Γιάννης Σώκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Σώκος είναι δημοσιογράφος-επικοινωνιολόγος. Γεννήθηκε στο Διμηνιό Κορινθίας το 1949.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε στην Αθήνα με γνωστές επιχειρήσεις Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΑΤΕ Advertising. Ασχολήθηκε με την Πολιτική και Εμπορική Διαφήμιση. Δίδαξε Σεναριογραφία και Δημιουργική Γραφή στο ΕΛΚΕΠΑ (Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας), σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στο Κέντρο Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας. Έγραψε τηλεοπτικά, κινηματογραφικά, ραδιοφωνικά σενάρια και κείμενα, για την Ελληνική Τηλεόραση, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, Αθηναϊκά και Περιφερειακά ΜΜΕ. Για αρκετά χρόνια διατηρούσε τη χιουμοριστική σελίδα “Αιδώ και τώρα” στην πρώτη ελληνική έκδοση του διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικού”Penthouse”, αλλά και τη σατιρική, παραπολιτική στήλη “Ωσεί Παρόν” στην εφημερίδα “Το Παρόν της Κυριακής”. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης, καθώς και σε φιλολογικές σελίδες του ημερήσιου τύπου (“Νέα”, “Βραδυνή” κ.α.). Υπήρξε αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού “Ομπρέλα”.
Έγραψε τα βιβλία: “Μετρώντας τις ώρες σε μια πράσινη επαρχία”, “Εκκρεμότητες”, “Παρά λίγο ήρωες”, “Ιστορίες περιορισμένης ευθύνης”, “Εγχειρίδιο για υποψήφιους πρωθυπουργούς”, “Στην εποχή των ΔειΝοΤαύρων”, “Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγελιότητας”, “Maximus Ανθρωπacius”, “Ηρακλής αναΜαινόμενος”. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και εκ των ιδρυτών της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων. Μετέχει στο Δ.Σ. της Εταιρίας Κορινθίων Συγγραφέων. Έχει τιμηθεί με βραβεία κι επαίνους.
Δοκίμια-Μελέτες-Αρθρογραφία-Σάτιρα-Χιούμορ
Μετρώντας τις ώρες σε μια πράσινη επαρχία
Εκκρεμότητες
Παρά λίγο ήρωες
Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγελιότητας
Ιστορίες περιορισμένης ευθύνης (1986), Βασδέκης
Εγχειρίδιο για υποψήφιους πρωθυπουργούς (2006), Βασδέκης
Maximus ανθρωπαcius (2008), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Στην εποχή των ΔειΝοΤαύρων (2012), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Ηρακλής ανα-Mαινόμενος (2018), Βασδέκης
Αμφορείς Βρυξελλών (2019), Βασδέκης

Αμφορείς Βρυξελλών – Γιάννης Σώκος

Αμφορείς ΒρυξελλώνΟι νεοελληνικοί άθλοι του Ηρακλή

Κωμικοτραγωδία


Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από έναν σπασμένο αρχαίο Αμφορέα που συμβολίζει την Ελλάδα της κρίσης. Ο Ηρακλής ξανάρχεται… για έναν νέο άθλο, αλλά διαπιστώνει ό,τι τα σύγχρονα “θηρία” είναι πολύ πιο επικίνδυνα: Τρόικα-Κέρβερος του ΄Αδη, Μνημόνια-Άλογα του Διομήδη, Λουκέτα-Λιοντάρι της Νεμέας, Ανεργία-Ελάφι της Κερύνειας, Σκάνδαλα, Αντικοινωνικές Περικοπές κλ.π.

Χιούμορ, Βασδέκης, 2019, 118 σελ.

Ιστορίες περιορισμένης ευθύνης – Γιάννης Σώκος
“…Η αντίστροφη μέτρηση για το Marlboro είχε ήδη αρχίσει. Εγώ που είχα δεθεί τόσο μαζί του έπρεπε να το αποχωριστώ. -Αντίο, αγαπημένο μου τσιγάρο. -Φεύγεις; -Για πάντα! -Και οι όρκοι; Και οι υποσχέσεις; Και τα όνειρα που κάναμε οι δυο μας σε κείνα τα μοναχικά ραντεβού στη σκοπιά, στα θρανία, στην αγωνία, στην πλήξη; -Ξέχασέ τα! Αυτός ο έρωτας, με τα χιλιάδες ανάμματα, πρέπει να σβήσει. -Βέβαια, αφού με χόρτασες καλά – καλά κι αφού μου πήρες ό,τι πιο πολύτιμο είχα -τη νικοτίνη- με πετάς τώρα στην άκρη του δρόμου, πραγματικό αποτσίγαρο. Γιατί; Μπήκε άλλο τσιγάρο ανάμεσά μας; -Κανένα. Ο γιατρός μου είπε να φύγω! -Ψέματα, μ’ απατάς! Για ένα Καρέλια, για ένα Cooper, ίσως και για έναν άφιλτρο Άσσο, μ’ αφήνεις στον άσσο!”.

Eικονογράφηση: Νίκου Ζήκου, Μιχάλη Κουντούρη, Πάνου Φλώρου

Χιούμορ, Βασδέκης, 1986, 144 σελ.

