Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, Αρχαιολογία στα Γιάννενα και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Παν. Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στην Εκπαιδευτική Πολιτική από το Παιδαγωγικό του Παν. Πατρών. Επίσης, εκπόνησε στο Πάντειο τη Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Στρατηγικές Γονεϊκής Επιλογής στην Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση».
Πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενηλίκους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς: «Μελέαγρος, το Παλληκάρι και ο Κάπρος» (Ακρίτας), «Κάθε γωνιά και Αη-Βασίλης» (Ψυχογιός)-Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2001), «Ο μικρός τυμπανιστής… των Εξαρχείων» (Ψυχογιός)-Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2002), «Καλοκαιρινό μπουρίνι» (Κέδρος)-Α΄ Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος για παιδιά, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2003), «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» (Ελληνικά Γράμματα)-Βραβείο IBBY 2010. Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση «Ανθολογία Διηγήματος» (Καστανιώτης) με το διήγημά της «Η Συνέντευξη», το οποίο βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος «Α. Σαμαράκης» (2000). Για τη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά έχει αποσπάσει Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003 για το έργο της «Νινιάν» (θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου) και Κρατικό Βραβείο από το Υπ. Πολιτισμού το 2004 για το έργο της «Ιβάν… ο Τρυφερός». Άλλα έργα της είναι: «Το Μυστήριο της Μυρτιάς» (Ακρίτας 2009), «Με την Πορφύρα και το Χρωστήρα» (Πατάκης 2009), «Ο Κωστής και το θαύμα των Χριστουγέννων» (Ακρίτας), «Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα» (Πατάκης)-Βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο (2014), «Το Καλοκαίρι των Αβάρων» (Κέδρος 2016)-Βραχεία Λίστα του περ. «Αναγνώστης», «Το θαυμαστό ταξίδι της Πρωτονιφάδας» (Αρτέον 2019).
Εργάζεται ως Δ/ντρια Γυμνασίου.
Μυθιστορήματα
Με την πορφύρα και τον χρωστήρα (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Το ρόδο και η άκανθα (2018), Ωκεανίδα
Ο σπετσέρης του Λεπάντο (2022), Αρτέον Εκδοτική

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Κωστής, και το θαύμα των Χριστουγέννων (2001), Ακρίτας
Ο Ευγένιος, η Ισαβέλλα και τα μυστήρια (2001), Ακρίτας
Η Σαββίνα, η Μοένια και τα χρώματα (2001), Ακρίτας
Κάθε γωνιά και Άι Βασίλης (2002), Ψυχογιός
Η Σαββίνα, ο Τζίμης και τα φαντάσματα (2002), Ακρίτας
Ο παππούς του Ρόκο (2003), Μίλητος
Ο μικρός τυμπανιστής των Εξαρχείων (2004), Ψυχογιός
Μελέαγρος (2004), Ακρίτας
Καλοκαιρινό μπουρίνι (2004), Κέδρος
Η Σαββίνα, η κατασκήνωση και οι εξωγήινοι (2004), Ακρίτας
Μακριά, πολύ μακριά… ως το σπίτι (2005), Ψυχογιός
Ιβάν ο τρυφερός (2005), Μίλητος
Το κάστρο της κυρα-Ρήνης (2006), Πορτοκάλι
Το μυστήριο της Μυρτιάς (2008), Ακρίτας
Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών (2009), Ελληνικά Γράμματα
Ο Κωστής και το θαύμα των Χριστουγέννων (2009), Ακρίτας (E)
Σελίδες ενός έφηβου χειμώνα (2012), Εκδόσεις Πατάκη
Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών (2015), Εκδόσεις Πατάκη (E)
Το καλοκαίρι των Αβάρων (2016), Κέδρος
Νίνιαν, οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου νάνου που έγινε δυστυχισμένος γίγαντας (2019), Σαΐτης
Οι ματαιωμένοι αρραβώνες (2020), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Ανθολογία διηγήματος (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το θαυμαστό ταξίδι της Πρωτονιφάδας (2019), Αρτέον Εκδοτική

Ο σπετσέρης του Λεπάντο – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Ο σπετσέρηςΜυθιστόρημα εμπνευσμένο
από τα χρόνια της ιστορικής ναυμαχίας!
1571


Στα τέλη του 16ου αιώνα τα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης απειλούνται από την έλευση των Οθωμανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη περιέλθει κάτω από την κυριαρχία τους μετά την πτώση της Κύπρου. Μπροστά στον κίνδυνο και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’, Ενετοί, Γενουάτες, Σπανιόλοι κ.ά. παραμερίζουν τις διαφορές τους και συγκροτούν την «Ιερά Ένωση» (Lega Santa) για να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς. Την ίδια περίοδο η καχυποψία εναντίον των εβραίων αυξάνεται, καθώς θεωρούνται προστατευόμενοι του Σουλτάνου μετά την εκδίωξή τους από την Ισπανία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και μισαλλοδοξίας, οι ζωές των οικογενειών ενός εβραίου σπετσέρη, ενός ενετού ευγενή και μιας ρωμιάς χωρικής στο τουρκοκρατούμενο Λεπάντο (Ναύπακτο) συνδέονται μέσα σ’ ένα θανάσιμο, μυστηριώδες και ριψοκίνδυνο περιβάλλον. Με τρόπους αναπάντεχους ρίχνονται σε ατραπούς δύσκολες, που τελικά τους οδηγούν στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτώβρη 1571) και στη φυγή.

Μια μοιραία συνάντηση του σπετσέρη με έναν ισπανό πολεμιστή του σπαθιού και της γραφίδας που συμμετείχε στη ναυμαχία, κι ένα πολύτιμο δώρο που θα λάβει από αυτόν αργότερα στη Βιέννη, θα του αλλάξουν τη ζωή και θα του δώσουν τη δύναμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Οι ζωές των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν ξανά και, μέσα στα μονοπάτια τω ευρωπαϊκών αλλαγών και της προσπάθειας των ρωμιών λογίων να αναγεννήσουν το ελληνικό πνεύμα, ο σπετσέρης θα ξαναγυρίσει πίσω στο Λεπάντο αποκαλύπτοντας το μεγάλο του μυστικό.

Ένα τέλος ή μια νέα αρχή; Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γι’ αυτούς που αγωνίζονται για το δίκιο του συνανθρώπου τους, για τους οραματιστές που μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, για τους Δον Κιχώτες που πολεμούν ανεμόμυλους.

Μυθιστόρημα, Αρτέον Εκδοτική, 2022, 400 σελ.

Οι ματαιωμένοι αρραβώνες – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Η 29η Απρίλη 1453
Η δεκαοκτάχρονη Ιζαμπώ, μετά την Άλωση της Πόλης το 1453, καταλήγει ύστερα από περιπέτειες σε χώρο συγκέντρωσης Γραικών προσφύγων στη Βενετία. Μεταμφιεσμένη σε νεαρό άντρα, αναζητά τυχόν επιζώντες συγγενείς της. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης αναπολεί τις ευτυχισμένες στιγμές στην Πόλη και ξαναζεί τις τραγικές λεπτομέρειες της πολιορκίας και της Άλωσης.
Ταυτόχρονα αγωνιά για την τύχη του αγαπημένου της Τραϊανού, που λίγο καιρό πριν από την Άλωση είχε ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Γένουα. Η πικρία της Άλωσης, το πένθος της απώλειας αγαπημένων προσώπων και η μοναξιά της προσφυγιάς κάνουν την Ιζαμπώ να αμφιβάλλει για τα αισθήματα του Τραϊανού και να θεωρεί προσχηματική την αναχώρησή του από την πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη.
Τον ίδιο καιρό ο Τραϊανός αναζητά την Ιζαμπώ στις συγκεντρώσεις των Γραικών προσφύγων στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, όμως, γίνεται στόχος μιας σπείρας που εκμεταλλεύεται τις ανάγκες και τις αγωνίες των προσφύγων.
Μέσα από τη διαδοχή τραγικών γεγονότων, η Ιζαμπώ αντιστέκεται στην εξαθλίωση προσπαθώντας να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια όσο ο Τραϊανός διεκδικεί το δικαίωμά τους στην ευτυχία…

Ένα μυθιστόρημα για την αγάπη δυο νέων μέσα στη λαίλαπα της Ιστορίας, που μας καλεί να αναλογιστούμε το νόημα της φράσης “… περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…” για τις ζωές των απλών, ανώνυμων ανθρώπων.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 168 σελ.

Ο Κωστής, και το θαύμα των Χριστουγέννων – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Ο Δεκέμβρης έχει φτάσει στα μισά του και οι άνεργοι γονείς του Κωστή δεν μπορούν να του υποσχεθούν ένα δώρο. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η παιδική καρδιά ελπίζει μόνο σ’ ένα θαύμα. Όμως μια αγνή παιδική ψυχή μπορεί να προκαλέσει το δικό της θαύμα. Και να! Ένα ζευγάρι φτωχών μεταναστών ψάχνουν, προτού ν’ απογραφούν, τη δική τους φάτνη, στον δικό μας κόσμο. Οι ελπίδες τους θα ενωθούν με τις προσευχές του μικρού Κωστή, και το θαύμα θα συντελεστεί μέσα στη μυσταγωγία της Άγιας Νύχτας. Η πιο ωραία ιστορία του κόσμου, η ιστορία της Θείας Γέννησης, βιωμένη από άδολες καρδιές, που μπορούν ακόμα να αναγνωρίζουν τον νεογέννητο Χριστό στο πρόσωπο των αδελφών τους, των ελαχίστων.

 

Ο Ευγένιος, η Ισαβέλλα και τα μυστήρια – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Μοναχοπαίδι στην Αθήνα η Σαββίνα και μαθήτρια της έκτης δημοτικού έχει συστήσει μια παιδική ομάδα αλληλοβοήθειας με τα αρχικά Χ.Ε.Π.: Χρήσιμη Εθελοντική Παρέμβαση. Με τον ίδιο απλό και ανάλαφρα τρόπο -όπως και το πρώτο της σειράς- αλλά και με μια δόση… μυστηρίου το βιβλίο μιλάει για λάθος μύθους και πρότυπα, για κοινωνικά στερεότυπα αλλά και… ύποπτες παιδικές συναλλαγές ξεσηκωμένες από τον κόσμο των εντύπων και των τηλεοπτικών σειρών και μεταφερμένες στον χώρο του σχολείου. Η σειρά διηγημάτων με ηρωίδα τη Σαββίνα φιλοδοξεί να δώσει σε καινούργια προβλήματα νέες απαντήσεις βασισμένες όμως σε παλιές, καλές και διαχρονικές ηθικές αξίες.

 

Κάθε γωνιά και Άι Βασίλης – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Υπάρχει άραγε στον κόσμο παιδί που δεν ελπίζει και δεν αγωνιά για τον ερχομό του Αϊ-Βασίλη; Έρχεται πάντοτε; Έρχεται σε όλους; Χωρίς ποτέ να χάσει το δρόμο του; Κι όταν έρχεται, πώς κατορθώνει να βρίσκεται παντού, σε κάθε καμινάδα, σε κάθε πλατεία, σε κάθε πολυκατάστημα, σε κάθε γωνιά; Και ανάμεσα στα δώρα του μπορεί να κρύβει άραγε ένα γερό, κατάγερο ποδαράκι;
Ποιος μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στις ερωτήσεις αυτές; Η απάντηση δε φαίνεται να βρίσκεται αλλού παρά στην προσευχή, σ’ ένα ανορθόγραφο γράμμα και σ’ ένα… σκασιαρχείο!

