Χαρά Χρυσάφη

Χαρά Χρυσάφη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΑΠΘ). Το πρώτο της συγγραφικό έργο “Ερωτικές Αντιφάσεις” εκδόθηκε το 2014 από τις εκδ. Ωρίωνας. Η θεατρική ομάδα “Αμέα και Μη” μετέφερε τις “Ερωτικές Αντιφάσεις” στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου. Το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο “Καταρρίπτεται”-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας. Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου “Το Ράφι της Αγάπης” που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.
Νουβέλες
Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη (2020), Ελκυστής

Αφηγήσεις
Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά (2018), Ελκυστής

Ποίηση
Ερωτικές αντιφάσεις (2014), Ωρίωνας

Θεατρικά έργα
Καταρρίπτεται (2016), Ωρίωνας

Συλλογικά έργα
Στων Ιδεών την Πόλη, Ωριώνας
Γιορτή Ποιητών, Ωρίωνας
Στα μονοπάτια των λέξεων, Ωρίωνας
Ανθολόγιο ποιήσεως, Εκδόσεις Όστρια
Χριστός Γεννάται, Εκδόσεις Όστρια
Η ποίηση στις ράγες: Θεσσαλονίκη – Κατερίνη (2017), Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου
Μονόλογοι (2017), ΤοΒιβλίο
100+1 κλειδιά της διπλανής πόρτας (2019), I Travel Poetry Publications

Βραβεία-Διακρίσεις
Βραβείο στον 30ο διαγωνισμό «Σικελιανά» για το βιβλίο «Ερωτικές Αντιφάσεις»
Τιμητικό βραβείο από την Δ.Ε.Ε.Λ στην 34η γιορτή ποιητών
1ο βραβείο για το διήγημα «Το λιοντάρι του Θεού» στο διαγωνισμό της Writecraft
Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Είμαι ένα μικρό τραπέζι» από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες»
Β’ έπαινος για το ποίημα «Έρωτας σε συντήρηση» στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2018 του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης
2ο βραβείο για το ποίημα «Μήτρα ελληνική» στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Ε.Π.Ο.Κ.
Έπαινος στον Πρώτο Διαγωνισμό Ποίησης της Alzheimer Ελλάς
Βραβείο για το διήγημα «Η άνοιξη μέσα της» στον 4ο Διαγωνισμό Σύντομου Διηγήματος EYELANDS/συλλογική έκδοση «Ιστορίες της άνοιξης» εκδ. Παράξενες Μέρες

Τα σ’ αγαπώ πεθαίνουν στην αγχόνη – Νατάσσα Καραμανλή, Χαρά Χρυσάφη

Τα σ' αγαπώ


Η επιστολογραφία ήταν παλαιότερα κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας. Στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων πρωταγωνιστούσε, καθώς οι κοινωνικές ή οι πραγματικές αποστάσεις την επέβαλλαν. Η ερωτική αλληλογραφία αποτελούσε το καταφύγιο των εραστών, το καθαρτήριό τους, ακόμα και τον εξομολόγο τους. Η συγκεκριμένη ερωτική επιστολογραφία αφορά σε δύο εντελώς ετερόκλιτα όσο και δαιδαλώδη πρόσωπα. Από τη μια ο Τζέιμς, ένας εξέχων συγγραφέας με αστραφτερές περγαμηνές και από την άλλη η Σιμόν, μια νέα σουφραζέτα, παθιασμένη με την τέχνη της ζωής. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες ρέπουν ταυτόχρονα προς το σκοτάδι και το φως. Ο αλαζόνας Τζέιμς αποτελεί την σταθερά της εποχής του, ενώ η Σιμόν μάχεται για την κατάλυση ενός κατεστημένου που βάλλεται κατά της ισότητας και της ανεξαρτησίας, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και των αξιών της.

Νουβέλα, Ελκυστής, 2020, 106 σελ.

Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά – Χαρά Χρυσάφη

Αυτό το βιβλίο


20 μανιφέστα. Μερικές προσωπικές κραυγές διαμαρτυρίας για ορισμένες εικόνες/πράξεις της καθημερινότητας και κυρίως της ελληνικής πραγματικότητας. Η καταγραφή τους βασίστηκε στην παρατήρηση. Ήταν απλά ένα ξεδιάντροπο βίτσιο να κόψω όλες τις ραφές οποιουδήποτε κλειστού στόματος. Χρειάζεται να ξύσει κανείς πολλές πληγές και να γράψει με το αίμα του όλα τα λόγια που κρύβονται πίσω απ’ τη σιωπή της εποχής του.

Πεζογραφία, Ελκυστής, 2018, 100 σελ.

Καταρρίπτεται – Χαρά Χρυσάφη

Καταρρίπτεται15 θεατρικοί μονόλογοι


Τι θα γινόταν αν μια δεύτερη σκέψη σου πήγαινε και τρύπωνε σε μικρές λεπτομέρειες της ζωής σου;
Ο Πήτερ Μπρουκ μίλησε για το “Πίσω Κείμενο” στη θεατρική πράξη και για τις σκέψεις που χάνονται όταν γίνονται λέξεις.
Τούτες όμως οι “δεύτερες” σκέψεις, είναι που δίνουν νόημα στην αλήθεια για τον εαυτό σου. Είσαι έτοιμος να τις σερβίρεις
ξεδιάντροπα στον διπλανό σου;

Θεατρικά έργα, Ωρίωνας, 2016, 40 σελ.

Ερωτικές αντιφάσεις – Χαρά Χρυσάφη

Ερωτικές αντιφάσεις


Αντίφαση…Τι είναι η αντίφαση; Ένα πηγαίνω και ένα φεύγω; Ένα ορίστε και ένα αντίο; Και ο έρωτας…Τι είναι ο έρωτας; Ένα άγγιγμα, ένα κοίταγμα, ένας μισοτελειωμένος φόβος; Να τι είναι ο έρωτας…Μια αντίφαση. Γιατί στον έρωτα πηγαίνεις ανασαίνοντας και φεύγεις κοιτάζοντας. Γιατί στον έρωτα γεύεσαι όλα τα πάθη του κόσμου και τα αποχαιρετάς αγγίζοντας μια ψυχή. Τώρα ξέρω τι είναι ο έρωτας. Μύρισε τον και συ, μπορεί να στέκεται δίπλα σου!

Ποίηση, Ωρίωνας, 2014, 50 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωρίωνας, Ελκυστής