντας να βοηθήσει την πατρίδα του. Μα ίσως είναι πολύ αργά πια για να ξεχαστεί το παρελθόν και να γίνει μία νέα αρχή γι’ αυτόν και τη Μέλπω.

Μυθιστόρημα, Άρτεμις Ταυροπόλος, 2010, 970 σελ.

Η Τιμωρία του Μουσταφά – Νικόλαος Γ. Καρίμαλης
Η Τιμωρία του Μουσταφά είναι ένα μυθιστόρημα με ιστορικές καταβολές…

1731, εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο πονηρός Μουσταφάς, ένας ξεπεσμένος αρχοντοχωριάτης, κατορθώνει, χάρη στην εξυπνάδα του να διοριστεί αφέντης στο νησί της Ικαρίας. Η απληστία, ο εγωισμός και η κακία του γρήγορα τον φέρνουν σε σύγκρουση με τους κατοίκους του νησιού. Όμως, το ένα μετά το άλλο, τα σχέδια του να εξευτελίσει και να τρομοκρατήσει τους περήφανους Καριώτες ναυαγούν, καθώς εκείνοι αποδεικνύονται εξυπνότεροι…

Μυθιστόρημα, Νότιος Άνεμος, 2013

Ο πατριώτης – Νικόλαος Γ. Καρίμαλης
Από παιδί ο Ίκαρος, γιος του κηπουρού στο κτήμα του μεγαλο-επιχειρηματία Δούκα, έδειξε ότι είχε την ικανότητα και τη θέληση να πετύχει τα όνειρά του και να διακριθεί, παρά την ταπεινή καταγωγή του. Σ’ όλη του τη ζωή βρέθηκε αντιμέτωπος με εμπόδια που σκόπιμα έβαλαν στο δρόμο του οι Δουκαίοι, που δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ένα φτωχό παιδί θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον γιο τους, τον Πελοπίδα. Ο Ίκαρος υπόμεινε και επέμεινε και πάλεψε ως το τέλος της σύντομης ζωής του και αναδείχτηκε σε εθνικό ήρωα μετά το θάνατό του.

O Ικάριος συγγραφέας Νικόλαος Γ. Καρίμαλης, θαλερός και χυμώδης, σαν τον γέρο-πλάτανο, μετά από τον «Άγνωστο Ταξιδιώτη» και το «Η τιμωρία του Μουσταφά», συνεχίζει να δημιουργεί στον απαιτητικό χώρο της λογοτεχνικής συγγραφής, με το τρίτο του πολυσέλιδο μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Πατριώτης». Έχοντας φτάσει στην ένατη δεκαετία της ζωής του, παραμένει ακμαίος και δημιουργικός επιβεβαιώνοντας τις διαπιστώσεις των επιστημόνων σχετικά με την ενεργητική μακροβιότητα των Ικαρίων.
Πρόκειται για μυθιστόρημα, αποτελούμενο από πενήντα τέσσερα κεφάλαια. Η δράση του τοποθετείται μεταξύ του 1920 και του 1940, εποχή γεμάτη εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις, που φόρτωσε και με άλλα βάρη τον αγώνα του καθημερινού μόχθου των απλών ανθρώπων. Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και μια εθνική τραγωδία, στο έργο του Καρίμαλη ανιχνεύονται τα πρώτα βήματα και οι συνθήκες δημιουργίας της νέας ελληνικής αστικής τάξης με όλες της τις αντιφάσεις. Ο λόγος ρέει φυσικός και αβίαστος, δίνοντας έτσι στο ύφος ζωντάνια και αμεσότητα. Η ευχέρεια και η συχνότητα χρήσης του διαλόγου προσιδιάζει σε κείμενο θεατρικό ή σεναριακό. Η ιδεολογική αναζήτηση, κινείται γύρω από την φιλοπατρία την αξιοκρατία, τον ηρωισμό, και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα χαλαρά σημεία στη ροή και η μελετημένη αλληλουχία των εναλλαγών κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.
Όσον αφορά την εμπορική διάσταση της έκδοσης, ο συγγραφέας (όπως μας έχει συνηθίσει και στα προηγούμενα έργα του) σε μια κίνηση ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, ακόμα μια φορά, παραχωρεί τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου σε δύο μη κερδοσκοπικά σωματεία, στο περιοδικό δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» και στην πολιτιστική κίνηση «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ»

Μυθιστόρημα, Νότιος Άνεμος, 2015, 376 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο άγνωστος επισκέπτης (2010), Άρτεμις Ταυροπόλος
Η Τιμωρία του Μουσταφά (2013), Νότιος Άνεμος
Ο πατριώτης (2015), Νότιος Άνεμος

Πηγές: BIBLIONET, Άρτεμις Ταυροπόλος, Νότιος Άνεμος