 

Η Σαββίνα, ο Τζίμης και τα φαντάσματα – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Η ύπαιθρος με τα άγνωστά της θαύματα, πουλιά με χρυσαφένια ράμφη σε βαθύσκιες ποταμιές, παλιές εκκλησιές και πολύχρωμες νεροτριβές καλούν κοντά τους αυτή τη φορά τη Σαββίνα και την παρέα της. Τι γίνεται όμως όταν, όσα υπάρχουν, δεν τα βλέπουμε ενώ αντίθετα επιμένουμε να βλέπουμε ό,τι δεν υπάρχει; Τι γίνεται όταν ένα παιδί προσπαθήσει να χτίσει το ίδιο αποδείξεις για ό,τι δεν υπάρχει; Όταν η παρέμβαση μπερδεύεται με την επέμβαση και το εθελοντικά με το “έτσι θέλω”; Τότε, μόνο η βαθιά αλληλεγγύη και η δυνατή φιλία μπορούν να σπάσουν την προκατάληψη, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Γιατί χιλιάδες φορές μπορεί να βλέπεις ένα πράγμα και μόνο μια να συνειδητοποιήσεις την αξία του.
Η σειρά διηγημάτων με ηρωίδα τη Σαββίνα φιλοδοξεί να δώσει σε καινούργια προβλήματα νέες απαντήσεις βασισμένες όμως σε παλιές, καλές και διαχρονικές ηθικές αξίες.

 

Ο παππούς του Ρόκο – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Όπως η πνοή του ανέμου μάς χαϊδεύει και ύστερα χάνεται, έτσι και το νερό κυλάει και πίσω δε γυρνάει. Όμως, όσα φύλλα κι αν πέσουν το φθινόπωρο κι όσο γυμνά κι αν μείνουν τα δέντρα το χειμώνα, κάθε άνοιξη η φύση ξαναστολίζεται και ομορφαίνει για χάρη μας. Κι εμείς την αγαπάμε. Έτσι είναι τα πράγματα. Για όλα. Και για τους ανθρώπους που αγαπάμε…
Kατάλληλο για τη διαμόρφωση προσωπικότητας.

 

Ο μικρός τυμπανιστής των Εξαρχείων – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Ένας μικρός πρόσφυγας στην Ελλάδα, ανάμεσα σε ξένους ανθρώπους που μιλούν ωστόσο μια οικεία γλώσσα. Μόνο του εφόδιο το τύμπανό του, μοναδική συντροφιά ένα αδέσποτο. Και ένα κοριτσάκι, μεγαλωμένο με αγάπη αλλά διψασμένο για φιλία. Μόνο της καταφύγιο η μουσική, μοναδική της διέξοδος οι βόλτες με τη σκυλίτσα της.
Δεν τους χωρίζει παρά μια ευθεία· τόσο μακρινή όσο η απόσταση του ρετιρέ από το υπόγειο, τόσο κοντινή όσο ένα διάστημα του πενταγράμμου. Θα τη διασχίσουν άραγε; Και πού θα τους οδηγήσει;

 

Μελέαγρος – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Το παλικάρι και ο κάπρος (ένας Αιτωλικός μύθος)
Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τη γνώση της μυθολογίας, της αρχαιολογίας και της τέχνης, με την αισθητική καλλιέργεια αντιμετωπίζοντας τους μικρούς αναγνώστες όχι ως αποθήκες γνώσεων και πληροφοριών αλλά ως πολύπλευρες προσωπικότητες, που θα αντλήσουν σοφία και απόλαυση από την ποικιλόμορφη παρακαταθήκη των προγόνων τους.

 

Καλοκαιρινό μπουρίνι – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Επιτέλους, καλοκαιρινές διακοπές!
Τέρμα το πρωινό ξύπνημα, τα απογευματινά φροντιστήρια, το άγχος για τα μαθήματα.
Η Μυρτώ και η Δάφνη ανυπομονούν να βρεθούν στον όμορφο Αστακό, προσκεκλημένες της φίλης τους της Αναστασίας. Πρωινά μπάνια, ψάξιμο για καβούρια στα βράχια, ψάρεμα, λαχταριστό φαγητό από τα χεράκια της γιαγιάς, βραδινές βόλτες στο λιμάνι. Και φυσικά δεν κρύβουν τη χαρά τους που για πρώτη φορά θα ταξιδέψουν μόνες. Γρήγορα τις αποσκευές!
Το λεωφορείο ξεκινάει…
Μαζί με το λεωφορείο όμως ξεκινάει και η πιο μεγάλη περιπέτεια της ζωής τους.
Ένα μικροκαμωμένο αγόρι, ο Στέφανος, χάνει μέσα στο πλήθος του σταθμού τον πατέρα του και τα κορίτσια προσφέρονται να τον βοηθήσουν. Που να ήξεραν βέβαια σε τι μπελάδες έμπαιναν.
Καθώς οι μέρες περνούν και κανείς δεν αναζητά το Στέφανο, καταλαβαίνουν ότι το παράξενο αυτό αγόρι κρύβει πολλά μυστικά…
Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

 

Η Σαββίνα, η κατασκήνωση και οι εξωγήινοι – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Η δράση, οι περιπέτειες, οι εμπνεύσεις, το πνεύμα συνεργασίας -όλα τα χαρακτηριστικά της πετυχημένης σειράς με ηρωίδα τη Σαββίνα και τις φίλες της- για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.
Σε μια ορεινή κατασκήνωση, σ’ ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας, αποφασίζουν η Σαββίνα και η παρέα της να περάσουν το τελευταίο καλοκαίρι πριν την εισαγωγή τους στο γυμνάσιο. Κάποιοι συμμαθητές τους έχουν φύγει κιόλας γι’ αλλού, η Μοένια ταξιδεύει ήδη για Αμερική, η Σαββίνα αγωνιά για την ύπαρξη της Χ.Ε.Π., της ομάδας τους και ένα παράξενο κορίτσι με το ακόμα πιο παράξενο μπαούλο του γίνεται παρέα τους σχεδόν με το ζόρι. Κι ύστερα αρχίζουν τα μυστήρια. Ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, ένα παλιό αλώνι και ένας πληγωμένος λαγός ορίζουν την αρχή της περιπέτειας.
Η Σαββίνα σαν άλλη Αλίκη θα ταξιδέψει όχι στη Χώρα των θαυμάτων, αλλά στη σφαίρα… των εξωγήινων συντροφευμένη από μυστικά, απορίες και ψέματα…
Η αλήθεια θα λάμψει την ώρα μιας Κυριακάτικης Λειτουργίας σε ένα ξέσκεπο ημιτελές εκκλησάκι, οι πρόβες για μία παράσταση της Μαντάμ-Σουσούς θα οδηγήσουν στην αποδοχή και την κατανόηση κι ένα ξεφρενιασμένο από τις λιχουδιές σκυλάκι θα δώσει τη λύση καταστρέφοντας, την παράσταση…

 

Μακριά, πολύ μακριά… ως το σπίτι – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Ως εκείνη τη νύχτα, όλα έδειχναν πως η μοίρα του Κωνσταντίνου και της Ράνιας οριζόταν από τις απώλειες που κύκλωναν τη ζωή τους: τη στέρηση του πατέρα και τη φυγή της μητέρας. Όταν χάνουν πια και τη γιαγιά τους, τα δυο αδέλφια αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Η ανάγκη για επιβίωση θα τους σπρώξει να κινηθούν μέχρι τα όρια της νομιμότητας, προτού ανακαλύψουν μέσα τους τη μεγάλη αλήθεια: όσο μακριά κι αν πάνε, το μόνο που λαχταρούν είναι η ασφάλεια και η θαλπωρή ενός σπιτιού!

 

Ιβάν ο τρυφερός – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Τι θα φέρει πίσω στο παραμυθένιο παλάτι το γέλιο και την αγάπη; Μπορεί ένας τρανός τσάρος, όσο σοφός κι αν είναι, να παίρνει λάθος αποφάσεις; Αν άραγε η τύχη, πετώντας με νεραϊδένια φτερά, συντρέξει, μπορούν ακόμα και τα λάθη να φέρουν ευτυχία και σοφία; Αρκεί ένα γρήγορο σπαθί κι ένα κοφτερό μυαλό για να γίνει κάποιος βασιλιάς; Μήπως το ζυμωμένο με έγνοια ψωμί και το κεντημένο με αγάπη ρούχο, συντροφευμένα με καρτερία και τρυφερότητα, μπορούν να γίνουν ακαταμάχητα εφόδια που μπροστά τους υποχωρούν και τα πιο κακόβουλα μάγια; Τρομερός μέσα στην τρυφερότητά του, ο Ιβάν θα κερδίσει την αποδοχή και το σεβασμό, μιαν ανέλπιστη αγάπη, μια καινούρια πατρίδα και μιαν αναπάντεχη και… πεισματάρα κορόνα.
Ο “Ιβάν ο τρυφερός”, στη θεατρική του μορφή, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για παιδιά από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004.

