Ελένη Μωυσιάδου-Δοξαστάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Μωυσιάδου γεννήθηκε στα Θερμά Σερρών.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Τον Οκτώβριο του 2009 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, “Έλυτρα και λύτρα”, εκδ. Οδυσσέας. Τον Ιούνιο του 2014 την επόμενη, “Ο Μύθος και ο Ήλιος”, (.poema..) εκδόσεις. Ο “Ομφάλιος Λώρος” η τρίτη που κυκλοφορεί τπ 2021 από τις poema εκδόσεις. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου (ΕΦΝΗ). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ανθολογίες και στο internet.
Ποίηση
Έλυτρα και λύτρα (2009), Οδυσσέας
Ο Μύθος και ο Ήλιος (2014), poema
Ομφάλιος Λώρος (2021), poema

Συλλογικά έργα
Ανθολογία διαγωνισμού ποίησης ΚΕ’ συμποσίου (2006), Περί Τεχνών
Καθηγητών ανάλεκτα, Πεζός λόγος (2010), Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου

Ομφάλιος Λώρος – Ελένη Μωυσιάδου-Δοξαστάκη

Ομφάλιος λώρος


Covid- 19
Σαν μια αντινομία μοιάζουν αυτές οι μέρες.

Σαν φτερωτά, χωρίς φτερά,

στον κόσμο του Σαγκάλ.

Οι ώρες κλειδωμένες-

με κορονοϊούς παντού, lockdown

και στολές.

Ποίηση, poema, 2021, 76 σελ.

Ο Μύθος και ο Ήλιος – Ελένη Μωυσιάδου

Ο μύθος και ο ήλιος


Η γοητεία αυτών των μικρών, ιδιόρρυθμων ποιημάτων εστιάζεται στην πυκνότητα του νοήματος και στην εικονοποιητική δύναμη. Μόλις δεκαεπτά συλλαβές επαρκούν στην αναδίφηση ενός άκρατου λυρισμού με προέλευση τη μεσαιωνική ιαπωνική θυμοσοφία και με σταθερό αποδέκτη τον απαιτητικό αναγνώστη, ήδη από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.
Το είδος του χαϊκού, εντός της σημερινής ποιητικής συνθήκης, στέκεται ανέπαφο, εξακολουθεί να καλλιεργείται, αλλά, το κυριότερο, να προσφέρει την αίσθηση της ασφαλούς γήινης απόλαυσης, της φυσικής νηνεμίας που επιζητάει ο ανθρώπινος ψυχισμός για να ισορροπεί απέναντι στη ροή της πραγματικότητας, στα φαινόμενα και τα νοούμενα της καθημέρας, στα ένδον και τα έξωθεν της αρχετυπικής ύλης.
Στα 59 χαϊκού της προκείμενης συλλογής αναδεικνύεται μια «ταυτότητα», όχι μόνον χάρη στη στιχουργική αυτοπειθαρχία τους αλλά, περαιτέρω, στη λιτή στοχαστική διάθεση, στη φυσιολατρική εκζήτηση, στη συγκίνηση που γεννιέται αυτοστιγμεί και διαρκεί.

Ποίηση, poema, 2014, 32 σελ.

Έλυτρα και λύτρα – Ελένη Μωυσιάδου-Δοξαστάκη

Έλυτρα και λύτρα

Ποίηση, Οδυσσέας, 2009, 43 σελ.

Πηγές: Biblionet, poema, Οδυσσέας