Εγχειρίδιο για υποψήφιους πρωθυπουργούς – Γιάννης Σώκος
Σατιρικόν, χιουμοριστικόν, αντιαλεργικόν παρασκεύασμα, ταχείας δράσεως, κατά του άγχους, της ανίας και της υπνηλίας. Χορηγείται κατόπιν ιατρικής συμβουλής εις ιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς, γεωργούς, οικοδόμους, υπαλλήλους, καθηγητάς, φοιτητάς, οδοκαθαριστάς, γιαοκτήμονας, ακτήμονας και επιστήμονας. Εφαρμόζεται τοπικώς δι’ επιδέσεως των σελίδων επί των οφθαλμών. Παρενέργειαι δεν ανεφέρθησαν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων χαζοχαρούμενου γέλωτος. Πωλείται στα καλά φαρμακεία. Ίσως το βρείτε και σε κάποιο βιβλιοπωλείο… Εις περίπτωσιν δηλητηριάσεως τηλεφωνήστε στο συγγραφέα.

Eικονογράφηση: Νίκου Τσαβολάκη

Σάτιρα, Βασδέκης, 2006, 139 σελ.

Maximus ανθρωπαcius – Γιάννης Σώκος

Ιστορίες γέλιου και σάτιρας


Σαράντα οκτώ ιστορίες -σαράντα οκτώ, κατά φαντασίαν, ήρωες! Άνθρωποι που νομίζουν πως είναι αυτοί που θα ‘θελαν να είναι. Οραματιστές, εφευρέτες, ευεργέτες, εραστές, καλλιτέχνες, τρομοκράτες, πολιτικοί, διανοούμενοι.
Ζουν στον κόσμο τους, επιχειρούν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους κι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της διαφοράς.
Εκτός τόπου και χρόνου δεν υποψιάζονται το ανέφικτο που επιθυμούν, το πράλογο που τολμούν.
Ψώνια; Ανόητοι; Μεγαλομανείς; Μικροκομπιναδόροι; Γραφικοί; Γκαφαδόροι; Παρατράγουδα ολκής, με εξασφαλισμένη ασυλία για όσα κωμικά προκαλούν; Απαλλάσσονται λόγω βλακείας. Λόγω συμπάθειας. Και όχι μόνο…
Ανάλαφρο, δροσερό, απολαυστικό, με maximum δόσεις χιούμορ και σάτιρας, γέλιου και σαρκασμού, το βιβλίο θυμίζει ότι υπάρχει και η εύθυμη πλευρά της ζωής. Χωρίς τη “σοβαρότητα” των δήθεν, αλλά με το δήθεν της σοβαρότητας!
Ο συγγραφέας ξέρει το μυστικό. Με επιτηδευμένη αφέλεια, στα όρια της καρικατούρας, χειρίζεται το λόγο έτσι ώστε το γελοίο εκλαμβάνεται ως μεγαλοπρεπές, το ασήμαντο ως σημαντικό, το τίποτα ως υπέρτατο, το δεδομένο ως ανακάλυψη, το βλακώδες ως ιδιοφυές!
Είναι για γέλια!

Σάτιρα, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, 2008, 333 σελ.

Στην εποχή των ΔειΝοΤαύρων – Γιάννης Σώκος

Σοκογραφήματα


Οι Δεινόσαυροι, που πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια, που κυριάρχησαν για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια, που εξαφανίστηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια… ξαναεμφανίστηκαν στις μέρες μας ζητώντας πίσω τα εκατομμύρια. Όχι τα χαμένα εκατομμύρια χρόνια, αλλά τα χαμένα εκατομμύρια ευρώ!
Με το πέρασμα των αιώνων το είδος μεταλλάχτηκε. Πλέον, δεν τρέφεται όπως τον παλιό καλό καιρό με σάρκα και φυτά. θέλει μόνο ευρώ! Κυρίως ελληνικά. Τα κυνηγάει παντού… Στις τσέπες των
φτωχών, στις οικονομίες των γερόντων, στη δυστυχία των απολυμένων. Και τρώει, τρώει, τρώει, χωρίς αίσθηση κορεσμού. Είναι αχόρταγο. Στην καθισιά του μπορεί να κατασπαράξει μονοκοπανιά κόσμο και κοσμάκη, ώσπου να πεις… Τρόικα!
Έλληνες καλώς ήλθατε στη Νέα Εποχή. Στην εποχή του ΔΝΤ. Οι Δανειοχορηγόσαυροι, οι Φορομπηχτόσαυροι, οι Φοροφυγαδόσαυροι, οι Μισθοκοπτόσαυροι, οι Κομπινομιζαδόσαυροι σας περιμένουν!
Για πρώτη φορά στην Ιστορία, Άνθρωποι και Δεινόσαυροι συνυπάρχουν. Από αυτή την άποψη μπορεί κάποιος να κλάψει ή να χλευάσει. Επιλέξτε τη χλεύη. Έτσι κι αλλιώς “το γελοίο του πράγματος” αντιμετωπίζεται μόνο με ισχυρές δόσεις γέλιου, σάτιρας και σαρκασμού…

Κοινωνική κριτική, Αρθρογραφία, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, 2012, 255 σελ.

Ηρακλής ανα-μαινόμενος – Γιάννης Σώκος

Οι αρχαίοι άθλοι ως μύθοι και το σύγχρονο παραμύθι ως άθλος


Ο Ηρακλής ξανάρχεται και η έμμετρη σάτιρα ξαναγράφεται… και μας εκπλήσει ευχάριστα με τους άθλους του προσαρμοσμένους στην άθλια εποχή μας. Μνημόνια, λουκέτα, ανεργία, μέτρα, σκάνδαλα … Αν η σάτιρα, στις καλές της στιγμές λειτουργεί ώς αδυσώπητο ρόπαλο ή ως φαρμακερό βέλος, ένα είναι το βέβαιο· κάποιοι θα πονέσουν και πολλοί θα γελάσουν με την επικαιροποίηση των ηράκλειων άθλων.

Χιούμορ, Βασδέκης, 2018, 170 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βασδέκης, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας