Ελένη Τζιαμουράνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Τζιαμουράνη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναλυτική Χημεία και Νανοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική και τη στιχουργική, και τα τελευταία χρόνια με την ποίηση και τη συγγραφή παραμυθιών.
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2009 με το παραμύθι “Ο Πριντσιπίνο και η κιθάρα του” στο περιοδικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης “Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο” (Εκδόσεις Δίπτυχο). Ακολούθησαν τα: Συναυλία των Καλικατζάρων (2009), Μια συναυλία απ’ το βυθό (2010), Το δάσος με τα ξεχασμένα όνειρα (2011) και Η Μουσική & οι κόρες της (2012). Το 2011 φιλοξενούνται ποιήματά της στη ποιητική ανθολογία Προσοχή στο κενό (Εκδόσεις Ash in Art). Το 2012 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Το άρωμα των ημερών” (Εκδόσεις Πολιτισμός). Το 2014 συμμετείχε με το παραμύθι «Του Διογένη η σοφία» στην ανθολογία “Μια αγκαλιά από παραμύθια” (Εκδόσεις 24 γράμματα).
Ποίηση
Το άρωμα των ημερών (2012), Πολιτισμός
Μονόδρομος (2021), poema

Μονόδρομος – Ελένη Τζιαμουράνη

Μονόδρομος


Η Ελένη Τζιαμουράνη δοκιμάζεται στον ποιητικό λόγο για δεύτερη φορά. Η γλώσσα της είναι ευθύβολη, η ποιητική σκέψη της προσδιορισμένη, η πρόθεσή της συγκεκριμένη.
Ο έρωτας που ξεκινάει από το Εγώ και καταλήγει στο Εσύ, η διαδρομή με αφετηρία την αγωνία της συνύπαρξης δύο ψυχικών κόσμων και με τερματισμό την απροσδιοριστία της ευτυχίας.
Με λυρικό τόνο, ένταση «φωνής» διακυμαινόμενη, διαυγή εικονοποιία. Στα δέκα ποιήματα που συναπαρτίζουν τη συλλογή, ο αναγνώστης διαπιστώνει πανανθρώπινες σκέψεις, αντιδράσεις και πράξεις, όλα όσα συνθέτουν τον «διάλογο» του Εμείς, ακατάπαυστα στον χρόνο, σε κάθε εποχή.

Ποίηση, poema, 2021, 22 σελ.

Το άρωμα των ημερών – Ελένη Τζιαμουράνη
Η πολύχρονη ενασχόληση της ποιήτριας με τη μουσική, τη στιχουργική, και τη συγγραφή παραμυθιών προσδίδει στα ποιήματα της συλλογής μιαν ασυνήθιστη θελκτική αίσθηση.

Το στοιχείο του λυρισμού ενδυναμώνεται από την ένταση της εικονοποιίας, ενώ οι ανάσες και τα ψιθυρίσματα ανάμεσα στους στίχους δημιουργούν ένα σκηνικό πλαίσιο όπου χωρούν η ερωτική στιγμή, ο αναστοχασμός της μοναχικότητας, η δραματοποίηση του ονείρου, η επίπλαστη εμπειρία της πραγματικότητας.

Η συλλογή -πρώτη εκδοτική παρουσία της Ελένης Τζιαμουράνη- διανθίζεται από εικαστικές πινελιές (πέντε σχέδια του Κυριάκου Ρόκου) οι οποίες συνυπάρχουν “διαλογικά” με τα ποιήματα.

Την έκδοση συμπληρώνουν οι 11 αγγλικές μεταφράσεις των ποιημάτων από την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Φαμέλη.

ΣΤΙΓΜΟΥΛΑ
Στο δέρμα μου βαθιά, το τραγικό,
άρωμα δικό σου ζει κρυμμένο.
Τη μία είναι χάδι αφρόπλαστο,
γλυκά φιλιά μου δίνει.
Την άλλη σα μοιρολόι του χαμού,
βγάζει λυγμό, με πνίγει.
Δε ξέρω πώς να τ’ ορίσω
αυτό που μέσα μου ανασταίνεις.
Πότε πότε να ‘ρχεται
η Γνώση και η Σοφία,
όλος ο κόπος μιας γενιάς,
σοδειάς που ‘χες δουλέψει.
Εναρμόνια να κάθονται
στου κεφαλιού τη σκέψη,
να σου θυμίζουν
στιγμούλα ολόλαμπρη,
αγγελοπρόσωπη που εδιάβει,
σ’ ένα παίξιμο βλεφάρων!

Mετάφραση: Παναγιώτα Φαμέλη
Eικονογράφηση: Κυριάκος Ρόκος

Ποίηση, Πολιτισμός, 2012, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πολιτισμός, poema

Please wait...