Πέτρος Ζούλιας

Πέτρος Ζούλιας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πέτρος Ζούλιας γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη σχολή θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνοθεσίας του Λυκούργου Σταυράκου και τη δραματική σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Το 1990 τιμήθηκε με το Α’ Bραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας για την ταινία του “Μαγική Λυχνία”. Το 1995 η ταινία του “Παραμονή Πρωτοχρονιάς” απέσπασε πέντε βραβεία στο ίδιο φεστιβάλ.
Το 1998 δημιούργησε τον θεατρικό πολυχώρο “Χώρα Τεχνών” στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοξενήθηκαν πολλές σημαντικές θεατρικές, μουσικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ελληνικές και ξένες. Κατά την περίοδο 2004-2005 το “Χώρα” φιλοξένησε το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας (Νέα Σκηνή).
Θεατρικές σκηνοθεσίες: “Θηλιά” του Patrick Hamilton (1998), “H κυρία με τις καμέλιες” του Alexandre Dumas (2000), “Το φάντασμα της όπερας” του Gaston Leroux (2001), “Γλυκό πουλί της νιότης” του Tennessee Williams (2002), “Βρώμικοι άγγελοι” του Βασίλη Αναστασίου (2003), “Οι δύο ορφανές” του Adolphe d’ Ennery (2004), “Ο Τζακ Νίκολσον έστριβε τσιγάρα” του David Lindsay-Abaire (2005), “Παράξενος επισκέπτης” του Tennessee Williams (2006), “Αιδοίων μονόλογοι” της Eve Ensler (2006), Rocky Horror Show του Richard O’ Brien (2006), “Eυτυχία Παπαγιαννοπούλου” του Πέτρου Ζούλια (2007), “Nuts” του Tom Topor (2007), “Misery” των Stephen King – Simon Moore (2008), “Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες” του Richard Alfieri (2008) και “Rock Story” της Λείας Βιτάλη (2009). Το 2008 απέσπασε το Α’ Βραβείο Σκηνοθεσίας για το θεατρικό του έργο “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου”.
Από το 2004 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Θεατρικά έργα
Οι επισκέπτες (2009), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μαρίκα (2021), Δωδώνη

Διασκευές
Alexandre Dumas: Η κυρία με τις καμέλιες (2000), Εξάντας
Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος: Αστροφεγγιά (2016), Κάπα Εκδοτική

Μαρίκα – Πέτρος Ζούλιας

ΜαρίκαΈνα έργο βασισμένο στη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη


Το θεατρικό έργο Μαρίκα του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε μετά από έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Η βιογραφική αφήγηση ξεκινά από το 1936, χρονιά των εγκαινίων του Θεάτρου Ρεξ-Κοτοπούλη, όταν το όνειρο της μεγάλης πρωταγωνίστριας να στήσει ένα υπερσύγχρονο θέατρο που θα ανταγωνιζόταν το Εθνικό παίρνει σάρκα και οστά, και την ακολουθεί μέχρι τον θάνατό της, το 1954.
Η Μαρίκα, η αθυρόστομη, η ερωτικά απελευθερωμένη, η παθιασμένη με το θέατρο, η δαιμόνια επαγγελματίας, η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια κάθε ρεπερτορίου, η θιασάρχισσα που αναδεικνύει νέα ταλέντα είναι όχι μόνο μια σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Και βέβαια υπάρχει και η Μαρίκα-γυναίκα· κυρίως με τον πολύκροτο δεσμό με τον Ίωνα Δραγούμη.

Επιμέλεια: Κλεονίκη Μαγκλάρα
Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο

Θεατρικό, Δωδώνη, 2021, 112 σελ.

Οι επισκέπτες – Πέτρος Ζούλιας

Οι επισκέπτεςΕλεύθερη διασκευή από το “Στρίψιμο της βίδας” του Χένρι Τζέιμς


Ο Χένρι Τζέιμς πλέκει τον δραματουργικό του ιστό στο απόλυτα υποκειμενικό. Ο άνθρωπος με το είναι και το φαίνεσθαι. Ο άνθρωπος με το Θεό και το δαίμονα. Ο άνθρωπος ενήλικας και παιδί. Αθώος και ένοχος. Νεκρός και ζωντανός. Παρελθόν και παρόν του εαυτού του. Ο ένας και μοναδικός άνθρωπος. Ο ίδιος και η σκιά του. Το φάντασμά του. Η γκουβερνάντα. Η αφηγήτρια. Ακροβατεί στο μαύρο και το λευκό του προσωπικού της σύμπαντος σε έναν άξονα: Να βρει το αυτονόητο. Να βρει τον εαυτό της. Ποια είναι. Ποια είναι;…

Επιμέλεια: Μαρία Μαυροματάκη
Δραματουργικός σύμβουλος: Αντώνης Γαλέος

Θεατρικό, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Εκδόσεις Καστανιώτη

Please wait...