Κατερίνα Μηνά

Ελληνες λογοτέχνες
Η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Κατερίνα Μηνά, μόνιμη κάτοικος Λονδίνου, είναι απόφοιτος του Guildhall School of Music & Drama, έχοντας λάβει πλήρεις υποτροφίες από το City of London Corporation και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Βραβεύτηκε σε δύο παγκόσμιους διαγωνισμούς τραγουδιού, είναι κάτοχος του μεταλλίου της “Ειρήνης και Φιλίας” της Ρώσικης Ομοσπονδίας, όπως επίσης και η νικήτρια του 1ου Διαγωνισμού Future Classic Women Awards 2019 στην κατηγορία της όπερας, που οργανώθηκε από το Women’s Radio Station στο Λονδίνο. Ως πολύ έμπειρη σολίστ, η Κατερίνα έχει τραγουδήσει ανά το παγκόσμιο με γνωστές ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Φινλανδία, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα, Μεξικό, Ιαπωνία, Τα?λάνδη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα. Φιλοξενήθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέατρα Queen Elizabeth Hall, Buxton Opera House, Hackney Empire, St John’s Smith Square, Shrewsbury Abbey, Auditorio de Tenerife, Sheldonian Theatre, St Martin-in-the-Fields, Konzerthaus Βερολίνου, Gasteig στο Μόναχο και Les Invalides στο Παρίσι. Μια ευέλικτη μουσικός, η Κατερίνα Μηνά εμφανίστηκε ως ειδική προσκεκλημένη του θρύλου του προοδευτικού Ροκ και κιμπορντίστα των YES, Ρικ Γουέικμαν, στη συναυλία που έδωσε στο Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο. Επίσης, ήταν η επίσημη σολίστ στην τελετή λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αστρονομίας STARMUS 2014, όπου βρέθηκε στην ίδια σκηνή με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χώκινγκ και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ, και ερμήνευσε μουσική του Αλέξανδρου Χάχαλη. Μετά από επίσημη πρόσκληση της UNESCO, η Κατερίνα τραγούδησε πρόσφατα στους επίσημους εορτασμούς της ανακήρυξης της Διεθνούς Ημέρας Φωτός στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Η Κατερίνα ηχογράφησε στο Λονδίνο το CD Άλμπουμ “Angel of Fire” με την Royal Philharmonic Orchestra και τον μαέστρο Grzegorz Nowak, το οποίο κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία της Ορχήστρας. Έχει την πολύ όμορφη ιστοσελίδα: Katerina Mina – Soprano.
Ποίηση
Eros (2019), Δωδώνη
Eros (2020) e-Book, Δωδώνη

Eros – Κατερίνα Μηνά
«Διαβάζοντας την ποίηση της Κατερίνας νιώθει κανείς ένα γλυκό συναίσθημα ευτυχίας και αισιοδοξίας. Το ίδιο συναίσθημα που νιώθεις όταν η Κατερίνα τραγουδά μια ωραία άρια από όπερα ή μια ρομαντική μπαλάντα. Το πάθος ίδιο· η αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο διάχυτα και στα δύο. Η Κατερίνα δίνει τον εαυτό και το είναι της γι’ αυτά που αγαπά.

Ο Stefan Anton George, γερμανός ποιητής του 19ου και 20ού αιώνα, μιλώντας για την αξία της ποίησης είπε μεταξύ άλλων: «Κάθε ποίημα που φέρει μαυρίλα χωρίς καμιά φωτεινή λάμψη, είναι πλαστό. Πιο πολύ συγκινεί εκείνη η τέχνη που μέσα της αισθάνεται κανείς την αναπνοή του καινούριου πνεύματος που κοιμάται». Η ποίηση της Κατερίνας περιέχει μαυρίλα. Ο πόνος και η θλίψη δεν κρύβονται από τα μάτια και το πρόσωπο μου. Φέρει όμως και άπειρες φωτεινές λάμψεις. Το κακό όνειρο έχει περάσει και τώρα γεύεται τα εδέσματα της ευτυχίας. Η δε αναπνοή του καινούριου πνεύματος είναι διάχυτη στην ποιητική συλλογή Έρως.»
Ανδρούλα Βασιλείου, Τέως Ευρωπαία Επίτροπος Πολιτισμού

I began to write poetry following my divorce in 2011, as I embarked on a soulful journey to discover the meaning of true love.
This was o challenging and thrilling seven-year voyage, in which I experienced mixed feelings of immense sadness, happiness, desperation, fulfillment, satisfaction…
Writing became a fabulous way of treating my depression and releasing deeply intense emotions. What an incredible blessing to have finally discovered the meaning of true love at the very end of this extraordinary journey!
Katerina Mina

Ποίηση, Δωδώνη, 2019, 76 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη