Μαρία Καμονάχου

Μαρία Καμονάχου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Καμονάχου γεννήθηκε στην Κέρκυρα.
Σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας Ιστορίας. Εργάστηκε ως Αρχειονόμος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Κέρκυρα) για περίπου τριάντα έτη. Εκτός διαφόρων άρθρων και ιστορικών μελετών, έχει εκδώσει άλλες τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Ζει στην Κέρκυρα.
Διηγήματα
Το άρωμα του ίππαρχου (1992), Έψιλον
Συμπτώματα αθανασίας (1995), Έψιλον
Ο κήπος των παιγνιδιών (2003), Έψιλον
Το βιβλίο των μικρών σιωπών (2016), Φιλύρα
Η παγίδα και άλλα διηγήματα (2021), Σοκόλη

Συλλογικά έργα
Οι αλυκές Λευκίμμης στη νεότερη εποχή (2006)

Η παγίδα – Μαρία Καμονάχου

Η παγίδακαι άλλα διηγήματα


«Η παγίδα» δεν είναι ένας τίτλος ή ένα διήγημα αυτής της συλλογής. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση του βίου. Επομένως o ανθρώπινος βίος μπορεί να οριστεί σαν η αλληλουχία, μικρών και μεγάλων, χρονικών περιοχών αιχμαλωσίας. Καλύτερα: συστατικό του βίου είναι τα χρονικά στρατόπεδα των παγιδεύσεων. Ποιος όμως είναι ο παγιδοθέτης; Είναι το τυχαίο, είναι η ελεύθερη βούληση, είναι τα σκοτεινά κλωστήρια που δουλεύουν νυχθημερόν εντός μας, είναι αυτό που ονομάζουμε «ατομικό πεπρωμένο»; Πολλοί αισθάνονται άνετα στην παγίδα τους, άλλοι δυσφορούν κι άλλοι, είτε με πονηριά είτε με κρότο, δραπετεύουν. Αν συναντήσουμε έναν τέτοιο, φρέσκο, δραπέτη στον δρόμο, πρέπει να του δείξουμε ανυπόκριτη χαρά. Κι ας ξέρουμε καλά και οι δυο μας ότι μόλις χθες έκοψε την κόκκινη κορδέλα μιας άλλης παγίδας.

Διηγήματα, Σοκόλη, 2021, 208 σελ.

Το βιβλίο των μικρών σιωπών – Μαρία Καμονάχου

Το βιβλίο των


Αναμνήσεις, ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, μικρές αρχετυπικές εμμονές, αναγνώσματα, “παραναγνώσεις”, ιστορικά γεγονότα ή μύθοι που αποσιωπούνται στην τυπική καθημερινότητα αλλά συνθέτουν τη βάση των ατομικών μας ζωών, αποτελούν το περιεχόμενο των δέκα διηγημάτων αυτού του βιβλίου. Αυτά τα “ου φωνητά” στοιχεία που πλάθουν την ιδιομορφία ενός εκάστου και που στο φως του ήλιου σιγούν ή λανθάνουν, είναι για τους ανθρώπινους χαρακτήρες αλλά και για την ανθρώπινη ζωή ό,τι οι παύσεις για τη μουσική. Με τη μόνη διαφορά ότι η μουσική του καθενός μας γράφεται πάνω σ’ αυτές τις παύσεις. Πάνω στο μη λεγόμενο.

Διηγήματα, Φιλύρα, 2016, 117 σελ.

Ο κήπος των παιγνιδιών – Μαρία Καμονάχου

Ο κήπος των παιγνιδιών


Μέσα στους έρωτες και τους γάμους των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων έρχονται και εγκαθίστανται διάφοροι, μικροί ή μεγάλοι δαίμονες. Όλοι εκ πείρας γνωρίζουμε πως μετά τον πρώτο καιρό του έρωτά μας κάτι αρχίζει και στραβώνει, κάτι αρχίζει και μας ενοχλεί και μετά πάλι από λίγο καιρό αυτό το κάτι είμαστε ικανοί να το ονομάσουμε, γιατί έχει πλέον πάρει μορφή. Αλλά δυστυχώς μένουμε όλοι εκεί και ποτέ δεν μας περνά από το μυαλό πως αυτό το κάτι είναι μία από τις μεταμορφώσεις του δαίμονα.

Διηγήματα, Έψιλον, 2003, 64 σελ.

Συμπτώματα αθανασίας – Μαρία Καμονάχου

Συμπτώματα αθανασίας

Διηγήματα, Έψιλον, 1995, 144 σελ.

Το άρωμα του ίππαρχου – Μαρία Καμονάχου

Διηγήματα, Έψιλον, 1992, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Έψιλον, Φιλύρα, Σοκόλη