Παναγιώτης Μαργώνης

Παναγιώτης Μαργώνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Μαργώνης γεννήθηκε το 1979 στη Χαλκίδα.
Αποφοίτησε από το Λύκειο Άμφισσας το 1997, όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, και εισήχθη στη Γυμναστική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 2004. Το επάγγελμα του πατέρα του όμως ήταν αυτό που τελικά τον κέρδισε, καθώς εκείνος αποτέλεσε και τον μέντορά του για τη μετέπειτα επαγγελματική του εξέλιξη. Το 2008 καταφέρνει να μπει στη Σχολή Πυροσβεστών και το 2010 στη Σχολή Δοκίμων Ανθυποπυραγών. Από το 2012 ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων. Τη μεγάλη του αγάπη συνιστά η ενασχόληση με στίχους και η σύνθεση τραγουδιών. Το 2018 παρακολούθησε επιτυχώς το εαρινό εργαστήριο δημιουργικής γραφής από τα εργαστήρια βιβλίου “Ιανός”, με διδάσκουσα τη συγγραφέα κυρία Ρέα Γαλανάκη. “Η κατάθεση” είναι το πρώτο του έργο.
Μυθιστορήματα
Ντεφιλέ (2021), Εκδόσεις Γκοβόστη

Νουβέλες
Η κατάθεση (2019), Γαβριηλίδης

Ντεφιλέ – Παναγιώτης Ι. Μαργώνης

Ντεφιλέ


Η Virginia Wolf είχε πει κάποτε: «Μάταια και τιποτένια καθώς δείχνουν τα ρούχα, λένε, πως έχουν πιο σημαντικά αξιώματα από το να μας κρατούν ζεστούς. Αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και την εικόνα που έχει ο κόσμος για εμάς».
Τελικά πόσο δίκιο ή άδικο είχε η διάσημη Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, με τούτη την δημόσια τοποθέτησή της;

Δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί από έναν κοινό και άσχετο με το θέμα θνητό. Εύκολο όμως να απαντηθεί, από κάποιον ειδήμονα του χώρου, που κουβαλάει ήδη στις φαρδιές και στιβαρές του πλάτες, χρόνια εμπειρίας και ανελλιπούς παρουσίας στο χώρο της μόδας και του διαχρονικού στυλ. Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, με αρωγό τις εννέα πιο σημαντικές φωτογραφίες της ζωής του, απογυμνώνεται από αναστολές και ενοχές και σε πρώτο πρόσωπο, αποκαλύπτεται διεξοδικά.

Έτσι, μέσα από τούτη την άνευ ιματίων εξομολόγηση, πατρονάρει, με το χαρτί της συνείδησης, κάθε κρυφή πτυχή του προγενέστερου βίου του, ράβει με την αόρατη κλωστή του μνημονικού ένα ένα τα κομμάτια της ταλαντούχας και μακρόχρονης καριέρας του και εντέλει εκτίθεται στο ευρύ κοινό, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο ντεφιλέ της ζωής του. Το ντεφιλέ της ψυχής του.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2021, 184 σελ.

Η κατάθεση – Παναγιώτης Μαργώνης

Η κατάθεση


Μετά την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε σε μια ­εγκαταλελειμμένη διατηρητέα οικία στο κέντρο της Αθήνας, δύο άντρες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής αναζητούν έναν άτυπο ένοικο -άστεγο όπως όλα δείχνουν-, προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Όταν ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται, δέχεται να ακολουθήσει τους δύο άντρες για να δώσει κατάθεση, που όμως θα εξελιχθεί σε διήγηση μίας ολόκληρης ζωής, μιας ζωής στο περιθώριο της πραγματικότητας, εκεί όπου τα όρια του ανθρώπινου “Είναι” γίνονται όλο και πιο ρευστά, αλλά και μιας ζωής, εντούτοις, μοναδικής, αφού κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία.

Νουβέλα, Γαβριηλίδης, 2019, 120 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, Εκδόσεις Γκοβόστη

Please wait...