Κωνσταντίνος Γρίβας

Ελληνες λογοτέχνες

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για νέες στρατιωτικές τεχνολογίες του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας. Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Υπουργείο Άμυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης των περιοδικών Στρατηγική και Πόλεμος και Ιστορία και ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Γεωπολιτική.
Κυκλοφορούν οι μελέτες του “Το τέλος του πετρελαίου και η αρχή της νέας αμερικανικής γεωστρατηγικής”, “Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή”, τα μυθιστορήματα πολεμικής φαντασίας “Ο πόλεμος και η σκιά” και “Τελική λύση”.
Έχει γράψει επίσης τις μελέτες “Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα”, “Το ξύπνημα του εφιάλτη, 2021. Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα” (από κοινού με τον Ζαχαρία Μίχα) και “Το Σφυρί του Θωρ. Προηγμένα Βλήματα και Όπλα για τον 21ο Αιώνα” (Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων), καθώς και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας “2020. Επίθεση στην Ελλάδα” και “Η σάλπιγγα της αποκάλυψης”.

Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα
Η επανάσταση στην πολεμική τεχνολογία ανοίγει το δρόμο στην αμερικανική μονοκρατία
Νανορομπότ σε μέγεθος κόκκου σκόνης, ο “ανθρωπιστικός” ιμπεριαλισμός των “μη-φονικών-όπλων”, πολεμικά αεροσκάφη ρομπότ, κυβερνοπόλεμος, πληροφορική κυριαρχία, πολεμικά διαστημόπλοια, πυροβόλα λέιζερ, “πόλεμος γνώσης”, “ψηφιακό πεδίο μάχης”, ενοποιημένες υπηρεσίες “Άμυνας” και “Ασφάλειας”. Ένας νέος πολιτισμός γεννιέται και μαζί του φέρνει μια νέα μορφή πολέμου και στρατιωτικού ιμπεριαλισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται σταθερά στον αγώνα δρόμου για την αποκλειστικότητα της “νέας μαγείας” του 21ου αιώνα και έχουν αρχίσει να ανοίγουν από τον υπόλοιπο κόσμο ένα γιγαντιαίο χάσμα όσον αφορά τις πολεμικές ικανότητες. Ανάλογη κατάσταση έχει να εμφανισθεί στην ανθρώπινη ιστορία από την εποχή που τα ευρωπαϊκά κράτη δημιουργούσαν τις αποικιακές αυτοκρατορίες τους, συντρίβοντας με την ανώτερη πολεμική τους τεχνολογία την αντίσταση των λαών του Τρίτου Κόσμου. Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία δεν ήταν παρά μόνο η αρχή…
224 σελ.

2020. Επίθεση στην Ελλάδα
Ο μεγάλος πόλεμος Ευρώπης – Αμερικής και η καταστροφή της Ελλάδας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγχωνευθεί με την απέραντη ρωσική επικράτεια και, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, η καρδιά του κόσμου, η Ευρασία, φαίνεται πως θα αποτελέσει μια γεωπολιτική ενότητα. Οι Ευρωπαίοι, χαμένοι μέσα στο νεόκοπο ενθουσιασμό για την ενοποίησή τους, άργησαν να δουν τα ανησυχητικά σημάδια της επερχόμενης καταιγίδας. Άλλωστε είχαν ξεχάσει πια να πολεμούν. Πίστευαν πως η προσφυγή στα όπλα ανήκε στο ιστορικό παρελθόν. Αυτή όμως η άποψη δεν έβρισκε σύμφωνους και τους Αμερικανούς. Στις 17 Μαΐου του σωτήριου έτους 2020 η αμερικανική πολεμική ισχύς εξαπέλυσε μια τεράστια κυβερνοεπίθεση εναντίον της Ευρώπης, επιδιώκοντας να συντρίψει τις δικτυωμένες, τεχνολογικά προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το αποτέλεσμα ήταν κατακλυσμιαίο. Όταν όμως οι Ευρωπαίοι δεν υποκύπτουν, η αμερικανική πολεμική μηχανή βγάζει το βελούδινο γάντι που κάλυπτε την ατσάλινη γροθιά της και αποφασίζει να τους «παραδειγματίσει» χτυπώντας μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός λυγίζει κάτω από το βάρος των απωλειών. Το μήνυμα είναι πια ευανάγνωστο. Κανένας δεν είναι ασφαλής, κάθε αντίσταση θα συντριβεί.
206 σελ.

Ο πόλεμος και η σκιά
Ένα σημείο έντασης στον πλανήτη, ένα γεωπολιτικό ηφαίστειο που όλοι πίστευαν πως βρισκόταν σε ύφεση, εκρήγνυται. Ένας απρόσμενος πόλεμος ξεσπάει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι τουρκικές δυνάμεις συντρίβουν την ελληνική αντίσταση στα νησιά. Μια νέα εθνική καταστροφή διαγράφεται.
Όμως στο μέτωπο του Έβρου μια ταχυκίνητη ελληνική δύναμη διασπά τα τουρκικά στρατεύματα και με μια αστραπιαία προέλαση φτάνει έξω από την Κωνσταντινούπολη. Η λαϊκή πίστη στο αήττητο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καταρρέει και για πρώτη φορά από την εποχή του Κεμάλ τα θεμέλια του τουρκικού κράτους κλονίζονται.
Η ελληνική στρατιωτική επιτυχία σείει επικίνδυνα την παγκόσμια σκακιέρα και απειλεί με ριζική αναδιαμόρφωση ένα από τα περισσότερο κρίσιμα από γεωπολιτική άποψη σημεία του πλανήτη. Το γεγονός αυτό προκαλεί τη βίαιη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που σπεύδουν να επαναφέρουν τα πράγματα στη «φυσιολογική» τους κατάσταση.
Όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Δύσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της παραδοσιακή στρατιωτική ισχύς. Έτσι, λοιπόν, οι ΗΠΑ ξεκινούν μια υπόγεια, σκοτεινή, πολεμική επιχείρηση στο ελληνικό έδαφος. Μιας νέας μορφής στρατιωτική δύναμη αναπτύσσεται μυστικά στην Ελλάδα και τη μετατρέπει σε ένα απέραντο πεδίο μάχης, στο πλαίσιο ενός αφανούς αλλά ανελέητου «ασύμμετρου» πολέμου, όπου τον κύριο λόγο έχουν τα πολεμικά τεχνουργήματα της νέας τεχνολογικής μαγείας…
… «Ήταν η τελευταία φορά που είδα τον Χάρη. Ορισμένα γραπτά που βρήκα μέσα σε αυτό το χαρτοφύλακα-θησαυροφυλάκιο θα προτιμούσα να μην τα είχα διαβάσει ποτέ. Το αίμα μου πάγωσε και από τότε ζω με έναν ύπουλο, αδιόρατο φόβο, χειρότερο και από τον πιο απαίσιο τρόμο που έζησα τις στιγμές που πίστευα ότι έβλεπα το πρόσωπο του θανάτου»…
308 σελ.

Τελική λύση
Στο κοντινό μέλλον η Κύπρος έχει ενοποιηθεί ξανά. Η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχουν ξεπεράσει τις αντιθέσεις τους και ζουν αρμονικά. Η Κύπρος έχει αποστρατιωτικοποιηθεί και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Όμως ο μεγάλος της γείτονας, η Τουρκία, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή. Οι Τουρκοκύπριοι ξεφεύγουν από την κηδεμονία της και η Τουρκία χάνει την επιρροή της στη Μεγαλόνησο.
Ταυτόχρονα, η απόρριψη της Τουρκίας από την Ευρώπη έχει τινάξει στον αέρα την εύθραυστη εσωτερική ισορροπία της τουρκικής κοινωνίας. Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της χώρας θέλει να δώσει ένα νέο όραμα στον τουρκικό λαό και να εκτρέψει την εσωτερική ένταση προς το εξωτερικό. Το όραμα που αντικαθιστά το ευρωπαϊκό όνειρο είναι η «αγνή», «καθαρή» επέκταση, διά της απόκτησης νέων εδαφών, και η Κύπρος είναι το ιδανικό μέρος από όπου η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία.
Εκεί λοιπόν που κανείς δεν το περιμένει, η Τουρκία εισβάλλει αιφνιδιαστικά στη Μεγαλόνησο με μια τεράστια αερομεταφερόμενη δύναμη. Μια φονική κουρτίνα σκεπάζει το κυπριακό έδαφος, αδρανοποιώντας κάθε αντίσταση μέσα σε μερικές ώρες. Όμως, ένας αστάθμητος παράγοντας τινάζει στον αέρα τα σχέδια των εισβολέων: Η απροθυμία των Κυπρίων να δεχτούν τη μοίρα τους…
294 σελ.

Το ξύπνημα του εφιάλτη
Η πυρηνική απειλή στον 21ο αιώνα
Στην αυγή του 21ου αιώνα ο γεωστρατηγικός χάρτης του κόσμου αλλάζει για μια ακόμη φορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την απόλυτη στρατηγική κυριαρχία διαμέσου ενός νέου μοντέλου πυρηνικού πολέμου και της αδρανοποίησης του ρωσικού οπλοστασίου με τη χρήση προηγμένων «εξωτικών» τεχνολογιών.
Αυτήν τη φορά, όμως, η πυρηνική απειλή έχει μεταλλαχθεί σε σχέση με το παρελθόν, καθιστώντας ατελέσφορους όλους τους μηχανισμούς ελέγχου και όλες τις θεωρίες αποτροπής που είχαν αναπτυχθεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου…
Βασιζόμενος σε ένα όχι και τόσο μελλοντολογικό σενάριο, ο Κωνσταντίνος Γρίβας μελετά τα πολεμικά τεχνουργήματα που έφερε μαζί της η περιβόητη «Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις», καθώς και την εξέλιξη των αντιλήψεων περί στρατιωτικής χρήσης της πυρηνικής ισχύος. Το ζήτημα του πυρηνικού πολέμου επανέρχεται στο προσκήνιο, ξυπνώντας την Ανθρωπότητα από το σύντομο όνειρο που έζησε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα.
176 σελ.

Η σάλπιγγα της αποκάλυψης
Εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ιστορική και γεωπολιτική κατάσταση, το βιβλίο “Η σάλπιγγα της αποκάλυψης” κινείται ανάμεσα στους δρόμους της πραγματικότητας και τα μονοπάτια τής μυθοπλασίας. Ο συγγραφέας διαχειρίζεται με την ικανότητα του έμπειρου γνώστη το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, για να δώσει μια συναρπαστική αφήγηση, αποκύημα του πάντα γοητευτικού συνδυασμού αληθινού-φανταστικού. Το βιβλίο ξεκινάει από την εξάπλωση της ισλαμικής επανάστασης και τις τριβές στο εσωτερικό της νεόδμητης αυτοκρατορίας και συνεχίζει με την απειλή της “εξαγνιστικής καταστροφής” που αντιμετωπίζει ο Κόσμος λόγω της Σάλπιγγας της Αποκάλυψης, ενός πυρηνικού υπερόπλου μιας κλίκας φανατικών Ισλαμιστών. Κομάντος της Δύσης, επιχειρήσεις αυτοκτονίας, στολές αορατότητας και νανορομπότ, μάχες σε υπόγειους κόσμους, απειλή μαζικής καταστροφής σε ένα βιβλίο που εγγυάται αμείωτο ενδιαφέρον…
272 σελ.

Το τέλος του πετρελαίου και η αρχή της νέας αμερικανικής γεωστρατηγικής
Ρομποτικά πολεμικά αεροσκάφη με κινητήρες ηλιακής ενέργειας ικανά να παραμένουν στον αέρα για χρόνια. Άρματα μάχης stealth με κινητήρες υδρογόνου που δεν θα χρειάζονται ανεφοδιασμό. Μικροαιολικά συστήματα για τους Αμερικανούς ψηφιακούς στρατιώτες του μέλλοντος. Αθόρυβοι κινητήρες κυψελών καυσίμου για υποβρύχια. Αερόπλοια που θα αιωρούνται στα όρια του διαστήματος λαμβάνοντας ενέργεια από προηγμένα φωτοβολταϊκά…
Το αμερικανικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα έχει ξεκινήσει μια επανάσταση «καθαρών» ενεργειακών τεχνολογιών, επιδιώκοντας να επιτύχει ένα άλμα πολεμικών ικανοτήτων και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό προβολής ισχύος, ικανό να επαναδιεκδικήσει την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη. Ένα νέο εκστρατευτικό μοντέλο και μια νέα πολεμική μεθοδολογία γεννιούνται, βασισμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ταυτοχρόνως, η σύνθετη αυτή ενεργειακή επανάσταση στοχεύει στο να ενισχύσει την αμερικανική «ήπια ισχύ», αντιστρέφοντας τη «δαιμονική» εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια της προεδρίας Μπους, να υπονομεύσει τη διαδικασία ευρωρωσικής προσέγγισης, αποτρέποντας την ενεργειακή σύζευξη Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας και να απεγκλωβίσει την αμερικανική γεωστρατηγική από το «κελί» της Μέσης Ανατολής.
Η θρησκειοποίηση των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή στις χώρες της Δύσης συνδυάζεται με αυτή την ενεργειακή επανάσταση και επιτρέπει στις ΗΠΑ να αφήσουν πίσω το «σκοτεινό» τους παρελθόν, να εμφανιστούν σαν ο σωτήρας του πλανήτη και να οδηγήσουν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, που μαστίζεται σήμερα από την πλέον σοβαρή κρίση του, σε μια «επίθεση στον ουρανό», δημιουργώντας έναν νέο οικονομικό χώρο.
Η αμερικανική αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, θέλοντας αυτή τη φορά να μας κάνει να «αγαπήσουμε τον Μεγάλο Αδελφό»…
310 σελ.

Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Εισαγωγή στη γεωγραφία των πολεμικών τεχνολογιών, της ασφάλειας και των αφοπλισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ασία
Μια νέα μορφή πολέμου γεννιέται στην Κίνα. Μια κινεζική “Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις” ανατέλλει στην ανθρώπινη ιστορία, απειλώντας να ανατρέψει εκ βάθρων ολόκληρο το μεταψυχροπολεμικό οικοδόμημα στρατηγικών ισορροπιών στον πλανήτη. Η Κίνα εισέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια σκακιέρα αντιπαραθέτοντας στην αμερικανική υπεροπλία ασύμμετρες ικανότητες προβολής ισχύος και καινοφανή πολεμικά μοντέλα, βγαλμένα από την αρχαία κινεζική στρατηγική σκέψη.
Ολόκληρο το ευρασιατικό οικοδόμημα ασφάλειας βρίσκεται σε κίνηση. Πρωτοφανή γεωπολιτικά πλέγματα ενώνουν φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους χώρους και εποχές, όπως τη Σερβία του 1999 με την Κίνα του 2010, το Ιράν με την Ιαπωνία, τη Λιβύη με τη Βόρειο Κορέα.
Πρωτοεμφανιζόμενες κατηγορίες οπλικών συστημάτων εισαγάγουν νέα δεδομένα στα διεθνή ισοζύγια ισχύος. Η κινεζική πολεμική επανάσταση, διαχυόμενη σε χώρες όπως το Ιράν ή η Τουρκία, μεταλλάσσει τα γεωσυστήματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και θέτει νέες προκλήσεις στις στρατηγικές άμυνας και ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Απρόσμενες απειλές προκύπτουν για την παγκόσμια ειρήνη. Η μονομαχία βαλλιστικών πυραύλων και των αντιβαλλιστικών “αντιδότων” τους απειλεί να αναγεννήσει τις πιο ζοφερές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ένας νέος κόσμος γεννιέται. Ένα παλιός κόσμος περνάει στην ιστορία. Ένα περίεργο, απειλητικό, θολό και ασαφές διεθνές σύστημα παίρνει τη θέση του θνήσκοντος μονοπολικού κόσμου. Για μια ακόμη φορά η Ιστορία χτυπάει την εξώπορτα των ανθρώπων.
462 σελ.

Μυθιστορήματα
2020. Επίθεση στην Ελλάδα (2000), Οξύ
Ο πόλεμος και η σκιά (2002), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Τελική λύση (2003), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η σάλπιγγα της αποκάλυψης (2007), Οξύ
Η σάλπιγγα της αποκάλυψης (2018), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (E)

Δοκίμια – Μελέτες – Στρατιωτική τέχνη και επιστήμη – Γεωπολιτικη
Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα (1999), Επικοινωνίες Α. Ε.
Το ξύπνημα του εφιάλτη (2007), Οξύ
Το τέλος του πετρελαίου και η αρχή της νέας αμερικανικής γεωστρατηγικής (2009), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή (2013), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Συλλογικά έργα
2021: Ελληνική αμυντική στρατηγική για τον 21ο αιώνα (2006), Κασταλία
Αραβική άνοιξη (2014), Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

Πηγές: Biblionet, Οξύ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Please wait...