Γιώτα Κούγιαλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στο Βόλο.
Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.). Είναι επίσης παραγωγός λόγου της εκπομπής Ιστορίες πίσω από τις ιστορίες στην ertvolou.

Ακονίζω το μυαλό μου – Γιώτα Σότσολα-Κούγιαλη

Με ασκήσεις ψυχοκινητικής – παρατήρησης και γραφής: Με ποιήματα


Το βιβλίο έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει το μικρό παιδί με ευχάριστες “ασκήσεις” και να το φέρει σε μία πρώτη επαφή με την ποίηση.

Τα ποιήματα δίνονται σε απλή μορφή. Παρ όλα αυτά μερικές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα, να καταλάβουν την “οδηγία”.

Διαβάζουμε το ποίημα 1-2 φορές και χωρίς να επιμείνουμε ρωτάμε το παιδί αν κατάλαβε τι “μας ζητάει”.

Αν δεν το κατάλαβε, το διαβάζουμε ακόμη μια φορά και το εξηγούμε με απλά λόγια.
Eικονογράφηση: Γιώτα Σότσολα – Κούγιαλη

Παιδικές δραστηριότητες, Καστούμης, 1993, 52 σελ.

Παραμύθι με ωραίο τέλος – Γιώτα Κούγιαλη
Η κυρία Ζωζώ, μία απελπισμένη συγγραφέας, εκτός από τον τίτλο του βιβλίου της, δεν καταφέρνει να γράψει ούτε μία σειρούλα κι ας κάνει χίλιες δυο παραξενιές για να κατεβάσει ιδέες. Ο Νικόλας, η Άννα και η οικογένειά τους λένε, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ένα παραμύθι και βοηθούν την κυρία Ζωζώ να γράψει ένα βιβλίο με ωραίο τέλος.

Eικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997, 125 σελ.

Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια – Γιώτα Κούγιαλη

Μια δραστηριότητα για κάθε μέρα


Οι δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο καλύπτουν τις ανάγκες μιας ολόκληρης χρονιάς και δίνονται με ιεραρχημένη σειρά εξέλιξης.
Στο πρώτο μέρος (θεωρητικό) παρουσιάζονται οι ενότητες του ψυχοκινητικού τομέα, αναπτύσσεται ο ρόλος της ψυχοκινητικότητας στην αγωγή του νηπίου και δίνονται όλες εκείνες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη σωστή οργάνωση των ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων (δομή – χρόνος – χώρος – υλικά – παιδαγωγική ατμόσφαιρα).
Στο δεύτερο μέρος (πρακτικό) παρουσιάζεται για κάθε μέρα μια ολοκληρωμένη ψυχοκινητική δραστηριότητα (ενότητα – στόχος – οργάνωση – υλικά – προθέρμανση – κύρια φάση – χαλάρωση).
Στο τέλος του βιβλίου δίνονται επιπλέον ιδέες οι οποίες παρέχουν στον νηπιαγωγό τη δυνατότητα παρέμβασης στο προτεινόμενο καθημερινό πρόγραμμα. Να αναπροσαρμόσει δηλαδή το πρόγραμμά του σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης του.
Το βιβλίο είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για νηπιαγωγούς, φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων και παιδαγωγούς που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, κέντρα παιδιού, κατασκηνώσεις κ.α.

Eπιμέλεια: Βασίλης Αναγνωστόπουλος

Εκπαίδευση Προσχολική, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, 238 σελ.

Τα παραμύθια του Γελαστού – Γιώτα Κούγιαλη

Σύγχρονα και λαϊκά παραμύθια


Μια φορά κι έναν καιρό ένας τρανός άρχοντας, που αναγκαζόταν να κάνει χίλιες τούμπες την ημέρα για να καταφέρει τον γκρινιάρη γιο του να χαμογελάσει, είχε μία πολύ ωραία ιδέα. Φώναξε όσους έμεναν στο αρχοντικό του και όσους έμεναν στα γύρω χωριά να πουν παραμύθια στον κανακάρη του. Στο βιβλίο περιέχονται τα καλύτερα από τα θαυματουργά αυτά παραμύθια, που έκαναν το γιο του άρχοντα να γίνει από ανυπόφορος Γκρινιάρης ένας υπέροχος Γελαστός!

Eικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

Παραμύθια, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999, 94 σελ.

Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια – Γιώτα Κούγιαλη
Την απόλυτη ευτυχία δεν τη γύρεψα με ζήλο, θα ήταν σαν να ήθελα ν’ αγκαλιάσω ολάκερο τον ουρανό κι η αγκαλιά μου δεν τον χωρούσε. Όποτε με θυμόταν, διάβαινε εκείνη το κατώφλι μου, τρώγαμε από το ίδιο πιάτο και γελούσε ξεδιάντροπα αν έλεγα πως άφηνα πίσω μου φτερά όταν περνούσα Συμπληγάδες. Μ’ αγάπησε η ζωή και είπε: «Αντέχει αυτή, άσ’ τη να τα δοκιμάσει όλα: χαρές και λύπες και αγάπες, που θα χαθούνε όλες με τον ίδιο παράδοξο τρόπο».

Ανεξήγητες συμπτώσεις, μυστικά που βαραίνουν, παράξενα γεγονότα ξεστρατίζουν το νου και αφανίζουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Τελικά ποιος αντιγράφει τον άλλο; Η ζωή ή ο μύθος; Η ζωή μας, τρελός χορός σε ακροκέραμο, μια περιπέτεια τόσο διαφορετική και τόσο όμοια με των άλλων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000, 161 σελ.

Οι χίλιες εκατό σφραγίδες – Γιώτα Κούγιαλη
Η Μαριάννα, όταν επιτέλους καταφέρνει να ανοίξει μία κλειδωμένη πόρτα στο δάσος, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σ’ έναν άλλο κόσμο, στη χώρα του Είναι-και-δεν-είναι. Για να της επιτραπεί να φύγει από τον παράξενο αυτό τόπο και να γυρίσει στο σπιτάκι της, πρέπει να σφραγίσει την περγαμηνή της με χίλιες εκατό σφραγίδες. Έτσι αρχίζουν οι περιπέτειές της…
Οι χίλιες εκατό σφραγίδες είναι ένα βιβλίο σαν αυτά που άρεσαν στην ίδια τη συγγραφέα του να διαβάζει όταν ήταν μικρή. Με περιπέτειες που προκαλούν φόβο ή γέλιο, ανάλογα. Με χιούμορ και λαϊκή σοφία. Με πόρτες και σκαλιά που τρίζουν, με μαγικά φτερά, πέπλα και τρίχες, με στοιχειωμένα μέρη, νερά και βράχια που μιλάνε, κάδρα που χορεύουν… με πολλά από εκείνα που λέγανε παλιότερα οι παππούδες και, ας μην ξεχνάμε, με ιστορίες όπου οι καλοί νικούν πάντα τους κακούς. Μία περιπέτεια φαντασίας, που στηρίζεται στον πλούτο και στη γοητεία της λαϊκής μας παράδοσης.
Eικονογράφηση: Γιώργος Παρασκευόπουλος, Θοδωρής Παρασκευόπουλος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002, 125 σελ.

Η φωτεινή σφαίρα – Γιώτα Κούγιαλη
Ένα φτερό κεντημένο στη ζώνη της Μαριάννας ζωντανεύει και γράφει στον καθρέφτη μήνυμα του φίλου της Φτερωτού που ζητάει βοήθεια. Πάει στη χώρα του Είναι-και δεν-είναι, όπου η Ανεμόεσσα ρουφάει με την ηλεκτρική της σκούπα την αγάπη του κόσμου. Η Μαριάννα ζει περιπέτειες που δύσκολα πιάνει ο νους του ανθρώπου, περιπέτειες που μόνο τα παιδιά καταλαβαίνουν.
Η φωτεινή σφαίρα είναι ένα βιβλίο σαν αυτά που άρεσαν στην ίδια τη συγγραφέα του να διαβάζει όταν ήταν μικρή. Με περιπέτειες που προκαλούν φόβο ή γέλιο, ανάλογα. Με χιούμορ και λαϊκή σοφία. Με πόρτες και σκαλιά που τρίζουν, μαγικά φτερά, στοιχειωμένα μέρη, δράκους που όταν γελούν βγάζουν φωτιές, σιδερένια παπούτσια, ιπτάμενες παντόφλες, απάτητα κάστρα… με πολλά από εκείνα που λέγανε παλιότερα οι παππούδες και, να μην ξεχνιόμαστε, με ιστορίες όπου οι καλοί νικούν πάντα τους κακούς.
Μια περιπέτεια φαντασίας, που στηρίζεται στον πλούτο και στη γοητεία της λαϊκής μας παράδοσης με ηρωίδα ένα σύγχρονο κορίτσι.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003, 127 σελ.

Ο αόρατος πύργος – Γιώτα Κούγιαλη
Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Το τελευταίο θαυμαστικό μιας ιστορίας εκτοξεύεται με προορισμό τη μαγική χώρα του Είναι-και-δεν-είναι. Στην ουρά του πιάνονται τρία παιδιά κι ένα σκυλάκι, που, χωρίς να το πολυσκεφτούν, θα ταξιδέψουν μαζί του σε περιοχές αλλόκοτες και μυστηριώδεις: στη χώρα όπου εξαφανίζονται τα παλικάρια, σε άγνωστους τόπους όπου κρύβονται τα γέλια των ανθρώπων, στη χρυσή και ασημένια γέφυρα που οδηγεί στον αόρατο πύργο, εκεί όπου φτάνουν μόνο οι ήρωες. O αόρατος πύργος είναι ένα βιβλίο σαν εκείνα που άρεσαν στην ίδια τη συγγραφέα να διαβάζει, όταν ήταν μικρή. Με περιπέτειες που προκαλούν την αγωνία αλλά και το γέλιο. Με χιούμορ και λαϊκή σοφία. Με πόρτες και σκαλιά που τρίζουν. Με τρικυμισμένες θάλασσες και στοιχειωμένα μέρη, με γίγαντες και άλυτα αινίγματα. Μια περιπέτεια φαντασίας, που στηρίζεται στον πλούτο και στη γοητεία της λαϊκής μας παράδοσης, με ήρωες σύγχρονα παιδιά.
Eικονογράφηση: Γιώργος Παρασκευόπουλος, Θοδωρής Παρασκευόπουλος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 137 σελ.

Ερώτων τραύλισμα – Γιώτα Κούγιαλη
Γάμον εάν ίδης καθ’ ύπνον και είναι ιδικός σου, εάν μεν τελείται άνευ ιερέων και μουσικών οργάνων, προβιβασμόν σημαίνει· εάν δε μετά μουσικής και ιερέων, θάνατον άφευκτον ή σου, ή στενού συγγενούς σου προμηνύει. Δια πάντα δε ασθενή ο γάμος προμηνύει θάνατον.
Η Ηλιοδώρα ερμηνεύει και σχεδιάζει το μέλλον μέσα από έναν ονειροκρίτη του 19ου αιώνα. Ερμηνεύεται όμως η ζωή; Σχεδιάζεται; Μια ιστορία που φαίνεται ότι ξεκινά την άνοιξη του 1973 στην πλατεία Κολωνακίου, έχει όμως τις ρίζες της σε έναν έρωτα που γεννήθηκε στη Σύρο το 1939. Ένα μυθιστόρημα για τους τυχερούς και τους άτυχους, για τους ερωτευμένους, τους προδομένους, για όσους δε λένε να το βάλουν κάτω και συνεχίζουν να παλεύουν, για εκείνους που θέλουν να κάνουν τη ζωή να τους χαμογελάσει.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 301 σελ.

Αργοναυτική εκστρατεία σε κόμικ – Γιώτα Κούγιαλη

Ο αρχαίος μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας σε κόμικ.

Εικονογραφημένο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2013, 64 σελ.

Απόψε τι βλέπεις γύρω σου; – Γιώτα Κούγιαλη
Ο Λάμπης ερωτεύεται άλλη, μια νταρντάνα, και παρατά τις “τρεις ομορφάδες”, όπως αποκαλούσε την οικογένειά του τον καιρό της αγάπης. Η μοίρα όλων κρίνεται όταν η γυναίκα του βρίσκεται τσακισμένη στα βράχια. “Αυτοκτόνησε”, συμπεραίνουν στο χωριό.

Η Αθηνά, η μικρή κόρη, κλείνεται τότε στην Παιδόπολη της Λάρισας, όπου ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά μεγαλώνει ψάχνοντας τον εαυτό της. Η μεγαλύτερη, η Ευθαλία, παντρεύεται τον εύπορο Νίκο, έναν σύζυγο-δυνάστη. Για να βρει την ελευθερία της, σκέφτεται να τον δηλητηριάσει. Οι ζωές των ηρώων περιπλέκονται με σφιχτό υφάδι.

Η Γιώτα Κούγιαλη σκιαγραφεί τη ζωή στις Παιδοπόλεις, τη δεκαετία του ’60 και τις πολιτικές αναταράξεις της, τις σχέσεις των δύο φύλων, τους πόθους και τα πάθη. Στηρίζει τη μυθοπλασία της σε γεγονότα πραγματικά, σε βιώματά της αλλά και σε μαρτυρίες άλλων παιδιών που έζησαν σε ιδρύματα.

Το βιβλίο της είναι ένα δραματικό μυθιστόρημα απαλλαγμένο από μελοδραματισμό, με αισιόδοξη ματιά και υφέρπον χιούμορ που απαλύνει την αγωνία στις συγκλονιστικές ανατροπές. Καταδεικνύει τα λεπτά όρια της ταυτότητάς μας σε σχέση με το περιβάλλον όπου κινούμαστε.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020, 432 σελ.

Μυθιστορήματα
Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια (2000), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ερώτων τραύλισμα (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Απόψε τι βλέπεις γύρω σου; (2020), Εκδόσεις Καστανιώτη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Παραμύθι με ωραίο τέλος (1997), Εκδόσεις Καστανιώτη
Τα παραμύθια του Γελαστού (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη
Οι χίλιες εκατό σφραγίδες (2002), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η φωτεινή σφαίρα (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο αόρατος πύργος (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αργοναυτική εκστρατεία σε κόμικ (2013), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας

Δραστηριότητες – Προσχολική Εκπαίδευση
Ακονίζω το μυαλό μου (1993), Καστούμης
Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια (1998), Εκδόσεις Καστανιώτη

Συλλογικά έργα
Ψυχοκινητικά παιχνίδια για κωφά-βαρήκοα παιδιά (2017), Ήβη

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη