Νίκος Αδάμ Βουδούρης

Ελληνες λογοτέχνες


Ο βυθός είναι δίπλα
Ιστορίες προσώπων που εκποιούν τη λύπη τους, αποθηκεύουν τη χαρά και εχθρεύονται την κανονικότητα. Σπίτια, μαγαζιά, ιδρύματα, δρόμοι και πλατείες είναι τα σκηνικά των δέκα διηγημάτων, που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
– Πότε μια μάνα θα απαλλαγεί επιτέλους από το μπουρνούζι του γιου της;
– Τι μπορεί να συμβεί στην πίσω πλευρά, την ανήλιαγη, ενός καλοστημένου ευπρεπούς ολόλευκου σπιτιού;
– Αντιγράφονται οι λυγμοί και οι στεναγμοί;
– Ποιος είναι ο μπέκο παρμιτζάν;
– Σε ποιο θρόνο ανέβηκες όταν ήσουνα μικρός και αλήτευες εκεί στα πέριξ της Ελευσίνας;
– Ποιος βυθός σε περιμένει ένα βροχερό Σαββατοκύριακο και τι παραπάνω έχεις εσύ από τους άλλους;
Περιέχονται τα διηγήματα: “Το Λουτρικό”, “Το καλό, άσπρο σπίτι”, “Λυγμούς αποστηθίζω”, “Μπέκο παρμιτζάν”, “Και ο καιρός κατακόκκινος”, “Ο θρόνος”, “Ο βυθός είναι δίπλα”, “Τα σφαγεία”, “Idaho fucking freedom”, “Το πάνω χέρι”.

Καϊάφας
Η τιμωρία κι ο Χορμόβας
Ενα πρωι κάτι αξύριστοι άντρες, με τατουάζ, με χαϊμαλιά και σκουλαρίκια, με φαρδιά πολύχρωμα πουκάμισα και παντελόνια μέχρι το γόνατο, κατέλυσαν στην παραλία, τέσσερις πέντε απ’ αυτούς είχαν και σκυλιά. Στα σκυλιά τους είχαν δώσει περίεργα ονόματα, όλα τα σκυλιά είχαν τίτλο, άκουγα, ας πούμε: έλα, Βαρόνε, πάρ’ τον Πρίγκιπα, ήσυχα, Κόμη, και άκουσα και το υπέροχο: Μαρκησία, και η Μαρκησία ήταν μια κανελιά μεγαλόσωμη σκύλα, κι αυτός που της φώναξε ήταν το αφεντικό της. Αυτός ξεχώριζε απ’ τους άλλους, ήταν, ας πούμε, ο αρχηγός, είχε ξυρισμένο το πρόσωπό του, ο μόνος μέσα σ’ όλους, είχε μακριά μαλλιά που έλαμπαν κι έμοιαζαν βρεγμένα χωρίς να είναι, αυτόν όλοι οι άλλοι δεν τον έλεγαν με το μικρό του, δεν τον φώναζαν Γιάννη, Κώστα, ή Μιχάλη, όλοι τον έλεγαν Χορμόβα…

Μυθιστορήματα
Καϊάφας (2016)

Διηγήματα
Ο βυθός είναι δίπλα (2008)

Συλλογικά έργα
Ελληνικά ονόματα (2010)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Πατάκη, Κέδρος

85 views.