Γιάννης Καραγιάννης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Κ. Καραγιάννης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1960.
Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, το Ρότερνταμ και το Λονδίνο και εργάζεται ως οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων. Υπήρξε επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων και εκπαιδευτής σε θέματα μάρκετινγκ, πωλήσεων και εξαγωγών. Από το 2015 έως το 2019 διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για οικονομικά, αγροτικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση από τα γυμνασιακά του χρόνια στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1978 σε ηλικία δεκαοκτώ ετών με την ποιητική συλλογή «Ποιητικές μας ιστορίες». Ακολούθησε το «Ρέκβιεμ», επίσης ποίηση, το 1982, αποσπώντας θετικά σχόλια και κριτικές. Χωρίς να σταματήσει ποτέ το γράψιμο, παρ’ όλη την επαγγελματική και πολιτική δραστηριότητα, επανέρχεται το 2010 με το πολιτικό μυθιστόρημα «Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό», εκδόσεις ΚΨΜ. Το 2019 κυκλοφόρησε το νουάρ μυθιστόρημα «Ζάσταβα με σπασμένα φρένα», εκδόσεις Οσελότος. Το νουάρ μυθιστόρημα «Έγκλημα στη Μαύρη Θάλασσα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Μυθιστορήματα
Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό! (2010), ΚΨΜ
Zastava με σπασμένα φρένα (2019), Οσελότος
Έγκλημα στη Μαύρη Θάλασσα (2023), Εκδόσεις Πνοή

Ποίηση
Ποιητικές μας ιστορίες (1978)
Ρέκβιεμ (1982)

Συλλογικά έργα
Οι αισθήσεις του χώματος που αγαπώ (1998), Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάστρου

Έγκλημα στη Μαύρη Θάλασσα – Γιάννης Καραγιάννης

ΈγκλημαΝουάρ Μυθιστόρημα


Ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Οδησσό, λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, φέρνει τα πάνω κάτω στην ήδη πολυτάραχη ζωή του Έκτορα, ενός πολυταξιδεμένου Ηπειρώτη εμιγκρέ που διατηρούσε στενούς δεσμούς με την πόλη και τους ανθρώπους της. Η επιστροφή δεν είναι εύκολη. Αιτία, η απουσία του φίλου του, Ουκρανού αρχιτέκτονα, Σάσα, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο γραφείο του στο Ισραήλ.
Από την πρώτη όμως στιγμή που πάτησε το πόδι του στο ιστορικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας δεν έπαψε να παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Ο αγώνας αδυσώπητος, χωρίς κανόνες και όρια. Καθημερινές ισορροπίες τρόμου, πνιγμένες στο αλκοόλ, τη βία, το σεξ, τη μοναξιά και την απόγνωση. Ρώσικη ρουλέτα στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με γεύση από αίμα στο στόμα.
Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα και οι υπαρξιακές του αναζητήσεις γίνονται αφορμή να ταξιδέψει ο αναγνώστης στην Οδησσό της μεγάλης ακμής και της Φιλικής Εταιρείας, στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, στα Γιάννενα και στην Τασκένδη, στη Νέα Υόρκη, στην Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, στο μεταπολεμικό Παρίσι, στον Δούναβη και στη χιονισμένη Μόσχα. Δεν σταματάει όμως εκεί. Αγγίζει τα γκρεμισμένα όνειρα, τη μοναξιά και την απελπισία μιας καταραμένης γενιάς, πνιγμένης στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τη θλίψη.
Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τον καμβά του κλασικού νουάρ, με ομιχλώδες φόντο μια μυστηριακή πόλη σε παρακμή κι ανεξερεύνητα ψυχογραφήματα ηρώων, κατορθώνει να παντρέψει ιστορικά γεγονότα, ανεξιχνίαστα εγκλήματα, ίντριγκες, μυστικισμό, αστυνομική δράση, μαφιόζικα χτυπήματα, παράνομους έρωτες, δυνατές φιλίες και ανθρώπινα αδιέξοδα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2023, 474 σελ.

Zastava με σπασμένα φρένα – Γιάννης Καραγιάννης
Το 1999 δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον σαραντάχρονο Κοσμά από τη Θεσσαλονίκη, που ξέμεινε στο Βελιγράδι από τα φοιτητικά του χρόνια, κάνοντας “μπίζνες” στα Βαλκάνια. Η κομπίνα που έστησε μ’ έναν Τούρκο πήγε καρφωτή και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στις φυλακές της Φιλιππούπολης.
Η απόδρασή του επεισοδιακή, όπως και όλη του η ζωή, δίπλα στη Σέρβα σύντροφό του, που ύστερα από είκοσι χρόνια τρικυμιώδους συμβίωσης αποφάσισε να την παντρευτεί τη μέρα που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε το Βελιγράδι.

Μια αληθινή ιστορία με φόντο τη μεγάλη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και της αυτοδιαχείρισης από το 1979 ως το 1999, μέσα από την περιπετειώδη ζωή ενός αιώνιου φοιτητή της Ιατρικής, ποντιακής καταγωγής, που κυνηγούσε χίμαιρες.
Η ταραχώδης ζωή του ήρωα γίνεται αφορμή να ταξιδέψει ο αναγνώστης στα Βαλκάνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, στις μέρες μετά την κατάρρευσή του, αλλά και στις νύχτες της Θεσσαλονίκης του 1980, πάντα μέσα σ’ ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης.

Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τον καμβά του κλασικού νουάρ, κατορθώνει να παντρέψει εύστοχα, ιστορικά γεγονότα, ήχους, εικόνες, μυρωδιές κι αισθήσεις, κωμικά και απρόοπτα, Βαλκάνια και Πόντο, “μπίζνες” και μαφία, Καζαντζίδη και Μπρέγκοβιτς, αγωνία και δράση, πολιτική και ίντριγκες, όλα όσα χαρακτηρίζουν από παλιά τη βαλκανική μας νοοτροπία και συνείδηση.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2019, 268 σελ.

Η ομίχλη έπεσε νωρίς στην Οδησσό! – Γιάννης Καραγιάννης
Ένα επαγγελµατικό ταξίδι στην Οδησσό της Ουκρανίας, λίγο µετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, φέρνει τα πάνω-κάτω στην ήδη πολυτάραχη ζωή του Έκτορα και γίνεται αφορµή σκληρής αυτοκριτικής κι επαναπροσδιορισµού των στόχων της ζωής του.

Η επιστροφή, µετά από χρόνια, στην αγαπηµένη του πόλη και κάτω από το βάρος της απουσίας του φίλου του Σάσα, ξυπνάει τους δαίµονες µέσα του και µαζί µε τις απρόβλεπτες κι ακραίες καταστάσεις, που λίγο έλειψε να του στοιχίσουν τη ζωή, τον οδηγούν στη λύτρωση και στην απόφαση να µείνει για πάντα εκεί, µεγαλώνοντας ένα µουγκό παιδί που βρήκε παρατηµένο σε κάποιο ίδρυµα… και µέσα σ’ όλα, εντελώς συµπτωµατικά, ανακαλύπτει το δολοφόνο του φίλου του…

Μυθιστόρημα, ΚΨΜ, 2010, 204 σελ.

Πηγές: Biblionet, ΚΨΜ, Οσελότος, Εκδόσεις Πνοή