Παρασκευή Αδαμίδου-Κηπουρίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Παρασκευή Αδαμίδου-Κηπουρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χαραυγή Κοζάνης.
Τελείωσε την Σχολή Νηπιαγωγών και εργάστηκε για τριάντα ένα χρόνια ως Νηπιαγωγός στον Δημόσιο τομέα. Είμαι μητέρα τριών παιδιών και τώρα πια.. γιαγιά. Ασχολείται με την ποίηση, πεζογραφία, παραμύθι, εκπαιδευτικό βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και με την ζωγραφική. Έχει βραβευτεί ένα παραμύθι της (Ουρανία και Δρόσος) και έχει πάρει έπαινο για παραμύθι σε διαγωνισμό του λογοτεχνικού Περιοδικού “ΚΕΦΑΛΟΣ” καθώς και το ειδικό “Βραβείο Λογοτεχνίας Θεά Αθηνά” για το έργο της (ποιητικό και πεζογραφικό) και την ενεργή παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες, στο ανθολόγιο “Συν ποιείν” του 2016, στο λογοτεχνικό ημερολόγιο “Κέφαλος” 2019, καθώς και στον πρώτο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών “Κέφαλος”.
Μυθιστορήματα
Ο γδικιωμός (2020), Υδροπλάνο
Πενταύγενη (2021), Υδροπλάνο

Παιδική λογοτεχνία
Η απαγωγή του Άι Βασίλη (2019), Υδροπλάνο

Πενταύγενη – Παρασκευή Αδαμίδου Κηπουρίδου

Πενταύγενη


Τουρκοκρατία, Σαμοθράκη. Μια αιφνίδια επιδρομή των Τούρκων σκορπάει τον θάνατο και οδηγεί κάποιους νέους στα παζάρια της Ανατολής και στα οθωμανικά τάγματα. Εκεί χάνουν το δικαίωμα να ορίσουν το ίδιο τους το σώμα. Αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανά ήθη, έθιμα και θρησκεία σε κλίμα εξισλαμισμού και δουλείας. Ανυπολόγιστες οι ζημιές της επιδρομής. Πολλοί κάτοικοι για να επιβιώσουν καταλήγουν σε άλλα νησιά. Ανάμεσά τους η οικογένεια της κεντρικής ηρωίδας. Κι όταν αποφασίζουν να επιστρέψουν, έρχεται η πειρατεία να βυθίσει το νησί σε θλίψη, ανέχεια και απελπισία. Κάποιοι νέοι αλυσοδένονται σε κατάστρωμα πειρατικού. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι, που ούτε να το φανταστούν θα μπορούσαν. Σε κόσμο ταραγμένο και ανασφαλή, η ζωή πότε μοιάζει παραμυθένια και πότε βουλιάζει στον πόνο της απουσίας και στην απόλυτη απελπισία. Άραγε θα ξαναδούν τους αγαπημένους που σκόρπισαν σαν πουλιά σε καταιγίδα; Άραγε, η ζωή τους χρωστά λίγες μελωμένες στιγμές; Πόση απελπισία, πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται κανείς για να διασχίσει τα ταραγμένα Βαλκάνια, ακολουθώντας ένα τσιγγάνικο καραβάνι; Ένα άψυχο αντικείμενο μπορεί να γίνει σανίδα σωτηρίας; Μπορεί να οδηγήσει τις πονεμένες ψυχές σε απάνεμο λιμάνι; Ποιος ξέρει; Το κισμέτ κρατάει τα κιτάπια του κλειστά. Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το αύριο.

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2021, 500 σελ.

Ο γδικιωμός – Παρασκευή Αδαμίδου Κηπουρίδου
Μάνη πολλές δεκαετίες πριν. Τόπος όμορφος αλλά σκληρός, άγονος και άνυδρος. Τοπίο σμιλεμένο στην πέτρα. Πυργόσπιτα που η εικόνα τους παραπέμπει σε νεράιδες και πειρατές με μια θάλασσα λουσμένη σε αντανακλάσεις χρωμάτων. Βιγλάτορας ο Σαγγιάς, πότε βυθισμένος σε ρόδινα χρώματα αυγινά και πότε στη χρωματική σαγήνη του γέρματος, δίνει μια γλυκιά, μελωμένη ηρεμία στο σκληρό τοπίο. Άνθρωποι του μόχθου και της επιβίωσης, που για αυτούς οι γραπτοί νόμοι, είναι ανύπαρκτοι. Ρυθμιστές της ζωής τους οι… άγραφοι νόμοι που δεν αφήνουν περιθώριο για να καρπίσουν οι ελευθερίες, τα θέλω και οι έρωτες. Τα αρσενικά της οικογένειας, επιφορτισμένα με την υποχρέωση να εκδικούνται σε κάθε περίπτωση προσβολής της τιμής και της υπόληψης, ειδικά των γυναικών τους. Ο Γδικιωμός αφανίζει τον αρσενικό πληθυσμό και η μανιάτισσα γυναίκα οφείλει να σταθεί βράχος και να στηρίξει τη γενιά της. Κι όμως, σ’ αυτόν τον τόπο γεννιέται ένας αγνός έρωτας, ανάμεσα σε δυο νέους που ανήκουν σε φατρίες, που αφού ξεκλήρισαν η μία την άλλη, χρόνια τώρα βρίσκονται σε “ψυχαδερφοσύνη”. Τι περιθώρια αφήνει μια τέτοια κατάσταση, να ανθίσει και να καρπίσει μια τέτοια αγάπη;

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2020, 463 σελ.

Η απαγωγή του Άι Βασίλη – Κηπουρίδου Παρασκευή
Είναι η εποχή που…

οι Καλικάντζαροι εγκαταλείπουν µισοκοµµένο το δέντρο που στηρίζει τη γη, για να ανέβουν στον επάνω κόσµο και να τον κάνουν άνω κάτω µε τις σκανταλιές τους. Είναι αποφασισµένοι να βρουν τον Άγιο Βασίλη και να µάθουν γιατί δεν φέρνει και σ’ αυτούς δώρα, όπως σε όλα τα παιδιά του κόσµου.

Τα προβλήµατα ξεκινούν, όταν ο Χθόνιος αποκαλύπτει στους συντρόφους του, τα πραγµατικά του πονηρά σχέδια. Ας δούµε λοιπόν τι σχεδιάζει και τι κατάληξη θα έχουν τελικά όλα αυτά τα …
Καλικαντζαροκαµώµατα!

Παιδική λογοτεχνία, Υδροπλάνο, 2019, 42 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο