Μήτσος Κασόλας

Ελληνες λογοτέχνες
O Mήτσος Kασόλας γεννήθηκε το 1936.
Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Eργάστηκε ως φωτογράφος και οπερατέρ (1961-1967) στο κινηματογραφικό τμήμα του Yπουργείου Παιδείας, απ’ όπου και τον έδιωξε η Xούντα. Για τρία χρόνια στη Φίνος Φιλμ ήταν βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Nτίνου Δημόπουλου. Aσχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων και υπήρξε μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών σεναρίων στο Eλληνικό Kέντρο Kινηματογράφου. Παράλληλα άσκησε και το επάγγελμα του δημοσιογράφου -ως μέλος της EΣHEA- από το 1972 έως το 1992, σε πολλές εφημερίδες του κέντρου και της περιφέρειας: “Tα Nέα”, “Aυγή”, “Oικονομική Πορεία” κ.ά.
Aπό το 1964 μέχρι τώρα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρονικό, ένα δοκίμιο για τον Νίκο Καββαδία και οχτώ μυθιστορήματα. Tο 1974 πήρε το A’ Kρατικό Bραβείο για το χρονικό του “H άλλη Aμερική” και το 1982 τιμήθηκε με το A’ Kρατικό Bραβείο για το μυθιστόρημά του “O Πρίγκιπας”, που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά είκοσι έξι επεισοδίων στην ET-1, σε σκηνοθεσία του Tάσου Ψαρρά. Το μυθιστόρημά του “Αγγελίνα” μεταφέρθηκε ως σειρά στη ΝΕΤ, επίσης από τον Τάσο Ψαρρά, με τον τίτλο “Ο θησαυρός της Αγγελίνας”. Ποιήματά του μελοποίησε ο Γιάννης Mαρκόπουλος και έχουν ενσωματωθεί στην ταινία του Zυλ Nτασέν “Δοκιμή”. Aποσπάσματα του βιβλίου του “H άλλη Aμερική” περιέχονται σε βιβλία της μέσης εκπαίδευσης. Mια σειρά από τα έργα του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Xάρβαρντ (τμήμα ξένων γλωσσών). Eπιλογή από το ποιητικό του έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Aμερική με τον τίτλο “Harvest” το 1971.
Μυθιστορήματα
Ο πρίγκιπας (1981)
Το σάπιο νερό (1986)
Ο άρχοντας του κόσμου (1988)
Το σάπιο νερό (1989), Κέδρος (Ε)
Ο άρχοντας του κόσμου (1990), Κέδρος (Ε)
Το γένος το ιερό και το βέβηλο (1992), Κέδρος
Ο πρίγκιπας (1996), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)
Αγγελίνα (1997)
Το σάπιο νερό (1998), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)
Το γένος το ιερό και το βέβηλο (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)
Τρεις αρραβώνες, πέντε γάμοι, ένα τρένο (2000), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ολα για την αγάπη του Χάρη (2002), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αγγελίνα (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)
Ερμιόνη (2007), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το μέλλον είναι πίσω μας (2015), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Ο πρίγκιπας (2018), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)
Η Γερακίνα (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Αφηγήσεις-Ταξίδια και περιηγήσεις
Η άλλη Αμερική (1973)
Η άλλη Αμερική (1987), Κέδρος (Ε)
Η άλλη Αμερική (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)

Πεζά
Βοαλεία ή μια τρύπα στο σύμπαν (1989), Εξάντας

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Νίκος Καββαδίας, Γυναίκα, θάλασσα, ζωή (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Νίκος Καββαδίας, Ο δαίμονας χόρευε μέσα του (2009), Εκδόσεις Καστανιώτη
Για ένα μανιφέστο πολιτισμού (2017), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Μία σοφή μαϊμού και ένας τρελός χρυσοθήρας (1983)
Μια σοφή μαϊμού και ένας τρελός χρυσοθήρας (1997), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)

Θεατρικά έργα
Έξι θεατρικά έργα (2018), Andy’s Publishers

Ποίηση
Μικρές μαρτυρίες (1964)
Συγκομιδή (1966)
Δελτίο καιρού (1973)
Πολιορκία και έξοδος (1975)

Συλλογικά έργα
Γεωργακάς, η ιστορία μιας ζωής – Μινιόν, η ιστορία ενός καταστήματος (1994)

Βραβεία
H άλλη Aμερική – A’ Kρατικό Bραβείο Χρονικού (1974)
O Πρίγκιπας – A’ Kρατικό Bραβείο Μυθιστορήματος (1982)

Η Γερακίνα – Μήτσος Κασόλας




Ένας κόσμος ολόκληρος στροβιλίζεται γύρω από την ύπαρξη της Γερακίνας, που παρά τα εκατόν δεκατρία χρόνια της είναι σε θέση να βαδίζει στο χωριό της, το Δαφνί, και στα σοκάκια του. Η μνήμη της, βαθιά χαμένη και σαλεμένη από τα βάσανα, όποτε αρχίζει να λειτουργεί γίνεται απειλητική. Πολλοί τρομάζουν με τις αναλαμπές της, ενώ άλλοι γελάνε με τις τρέλες της. Πίσω όμως από τον τρόμο ή και το γέλιο που προκαλεί, κρύβει θαμμένες αλήθειες, φοβερά μυστικά χρόνων για πράξεις ιερόσυλες και πάθη καταραμένα.

Ο Μήτσος Κασόλας, στο τρίτο μέρος της τριλογίας που άρχισε με τον περίφημο “Πρίγκιπα” και συνεχίστηκε με τη θρυλική “Αγγελίνα” αφηγείται την ιλαροτραγωδία μιας κλειστής κοινωνίας, μιας Ελλάδας σε μικρογραφία. Η “Γερακίνα” είναι η ιστορία μιας χώρας που πεθαίνει και “ανασταίνεται” σαν τους ήρωες των βιβλίων του. Είναι η “ιστορία ενός ολόκληρου λαού”, όπως είχε γράψει για τον “Πρίγκιπα” ο σπουδαίος Αντρέας Φραγκιάς.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 256 σελ.

Έξι θεατρικά έργα – Μήτσος Κασόλας




Με τα έξι αυτά θεατρικά έργα, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, φιλοδοξεί (αν αυτά έχουν κάποια αξία), στον εμπλουτισμό της θεατρικής μας γραφής. Φωτίζοντας με τις δικές του δυνάμεις την κοινή μας αντιφατική πολυσύνθετη, (συχνά κι αλλοπρόσαλλη) χθεσινή και σημερινή νεοελληνική μας πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που, αν δεν μπορούμε να την ερμηνεύσουμε, να την κρίνουμε, να την κατανοήσουμε και από τη μεριά του Θεάτρου, θα βιώνουμε συνεχώς απαξίες, ασχήμιες κι αδιέξοδα. Η γραφή, λοιπόν, του συγγραφέα και η κρίση δικιά σας. Ιδιαίτερα των ανθρώπων που υπηρετούν το Θέατρό μας.

Θεατρικά έργα, Andy’s Publishers, 2018, 190 σελ.

Για ένα μανιφέστο πολιτισμού – Μήτσος Κασόλας

Από τη μικρή μέγιστη Ελλάδα


Το πρόσωπο της Ελλάδας, η ταυτότητά της, η επιβίωσή της, η δόξα της, από τους παμπάλαιους καιρούς μέχρι τους σημερινούς, είναι ο πολιτισμός της… Κι αυτός ο πολιτισμός, παλαιός και νεότερος, κινδυνεύει παγκόσμια σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται η Ελλάδα στο όνομα αυτού του οικουμενικού της πολιτισμού, να έρθει (όπως και στην Αναγέννηση) στο προσκήνιο. Χρειάζεται να την ανακαλύψει ξανά η ανθρωπότητα, που σήμερα κινείται χωρίς μπούσουλα και χωρίς αξίες, γονατισμένη μπροστά στο 1% του είδους, που κατέχει σχεδόν όλον τον πλούτο της γης και των εργαζομένων της. Εσαεί τεράστια ύβρις!
Η άγνοια, η παραγνώριση της φανερής αλλά και της υπόγειας πολιτιστικής δύναμης της Ελλάδας χρεώνει την ίδια και την Αριστερά της με ευθύνες για το χτες, το σήμερα, το αύριο. Με την επίγνωση των παραπάνω, η Ελλάδα, η Αριστερά και όχι μόνο αυτή, οφείλουν να πορεύονται προς τον πολιτισμό, που είναι σαν την ελευθερία και τη γλώσσα. Δεν χαρίζεται. Κατακτάται.

Δοκίμια, Gutenberg-Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2017, 159 σελ.

Το μέλλον είναι πίσω μας – Μήτσος Κασόλας




Όταν ο συγγραφέας Ντίνος Υφαντής, με το ψευδώνυμο Άγης Ιεροφάντης, έδωσε σ’ έναν εκδοτικό οίκο μια περίληψη του μυθιστορήματός του, δεν φαντάστηκε πως θα έμπαινε σε περιπέτειες με απρόσμενες καταστάσεις: πραγματικές, φανταστικές, διανοητικές, ερωτικές. Και ότι θα βρισκόταν μπροστά σε πιέσεις: όχι για να γράψει το βιβλίο του, αλλά για να μην το γράψει και στη θέση του να γράψει ένα άλλο, στον αντίποδα αυτού που πίστευε και σκόπευε…
Στην αρχή η αγωνία του ήταν μήπως και δεν προλάβει να το γράψει από πρόβλημα που ενέσκηψε στην υγεία του, που δεν του άφηνε περιθώρια να ζήσει πέρα από κάποιους μήνες, συγχύζοντας αυτή το μυαλό του. Τόσο που να νομίζει ή να φαντάζεται πως βλέπει (όχι μόνο στον ύπνο του) τον Διάβολο! Αν ωστόσο μπορούσε να γράψει αυτό το “άλλο” βιβλίο (υπηρετώντας έναν επίγειο “Θεό”), θα γινόταν καλά και διάσημος σ’ όλο τον κόσμο. Τι ήταν όμως αυτό το “άλλο” βιβλίο; Ποιον θα ωφελούσε, ποιους θα ζημίωνε; Θα πουλήσει ο Ιεροφάντης την ψυχή του ή θα αρνηθεί να το γράψει και θα πεθάνει;
Τώρα, αν αυτό το μυθιστόρημα σας θυμίσει κάπως τον Φάουστ του Γκαίτε, δεν πειράζει. Άλλος ο Φάουστ και ο Διάβολος του Γκαίτε και άλλος του παρόντος βιβλίου…

Μυθιστόρημα, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2015, 215 σελ.

Νίκος Καββαδίας – Μήτσος Κασόλας

Ο δαίμονας χόρευε μέσα του


Στο βιβλίο αυτό δεν μιλούν ειδήμονες, λόγιοι, μελετητές ή κριτικοί για τον Νίκο Καββαδία. Μιλάνε ναυτικοί που έζησαν μαζί του στα καράβια, άνθρωποι ταξιδεμένοι, άνθρωποι του μόχθου και της σκληρής δουλειάς, περιγράφοντας έναν απ’ αυτούς, κάποιον του σιναφιού τους. Οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι ο συνάδελφός τους ήταν ταυτόχρονα ένας μεγάλος ποιητής, το έμαθαν μετά το θάνατό του, κι άλλοι ύστερα από χρόνια κατάλαβαν το μέγεθος της ποίησής του. Όμως όλοι λάτρευαν τον “κουρλό ασυρματιστή” τους, αυτό τον αλλόκοτο παραμυθά, τον άκακο κι ευαίσθητο, τον σπάταλο και τολμηρό, αυτό το πειραχτήρι που ο δαίμονας χόρευε μέσα του.
Ο Καββαδίας το φόβο της ζωής, το φόβο της θάλασσας, το φόβο του θανάτου τον είχε μετουσιώσει σε οίστρο: έρωτα για τον κόσμο, για τις γυναίκες, για τα ταξίδια, για τις ανοιχτές θάλασσες και τη γραμμή των οριζόντων. Για το λογοτεχνικό του μέγεθος έχουν γραφτεί πολλά. Μέσα από τις μαρτυρίες όμως των συν-ναυτικών του αντρών, αλλά και κάποιων γυναικών που είχαν μπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μεγάλη οικογένεια της θάλασσας, αναγνωρίζεται το απαράμιλλο ήθος του, η ανθρωπιά του και η βαθιά σοφία του.
Οι αφηγήσεις αυτών των ανθρώπων φέρνουν στο φως άγνωστα στοιχεία του βίου και της πολιτείας του ποιητή, αποκαλύπτουν ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα του, αποκρυπτογραφούν στίχους του, ζωντανεύουν το μύθο του και μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε μαζί του.

Αφηγήσεις, Ερμηνεία και κριτική, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009, 158 σελ.

Ερμιόνη – Μήτσος Κασόλας

Αγρια νύχτα τρυφερή


Μπορεί μια γυναίκα να τιμωρήσει τον άντρα της ζωής της; Αρκεί η εκδίκηση για να τον αφανίσει από τη σκέψη της; Ποιες δυνάμεις καταλύουν τη λογική και την οδηγούν στην τρέλα; Ποια μοίρα υπαγορεύει τις βουλές της; Μια άγρια νύχτα μπορεί να είναι τρυφερή;
Τα ερωτήματα ζώνουν σαν φίδια την Ερμιόνη από την παιδική της ηλικία. Από τον αγνοούμενο πατέρα ως τον παράνομο εραστή, οι άντρες χάνονται διαρκώς απ’ τη ζωή της, αφήνοντας πίσω τους τον πόνο, την απορία, το μυστήριο. Παγιδευμένη από μικρή στη γοητεία του Άρη, θα χαράξει την πορεία της στα ίχνη του, χωρίς παρακάμψεις, χωρίς παρεκκλίσεις και, κυρίως, χωρίς αναστολές. Όταν όμως έρθει η ώρα να αναμετρηθεί με την αλήθεια και να απαλλαγεί από τη μάσκα της άγνοιας, τότε θα σχεδιάσει το τέλος, τυφλωμένη πια από το ασίγαστο πάθος της…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007, 417 σελ.

Αγγελίνα – Μήτσος Κασόλας




Από ένα αθέατο τίποτα, λέγεται, πλάστηκε το σύμπαν και η γη που ιππεύουμε. Και η ζωή από ένα τίποτα. Από μια αόρατη σκόνη αστεριών. Και εδώ, πίσω απ’ αυτή την ιστορία, ένα τίποτα υπήρξε. Ενα όνειρο. Και ύστερα ένα τηλεφώνημα μ’ ένα μήνυμα που πολλαπλασιάστηκε από δεκάδες ανθρώπους, με συμπτώσεις πολλές που γεννάει η ζωή, η ανάγκη, η τύχη, η αγάπη και ο έρωτας. Η φωτιά και η τρέλα. Ένα τηλεφώνημα λοιπόν που έγινε από την Αγγελίνα στον ηθοποιό Άγγελο Φιλοκτήτη, προαναγγέλλοντας σ’ αυτόν το θάνατό της, προκάλεσε όχι μόνο τη δική του μνήμη και πολλών άλλων αλλά και εκατοντάδες τηλεφωνήματα, που ακολούθησαν το δικό της το πρώτο, προς όλες σχεδόν τις χώρες της γης. Σπινθήρας αυτό για ν’ αλλάξει η ζωή του Αγγελου Φιλοκτήτη και η ζωή πολλών άλλων. Μόνο που συγχρόνως μ’ αυτές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες (που πλήθαιναν όλο και πιο πολύ, όσο πλησίαζαν οι μέρες και οι ώρες που θα πέθαινε η Αγγελίνα και θ’ ανοιγόταν η διαθήκη της) γίνονταν και άλλες, ασύρματες αυτές. Μυστικές, μαντικές, μυστηριώδεις. Προκαλώντας επιθυμίες, όνειρα, συμφέροντα, συγκρούσεις, αποκαλύψεις, και σφοδρούς έρωτες, με πλαίσιο την Ελλάδα του χτες, του σήμερα κυρίως.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005, 443 σελ.

Νίκος Καββαδίας – Μήτσος Κασόλας

Γυναίκα, θάλασσα, ζωή. Αφηγήσεις στο μαγνητόφωνο


Αν αυτό το βιβλίο έχει, όπως πιστεύω, κάποια ξεχωριστή αξία και διαφέρει από πολλά που έχουν δει το φως, ως την ώρα, για τον Καββαδία, είναι γιατί σ’ αυτό μιλάει ο ίδιος ο Καββαδίας. Σώζεται ο ίδιος ο προφορικός μαγικός του λόγος και πολλές από τις ιστορίες του γύρω από την “αμαρτωλή” και “αθώα” ζωή του. Ιστορίες που συχνά τις διηγιόταν σε φίλους του μαγεύοντάς τους. Ιστορίες αξεχώριστα πραγματικές και φανταστικές. Κι αυτές τις αφηγήθηκε στο μαγνητόφωνό μου, πενήντα μέρες πριν φύγει απ’ τον κόσμο. Και έχει αξία που μιλάει σ’ αυτό ο ίδιος για τις γυναίκες. Τις πολλές γυναίκες. Τη μία: Ως μάνα. Ως αδερφή. Ως ερωμένη. Ως πόρνη. ‘Εχει αξία που μιλάει και προφορικά για τη θάλασσα. Τις πολλές θάλασσες. Τη μία, που την αγάπησε και την τραγούδησε ερωτικά, εξωτικά, μαγευτικά, πικρά, συγχρόνως ρεαλιστικά και διαχρονικά όσο κανείς άλλος από τους ποιητές μας. ‘Εχει αξία που μιλάει για τη ζωή του. Τις πολλές ζωές του. Τη μία ζωή του και ζωή μας, με ευλάβεια γι’ αυτήν και το βαθύ μυστήριό της…
‘Εχει αξία που κάνει λόγο για το δύσκολο ψωμί των ναυτικών μας και για τους πολλούς φίλους του, επωνύμους και ανωνύμους, και για τον θάνατο. Τους πολλούς θανάτους και για τον έναν, τον δικό του. Αλλά και που εξομολογείται ακόμα και για τον έρωτα, τον έναν και μοναδικό έρωτά του προς μια κοπέλα μικρότερή του. ‘Ερωτας ωραίος και βασανιστικός για τον ποιητή και μαζί κυκεώνας.
‘Εχει αξία που μιλάει και για την Αριστερά, που την ήθελε με φωτισμένη συνείδηση. Και έχει αξία επίσης που ερμηνεύει την ανερμήνευτη, και για τον ίδιο ακόμα, ποίηση και ποίησή του. Μια ερμηνεία του ανυποψίαστη και για τους πιο βαθείς ερμηνευτές του και αναλυτές του.
Και, τέλος, έχει αξία και για τον “άλλο” Καββαδία, αυτόν που έκρυβε μέσα του. Γιατί όσο πιο πολύ μιλούσε ο Καββαδίας, κάνοντας τους άλλους να γελάνε, τόσο και πιο πολύ σώπαινε βαθιά μέσα του…
Η ποίησή του και η ζωή του είναι κι αυτές ένα καράβι σαν όλα τα καράβια που αγάπησε. Είναι το δικό του καράβι, για ένα ταξίδι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ας το πάρουμε λοιπόν κι εμείς αυτό το καράβι, με καπετάνιο τον ίδιο, και ας σαλπάρουμε μ’ αυτό, μέσα μας και έξω μας. Στις μέρες μας, που απαξιώνεται ό,τι πιο δικό μας έχουμε, η ζωή μας, έχουμε ανάγκη αυτό το καράβι. Αυτό το ταξίδι…

Αφηγήσεις, Ερμηνεία και κριτική, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004, 159 σελ.

Ολα για την αγάπη του Χάρη – Μήτσος Κασόλας




Όλα για την αγάπη του Χάρη λοιπόν… Αλλά ποιος είναι αυτός ο Χάρης; Δε θα το πούμε εδώ στο οπισθόφυλλο. Όμως ποιος τα έδωσε όλα για την αγάπη του Χάρη; Ο Νικόλας Μπαξές ή Νικ Γκάρντεν, που γεννήθηκε στην Αμερική και σ’ όλη του τη ζωή εκεί ονειρευόταν να αποδράσει η Νίκη της Σαμοθράκης απ’ το Λούβρο και, πετώντας με τα πελώρια φτερά της πάνω απ’ τον Ατλαντικό, να φτάσει στη Νέα Υόρκη, να τον πάρει στη ράχη της και φτεροκοπώντας και πάλι να τον πάει στη Σαμοθράκη, στη γενέθλια γη των γονιών του, της γιαγιάς του και του παππού του. Κι αυτό… έγινε. Και θα δούμε στο βιβλίο πώς έγινε και τι έκανε ο Νικόλας για να προκύψει αυτό ύστερα από πολλές περιπλανήσεις, πολλές περιπέτειες και πολλές συγκινήσεις, μη αναμενόμενες, με πολύ γέλιο όλες αυτές από τρία βασικά χαρίσματα του Νικόλα Μπαξέ: Πρώτο, ο Νικόλας Μπαξές δεν είχε δύο όρχεις, είχε τρεις! Δεύτερο, δεν είχε μια φωνή κανονική, είχε μια φωνή δυνατή που, όταν τραγουδούσε τα πάθη του, έσπαζαν τζάμια και κρύσταλλα! Τρίτο, και σπουδαιότερο, είχε τόσο μυαλό όσο του χρειαζόταν, για να μην προσαρμόζεται στους μοντέρνους καιρούς μας που συχνά μας τρελαίνουν, όχι όμως κι εκείνον. Φυσικά είχε κι άλλες χάρες και τρέλα πολλή, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο, που μπορεί να του αρέσει και να γελάσει αν έχει και ο ίδιος λίγη τρέλα στο κεφάλι του και όχι πολλή φρονιμάδα…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002, 214 σελ.

Τρεις αρραβώνες, πέντε γάμοι, ένα τρένο – Μήτσος Κασόλας




Ο συγγραφέας σας υπόσχεται να διασκεδάσετε και μάλιστα χωρίς να πάθετε τίποτα (ενώ το τρένο θα συγκρουστεί με ένα άλλο)! Ετσι θα μπορέσετε να παρασταθείτε μετά στους τρείς αρραβώνες του Διονύση, ενός των τριδύμων, αλλά και στις επιβητορικές του καταστάσεις, μη αναμενόμενες από κανέναν, ούτε καν από τον ίδιο… Ανεβείτε στο τρένο λοιπόν και όταν κατεβείτε, ας μην αποκαλύψετε τα γεγονότα που ζήσατε. Αφήστε τα να τα ανακαλύψουν μοναχοί τους κι οι άλλοι…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000, 268 σελ.

Μια σοφή μαϊμού και ένας τρελός χρυσοθήρας – Μήτσος Κασόλας




H τρελή περιπέτεια μιας μαϊμούς που ταξιδεύει απ’ τη ζούγκλα στην πόλη με τον καπετάνιο ενός βαποριού και η επιστροφή της ξανά στην αγαπημένη της ζούγκλα. Kαι, κυρίως, η συνάντησή της μ’ ένα χοντρό χρυσοθήρα είναι, με λίγα λόγια, η υπόθεση αυτού του βιβλίου, που θα αρέσει και θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά και όσους από τους μεγάλους δεν έστειλαν εξορία την παιδική τους ηλικία, το παιχνίδι και τη φαντασία… Tώρα, για ποιους λόγους η μαϊμού μας αυτή είναι σοφή και ο χρυσοθήρας μας είναι τρελός, καλύτερα να το αντιληφθείτε μόνοι σας. Aν όμως, παρ’ ελπίδα, δεν σας αρέσει το βιβλίο, η ευθύνη παρακαλώ να βαρύνει το συγγραφέα και όχι τα ζώα και τα θηρία της ζούγκλας, τους συνεργάτες της σοφής μας μαϊμούς, μήπως γίνει και ο χρυσοθήρας σοφός…
Εικονογράφηση: Στάθης Σταυρόπουλος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997, 103 σελ.

