Ελένη Πορτάλιου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Πορτάλιου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική.
Eίναι αρχιτέκτων, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη. Ζει στο Παγκράτι. Διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στο μεταπτυχιακό αντικείμενα που αφορούν τον δημόσιο χώρο της πόλης, τα αστικά κοινωνικά κινήματα και τη σχέση της μνήμης με την πόλη. Το προσωπικό σχεδιαστικό της έργο έχει βραβευτεί και παρουσιαστεί σε εκθέσεις και σχετικές εκδόσεις. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, έχει συμμετάσχει σε σχετικές έρευνες, συνέδρια και άλλες επιστημονικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γνώστρια των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συμβάλλει με τις θεωρητικές εργασίες της στη μελέτη της ιστορικής καταγωγής του θεσμού και των σχέσεων κράτους – αποκεντρωμένου κράτους – κοινωνίας, με οδηγό τις έννοιες της συμμετοχής, του εκδημοκρατισμού των θεσμών, της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση, της ενεργοποίησης και αυτοθέσμισης της κοινωνίας. Από την εποχή της δικτατορίας μέχρι σήμερα έχει συνεχή κοινωνική και πολιτική δράση. Αρθρογραφεί συστηματικά και έχει δημοσιεύσει θεωρητικά επιστημονικά κείμενα και έργα σε θέματα πόλης, κοινωνικών κινημάτων και δημοκρατίας. Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και επανειλημμένα μέλος του διοικητικού του συμβουλίου και της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Έλαβε ενεργά μέρος στην ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, στις διεθνείς συναντήσεις και διαδηλώσεις, καθώς και στη διοργάνωση του Χώρου για την πόλη (έκθεση δράσεων κινημάτων και οργάνωση σεμιναρίων) για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα.
Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι μέλος της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών και μετέχει στους αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο (νόμος πλαίσιο, άρθρο 16 κ.λπ.). Συνεργάτης της εφημερίδας «Η Εποχή». Ιδρυτικό μέλος της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων. Συμμετέχει στο φεμινιστικό κίνημα. Υπήρξε μέλος της κίνησης Αττική-SOS και της Πρωτοβουλίας για το Δικαίωμα στην Πόλη. Συμμετέχει ενεργά, εδώ και τρεις δεκαετίες, ως επιστήμων και ακτιβίστρια, στα κοινωνικά κινήματα για την πόλη, το περιβάλλον και την οικολογία. Είναι μέλος του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποίηση
Ίχνη ζωής (2014), Μικρή Άρκτος
Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας (2019), Μικρή Άρκτος

Συλλογικά έργα
Λαύριο τοπίο μνήμης (1997), Αλεξάνδρεια
Μεταλλαγές και (α)συνέχειες: Πρακτικές, πολιτικές και λόγος για τον αστικό χώρο (2009), Αλεξάνδρεια
Για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα (2009), Νήσος
Ο Πουλαντζάς σήμερα (2012), Νήσος
Πρακτικές αστικής αλληλεγγύης (2016), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας

Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας – Ελένη Πορτάλιου

Ποίηση, Μικρή Άρκτος, 2019, 64 σελ.

Ίχνη ζωής – Ελένη Πορτάλιου
«Η αγάπη ανθίζει στη σιωπή»
Ποιος ακριβώς είναι ο καιρός της αγάπης;
Η ανάμνησή της λίγο πριν
ο άνεμος την εγκαταλείψει στα σύννεφα
η παρουσία της ένα βροχερό βράδυ
όταν πέφτουν τα φώτα
στα νοτισμένα τζάμια των αυτοκινήτων
ή η αναχώρηση με το πλοίο της γραμμής
καθώς τα τριαντάφυλλα
μαραίνονται στον ουρανό;
Η σιωπή φέρνει την αγάπη
κρατώντας απαλά το χέρι της.
Όταν όλα φαίνονται ήρεμα
ένα κύμα την τυλίγει
και η τρικυμία πνίγει την αναμονή.

Ποίηση, Μικρή Άρκτος, 2014, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μικρή Άρκτος