Αφροδίτη Μανουσάκη

Ελληνες λογοτέχνες
H Ευαγγελία Αφροδίτη Μανουσάκη γεννήθηκε στο Sao Paolo της Βραζιλίας από Έλληνες γονείς. Από την ηλικία των 5 ετών επέστρεψε στη γενέτειρα του πατέρα της, την Κρήτη όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Πληροφορική στο ΤΕΙ Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με πτυχιακή εργασία πάνω στη χρήση του διαδικτύου στην εκπαίδευση, η οποία αρίστευσε και βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Αθήνας ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 2009. Εργάστηκε κυρίως ως καθηγήτρια Πληροφορικής σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2004 ζει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας με την οικογένειά της. Παράλληλα με την ενασχόληση με τη γραφή έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα “Δημιουργικής Γραφής” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει ασχοληθεί με την ζωγραφική σε ελαιογραφία, αλλά και πυρογραφία παίρνοντας μέρος σε ομαδική έκθεση φοιτητών της Κρητικής Εστίας Αθηνών με τέσσερα έργα πυρογραφίας.
Μυθιστορήματα
Αν δεν πετάξεις, θα χαθείς (2016), Μωραΐτης Εκδόσεις
Ακίνδυνος (2019), Εκδόσεις Πνοή

Ακίνδυνος – Αφροδίτη Μανουσάκη
Ο “Ακίνδυνος” είναι ένας άνθρωπος εντελώς… ακίνδυνος. Στη σύγχρονη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τα χρέη και η ατυχία τον κυνηγούν. Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές βρίσκει δουλειά με μέσον σ’ ένα εκλογικό γραφείο. Και κάπου εκεί τα πράγματα περιπλέκονται…. Μια μέρα πέφτει τυχαία στα χέρια του ένας φάκελος με χρήματα. Πολλά χρήματα. Ύστερα από μια σύντομη πάλη με τη συνείδησή του αποφασίζει να τα επιστρέψει στον κάτοχό τους.
Ως ανταμοιβή για την καλή του πράξη βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σουρεαλιστική υπόθεση, με την Αστυνομία και τους δημοσιογράφους να βρίσκονται στο κατόπι του. Ο μόνος σύμμαχός του είναι η Φανή, μια νεαρή ψυχολόγος που λατρεύει να εξιχνιάζει μυστήρια. Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά, και ο χρόνος που έχουν για ν’ αποδείξουν την αθωότητα του Ακίνδυνου, λίγος.
Ένα γλυκόπικρο βιβλίο που σατιρίζει την κοινωνική υποκρισία, την παρακμή του δημοσιογραφικού κόσμου και τον ξεπεσμό της πολιτικής σκηνής.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 262 σελ.

Αν δεν πετάξεις, θα χαθείς – Αφροδίτη Μανουσάκη
… Η Μυρτώ είχε ευχηθεί δυο φορές στη ζωή της να σταματούσε ο χρόνος. Τότε που ένιωσε τον μεγαλύτερο πόνο. Δεν είχε καταλάβει όμως, ότι την πρώτη ότι το κατάφερε κιόλας. Ο χρόνος είχε σταματήσει για εκείνη, τη στιγμή, της απώλειας του πιο αγαπημένου της προσώπου. Τότε κλείδωσε τη ψυχή της, αρνήθηκε όλες τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής. Έπαψε να ελπίζει, να προσπαθεί και να ρισκάρει για όσα ονειρευόταν και για όσα επιθυμούσε.
Από την ημέρα του θανάτου του πατέρα, η Μυρτώ αποφάσισε ότι οι επιλογές της θα ήταν εκείνες με τη μικρότερη πιθανότητα για αποτυχία και πόνο. Ακολούθησε τα πρέπει και τους κανόνες, υποτάχθηκε στην ασφάλεια της κοινότοπης σύμβασης. Σπουδές, πειθαρχία, δουλειά, καριέρα, υλικά αγαθά…
Οι ανατροπές στη ζωή της θα ερχόντουσαν η μια μετά την άλλη για να την ξυπνήσουν από τον λήθαργο της αυταπάτης. Η λογική της την είχε εξαπατήσει.
Αναπόφευκτα το ”κουκούλι της” δε θα την προστατεύσει άλλο. Πρέπει να εμπιστευτεί τα φτερά της για να έρθει η δική της ”άνοιξη” μετά τον βαρύ ”χειμώνα”.
Διαφορετικά…
Αν δεν πετάξει, θα χαθεί.

Μυθιστόρημα, Μωραΐτης Εκδόσεις, 2016, 250 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μωραΐτης Εκδόσεις, Εκδόσεις Πνοή