B.D. Foxmoor

Ελληνες λογοτέχνες
O B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) γεννήθηκε το 1967 στο Πέραμα Αττικής.
Από νεαρή ηλικία άρχισε να μελετά και να συλλέγει βινίλια από διάφορα μουσικά είδη και να διερευνά τη σχέση τους με το hip hop.
Μέσα από τη μουσική οδηγήθηκε στον λόγο και κατ’ επέκταση στον στίχο. Το 1992 δημιούργησε το μουσικό γκρουπ Active Member, που διέγραψε μία μοναδική πορεία δράσης και δημιουργίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Οι Active Member του Μιχάλη Μυτακίδη πρωτοπορούν σε όλο αυτό το διάστημα και γίνονται το μέσο προκειμένου ο ίδιος να εξελίξει τη θεματολογία του και να ανοίξει παράλληλους δρόμους με διαφορετικά μουσικά projects, διοργάνωση πανευρωπαϊκών φεστιβάλ, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και ντοκιμαντέρ, καθώς και με την έκδοση συλλεκτικών πλέον fanzine, βιβλίων με στίχους και πρωτότυπες εκδόσεις με αφορισμούς. Είχε εκπομπή για πολλά χρόνια σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό.
Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών για την παράσταση Κοινός Τόπος σε έμμετρο λόγο, στην οποία έπαιζε και ο ίδιος.
Έχει γράψει μουσική και στίχους για περισσότερα από 1.400 δισκογραφημένα τραγούδια.
Οι στίχοι του έχουν αγγίξει και έχουν τραγουδηθεί από τουλάχιστον τρεις γενιές ανθρώπων σε συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πιο δραστήριος από ποτέ, συνεχίζει να ηχογραφεί στίχους και μουσικές, ενώ πρόσφατα καταπιάστηκε με το σενάριο.
Με το βλέμμα πάντα σε μακρινούς ορίζοντες και στίγμα του το Low Bap, αγωνίζεται να μεταδώσει την άμεση και ζωτική σχέση του λόγου με τη ζωή και αντίστροφα.
Ποίηση-Τραγούδια
Χρέωσέ τα στη φωτιά (2000), Ελληνικά Γράμματα
Χρέωσέ τα και αυτά στη φωτιά (2006), ΚΨΜ
Το παρανόμι (2009), Ιδιωτική Έκδοση
Βάλσαμο και δαιμοναριά (2012), Ιδιωτική Έκδοση
Armarima (2017), Εντευκτήριο

Αποφθέγματα
Από δω κι από κει (2003), Ιδιωτική Έκδοση
Μικρά σινιάλα (2018), Talkback
Μικρά σινιάλα 2 (2019), Talkback

Παραμύθια
Κι όμως ξημέρωσε (2006), Ιδιωτική Έκδοση

Μικρά σινιάλα 2 – B.D. Foxmoor

Αποφθέγματα και αφορισμοί του ιδρυτή του μουσικού συγκροτήματος Active Member.

Αποφθέγματα, Talkback, 2019, 84 σελ.

Μικρά σινιάλα – B.D. Foxmoor

Αποφθέγματα και αφορισμοί του ιδρυτή του μουσικού συγκροτήματος Active Member.

Αποφθέγματα, Talkback, 2018, 84 σελ.

Armarima – B.D. Foxmoor
Αρμαρίμα: Μία σπονδυλωτή σύνθεση, αποτελούμενη από οκτώ μέρη, σε καθένα από τα οποία ο D.B Foxmoor δίνει φωνή σε ισάριθμους συγγραφείς από ένα ευρύ χρονικό όσο και ειδολογικό φάσμα της παγκόσμιας γραμματείας. Kατά σειρά “εμφανίσεως”, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Francisco Gomez de Quevedo, Ματσούο Μπασό, Ρήγας Βελεστινλής, Πέρσυ Σέλλεϋ, Έμιλι Ντίκινσον, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Άδωνης (Αli Ahmad Said Esber), παίρνουν τον λόγο και αφηγούνται στιγμές του βίου τους και της περιπέτειάς τους στον κόσμο.

Σύμφωνα με το σημείωμα “Αντί προλόγου”, Αρμαρίμα είναι ένα ον άγνωστο και μυστηριώδες. Είναι το παιδί της ποίησης, γι’ αυτό και σε τούτη την αυτοτελή ραψωδία η μάνα του, η ποίηση, παίρνει το λόγο πρώτη. Η Aρμαρίμα γεννιέται και πεθαίνει οκτώ φορές σε διαφορετικές εποχές και μέρη του κόσμου, και κρύβεται μες στους ποιητές. O B.D. Foxmoor, στην αναζήτησή του για τους κατάλληλους ήρωες, επιλέγει προσεκτικά τους ποιητές της ραψωδίας του. Oδηγείται από τη δράση τους και από τη ζωή τους, και καταγράφει εδώ την απολογία τους στο αιώνιο. Άλλωστε, το κείμενο είναι ρυθμισμένο σε μια συνεχή πορεία στο χρόνο, που φανερώνει πολλές τάσεις και εκδοχές της σύγχρονης ποίησης. Αρμαρίμα είναι το στερνό παιδί της ποίησης, που σκέφτεται, ονειρεύεται, αισθάνεται και πάντοτε διαφεύγει, ώς την επόμενη φορά. Τότε που θα λυθεί η κατάρα της μάνας, και ένας στίχος θα τα αλλάξει όλα.

Ποίηση, Εντευκτήριο, 2017, 33 σελ.

Βάλσαμο και δαιμοναριά – B.D. Foxmoor

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2012, 64 σελ.

Το παρανόμι – B.D. Foxmoor
Πρόκειται για ένα μικρό βιβλιαράκι όπου ο B.D.Foxmoor μιλάει για τον B.D.Foxmoor μέσα από διάφορα κείμενά του, ατάκες, αποφθέγματα, στίχους, αφίσες και εξώφυλλα που έχει φτιάξει ο ίδιος και διάφορα άλλα άσχετα σημειώματα! Αποκρυπτογραφήστε τον αν μπορείτε…

Πεζά, Ποίηση, τραγούδια, Ιδιωτική Έκδοση, 2009

Κι όμως ξημέρωσε – B.D. Foxmoor
Πρόκειται για ένα παραμύθι που έγραψε ο B.D.Foxmoor πριν μερικά χρόνια για τις μέρες των γιορτών. Τίτλος του “Κι όμως ξημέρωσε”… (To ομώνυμο τραγούδι από το album “Άπνοια”).

Παραμύθια, Ιδιωτική Έκδοση, 2006

Χρέωσέ τα και αυτά στη φωτιά – B.D. Foxmoor
Το νέο βιβλίο “Χρέωσέ τα κι αυτά στη φωτιά”, είναι το δεύτερο βιβλίο του με στίχους (το πρώτο κυκλοφόρησε το 2000, με τον τίτλο “Χρέωσέ τα στη Φωτιά”, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Έχει καθιερώσει πανευρωπαϊκά φεστιβάλ, ενώ πρόσφατα οργάνωσε το 9o Low Bap Festival. Έχει συμμετάσχει και συνεισφέρει στην έκδοση διαφόρων fanzines όπως τα: “Radicalistic”, “Ονειρολόγιο”, “Praxia”. Έχει ασχοληθεί με soundtrack σε ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, το low bap ντοκιμαντέρ, και αμέτρητα live.
Οι στίχοι που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο «Χρέωσέ τα κι αυτά στη φωτιά» (εκδόσεις ΚΨΜ, 2006) χωρίς πόζα και ελιτίστικη αντιμετώπιση, είναι δυνατοί, άμεσοι όπως πάντα, και κατάλληλοι για τις “μέρες τις παράξενες” που ζούμε.
Ο B.D. Foxmoor έχει συμμετάσχει στην κυκλοφορία 75 δισκογραφικών δουλειών από το 1993. Έχει κάνει παραγωγή σε 700 κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο, ενώ έχει γράψει στίχους και τραγουδήσει στα περισσότερα από αυτά.
Ήδη κυκλοφορεί ο 10ος στη σειρά δίσκος των Active Member.

Eπιμέλεια: Sadahzinia

Τραγούδια, ΚΨΜ, 2006, 323 σελ.

Από δω κι από κει – B.D. Foxmoor
“…Όταν αποφασίζεις να μαζέψεις κάποιες σκέψεις σου μέσα σε ένα βράδυ κι έχεις το θράσος να τις εκδόσεις, τοτε το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν κι αυτό το βιβλιαράκι. Το Από ‘δω κι από ‘κει είναι ένα κομμάτι από το παζλ της πολυτάραχης καθημερινής μου σκέψης και αγωνίας. Θα μου πεις, τώρα και τι φταίμε εμείς που μοιραζόμαστε όλα όσα μπαίνουν και βγαίνουν από το κεφάλι σου. Ε, όλο και σε κάτι θα φταίτε κι εσείς…” γράφει ο B.D.Foxmoor στον πρόλογο του συλλεκτικού αυτού μικρού βιβλίου, όπου στο τέλος αφήνει χώρο για να συμπληρώσετε και τις δικές σας σκέψεις.

Αποφθέγματα, Ιδιωτική Έκδοση, 2003

Χρέωσέ τα στη φωτιά – B.D. Foxmoor

Τραγούδια, Ελληνικά Γράμματα, 2000, 293 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, ΚΨΜ, Εντευκτήριο, Talkback