 

Το κάστρο της κυρα-Ρήνης – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Λαϊκό παραμύθι της Ακαρνανίας
Σε δύσκολους καιρούς, που στη στεριά στέρευαν τα ποτάμια και στο πέλαγος αρμένιζαν πειρατικά, ένας όμορφος τόπος ελπίζει σ’ ένα κάστρο. Οι γέροι βασιλιάδες του γυρεύουν το καλό της χώρας και οι δυο μοναχογιοί τους την αγάπη. Ανάμεσά τους μια αρχοντοπούλα με ξακουστή ομορφιά και φρονιμάδα αμέτρητη…

 

Το μυστήριο της Μυρτιάς – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Τέσσερις φίλοι, συμμαθητές και γείτονες στην Αθήνα, φτάνουν κατακαλόκαιρο στην κατασκήνωση της Αγίας Σοφίας, έτοιμοι για περιπέτειες στην εξοχή αλλά καθόλου πρόθυμοι να στερηθούν κάποιες συνήθειες της πόλης.
Έτσι, η φύση γύρω από τη λίμνη της Τριχωνίδας τους φαίνεται μαγευτική ενώ ο Εσπερινός στο βυζαντινό μοναστήρι της Μυρτιάς μοιάζει βαρετή προοπτική. Η ξενάγηση όμως εκεί θα τους μεταφέρει με τρόπο μαγικό στη δόξα του Βυζαντίου, στις συντροφιές των περιπλανώμενων αγιογράφων της Τουρκοκρατίας, στις μάχες και στις πυρκαγιές της Γερμανικής Κατοχής.
Αλλά δεν είναι μονάχα το παρελθόν στοιχειωμένο από λεηλασίες και πυρές. Σύγχρονοι “πειρατές” βάζουν στο μάτι τα κειμήλια και οι τέσσερις φίλοι μέσα από ανεξερεύνητα λαγούμια θα οδηγηθούν στη λύση ενός μυστηρίου. Θα μάθουν έτσι από πρώτο χέρι να εκτιμούν τα ανεκτίμητα αλλά και να αναζητούν την περιπέτεια και τη δράση. Όχι μόνο στην οθόνη αλλά στη δική τους, την αληθινή ζωή.
Ένα βιβλίο που ευαισθητοποιεί τα παιδιά στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Κάθε Πρωτοχρονιά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη να τους φέρει τα δώρα τους. Εκατομμύρια, όμως, είναι κι εκείνα τα παιδιά που δεν παίρνουν δώρο καμία Πρωτοχρονιά, αλλά και καμία άλλη μέρα του χρόνου. Γιατί, άραγε, τα ξεχνά ο Αϊ-Βασίλης;
Αυτό αναρωτιούνται οι μικροί μαθητές του δασκάλου Μι-Γουάνγκ, που καθημερινά πασχίζουν να πάνε στο σχολείο, όταν η δουλειά στα χωράφια απαιτεί ακόμα και τα δικά τους, παιδικά χέρια. Το ίδιο αναρωτιέται και ο μικρός Χουάνγκ-Σιάο στο εργοστάσιο που είναι κρυμμένο σε κάποιο βουνό της Ανατολής: Πώς γίνεται ο Αϊ-Βασίλης να μη φέρνει ποτέ δώρα σ’ αυτόν και στους συντρόφους του, τα “πενήντα παιδιά του Αρχιεργάτη Κι-Μπουν” που όλο το χρόνο δουλεύουν για να κατασκευάσουν τα παιχνίδια που εκείνος μοιράζει στον κόσμο της Δύσης;
Οι μικροί ακούραστοι “βοηθοί του Αϊ-Βασίλη” αποφασίζουν να τον επισκεφθούν για να πάρουν απάντηση. Μα το ταξίδι είναι επικίνδυνο, ο δρόμο για τη Δύση άγνωστος, περνά μέσα από χιονισμένα δάση και πλαγιές για να καταλήξει σ’ ένα απροσδόκητο τέρμα.
Με προσεγμένη γραφή, ευαισθησία και τρυφερότητα η συγγραφέας Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου θίγει το ζήτημα της παιδικής εργασίας, της απάνθρωπης εκμετάλλευσης μικρών παιδιών στις χώρες της Ανατολής και όχι μόνο, καθώς και της μαθητικής διαρροής.

