Γιάννης Σιούτης

Γιάννης Σιούτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Σιούτης γεννήθηκε το 1985, στην Αθήνα.
Σπούδασε θέατρο και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η ενασχόλησή του με την τέχνη του θεάτρου τον βάζει σε πολλούς ρόλους, καθώς σκηνοθετεί, παίζει, γράφει και διδάσκει. Η σχέση του με τη θεραπευτική, του φώτισε οπτικές που αναζητούσε. Από το 2011 δρα μέσα από την καλλιτεχνική ομάδα nomades artcore, σε διάφορα projects ανά την Ελλάδα κι έχει γράψει κείμενα και θεατρικά έργα με αφορμή τις δράσεις της ομάδας. Παίζοντας με τις λέξεις άλλοτε προκύπτουν στίχοι, άλλοτε ποιήματα, άλλοτε αφηγήματα, άλλοτε θεατρικά έργα, κι άλλοτε κάτι ανάμεσα σε όλα αυτά.
Νουβέλες
Πολεοδομίες (2022), Oblik Editions

Πολεοδομίες – Γιάννης Σιούτης

Πολεοδομίες


“Οι Πολεοδομίες είναι ένα αφήγημα που προέκυψε από την ανάγκη μου να ορίσω όσα μ’ έχουν ορίσει. Σ’ αυτό το κείμενο, το φίλτρο στην αναζήτηση της ταυτότητας είναι οι δομές που μας περιβάλλουν. Ένας άνθρωπος αρχίζει να αποκωδικοποιεί κομμάτια του εαυτού του παρατηρώντας ό,τι τον περικλείει. Εμείς ορίζουμε τον χώρο ή εκείνος μας ορίζει; Το ταξίδι του ξεκινά παρατηρώντας τις συσκευές του σπιτιού του κι από ’κεί την αστική χωροταξία, τους δρόμους, τις καφετέριες, τα μπαρ, τους ανθρώπους γύρω του. Αποφασίζει να φύγει μακριά με το πρώτο καράβι προσπαθώντας ν’ αλλάξει ό,τι τον αντανακλά. Μια διαδρομή από την πολεοδομία στη γεωγραφία.”
“Kατόψεις. Γραμμές που δημιουργούν τρίγωνα, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, κύκλους, άλλοτε μισούς, άλλοτε ολόκληρους. Δημιουργούμε κάθε λογής σχήματα που μας περικλείουν, ισοπεδώνοντας από τη μία εκτάσεις γης, ζωγραφίζοντας από την άλλη, πάνω σ’ έναν καμβά από πέτρα και χώμα, το μέσα έξω και το έξω μέσα.
Μονάχα ένας ξένος μοιάζει να είναι από εδώ.”

Νουβέλα, Oblik Editions, 2022, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Oblik Editions