Βάιος Κουτριντζές

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βάιος Κουτριντζές γεννήθηκε στην Ξυνόβρυση Μαγνησίας.
Τις εγκύκλιες γνώσεις απέκτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στα Γυμνάσια Αργαλαστής Α΄ Αρρένων Βόλου. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άσκησε το επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας τεχνικό γραφείο και στο δημόσιο τομέα στα Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΣΔΑ, όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του Διευθυντού. Από το 1985 ζει και δραστηριοποιείται στη Λάρισα.
Μυθιστορήματα
Γυμνό σχέδιο (2016), Θράκα
Ο τελευταίος αριθμός (2017), Θράκα
Γεωμετρική σχέση (2019), Θράκα
Η γυναίκα του συγγραφέα (2021), Ενύπνιο

Η γυναίκα του συγγραφέα – Βάιος Κουτριντζές

Η γυναίκα


Ήμουνα μαζεμένη κουβαράκι στο βρώμικο κάθισμα κι έκανα πως κοιμόμουν. Δεν ήξερα πού πέρασε τη νύχτα του, δεν τον ρώτησα ούτε και ο ίδιος έκανε λόγο. Τον παρατηρούσα μέσ’ απ’ τα μαύρα γυαλιά ηλίου με προσήλωση. Καθόταν απέναντί μου. Προσώρας, η προσοχή του ήταν στραμμένη στην εξωτερική θέα κι έδειχνε σοβαρός. Είχε κείνο το περισπούδαστο ύφος που με μαγνήτιζε. Κάποια στιγμή, τον είδα που γύρισε και με κοίταξε επίμονα. Το καστανοπράσινο βλέμμα του βυθίστηκε στις σκούρες πλάκες προσπαθώντας να διεισδύσει, να διακρίνει πίσω τους και η ανάσα μου σταμάτησε, καθώς τα μάτια του κατέβαιναν τέμνοντας στα δύο το σώμα μου. Ήξερε πως τον έβλεπα, μα δεν τον ενδιέφερε. Και όσο εκείνος μ’ άνοιγε, εγώ έκλεινα χιλιοστό χιλιοστό τα πόδια. Ακίνητη, για να μην προδοθώ, σφίχτηκα κι εγκλώβισα τις φωτεινές δέσμες των ματιών του ανάμεσα στους μηρούς μου. Ο ρυθμικός κρότος του τραίνου που ηχούσε εδώ και ώρα στ’ αυτιά μου, ολοένα και δυνατότερα, μετατράπηκε σ’ εκκωφαντικό θόρυβο και κάλυψε το βουβό ουρλιαχτό μου.

Μυθιστόρημα, Ενύπνιο, 2021, 356 σελ.

Γεωμετρική σχέση – Βάιος Κουτριντζές
Κύριο θέμα του έργου ο τελικός προορισμός του ανθρώπου δια μέσου της (μη επαρκώς εξηγήσιμης εκ μέρους της Επιστήμης) παρουσίας του στη Γη και ο ρόλος της Γυναίκας, του δημιουργήματος-κλειδί, η οποία αναπαράγει τη Ζωή, μην ορρωδώντας μπροστά σε κανένα εμπόδιο προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον της: τη Γέννηση.

Η πλοκή παρακολουθεί τη ζωή των τεσσάρων συμπρωταγωνιστών απ’ τη μικρή τους ηλικία ως το καλοκαίρι των περιστατικών και τη δεκαετία που ακολουθεί, σκιαγραφώντας πλήρως τους χαρακτήρες τους κι αιτιολογώντας κάθε τους πράξη. Η ενδοκειμενική κοινωνία είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όμοια με την εξωτερική, την πραγματική, αλλά είναι διακριτή μία υποφώσκουσα επιθυμία-προσδοκία του συγγραφέα να βελτιωθεί, να καλυτερεύσουν οι ανθρώπινες σχέσεις και να λείψουν οι αντιπαλότητες πάσης μορφής.

Μυθιστόρημα, Θράκα, 2019, 492 σελ.

Ο τελευταίος αριθμός – Βάιος Κουτριντζές
Η Ιρίνα, μία εξαίρετη μαθηματικός, πέφτει στη δυσμένεια του γυμνασιάρχη, αρνούμενη την ανήθικη πρότασή του, και απογοητευμένη από τη λειτουργία της Διοίκησης, που την αδικεί κατάφορα όταν τολμάει να διαμαρτυρηθεί, οδηγείται σε παραίτηση και αποσύρεται στο εξοχικό της, ένα μικρό πετροκάλυβο, έξω από το χωριό Κοτρώνι, στο Πήλιο. Εκεί, μες στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, και σ’ ένα οικοσύστημα που παρέμεινε αναλλοίωτο, θα ηρεμήσει και, απερίσπαστη, θα πραγματοποιήσει μια σπουδαία μαθηματική ανακάλυψη σχετική με τους δίδυμους πρώτους αριθμούς. Τη χαρά της επιστημονικής επιτυχίας θα συμπληρώσει ο αναπάντεχος έρωτάς της με τον Άγγελο. Παρ’ όλ’ αυτά, η διαμονή της Ιρίνας στο καλύβι δεν είναι απρόσκοπτη. Πάμπολλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και απειλούν τη ζωή της. Την Ιρίνα θα προσπαθήσουν να δολοφονήσουν ο πρώην εραστής της και ο γυμνασιάρχης, ενώ η πρώην αγαπημένη του Άγγελου, η Ηρώ, έχει ορκιστεί να τον εκδικηθεί επειδή την εγκατέλειψε για χάρη της Ιρίνας, παρότι διατηρούσαν σχέση απ’ τα γυμνασιακά τους χρόνια. Επιπλέον, υποβόσκουν και δύο φοβερά μυστικά που απειλούν να καταστρέψουν την ευτυχία της Ιρίνας. Το πρώτο, που την κατατρώει χρόνια, το κρύβει μέσα της η ίδια και το δεύτερο ο Άγγελος, που είναι ικανό, αν βγει στο φως, να υπονομεύσει ανά πάσα στιγμή το δεσμό τους. Και το χειρότερο: επειδή ο τελευταίος αριθμός, απότοκος καρπός της αλγεβρικής μελέτης της Ιρίνας, ανήκει στους απαγορευμένους για τον άνθρωπο, ένας Φύλακας της Δημιουργίας κατευθύνεται προς το καλύβι της με σκοπό να τη σκοτώσει. Θα καταφέρει η Ιρίνα να βγει αλώβητη με τόσες απειλές να την περιτριγυρίζουν;

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Νότιο Πήλιο, σε μια περιοχή που απαρτίζεται από γνωστές τοποθεσίες προσαρμοσμένες όμως στις ανάγκες της διήγησης, με κύριο τόπο διεξαγωγής των επί μέρους περιστατικών την παραλία της Μελανής και τις γειτονικές αμμουδιές.

“Ο τελευταίος αριθμός” είναι ένα πρωτότυπο κοινωνικό μυθιστόρημα, που ανιχνεύει, και καταδεικνύει, τις αντιδράσεις-συμπεριφορές των γυναικών σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους κατά το συγχρωτισμό τους με τους άντρες αλλά και μεταξύ τους και μάλιστα στις ακραίες εκδοχές τους, που είναι και το κύριο θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο, αλλά συνάμα κι ένα μαθηματικό μυθιστόρημα που θίγει την απροσδιοριστία της έννοιας του απείρου, με αναφορές σε κείμενα αρχαίων και νεώτερων μαθηματικών και διανοητών.

Μυθιστόρημα, Θράκα, 2017, 408 σελ.

Γυμνό σχέδιο – Βάιος Κουτριντζές
Η ιστορία άρχισε ένα βράδυ του 194.., όταν ένα συμμαχικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατέπεσε κάπου στις πλαγιές του Πηλίου, την ώρα που η βρετανική ΡΑΦ βομβάρδιζε τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Βόλου. Από κείνη τη στιγμή η Μοίρα κλήθηκε να συντονίσει τα επί μέρους περιστατικά του μύθου. Δεν έπρεπε να λαθέψει στο παραμικρό. Πρόσωπα, πράξεις, τόποι, χρόνοι, ακόμη και τα δευτερόλεπτα είχαν τη σημασία τους κι οποιαδήποτε καθυστέρηση ήταν ικανή να προκαλέσει την ανατροπή της προδιαγεγραμμένης έκβασης. Η Ελίνα και η Άννα, οι πρωταγωνίστριες του μυθιστορήματος, βέβαια, δεν είχαν ακόμη γεννηθεί, όμως η Μοίρα διέθετε μεγάλη υπομονή και θα τις καρτερούσε.
Οι δυο γυναίκες θα γνωρισθούν κάτω από περίεργες συνθήκες, το καλοκαίρι του 197.., στη νήσο Σ.., και η Μοίρα θα οδηγήσει τα βήματά τους εκεί όπου ο θάνατος καραδοκεί. Στο σημείο που πριν τριανταπέντε χρόνια συνέβη ένα βίαιο πολεμικό γεγονός. Η Ελίνα μόλις είχε δεχθεί ένα διπλό ερωτικό σοκ και είχε αρχίσει η ψυχολογική της κατάρρευση, όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Άννα. Η μυστηριώδης γυναίκα θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Όμως ποια είναι η Άννα και γιατί προσφέρθηκε να τη συνδράμει; Και γιατί από την επομένη ο φίλος της αναχώρησε απ’ το νησί και δεν επέστρεψε μέχρι το τέλος των διακοπών; Τι ακριβώς συνέβη εκείνο το καλοκαίρι στην όμορφη Ελίνα; Η ίδια κατάλαβε την αλήθεια με καθυστέρηση δυόμιση δεκαετιών και εντελώς τυχαία! Το λυπηρό είναι πως οδηγήθηκε ανύποπτη και απροετοίμαστη στην τελευταία σκηνή του έργου.
Το μυθιστόρημα συγκεντρώνει χαρακτηριστικά υποφώσκοντος μυστηρίου, ερωτικής περιπέτειας και τραγικής ειρωνείας. Μέσα δε από τα γεγονότα και τα επεισόδια καταδεικνύεται πως η γυναίκα είναι δέσμια των οικογενειακών, κοινωνικών, δογματικών ηθικών φραγμών, που έχουν στηθεί γύρω της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χαρεί μια φυσιολογική ερωτική ζωή και να αρκείται στη συμβατική της έκφανση.

Μυθιστόρημα, Θράκα, 2016, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Θράκα, Ενύπνιο