Ερση Λάβαρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έρση Λάβαρη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και πραγματοποιεί σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να καταπιάνεται με τη συγγραφή, ενώ ολοκλήρωσε το πρώτο της κωμικού περιεχομένου διήγημα στην ηλικία των έντεκα. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή αστυνομικών κυρίως διηγημάτων, ενώ η νουβέλα της με τίτλο “Εξαφανισμένη” διακρίθηκε στο διαγωνισμό διηγήματος “Πέννες μυστηρίου” από τους κριτές της Anima Εκδοτικής. Μερικές από τις δουλειές της βρίσκονται διαθέσιμες στο Wattpad (ιστοσελίδα που προτρέπει νέους συγγραφείς να αναρτούν τα έργα τους, ενθαρρύνοντας την εποικοδομητική κριτική) υπό το ψευδώνυμο BlomkvistM97.

Η εποχή του κυνηγιού – Έρση Λάβαρη
Aκούγονται διάφορες φήμες για το δάσος που εκτείνεται πέρα από το βορειοδυτικά προάστια της μεγάλης πόλης του Κιάπονσκανς. Τα πελώρια δέντρα του, οι απύθμενες λίμνες του και οι απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενούν ανεξερεύνητα μυστικά που ακόμη και η επιστημονική κοινότητα της πόλης διστάζει να προσεγγίσει. Όλα, όμως, αλλάζουν μετά την ίδρυση της Σχολής Πειραματικών Σπουδών του Κιάπονσκανς, που οικοδομείται και λειτουργεί στο εσωτερικό του δάσους.
Φιλοπερίεργοι νέοι, θαυμαστές του αγνώστου και της αδρεναλίνης, ηλικίας από δεκαεννέα έως είκοσι δύο ετών, αποφασίζουν να φοιτήσουν στη σχολή με την ελπίδα να ανακαλύψουν κάποια από τα μυστικά της περιοχής. Ανάμεσά τους οι από χρόνια φίλοι Ντάντε Ρίεσσεν και Λίλιμπεθ Έβερς. Κανένας όμως δεν έχει προβλέψει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και πιο άμεσος από τις αρχικές εκτιμήσεις της τοπικής κυβέρνησης, προχωρώντας έτσι στην πλήρη έκθεση των φοιτητών σε απειλές που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2016, 382 σελ.

H κόκκινη βασίλισσα – Έρση Λάβαρη
Όταν η Κέιλιν Μπάτλερ αποφασίζει να επιστρέψει στον τόπο όπου γεννήθηκε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Δουβλίνο, αναγκάζεται να αναβιώσει ένα παρελθόν από το οποίο, μέσω της τετραετούς αυτοεξορίας της, πάσχιζε να ξεφύγει. Έρχεται αντιμέτωπη με μια μητέρα που φαίνεται να αδιαφορεί, με έναν αδερφό που μοιάζει να κρύβει πολύ περισσότερα απ’ όσα συζητά, κι έναν
δολοφόνο κατά συρροή που δείχνει ότι προσπαθεί να μιμηθεί, αν όχι να συνεχίσει, το έργο που ξεκίνησε ένας δράστης λιγότερο από μισή δεκαετία πριν.

Νουβέλα, Εντύποις, 2017, 82 σελ.

Δέκα μικροί αρχαιολόγοι – Έρση Λάβαρη
Δέκα μικροί αρχαιολόγοι στην Μπρεξίζα πάνε,
ο ένας καίγεται απ’ τα σύρματα κι εννιά ιδροκοπάνε.
Εννιά μικροί αρχαιολόγοι το σκάμμα εποπτεύουν,
ο ένας πέφτει μέσα του κι έτσι οκτώ μας μένουν.
Οκτώ μικροί αρχαιολόγοι για καρότσι ψάχνουν,
ο ένας παρασύρεται όμως κι επτά μας κάνουν.
Επτά μικροί αρχαιολόγοι χώματα μαζεύουν,
ο ένας όμως πνίγεται κι έτσι έξι απομένουν.
Έξι μικροί αρχαιολόγοι ψάχνουνε σχοινί,
ο ένας τους τυλίγεται και μένουν πια οι μισοί.
Πέντε μικροί αρχαιολόγοι με την τσάπα σκάβουν,
έχουμε ατύχημα μα οι τέσσερις μας φτάνουν.
Τέσσερις μικροί αρχαιολόγοι αρχίζουν να τσακώνονται,
ο ένας τους ναρκώνεται και τώρα οι τρεις χτυπιόνται.
Τρεις μικροί αρχαιολόγοι ένα μέσο αναζητούν,
ο ένας χαρακώνεται και τώρα δυο επιζούν.
Δυο μικροί αρχαιολόγοι στον ήλιο τεμπελιάζουν,
τον έναν τρώει η βροχή προτού τον κατσαδιάσουν.
Ένας μικρός αρχαιολόγος μόνος σε έκταση αχανή,
τόσο που απελπίζεται δεν έμεινε κανείς.

Πεζογράφημα, Εντύποις, 2019, 194 σελ.

Μυθιστορήματα
Η εποχή του κυνηγιού (2016), Εκδόσεις Πηγή

Νουβέλες
H κόκκινη βασίλισσα (2017), Εντύποις

Πεζογραφία
Δέκα μικροί αρχαιολόγοι (2019), Εντύποις

Συλλογικά έργα
Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο (2019), Εκδόσεις iWrite.gr

Πηγές: Biblionet, Εντύποις, Εκδόσεις Πηγή