Γιάννης Κ. Καραγιάννης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Καραγιάννης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1960, αλλά κατάγεται από τους Απραγγέλους Ζαγορίου.
Mεγάλωσε στην Κόνιτσα, όπου οι γονείς του ήταν δάσκαλοι. Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας σχολής και πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομισματικές σχέσεις. Μετεκπαιδεύτηκε στο Erasmus University Rotterdam στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, μέσω προγράμματος του Οικονομικού επιμελητηρίου, και στο Thames University of London στην «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» και τη «διαχείριση κρίσεων». Από το (1984-2004) εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε τμήματα Μάρκετινγκ – Πωλήσεων και Εξαγωγών μεγάλων εταιρειών κι από τις αρχές του 2005 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ασκώντας το επάγγελμα του Οικονομολόγου – Ειδικού Συμβούλου Ανάπτυξης & Εξαγωγών, διατηρώντας γραφεία στα Σκόπια, το Βουκουρέστι και τα Ιωάννινα. Την περίοδο (1998-2001) διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ιωαννίνων, από την οποία και βραβεύτηκε το 2003 για το πολύ σημαντικό του έργο στην ανάπτυξή της. Το διάστημα 2002 – 2004 ήταν τακτικό μέλος των διμερών επιτροπών οικονομικών σχέσεων του ΟΠΕ με Ιράν-Λίβανο και Συρία. Είναι μέλος του Οικονομικού επιμελητηρίου, της ΕΕΔΕ και του συνδέσμου Ελληνο-Ουκρανικής φιλίας. Αρθρογραφεί τακτικά σε περιοδικά και εφημερίδες.
Έχει γράψει τις ποιητικές συλλογές «Ποιητικές μας ιστορίες» (1978) και «Ρέκβιεμ» (1982), ενώ το «Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό! – Γιάννης Καραγιάννης
Ένα επαγγελµατικό ταξίδι στην Οδησσό της Ουκρανίας, λίγο µετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, φέρνει τα πάνω-κάτω στην ήδη πολυτάραχη ζωή του Έκτορα και γίνεται αφορµή σκληρής αυτοκριτικής κι επαναπροσδιορισµού των στόχων της ζωής του.

Η επιστροφή, µετά από χρόνια, στην αγαπηµένη του πόλη και κάτω από το βάρος της απουσίας του φίλου του Σάσα, ξυπνάει τους δαίµονες µέσα του και µαζί µε τις απρόβλεπτες κι ακραίες καταστάσεις, που λίγο έλειψε να του στοιχίσουν τη ζωή, τον οδηγούν στη λύτρωση και στην απόφαση να µείνει για πάντα εκεί, µεγαλώνοντας ένα µουγκό παιδί που βρήκε παρατηµένο σε κάποιο ίδρυµα… και µέσα σ’ όλα, εντελώς συµπτωµατικά, ανακαλύπτει το δολοφόνο του φίλου του…

Μυθιστόρημα, ΚΨΜ, 2010, 204 σελ.

Zastava με σπασμένα φρένα – Γιάννης Καραγιάννης
Το 1999 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον σαραντάχρονο Κοσμά από τη Θεσσαλονίκη, που ξέμεινε στο Βελιγράδι από τα φοιτητικά του χρόνια, κάνοντας “μπίζνες” στα Βαλκάνια. Η κομπίνα που έστησε μ’ έναν Τούρκο πήγε καρφωτή και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στις φυλακές της Φιλιππούπολης.
Η απόδρασή του επεισοδιακή, όπως και όλη του η ζωή, δίπλα στη Σέρβα σύντροφό του, που ύστερα από είκοσι χρόνια τρικυμιώδους συμβίωσης αποφάσισε να την παντρευτεί τη μέρα που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι.

Μια αληθινή ιστορία με φόντο τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και της αυτοδιαχείρισης από το 1979 ως το 1999, μέσα από την περιπετειώδη ζωή ενός αιώνιου φοιτητή της Ιατρικής, ποντιακής καταγωγής, που κυνηγούσε χίμαιρες.
Η ταραχώδης ζωή του ήρωα γίνεται αφορμή να ταξιδέψει ο αναγνώστης στα Βαλκάνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, στις μέρες μετά την κατάρρευσή του, αλλά και στις νύχτες της Θεσσαλονίκης του 1980, πάντα μέσα σ’ ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης.

Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τον καμβά του κλασικού νουάρ, κατορθώνει να παντρέψει εύστοχα, ιστορικά γεγονότα, ήχους, εικόνες, μυρωδιές κι αισθήσεις, κωμικά και απρόοπτα, Βαλκάνια και Πόντο, “μπίζνες” και μαφία, Καζαντζίδη και Μπρέγκοβιτς, αγωνία και δράση, πολιτική και ίντριγκες, όλα όσα χαρακτηρίζουν από παλιά τη βαλκανική μας νοοτροπία και συνείδηση.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2019, 268 σελ.

Μυθιστορήματα
Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό! (2010), ΚΨΜ
Zastava με σπασμένα φρένα (2019), Οσελότος

Ποίηση
Ποιητικές μας ιστορίες (1978)
Ρέκβιεμ (1982)

Συλλογικά έργα
Οι αισθήσεις του χώματος που αγαπώ (1998), Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάστρου

Πηγές: Biblionet, ΚΨΜ, Οσελότος