Φωτεινή Γιαννίτση

Φωτεινή Γιαννίτση Κυριακίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φωτεινή Γιαννίτση Κυριακίδου γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Άσπρος του Νομού Κιλκίς, αλλά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια στη Δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Υλοποίησε ως συντονίστρια ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής καθηγητών, μαθητών και αδελφοποιήσεις σχολείων. Παράλληλα, ανέπτυξε δράση ως μέλος του Δ.Σ. σε επιστημονικούς συλλόγους, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια εργάσθηκε ως Διευθύντρια σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο της αρέσουν τα ταξίδια, κυρίως γιατί μέσα από αυτά αισθάνεται να διευρύνονται οι ορίζοντές της.
Μυθιστορήματα
Εκεί στα 20.000 πόδια… (2023), Εκδόσεις Φυλάτος

Διηγήματα
Άλλο και τούτο! (2021), Εκδόσεις Φυλάτος

Εκεί στα 20.000 πόδια… – Φωτεινή Γιαννίτση Κυριακίδου

Εκεί στα


Ουρανία και Χαμίτ. Τι κοινό μπορεί να έχουν μια Ελληνίδα μηχανικός και ένας Σουδανός λοιμωξιολόγος; Η Ουρανία και ο Χαμίτ γνωρίζονται τυχαία σε μια πτήση για Νέα Υόρκη. Ο Χαμίτ έχει την ιδέα να μοιραστούν ο ένας με τον άλλο τις ιστορίες τους, σαν «ανθρώπινες βιβλιοθήκες». Τι είναι, όμως, αυτές οι «ανθρώπινες βιβλιοθήκες»;
Καθώς ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους με περίσσεια εξομολογητική διάθεση, ανακαλύπτουν πόσο παρόμοιες είναι οι ζωές τους, γεμάτες ανατροπές, απώλειες και περιπέτειες. Όσο μοιράζονται εμπειρίες, ανακαλύπτουν ότι έχουν διασταυρωθεί οι δρόμοι της ζωής τους και γεννιέται μια βαθιά φιλία.
Ξαφνικά όμως, το αεροπλάνο χάνει ύψος. Μέσα στον κίνδυνο, η φιλία τους δοκιμάζεται. Θα βρουν δύναμη ο ένας από τον άλλο για να αντιμετωπίσουν μαζί τη νέα δοκιμασία; Ή είναι μάταιο;
Μια ιστορία-ύμνος στη δύναμη της θέλησης κόντρα σε όλα τα εμπόδια. Ένα βιβλίο για την καταλυτική δυναμική της τυχαιότητας με την οποία ανατρέπονται τα σχέδια και οι ζωές των ανθρώπων.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2023, 352 σελ.

Άλλο και τούτο! – Φωτεινή Γιαννίτση Κυριακίδου

Άλλο και τούτοΑπό τους Gastarbeiter στο brain drain

1962 – GASTARBEITER
2010 – BRAIN DRAIN
2021 – ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID 19


Από τους Gastarbeiter στο brain drain, τρεις γενιές μεταναστών στην ίδια πόλη, στην Κολωνία της Γερμανίας. Ένα ταξίδι μετανάστευσης που επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς όρους από γενιά σε γενιά. Ανθρώπινες ιστορίες που ξεκινούν από τη δεκαετία του εξήντα, την εποχή της μεγάλης μεταπολεμικής εργατικής μετανάστευσης και φτάνουν μέχρι σήμερα. Άλλαξαν όμως πραγματικά οι συνθήκες μετανάστευσης ή μήπως τελικά ακολουθούν τα ίδια μοτίβα και γεννούν τα ίδια συναισθήματα;
Στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, ένα ζευγάρι νέων, ο Στέφανος και η Δέσποινα, ξεκινούν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης για να δουλέψουν ως φιλοξενούμενοι εργάτες. Μοναδική όαση ξενοιασιάς στην ξενιτιά αποτελεί η παρέα των μεταναστών που δημιουργούν. Παρά την απόσταση από την πατρίδα, παρακολουθούν με πάθος την πολιτική ζωή της, στην οποία πρωταγωνιστούν φιγούρες όπως αυτή του Κων/νου Καραμανλή, του Γεώργιου Παπανδρέου και της παρεμβατικής Φρειδερίκης. Στο πλαίσιο αυτό και πέρα από τη δύσκολη εργατιά και τις αλλεπάλληλες πολιτικές εξελίξεις, ο πρωταγωνιστής ζει έναν παθιασμένο έρωτα που θα του σημαδέψει για πάντα τη ζωή.
Ο Κώστας, νέος γιατρός, γιος της Ουρανίας και εγγονός του Στέφανου και της Δέσποινας, φεύγει απογοητευμένος από την Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης της χώρας, το 2010 και έρχεται κι αυτός να εργαστεί στην Κολωνία. Ανάμεσα σε ένα διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο και σε ένα ταξίδι στην Κούβα, ωριμάζει, παίρνοντας δραστικές αποφάσεις για το μέλλον του. Τελικά τον βρίσκουμε στην εποχή του σήμερα, στην εποχή του covid 19 στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, να δίνει τις μάχες του με την πανδημία.

Διηγήματα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2021, 374 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος