Θάνος Μπλούνας

Θάνος Μπλούνας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θάνος Μπλούνας, τ. πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φθιώτιδα.
Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία του Παιδιού και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη Σκωτία και τη Γερμανία. Εργάστηκε, αρχικά για τέσσερα χρόνια δάσκαλος σε σχολεία της Φθιώτιδας και στη συνέχεια ως τη συνταξιοδότησή του, σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Διατέλεσε και Δήμαρχος Στυλίδας από 1991 έως και το 1998. Η ποιητική του συλλογή για παιδιά “Πράματα και θάματα” τιμήθηκε το 2005 με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Η εργογραφία του εκτός από βιβλία της ειδικότητάς του για εκπαιδευτικούς, απόσχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ και από άρθρα σε παιδαγωγικά περιοδικά, περιλαμβάνει τέσσερα παιδικά βιβλία και άλλα έξι με μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα.
Μυθιστορήματα
Ένοχα μυστικά (2010), Οιωνός
Δεν το έμαθαν ποτέ (2021), Χρόνος Εκδόσεις

Διηγήματα-Νουβέλες
Στη στροφή του ονείρου (2006), Μιχάλης Σιδέρης
Η εξομολόγηση (2012), Οιωνός
Κι αλλού η ζωή μας πάει… (2012), Οιωνός

Συλλογικά έργα
Ηδονών ήδιον έπαινος: Θεωρήσεις της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας (2018), Τζιόλα

Δεν το έμαθαν ποτέ – Θάνος Μπλούνας

Δεν το έμαθαν ποτέ


Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του αμοιβαίου έρωτα ενός αντιστασιακού, που καταζητούσαν οι Γερμανοί τον Νοέμβριο του ’42 στη Λαμία, και μιας νεοφερμένης στην πόλη αυτή ιερόδουλης, με μωρό. Συμπτωματικά, την ίδια περίοδο θα βρεθούν στη φθιωτική πρωτεύουσα ένας μεσήλικος παπάς με τη νεαρή παπαδιά του, ένας θεομπαίχτης θεολόγος, “φίλος” του παπά και μια νεαρή αθηναία Αρσακειάδα, χήρα αντάρτη του ΕΛΑΣ. Μετά την απελευθέρωση ο θεολόγος θα γίνει βουλευτής, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν τη ζωή τους στην περιοχή της Στυλίδας. Κοντά τους θα μεγαλώσουν τρία αγόρια, που θα γίνουν αχώριστοι φίλοι.
Το βιβλίο αποτελεί μια ακτινογραφία της ζωής των ηρώων του στη Φθιώτιδα κατά τη διάρκεια των πέτρινων χρόνων της Κατοχής και του Εμφυλίου, καθώς και της περιόδου που ακολούθησε ως το τέλος περίπου του προηγούμενου αιώνα.
Στις σελίδες του, παράλληλα με το “φαίνεσθαι και το είναι” των ηρώων και των σχέσεών τους, συνυπάρχουν και συμπλέκονται:
– ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία
– έρωτες και “έρωτες”
– φιλίες και λυκοφιλίες
– άγιες “πόρνες” και “άγιες” μοιχαλίδες
– μυστικά και ψέματα
– απρόσμενες αποκαλύψεις και ανατροπές
– βολεμένοι προδότες και αθώα θύματα
– αδίστακτοι τυχοδιώκτες και φυλακισμένοι ιδεολόγοι αλλά και η Νέμεση, που περιμένει κάποιους στη γωνία.

Μυθιστόρημα, Χρόνος Εκδόσεις, 2021, 576 σελ.

Κι αλλού η ζωή μας πάει… – Θάνος Μπλούνας

Κι αλλού η ζωή


Σεπτέμβριος 2010 – Μάιος 2011: Εννιά μήνες από τη ζωή του Μάκη, ενός μικροαστού, που ζει στην υποβαθμισμένη αθηναϊκή συνοικία του Αγίου Παντελεήμονα.
Μπουχτισμένος σύζυγος μιας “ανυπόφορης φάλαινας” καταπιεσμένος στη δουλειά του από τον αντιπαθητικό προϊστάμενό του, διπλά οργισμένος με την παραβατικότητα των οικονομικών μεταναστών και τις απαιτήσεις της τρόικας και του μνημονίου, διαπιστώνει πως “νέος γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή τον πήγε”.
Αναζητώντας διέξοδα θα γνωρίσει όσες γυναίκες δεν είχε γνωρίσει σ’ όλη την ως τότε ζωή του και θα απολαύσει αξέχαστες ερωτικές στιγμές. Ταυτόχρονα όμως θα δοκιμάσει επώδυνες εκπλήξεις, θα ζήσει από κοντά γεγονότα που θα συγκλονίσουν το πανελλήνιο, θα περάσει κόκκινες γραμμές και θα οδηγηθεί ανεπαισθήτως στην απέναντι πλευρά.

Νουβέλα, Οιωνός, 2012, 119 σελ.

Η εξομολόγηση – Θάνος Μπλούνας

Η εξομολόγησηΔιηγήματα και νουβέλες


Δέκα ιστορίες, άλλες του εδώ και τώρα κι άλλες του εκεί και του όχι μακρινού τότε, που θα ξαφνιάσουν ευχάριστα τον αναγνώστη, προκαλώντας άλλοτε το χαμόγελο κι άλλοτε τη συγκίνηση και τον προβληματισμό του:
– Ο Άδωνης και η Αφροδίη στη σύγχρονη Τζια και το απρόσμενο τέλος της σύντομης γνωριμίας τους.
– Ο λόγιος ογδοντάρης και η εξομολόγηση σ’ έναν ψυχίατρο με ράσα για τη σχέση του με τη ρώσικη μαφία…
– Ο Μένιος, η “λέρα”, αυτοδιορισμένος νεκροθάφτης μιας μικρής πόλης, και η μετάλλαξή του.
– Οικογενειακά μυστικά και ψέματα, μια κηδεία μ’ έναν γκέι που υποδύεται το σύζυγο της κόρης του νεκρού και η υπόσχεση της τελευταίας…
– Ο κύριος Πρόκλος και το φάντασμα στο ρέμα της Αγράδας.
– Ο “Κάντιος”, ο “Νάρκισσος” και η Νικόλ που στα ταξίδια της προτιμούσε το τρένο…
– Ο χαμηλοσυνταξιούχος με το άνεργο γιο του και το ψυγείο τους.
– Ο πατέρας-άχθος αρούρης και υποψία της κόρης του.
– Αποσπάσματα από 22 συνεδρίες, με αφηγήσεις της δεκάχρονης Φιλίτσας στη σχολική ψυχολόγο, που αποκαλύπτουν ένα δράμα.

Διηγήματα, Νουβέλες, Οιωνός, 2012, 296 σελ.

Ένοχα μυστικά – Θάνος Μπλούνας

Ένοχα μυστικά


Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για πρόσωπα και γεγονότα φανταστικά, για τη ζωή και τις σχέσεις αγάπης, έρωτα και μίσους κάποιων “επώνυμων” κατοίκων μιας μικρής αντιπροσωπευτικής πόλης της ελληνικής επαρχίας.

Στο επίκεντρό της η Λόπη Παπαστάμου. Όμορφη, φιλήδονη, φιλόδοξη κι αδίστακτη, ονειρεύεται, με τη βοήθεια των πολιτικών διασυνδέσεων του πατέρα της, να γίνει δήμαρχος κι αργότερα μέλος της Βουλής. Στη δεκαετία του ’90, την κρισιμότερη για τα σχέδιά της, αρκετοί άντρες -θαυμαστές, εραστές, πολιτικοί φίλοι κι αντίπαλοι- θα βρεθούν στο δρόμο της. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Κώστας Βούζαλος, ένας παλιός περιφρονημένος θαυμαστής της, που θα αποτελέσει το βασικό πολιτικό της αντίπαλο.

Η μακρόχρονη σύγκρουσή τους θα σημαδευτεί από ίντριγκες, ανατροπές κι επώδυνες ματαιώσεις. Και με το απροσδόκητο τέλος της θ’ αρχίσουν να αποκαλύπτονται μια σειρά από ένοχα μυστικά.

Μυθιστόρημα, Οιωνός, 2010, 365 σελ.

Στη στροφή του ονείρου – Θάνος Μπλούνας

Στη στροφή του ονείρουΝουβέλες


Ο συγγραφέας, με την άνεση παλιού παραμυθά, συναντιέται με τον αναγνώστη σ’ αυτό το βιβλίο για να τον παρασύρει στον κόσμο της μυθοπλασίας με τρεις ιστορίες τριών αντίστοιχα απλών ανθρώπων της εποχής μας: του Δημήτρη, ενός μοναχικού συνταξιούχου, της Μάρως, μιας άνεργης νέας γυναίκας, και του Αλέξανδρου, ενός προδομένου άντρα στα πρόθυρα της τρίτης ηλικίας.

Συνδετικός κρίκος των τριών ιστοριών και των ηρώων τους το ταξίδι στο όνειρο, που ξεκινά ο καθένας τους κουβαλώντας τις προσωπικές του «αποσκευές»: μνήμες κι ανεκπλήρωτες επιθυμίες, προσδοκίες, αλλά και φόβους, βεβαιότητες κι ακλόνητα “πιστεύω” για τους ανθρώπους και τη ζωή. Κάποτε, καθένας από τους ήρωες του βιβλίου θα φτάσει στη στροφή του ονείρου. Κι εκεί, καθώς το τοπίο ξαφνικά αλλάζει, θα…

Νουβέλες, Μιχάλης Σιδέρης, 2006, 269 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μιχάλης Σιδέρης, Οιωνός, Χρόνος Εκδόσεις