 

Με την πορφύρα και τον χρωστήρα – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Mέσα του 9ου αιώνα. O τελευταίος εικονομάχος αυτοκράτορας Θεόφιλος, θρηνώντας την κατάληψη της γενέτειράς του, του Αμορίου, από τους Άραβες και νιώθοντας τα συμπτώματα της ασθένειας, προβαίνει στις τελευταίες αλλά παθιασμένες διώξεις κατά των εικονολατρών. Η εικονόφιλη αυτοκράτειρα Θεοδώρα στέλνει τον ευνοούμενό της Ευδόκιμο στη γενέτειρά της Παφλαγονία. Σκοπός του ταξιδιού του να της φέρει πίσω στη Βασιλεύουσα το οικογενειακό κειμήλιο που είχε κάποτε εμπιστευτεί στη νονά της. Μια σειρά συμπτώσεων, όμως, θα αναγκάσει τον Ευδόκιμο να συνεχίσει το ταξίδι του ως τη Μονή του Αγίου Σάββα στο Σινά, στα εδάφη της αραβοκρατούμενης πλέον Ιουδαίας.
Σ’ εκείνα τα μέρη, σ’ ένα λαϊκό πανδοχείο εργάζεται ως παραγιός ο νεαρός Σισίνης, ύστερα από την καταστροφή του εικονόφιλου μοναστηριού που τον φιλοξενούσε. Στο πανδοχείο καταλύουν οδηγοί καραβανιών, ληστές, ψευτοκαλόγεροι, έμποροι απαγορευμένων εικόνων. Εκεί καταλύει και ο Ευδόκιμος μετά το Σινά, αλλά πέφτει θύμα επίθεσης ληστών…
Κυνηγημένος από τους ληστές ο Σισίνης, δεσμευμένος με όρκο και κρατώντας δεμένο κατάσαρκα ένα ατίμητο μυστικό, εγκαταλείπει το πανδοχείο και με τη βοήθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας φτάνει στην Πόλη, όπου καταφεύγει στο καταγώγιο του Καλλιτράγου και αναμειγνύεται με ένα θίασο πολύγλωσσων και πολυτεχνιτών καλλιτεχνών. Θα γνωρίσει την Παυλή, κόρη ενός αρκτοτρόφου του Ιπποδρόμου, και τον Ευκάρπιο, μυστικό μαθητή του παράνομου αγιογραφείου της Μονής Στουδίου. Άθελά του γίνεται μέρος μιας δολοφονικής συνωμοσίας κατά του αυτοκράτορα και καταλήγει στη φυλακή. Όμως, απροσδόκητες εξελίξεις θα οδηγήσουν στην αυτοπρόσωπη επέμβαση της αυτοκράτειρας, την άνοιξη του 843, παραμονές της οριστικής αναστήλωσης των εικόνων…

 

Σελίδες ενός έφηβου χειμώνα – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Μετά τον αιφνίδιο χαμό του πατέρα της, η δεκαεξάχρονη Τζένη βλέπει τη μέχρι τότε ανέμελη ζωή της να αλλάζει ριζικά. Η οικογένειά της καταρρέει οικονομικά και μετακομίζει στην επαρχία, οι νέοι συμμαθητές της μοιάζουν πολύ λίγοι γι’ αυτό που ζητάει κι ένα μυστικό που πλανάται πάνω από την οικογένειά της τη φέρνει σε αδιέξοδο.
Έτσι, αποφασίζει να κλειστεί στον εαυτό της, να πάψει να φανερώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της και να τα γράφει μόνο σε μορφή στίχων.
Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της μεταβατικής αυτής χρονιάς, θα αναζητήσει τον ιδανικό έρωτα στο πρόσωπο ενός καθηγητή της, αλλά η αδυναμία της να εκφραστεί, σε συνδυασμό με τον συναισθηματικό της εγκλεισμό, θα τη φέρει αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη, όσο και οδυνηρή πραγματικότητα.
Όταν πια αποφασίσει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, θα βρει ανέλπιστο σύμμαχο στην προσπάθειά της τον μύθο της έφηβης Αντιγόνης και τη δύναμη της ποίησης. Απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται…
Ένα δυνατό μυθιστόρημα για μια δύσκολη εφηβεία, αλλά και για τη δύναμη της ποίησης και της λογοτεχνίας.

 

Το καλοκαίρι των Αβάρων – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Άνοιξη του 626 μ.Χ. Τα στίφη των Αβάρων προελαύνουν πυρπολώντας τα χωριά της Θράκης. Τα στρατεύματα των Περσών στρατοπεδεύουν απέναντι, στη μικρασιατική ακτή. Η Κωνσταντινούπολη πολιορκείται από Βορρά και Ανατολή, ενώ ο αυτοκράτορας απουσιάζει σε εκστρατεία.
Μέσα στο χαλασμό, καραβάνια προσφύγων από τα λεηλατημένα χωριά συρρέουν στην Πόλη αναζητώντας προστασία στον ίσκιο των τειχών της.
Ανάμεσά τους, τρία ορφανά αδέρφια: Λυδία, Στέφανος και Λάζαρος.
Στα υπόγεια του μοναστηριού που θα τους φιλοξενήσει ανακαλύπτουν πως το καραβάνι τους μετέφερε και μια λαθρεπιβάτισσα: την αλλόγλωσση Λενόρ. Μαζί της θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια σε μυστικές κρύπτες και υπόγειες στοές, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με μεταμφιεσμένους κλέφτες και μυστηριώδεις απαγωγείς.
Η καταστροφή του εχθρικού στόλου θα σώσει τη Βασιλεύουσα ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου και στην επανένωση των μελών μιας οικογένειας.

 

Το ρόδο και η άκανθα – Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Φόνοι στην αυλή των χαγάνων
Στη Βουλγαρία των Βογιάρων αριστοκρατών και των υποτελών τους Σλάβων, τον 9ο αι., ο νέος χαγάνος Βόρις προσπαθεί να εξοµαλύνει τις σχέσεις του µε το Βυζάντιο σκεφτόµενος σοβαρά τον εκχριστιανισµό του λαού του. Στην Κωνσταντινούπολη, ο νεαρός αυτοκράτορας Μιχαήλ (διάδοχος του Θεοφίλου) επιδιώκει την προσέγγιση µε τον Βόριο ργανώνοντας εµπορικές αποστολές και γάµους Βούλγαρων ευγενών µε Βυζαντινές νύφες. Σε µία τέτοια γαµήλια συµφωνία αποστέλλεται ως νύφη η Παυλή µε συνοδούς τους κηδεµόνες της, που βιάζονται να την ξεφορτωθούν, και τον κρυφά ερωτευµένο µαζί της Σισίνη.Την καθορισµένη µέρα του γάµου, όµως, ένας φόνος πυροδοτεί ένα νοσηρό κλίµα πολιτικής συνωµοσιολογίας και οι Αρχές έχουν κάθε λόγο να υποπτεύονται τον Σισίνη. Ένας δεύτερος, απροσδόκητος φόνος θα ανατρέψει τα δεδοµένα…
Η περιπέτεια µιας απαγορευµένης αγάπης µέσα στις ατραπούς του αγνώστου, η προσπάθεια των απλών και ανώνυµων ηρώων να κρατήσουν όρθια την ύπαρξή τους όταν η Ιστορία προελαύν εικαλπάζοντας…

 

Πηγές: Biblionet, Ωκεανίδα, Κέδρος, Εκδόσεις Πατάκη, Ακρίτας, Ελληνικά Γράμματα, Πορτοκάλι, Μίλητος, Ψυχογιός, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αρτέον Εκδοτική

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *