Μαριάννα Τζιαντζή

Μαριάννα Τζιαντζή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαριάννα Τζιαντζή γεννήθηκε στην Πάτρα.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Χρονογραφήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο Πριν (1990 έως σήμερα), στην Καθημερινή (2000-2011), καθώς και σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το Φεβρουάριο του 2016 γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει η συλλογή διηγημάτων της Την άλλη φορά, Μαργαρίτα (1983), Το αηδόνι του τρένου και άλλες ιστορίες (2020), και τα μυθιστορήματα Παπούτσια για πέταμα (1990) και Αντίο στις αυλές των θαυμάτων (2016).

Παπούτσια για πέταμα – Μαριάννα Τζιαντζή

Παπούτσια για πέταμα


Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που η δράση του εκτυλίσσεται με αναδρομές σε μακρινές δεκαετίες και κορυφώνεται στη διάρκεια ενός παρατεταμένου καλοκαιριού του πολύ παλιού σήμερα.
Οι ήρωές του ζουν έντονα τις συγκρούσεις ανάμεσα στην υποκειμενική τους θέληση, το όραμα της γενιάς τους και σε μια πραγματικότητα που αλλάζει χωρίς να τους ζητά την άδεια. Η συνύπαρξη της γενναιοφροσύνης και της μικροψυχίας, της προδοσίας και της γελειότητας· η ζωή που γράφει το δικό της τέλος κι αρχή στα παραμύθια· το όνειρο του έρωτα που μας εγκαταλείπει παραμένοντας, ωστόσο, ζωντανό – είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου.
Οι αστραπές και οι εκλείψεις του μέλλοντος φωτίζουν και σκιάζουν τα προσωπικά και συλλογικά δράματα των ηρώων του που ξανά ταλαντεύονται ανάμεσα στη φυγή, την εξέγερση και την υποταγή.
Η δομή του βιβλίου παρουσιάζει αναλογίες με ένα δίσκο με τραγούδια μακράς διαρκείας: τα κεφάλαιά του έχουν κάποια αυτοτέλεια, αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και προβάλλουν τη γενικότερη σύνθεση. Τα παπούτσια, όπως και τα άλλα σύμβολα που αναφέρονται στο βιβλίο, δεν είναι παρά το πρόσχημα για το ξετύλιγμα του μύθου.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1990, 493 σελ.

Την άλλη φορά, Μαργαρίτα – Μαριάννα Τζιαντζή

Την άλλη φοράΠεζογραφήματα


Μια σειρά διηγημάτων, που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους, εφόσον κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι τα ονόματα ανακυκλώνονται με επίκεντρο τη μυστηριώδη Μαργαρίτα, σε διάφορες φάσεις της ζωής της (ερωτευμένη, λεχώνα, μητέρα κλπ.). Χωρίς να παρατάσσονται γραμμικά στο χρόνο οι ιστορίες, στέκουν και ως αυτόνομα διηγήματα και θυμίζουν λίγο, και ως προς τη δομή αλλά και ως προς το ύφος/ήθος το «Χερουβείμ και Σεραφείμ» του Κουμανταρέα.
Άλλωστε και η εποχή όπου μας μεταφέρουν είναι η δεκαετία ’70-’80, (σελ. 31: όταν εγώ μεγάλωνα έσβηνε ο αχός της πείνας, χάραζε η αυγή των εθνικών οδών κι ούτε ήξερα πώς είναι να πεθαίνει κανείς»), Αθήνα και μεταπολίτευση και λίγο μπρος, λίγο πίσω, διαδηλώσεις, οκταετία Καραμανλή αλλά και Πολυτεχνείο, όλα σ’ ένα παζλ όπου συντίθενται τα κομμάτια άτακτα, δημιουργώντας μια νοσταλγική ατμόσφαιρα.
Παπαγγελή Χριστίνα

Διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999, 115 σελ.

Αντίο στις αυλές των θαυμάτων – Μαριάννα Τζιαντζή

Αντίο στις αυλές


Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2001 τρεις παλιοί φίλοι ξεκινούν από την Αθήνα για να πάνε στην Ελευσίνα, στην κηδεία του Στέλιου Καζαντζίδη, χωρίς κανείς τους να είναι τυπικός θαυμαστής του τραγουδιστή. Πηγαίνουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας: μια γυναίκα γιατί ελπίζει να ζωντανέψει μια χαμένη αγάπη· ένας άντρας

γιατί μπερδεύει την πραγματικότητα με τους εφιάλτες του και ο τρίτος για να πει αντίο σε όλα.

Πολλές ιστορίες ξετυλίγονται στη διαδρομή και στις στάσεις προς την Ελευσίνα, καθώς η αρχική παρέα διευρύνεται. Ιστορίες του κοντινού χθες, ειπωμένες με χιούμορ και τρυφερότητα, που ρίχνουν το φως και τη σκιά τους στο σήμερα. Ιστορίες παρόντων και απόντων, ορατών και αοράτων.

Οι αυλές των θαυμάτων χάνονται, οι σχέσεις διαλύονται, οι μουσικές παλιώνουν, οι μύθοι ξεθωριάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, φεύγουν και πάνε μακριά, όμως τα παραμύθια και οι αλήθειες τους συνεχίζουν το ταξίδι.

Όλα μοιάζουν να τελειώνουν με ένα παράξενο πάρτι τη νύχτα της 15ης Σεπτεμβρίου, για να αρχίσουν ξανά με νέα ονόματα, σε νέες, ανεξερεύνητες αυλές.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 344 σελ.

Μυθιστορήματα
Παπούτσια για πέταμα (1990), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αντίο στις αυλές των θαυμάτων (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα
Την άλλη φορά, Μαργαρίτα (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη

Συλλογικά έργα
Κινηματογράφος 2001 (2002), Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)
Κινηματογράφος 2002 (2003), Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)
Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα (2008), Νεφέλη

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη