Ολγα Λένη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Όλγα Πατσούρα-Λένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα.
Έζησε στην Πάτρα τα φοιτητικά της χρόνια και απέκτησε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ζει στην Πάργα.
Το 2015 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό τμήμα “Δημιουργικής Γραφής” του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.
Τον Ιούνιο του 2014 συμμετείχε στο συλλογικό έργο “Ποίηση” από τις εκδόσεις δίγαμμα, των διακριθέντων του 1ου λογοτεχνικού διαγωνισμού “Μίμης Σουλιώτης” με το ποίημα “Ερωτικό”.
Τον Φεβρουάριο του 2015 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων “Μάτια στο καρφί”, εκδόσεις Γαβριηλίδης που αποτελείται από δώδεκα διηγήματα.
Το Σεπτέμβριο του 2015 συμμετείχε στο συλλογικό έργο “Τριάντα μέρες… “σινιάκι””, εκδόσεις Βάρφης, των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΔΜ με το διήγημα “Πάτρα Αγκόνα”.
Το 2017 συμμετείχε στο συλλογικό έργο “Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει…” εκδόσεις Το δόντι, που περιλαμβάνει τα διηγήματα των διακριθέντων στο διαγωνισμό μικροαφηγημάτων από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, με το διήγημα “Κόκκινο”.
Τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε η νουβέλα “Όταν ο Άγγελος είχε φτερά”, από τις εκδόσεις Περίπλους.

Μάτια στο καρφί – Όλγα Πατσούρα-Λένη

Ένας δάσκαλος, ένα κορίτσι που ψάχνει πατρίδα, μια μάνα με την κόρη της σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, η ερωτευμένη, μια αινιγματική φιγούρα, ένας αλλιώτικος καθηγητής, μία γυναίκα με χιούμορ, ένας σωστός σύζυγος, ο μοναχικός άνδρας, μια γυναίκα με αυτοεκτίμηση, μια ηλικιωμένη, η Ελίζαμπεθ που θέλει να ξεχάσει…
Πεινασμένα μάτια κοιτούν στο καρφί. Άνθρωποι που συναντήθηκαν επάνω στο χαρτί. Διαφορετικοί κι όμως, τόσο όμοιοι. Ζουν, αγαπάνε, πονάνε, ελπίζουν, υποφέρουν, πεθαίνουν, ξαναγεννιούνται…
Ιστορίες καθημερινές, μα ασυνήθιστες. Βαθιά ανθρώπινες, όσο και οι ήρωές τους. Τόσο αληθινές, όσο τους επιτρέπει η αλήθεια τους…

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2015, 79 σελ.

Όταν ο Άγγελος είχε φτερά – Όλγα Λένη

Το Φθινόπωρο κυλούσε υγρό και λασπωμένο, στα στενά σοκάκια του νησιού. Η ρουτίνα του σχολείου έσωζε την κατάσταση.
Αυτό που μου συνέβαινε ήταν μπερδεμένο. Είχα μια κανονική ζωή και μια ευχάριστη δουλειά. Η θέση μου στην κοινωνία ήταν ενδιαφέρουσα και είχα αρκετούς φίλους. Κι αν πάθαινα αμνησία, θα μπορούσα να λέω πως ζούσα την ζωή που ονειρεύτηκα. Η μνήμη όμως δεν με άφηνε να το χαρώ.
Όταν ξάπλωνα στο κρεβάτι μου, εκείνες τις στιγμές που αναλογιζόμουν τα στραβά και τα σωστά της ζωής μου, ο Άγγελος ήταν εκεί. Σαν ένα φάντασμα που ζητούσε πίσω την ζωή του, έτσι καθόταν, με κοιτούσε και περίμενε. Τότε όλα έμοιαζαν με λάθος και η ζωή μου φάνταζε σαν μπάλωμα στη ζωή που δεν έζησα. Δάκρυα στέγνωναν στο μαξιλάρι μου και όνειρα που ταξίδευα για να τον βρω, τάραζαν τον ύπνο μου.
Μετά, έρχονταν πάλι το πρωί και όλα ήταν ωραία, μέχρι να μείνω μόνη τη νύχτα και να λογοδοτώ για λάθη που δεν έκανα μόνη μου…

Νουβέλα, Περίπλους, 2017, 108 σελ.

Πικρά σταφύλια – Όλγα Πατσούρα-Λένη

Αφηγήματα
Η Όλγα Λένη επέλεξε τον τόπο και τον χρόνο για τις 24 μικρές ιστορίες της από μια πιο μακρινή εποχή, αυτή που περικλείει μέσα της την ταραγμένη ζωή, πριν και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στην ελληνική επαρχία. Πέτρινος και άκαρπος ο τόπος, φτωχικά τα σπίτια, σκληροί οι άνθρωποι μέσα στις στερήσεις μιας Ελλάδας που αγωνίζεται να φτιάξει μια αξιοπρεπή ζωή μα οι συνθήκες δεν της το επιτρέπουν πάντοτε. Οι ήρωές της διαγράφουν με σαφήνεια το πρόσωπό τους· ξεκάθαροι χαρακτήρες στα πιστεύω τους, στις επιθυμίες τους, στις πράξεις τους. Η περιπέτεια που τους αναλογεί χωράει στο μικρό σώμα των αφηγήσεων, χωρίς να περισσεύει τίποτε ή να υστερεί σε κάτι…
Πρόλογος έκδοσης: Διώνη Δημητριάδου

Διηγήματα, ΑΩ Εκδόσεις, 2019

Νουβέλες
Όταν ο Άγγελος είχε φτερά (2017), Περίπλους

Διηγήματα
Μάτια στο καρφί (2015), Γαβριηλίδης
Πικρά σταφύλια (2019), ΑΩ Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
“Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει…” (2017), Το Δόντι

Πηγές: BIBLIONET, Γαβριηλίδης, Περίπλους