Ο πρίγκιπας – Μήτσος Κασόλας




Ο βίος και η πολιτεία του πρίγκιπα Σκαφίδα: Ο θάνατος του, η ταφή του, η ανάστασή του, τα θαύματά του και ένα σημείωμα
“Πρίγκιπας” είναι το παρατσούκλι ενός λαϊκού ανθρώπου, που σκηνοθετεί το θάνατό του για να του σβηστούν τα χρέη που έχει ή του έχουν δημιουργήσει άλλοι. Και ενώ ύστερα από πολλές οδύνες, παράλληλα και με κωμικές καταστάσεις και… θαύματα, πετυχαίνει τους στόχους του, η επανεμφάνισή του στη ζωή εκλαμβάνεται ως μέγα θαύμα και αγιοποιείται! Θαυματουργεί και πάλι και αποθεώνεται απ’ την εκκλησία, τις εφημερίδες, το λαό, ως τη στιγμή που η αλήθεια βγαίνει στο φως εν μέσω νέων θαυμάτων, αλήθειας αυτή τη φορά! Ο μύθος στο βιβλίο, πέρα απ’ το να εξυπηρετεί το παιχνίδι της λειτουργίας του μυθιστορήματος, βαθύτερα, είναι η προσωπική αναφορά του συγγραφέα στα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας -σημερινά και παλιότερα- όπως αυτά βιώθηκαν και καταγράφηκαν στη μνήμη του.

Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1982

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, 353 σελ. / Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018, 360 σελ.

Το γένος το ιερό και το βέβηλο – Μήτσος Κασόλας




“Το γένος το ιερό και το βέβηλο” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Μ.Κ, με πρώτο τον “Πρίγκιπα” και τρίτο την “Αγγελίνα”, που συνθέτουν, μαζί και αυτόνομα το καθένα, μια τριλογία. Μια τριλογία πολλαπλών αναγνώσεων και… πολλαπλών καταγμάτων -και όχι μόνο καταγμάτων- της φυλής μας…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1992, 399 σελ. / Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999, 390 σελ.

Ο άρχοντας του κόσμου – Μήτσος Κασόλας




Με ένα στέμμα ηλεκτρονικό στο κεφάλι του πάντα, νύχτα και μέρα. Μια μαύρη ηλεκτρονική βαλιτσούλα σφιχτά του πάντα, νύχτα και μέρα. Με τα κουμπιά στη βαλιτσούλα όλως των πυραύλων, όλης της γης. Με υπηρέτες αφοσιωμένους, λιωμένους: στρατιωτικούς, αστυνομικούς, σοφούς επιστήμονες, μαγείρους, πολίτες κλπ. Με όλη τη δύναμη, τέλος πάντων, του κόσμου συγκεντρωμένη στα χέρια του ο Άρχοντας του Κόσμου και πάλι φοβάται καιπάλι τρέμει τη σκιά του ακόμα…Ιδιαίτερα τις νύχτες, όλες τις νύχτες, που τον επισκέπτεται στα όνειρά του ένας “τρομερός” εφιάλτης, που τον δέρνει και τον καταβασανίζει ασύλληπτα για να αποσπάσει το στέμμα και τη βαλίτσα και να γίνει αυτός ο Άρχοντας του Κόσμου! Γι ατον Άρχοντα όμως του Κάσμου, ο εφιάλτης του δεν μπορεί να είναι σκιά μόνο ονείρου…Κάπου πρέπει να υπάρχει αληθινά και πρέπει οπωσδήποτε να τον βρει και να τον εξοντώσει. Υπάρχει όμως πραγματικά αυτός ο εφιάλτης του μέ σάρκα και όστα; Και ποιός είναι; Και σε ποιά χώρα ζει; Και που κρύβεται; Και ποιοι τον κρύβουν; Αυτά τα ερωτήματα θα τα θέσει ο Άρχοντας του Κόσμου σε έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο, τον “Ανιχνευτή”, που βάζει και του κατασκευάζει ένας σοφός υπηρέτης του, ατομικός επιστήμονας και νομπελίστας… Εμείς εδώ δεν θα σας αποκαλύψουμε φυσικά τι απαντήσεις δίνει ο “Ανιχνευτής” και τι γίνεται παρακάτω….Αυτό είναι υπόθεση του ίδιου του βιβλίου που απευθύνεται σε όλους που ξέρουν ανάγνωση και γραφή, μικρούς και μεγάλους. Το ίδιο όπως και τα κινούμενα σχέδια στον κινηματογράφο, τον τρόπο και την κίνηση της ταχύτητας ροής τους θέλει ο συγγραφέας να υποβάλει στον αναγνώστη με τούτο δω το βιβλίο του, που είναι διαφορετικό από όλα όσα έχει γράψει. Η γραφή δικιά του λοιπόν, η κρίση, η όποια κρίση, δικιά σας.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1990, 157 σελ.

Το σάπιο νερό – Μήτσος Κασόλας




Ο Ανάργυρος και η Κατερίνα, δυο νέοι άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους, συγκρούονται, ερωτεύονται, διαλύονται. Αυτός, ένοικος μιας άθλιας σοφίτας, με μια στερημένη ζωή που δεν αποδέχεται. Ζει με τον φίλο του Σωτήρη, που κατέχει ένα συγκλονιστικό μυστικό. Η Κατερίνα, κάτοικος ενός μεγάλου ρετιρέ, ζει πλούσια λίγα μέτρα μακριά του. Ο Ανάργυρος από τη σοφίτα του παρακολουθεί με κιάλια τη ζωή της, χωρίς αυτή να το ξέρει. Τρελαίνεται από την ομορφιά και τα πλούτη της. Θέλει να την κατακτήσει και έχει καταστρώσει τα σχέδια του. Η Κατερίνα, ανυποψίαστη για τη διαβολική ύπαρξη του μοιραίου αυτού ανθρώπου, ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την ημέρα ακριβώς που ο Ανάργυρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στο διαμέρισμά της και να… μείνει.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1989, 259 σελ. / Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, 330 σελ.

Βοαλεία ή μια τρύπα στο σύμπαν – Μήτσος Κασόλας



Πεζογραφία, Εξάντας, 1989, 165 σελ.

Η άλλη Αμερική – Μήτσος Κασόλας




Ή αυτή την καμήλα θα τη φας ή απ’ αυτό το χωριό θα φύγεις, το ψωμί είναι στρογγυλό, κυλάει πάντα στην κόψη του γκρεμού: Καλώς ορίσατε στις ΗΠΑ
“… μες στα μετάξια κρύβονταν της Ιντιας οι σκορπιοί …” (Nίκος Kαββαδίας).
Όταν ετούτο το χρονικό -χωρίς τη σημερινή απαραίτητη εισαγωγή του, κάποια σχόλιά του και επίσης κάποιες κριτικές και επιστολές υπέρ και κατά του βιβλίου- είδε το φως της δημοσιότητας επί Xούντας σε συνέχειες στην εφημερίδα “Tα Nέα” (1972) και απέσπασε ως βιβλίο το A΄ Kρατικό Bραβείο (το 1974, με εισηγητές για τη βράβευσή του τον Nικηφόρο Bρεττάκο και τον Eυάγγελο Παπανούτσο), από την πρώτη στιγμή το υποδέχτηκαν διθυραμβικά πολλοί κριτικοί, εφημερίδες, περιοδικά, πνευματικοί άνθρωποι και χιλιάδες αναγνώστες. Aρνητικά, με ύβρεις, αναθεματισμούς και απειλές, το υποδέχτηκαν όλοι “της Ιντιας οι σκορπιοί”: τα ράσα της Aρχιεπισκοπής Aμερικής και όλοι οι συν αυτή παράγοντες της Oμογένειας. Oι πάντα φορούντες φαιά και πράττοντες πάντα φαιά για τα άθλια συμφέροντά τους. Ομως το βιβλίο, παρά τις καταγγελίες τους, τις διαστρεβλώσεις τους, τις μηνύσεις τους, δεν το νίκησαν. Αντεξε όλα αυτά τα χρόνια και αντέχει, και ως γραφή και ως περιεχόμενο. Kαι θεωρείται πια κλασικό βιβλίο στο είδος του: μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής, που τη βιώσαμε και τη βιώνουμε ακόμα…
Κρατικό Βραβείο Ταξιδιωτικών Εντυπώσεων 1974

Ταξίδια και περιηγήσεις, Κέδρος, 1987, 222 σελ. / Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 360 σελ.

Πηγές: EKEBI, Biblionet, Βικιπαίδεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος, Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων