Μαρία Αναγνωστίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αναγνωστίδου, γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο & Λύκειο του Ν. Ψυχικού. Ζει στην Κέρκυρα και είναι επιχειρηματίας. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της αστρονομικής εταιρείας της Κέρκυρας. Έχει γράψει επίσης και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά. Το “Τέρμα Ακαδημίας” είναι το πρώτο της βιβλίο.
Διηγήματα
Τέρμα Ακαδημίας (2022), Περίπλους

Τέρμα Ακαδημίας – Μαρία Αναγνωστίδου

Τέρμα Ακαδημίας


Ο μύθος συνυφασμένος με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας, απλώνεται νωχελικά εμπρός στα μάτια και τα αυτιά της νεαρής Μυρτώς.

Σε περίπατους στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το “τέρμα Ακαδημίας”, η Μυρτώ και ο Φίλιππος ξετυλίγουν με τρυφερό τρόπο σελίδες της ιστορίας του κέντρου, αναφερόμενοι σε ιστορικοκοινωνικά γεγονότα που είχαν συνταράξει τον καθωσπρεπισμό της Αθηναϊκής κοινωνίας, σε διάφορα ιστορικά κτίρια, σε πασίγνωστους δρόμους και καλλιτεχνικά καφενεία, εκεί όπου εμπνεύστηκε η ελληνική διανόηση και οι προοδευτικές ιδέες πήραν σάρκα και οστά, στο μεταίχμιο του 19ου και 20ου αιώνα. Σ’ αυτό το ταξίδι του χρόνου, συμβάλλει διαδραστικά η λεπτομερής περιγραφή των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των κλασσικών κτιρίων των αιώνων που προηγήθηκαν. Συζητήσεις φιλοσοφικού και υπαρξιακού περιεχομένου, συναποτελούν μέρος της δομής του βιβλίου.

Ο μύθος, (που είναι μια άλλη μορφή αλήθειας) και η ιστορία, το παρόν και το παρελθόν, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές τους, αποτελούν το μωσαϊκό αυτού του μυθιστορήματος. Και συνυπάρχουν και διαδραματίζονται κατά την διάρκεια της πολυτάραχης εποχής του 1974, όπου το ζευγάρι, η Μυρτώ και ο Φίλλιπος, βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τα γεγονότα της εποχής. Η ερωτική τους ιστορία θα περάσει μέσα από μεγάλες αναταραχές και αυτό θα την ενδυναμώσει, θα την εντάξει σε αρχετυπικά πρότυπα ως ανεκπλήρωτη, μέχρι που ο νεαρός Φίλλιπος θα κληθεί να υπηρετήσει την πατρίδα, στην εμπόλεμη ζώνη της Κύπρου, όταν θα γίνει εισβολή των Τούρκων.

Τέλος, ο έρωτας κυρίαρχος, σαν κόκκινη κλωστή, διατρέχει όλο το μυθιστόρημα, για να δώσει στον αναγνώστη την πιο όμορφη πλευρά της ερωτικής συνύπαρξης.

Διηγήματα, Περίπλους, 2022, 150 σελ.

Πηγές: Biblionet, Περίπλους