Γιάννης Βακιρτζής

Γιάννης Βακιρτζής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Βακιρτζης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1957 από οικογένεια ζωγράφων.
Πρώτη ατομική έκθεση 1980, Αίθουσα Τέχνης Πειραιά. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενώ είχε εισαχθεί στους ηλεκτρολόγους μηχανολόγους στο ΕΜΠ, τα παράτησε, για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές μουσικής και αρχιτεκτονικής χώρου. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ, τελείωσε με άριστα και υποτροφία στην τέχνη του βιβλίου, συνέχισε με ελεύθερες μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Σημαντικότερες παρουσίες του έργου του : Richard Gray gallery, New York και MOMA Museums Contemporary Art, με το βίντεο τέχνης ” Vanito ” Στο έργο του έχουν αναφερθεί επιφανείς προσωπικότητες: Ελένη Βλάχου , Π. Τέτσης, Bassam Taufik κ.α . Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπουζιάνη , Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Πολεμικού Ναυτικού, Gray Gallery New York, Place de minimes de la vile de Lyon , κ.α. Πρόσφατες εκθέσεις: Μάρτιος 2020, Palazzo ca Zanardi, Βενετία, συμμετοχή με το art video ” music and body ” μια μουσική σύνθεση που έγραψε και εκτέλεσε στο πιάνο σχεδιάζοντας γυμνά σώματα που αιωρούνται. 2020, art Quid, συμμετοχή στη διεθνη έκθεση του Βερολίνου. 2020 Μάρτιος, Πινακοθήκη Γρηγοριάδη. ” Μορφές καί Μετασχηματισμοί”. 2021 Έκθεση με τίτλο αναζητήσεις στην Αυστρία atelier Shuster , Perchtoldsdorf. 2021 επιλέχθηκε το βίντεο του- με τον τίτλο του παρόντος βιβλίου στα Αγγλικά- να προβληθεί στην Μπιενάλε της Ουρουγουάης. ” The bridge of the world “.
Νουβέλες
Η γέφυρα του κόσμου (2021), Φίλντισι

Η γέφυρα του κόσμου – Γιάννης Βακιρτζής

Η γέφυρα του κόσμουεικονογραφημένη νουάρ νουβέλα


40 πρωτότυπα σχέδια υπηρετούν μια σκοτεινή υπόθεση, ενδιαφέρουσας πλοκής, που διαδραματίζεται σε μια παραθαλάσσια ελληνική, επαρχιακή πόλη.

Με όλα τα χαρακτηριστικά του νουάρ: ονειρική, παράξενη, ερωτική, αμφίσημη και σκληρή, η νουβέλα συντηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με όλες τις ανατροπές, που επιφυλάσσει, μέχρι την τελευταία σελίδα.
Πινελιές εικαστικής οπτικής και λογοτεχνικής διάθεσης προσθέτουν στο τελικό αποτέλεσμα του βιβλίου.

Η γέφυρα του ποταμού έμοιαζε να είναι η γέφυρα του κόσμου, καθώς το φως του ήλιου γινόταν ολοένα και πιο χρυσό, ώσπου άρχισε να χάνεται, σκαρφαλώνοντας στα σπίτια, για να καταλήξει σ’ ένα θαμπό κόκκινο, που έσβησε τελικά στις κορυφές των υψηλότερων κτηρίων.

Το ζευγάρι έμενε εκεί, έως ότου τα φώτα της πόλης άρχισαν να ανάβουν και οι αντανακλάσεις τους στα ήσυχα νερά έφτασαν να αναμειχθούν για τα καλά με αυτές από τ’ άστρα και το φεγγάρι.

Η ρόδα, από το κοντινό πάρκο του φεγγαριού, κατάφωτη από χρωματιστές πυγολαμπίδες, γύριζε σαν φλεγόμενη βάτος.

Στη μία όχθη του ποταμού είναι τα κτήρια της καινούργιας πόλης. Η άλλη προσφέρει ένα διαφορετικό τοπίο, δρομάκια της παλιάς πόλης ανακατεμένα, στην αρχή της μόνο, δίπλα στην όχθη, με πιο καινούργια. Λίγα φανάρια φωτίζουν, εκεί που διασταυρώνονται οι δρόμοι. Συνθήματα γραμμένα. Ένα κλειστό μαγαζάκι, που πουλάει πέταλα και κουδούνια για τα πρόβατα. Οι τοίχοι γδαρμένοι σαν από κάποιο μεγάλο ζώο, που αόρατο κάνει βόλτες στην πόλη.

Ζωγράφος: Γιάννης Βακιρτζής

Νουβέλα, Φίλντισι, 2021, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Φίλντισι