Θεόδωρος Λιμήτσιος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1976.
Το 1999 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Αρχή». Από το 1999 μέχρι το 2011 συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα. Έχει οργανώσει ως διδάσκων/εισηγητής σεμινάρια θεατρικής δημιουργίας με τίτλο «Ο Ηθοποιός μπροστά από ένα μικρόφωνο». Το 2011 εγκαταστάθηκε στη Βιέννη όπου συνεργάστηκε με το voiceactors.at. Την ίδια χρονιά δημιούργησε τον ελληνοαυστριακό θεατρικό θίασο «…προς τον ήλιο», όπου διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Μυθιστορήματα
Εγώ μεγάλωνα για σένα… (2020), Ελληνικά Γράμματα
Μαρουσώ (2021), Ελληνικά Γράμματα
Το Γέλιο Σου (2022), Ελληνικά Γράμματα
Καρτέρεμα (2023), Ελληνικά Γράμματα

Καρτέρεμα – Θεόδωρος Λιμήτσιος

Καρτέρεμα


Άνδρος, αρχές εικοστού αιώνα…
Μια βάρκα προσαράζει στα βράχια κουβαλώντας ένα απροσδόκητο φορτίο…
Η «Ωραία Ελένη» ετοιμάζεται να βάλει πλώρη για λιμάνια μακρινά…
Μια μάνα περιμένει με αγωνία την επιστροφή του παιδιού της…
Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας ανθίζει στον Νεραϊδότοπο…

Τήνος, αρχές εικοστού αιώνα…
Ένας ανεπιθύμητος αρραβώνας… Η φλόγα της αγάπης καίει ακόμα στην καρδιά του βοσκού που πλάθει χίμαιρες στο μάρμαρο…
Ο ναυτικός βρίσκει απάγκιο στο νησί προδίδοντας τη θάλασσα για μια γυναίκα… Μια κόρη το σκάει απ’ το σπίτι καθώς η μοίρα σκηνοθετεί το αλλοπρόσαλλο σενάριο της ζωής…

Αθήνα, αρχές εικοστού αιώνα…
Καθημερινή μάχη για τη ζωή σ’ ένα νοσοκομείο – αποθήκη ψυχών…
Mες στο έρεβος γεννιέται μια δυνατή φιλία, κι ένα μικρό θαύμα γκρεμίζει τα ιατρικά θέσφατα…

Τρία γεωγραφικά σημεία στον χάρτη της πονεμένης Ελλάδας του εικοστού αιώνα που συνθέτουν μιαν ιστορία γεμάτη έρωτα, αγάπη, πόνο. Γιατί όταν πιστεύεις πως έχεις ξεγελάσει το πεπρωμένο, αυτό επιστρέφει για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα. Κι όσο πιο κοντά φτάνεις στον θάνατο τόσο πιο κοντή φαντάζει η ζωή που έζησες.
Η αξία όμως αυτής της ζωής επιβεβαιώνεται καθημερινά
από αυτούς που αφήνεις πίσω. Έτσι κι αλλιώς, μόνο η μνήμη μπορεί να νικήσει τον θάνατο.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2023, 304 σελ.

Το Γέλιο Σου – Θεόδωρος Λιμήτσιος

Το Γέλιο Σου


«Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που λες κι ο χρόνος σταματάει, που προσπαθείς να ξεφύγεις αλλά είσαι εκεί πιασμένος σαν πουλάκι στο χρυσό δίχτυ που είναι πλεγμένο ανάμεσα στα μάτια της».

Για τον Νικόλα αυτή η στιγμή έμελλε να τον δέσει για πάντα με τη Βαγγελιώ.

Οι πρωταγωνιστές λούζονται το νάμα της αγάπης από το παραμύθι της Ερωφίλης και του Πανάρετου, ζουν τον δικό τους έρωτα και παλεύουν γι’ αυτόν όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Έχουν όμως τα όπλα και τη δύναμη για να πολεμήσουν ενάντια στη μοίρα που έπλεξε το δικό της δίχτυ γύρω από τη ζωή τους;

Ένα οδοιπορικό στην ποιμενική ζωή και τη μαγεία της φύσης που ξεκινάει στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα από την Πίνδο και φτάνει μέχρι το Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης λίγο μετά την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου.

Η συνέχεια της ιστορίας της Μαρουσώς, που ως απεσταλμένη της μοίρας έχει να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και την αγάπη που δένει τους δύο πρωταγωνιστές, είναι μια ελεγεία στη μεγαλοσύνη της αγάπης που μπορεί και επουλώνει πληγές του παρελθόντος και σκορπίζει αχτίνες φωτός.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2022, 312 σελ.

Μαρουσώ – Θεόδωρος Λιμήτσιος

Μαρουσώ


Τον μήνα με τα δύο φεγγάρια, όταν λάμπει στον ουρανό το μπλε φεγγάρι, γνέθουν οι Μοίρες το νήμα της ζωής.

Μια τέτοια νύχτα έρχεται στον κόσμο η Μαρουσώ. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ζωής της. Μιας ζωής πολυκύμαντης, όπου η νηνεμία έπεται της καταιγίδας, το φως ακολουθεί το σκοτάδι, και το γέλιο εναλλάσσεται με το κλάμα.

Η ιστορία της Μαρουσώς ξεκινάει το 1830 από τα βάθη της Ανατολίας, στη μακρινή και γοητευτική Καππαδοκία, περνάει από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, για να φτάσει έως τα αγέρωχα βουνά της Πίνδου, εκεί όπου η Θεσσαλία αγκαλιάζει την Ήπειρο.

Η Μαρουσώ, μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο που το παρελθόν της χάνεται στο έρεβος της λήθης. Το παρόν της φωτίζεται από την αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή. Το μέλλον της, άδηλο, όπως η μοίρα… μοιραίνει.

Η αινιγματική Μαρουσιάνα του Εγώ μεγάλωνα για σένα… σε αυτό το βιβλίο γίνεται η πρωταγωνίστρια, η νεαρή Μαρουσώ, που ταξιδεύει παλεύοντας να ξεδιαλύνει τους γρίφους της ζωής της.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2021, 280 σελ.

Εγώ μεγάλωνα για σένα… – Θεόδωρος Λιμήτσιος
Πριν από τα κινητά τηλέφωνα και τα androids υπήρχαν οι επιστολές, που έκαναν ημέρες ή και εβδομάδες να φθάσουν στον παραλήπτη… Πριν από την άνεση του αυτοκινήτου και την ταχύτητα του αεροπλάνου υπήρχαν το μουλάρι και το άλογο και πορείες ημερών σε σκληρές καιρικές συνθήκες… Πριν από τις φιλίες των socialmedia υπήρχαν η γειτονιά, το παιχνίδι στις αυλές και στις αλάνες, οι κουβέντες με τα μάτια να κοιτούν στα μάτια και όχι στην οθόνη… Πριν από τους γάμους με drones και πυροτεχνήματα υπήρχε το αυθόρμητο γλέντι συγγενών και φίλων σε σπίτια και πλατείες χωριών, με το κλαρίνο να σέρνει τον χορό… Πριν από τη βιαστική και επιπόλαιη «αγάπη» της μιας εβδομάδας ή του ενός μήνα υπήρχε η ΑΓΑΠΗ, με τους στίχους του Ελύτη να γίνονται ερωτόλογα και τη φράση “θα σ’ αγαπώ ΠΑΝΤΑ” να κυριολεκτεί… Πριν από τα ογκώδη ρομαντικά μυθιστορήματα με τη δαιδαλώδη πλοκή και τις λογοτεχνικές φιοριτούρες υπήρχε η απλή καθημερινή γλώσσα, με την κάθε λέξη να βαραίνει σαν μολύβι με το καθαρό νόημά της… Γι’ αυτό μ’ αρέσει η μυθιστορία του Θοδωρή· γιατί ερεθίζει την οσφρητική μνήμη φέρνοντας μυρωδιές παιδικού σύμπαντος… όταν η μαγεία δεν ήταν μαγγανεία και η μεταφυσική δεν ήταν κλάδος της φιλοσοφίας, αλλά ο μοναδικός τρόπος ερμηνείας του κόσμου· και αυτό μου λείπει στις μέρες μας.
Βησσαρίων Μπουσιόπουλος

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2020, 240 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα