Καλλιόπη Αναστασάκη

Καλλιόπη Αναστασάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Καλλιόπη Αναστασάκη ζει στην Τήνο με την οικογένειά της.
Εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε από τον Δημόσιο φορέα, με σπουδές στη γαλλική γλώσσα, στον Ελληνικό Πολιτισμό (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), καθώς και με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ίδιου Πανεπιστημίου και στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Ασχολείται με τη συγγραφή κι αφήγηση παραμυθιού καθώς και με τη διδακτική χρήση του σε παιδιά, ως μέσου ενίσχυσης της φαντασίας και του λόγου τους. Έχει εκτεθεί συγγραφικά, πρώτη φορά συμμετέχοντας στη συλλογική έκδοση «Ένα βιβλίο ποίησης» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης), στις συλλογές διηγημάτων «Οδός δημιουργικής γραφής 2» (Εκδόσεις Οσελότος) και «Ανθολόγιο διηγήματος» (Εκδόσεις Γραφομηχανή). Δημοσιεύει κείμενά της, παράλληλα, σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά λογοτεχνίας. Το βιβλίο της “Με πέδικλα” αποτελεί την πρώτη μυθιστορηματική της πρόταση.

«Γεννήθηκα στην Ερμούπολη της Σύρου. Τα παιδικά μου χρόνια περιπλανήθηκα πολύ, εξ ανάγκης, μ’ εφηβικό σταθμό την πρωτεύουσα και σημερινή επιλογή το νησί της Τήνου. Έχω γεννήσει δύο παιδιά και προσπαθώ να μεγαλώνω μαζί τους κάθε μέρα. Από μικρή κουβάλαγα μαζί μου πάντα ένα βιβλίο κι ένα μολύβι στο δεξί μου χέρι. Τώρα πια έχει προστεθεί κι ένα ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας ως χαρακτηριστικό γνώρισμά της καλημέρας μου. Συνήθισα να διαβάζω και ν’ ακολουθώ τις ζωές και τις εικόνες άλλων, ψάχνοντας πίσω απ’ τις δικές τους λέξεις τ’ ανείπωτα της σκέψης. Έτσι άρχισα να γράφω ακούγοντας και παρατηρώντας γύρω μου και μέσα μου. Προσπάθησα να ξεφύγω απ’ αυτό το μικρόβιο της γραφής, που σε παίρνει μαζί του και πραγματικά δεν ξέρεις που θα σε πάει, ξεκινώντας τις σπουδές μου. Πρώτα στη γαλλική γλώσσα κι αργότερα πολύ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με τελευταίο σταθμό μου το μεταπτυχιακό τμήμα της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Τελικά δεν τα κατάφερα να ξεφύγω και πρωτοπαρουσιάστηκα στη συλλογική ποιητική συλλογή «Ένα βιβλίο ποίησης» των εκδόσεων Γαβριηλίδης, το 2011. Τελικά νομίζω πως μόνο γράφοντας θα τα καταφέρω. Διαβάζοντας και σημειώνοντας στο ενεργητικό μου ταξίδια χωρίς οχήματα, ελπίζοντας στο χαμόγελο και στα θαύματά του, ως αντιβίωση στις ιώσεις της εποχής μας.»
Μυθιστορήματα
Με πέδικλα (2021), Γραφομηχανή

Συλλογικά έργα
Ένα βιβλίο ποίησης (2011), Γαβριηλίδης
Οδός δημιουργικής γραφής 2 (2013), Οσελότος
Ανθολογία σύντομου διηγήματος (2014), Γραφομηχανή

Με πέδικλα – Καλλιόπη Αναστασάκη

Με πέδικλα


ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, άκουγαν παραμύθια και οι μεγάλοι κι έκρυβαν τις δικές τους ιστορίες υποταγμένοι κοινωνικά στη συνήθεια. Οι ήρωες στις ιστορίες τους αν κι ήτανε άλλες φορές καλοί και άλλες παράξενοι, εντούτοις έμοιαζαν καλουπωμένοι σε χρυσά αυγά, υποψήφιοι στο πάνθεον των αγίων. Η γιαγιά Αναστασία και οι κόρες της Ουρανία και Αφροδίτη, ο κύριος Διονύσης, ο Αχιλλέας και η Άννα, ο Μενέλαος, η Διώνη, ο Λίνος, ο παπα-Ντίνος και φυσικά η Εύα και ο Μάριος έζησαν σ’ ένα τέτοιο ανθρώπινο παραμύθι, γεμάτο με αισθήματα, συναισθήματα και πολλά λάθη. Ένα παραμύθι όσο παράξενο, άλλο τόσο και απλό, όσο αληθινό, άλλο τόσο κι απίθανο.
Το παρελθόν στις πτυχές εκείνου του παραμυθιού μπερδεύονταν με το παρόν σ’ έναν κύκλο επανάληψης, κι ας περνούσαν τα χρόνια. Ένας κύκλος ζωής που το μόνο που δεν άλλαζε ήταν η πάλη του ανθρώπου ανάμεσα στο αγαθό και στο υποχθόνιο και την αγάπη σε όλες τις πτυχές της να στολίζεται και να φουσκώνει σαν το παγώνι που κοσμούσε εκείνο το παλιό περιβόλι του νησιού. Αυτή η αγάπη μεταμορφώνεται από λουλουδένια άνοιξη, σε κακιά χειμωνιάτικη μπόρα. Μια μάνα που όσο κι αν προσπαθεί να αγκαλιάσει τα παιδιά της, μόνο τρόμο χαρίζει. Τρέχουν τα άμοιρα να κουρνιάσουν στην αγκαλιά της και συναντούν το χέρι ξένο στο στόμα τους να επιβάλει την τάξη και η υποταγή στην επιλογή άλλων, φέρνοντας ολούθε την επιθυμητή ισορροπία. Ένα πάπλωμα, άλλοτε βρόμικο κι άλλοτε μυρωδάτο, πάπλωμα πάντως, να σκεπάζει κάθε διαφορετικό κι ανάρμοστο συμβάν στον κόσμο της συνήθειάς μας.
Ένα παιχνίδι με πρωταγωνιστές το καλό και το κακό. Με τον θάνατο να γυροφέρνει εκεί γύρω και να είναι ίδιος ο θύτης με το θύμα ενώ η ανθρώπινη αδυναμία γεννάει μοναξιά και στέλνει τον άνθρωπο από τη μια στον βωμό της απόγνωσης κι από την άλλη στο βασίλειο του έρωτα, στο πάθος.

Μυθιστόρημα, Γραφομηχανή, 2021, 358 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γραφομηχανή