Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη

Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τελείωσε το ελληνογαλλικό Λύκειο των Ουρσουλινών και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα πήρε πτυχίο πιάνου από το Ωδείο Αθηνών. Είναι καθηγήτρια φιλόλογος στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια σχολεία με παράλληλη ενασχόληση με τα πολιτιστικά δρώμενα στην εκπαίδευση: συμμετοχές σε μαθητικά θεατρικά φεστιβάλ, ρητορικούς αγώνες και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη λογοτεχνία. Έχει γράψει το μυθιστόρημα Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι και τη νουβέλα Δάφνη. Τελευταία κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο Χωρίς Στίξη. Έχει τιμηθεί πέντε φορές (2015, 2017, 2018, 2019, 2020) με την υψηλή, ειδική τιμητική αναγνώριση στην Ποίηση στον Διεθνή Ποιητικό διαγωνισμό της Accademia Internazionale di Significazione di Poesia e Arte Contemporanea “Apollo dionisiaco” της Ρώμης.
Ποίηση
Χωρίς στίξη (2017), Πέλαγος-Αφροδίτη Μέρμηγκα Βλαχάκη
Στο πέταλο μιας μαργαρίτας (2021), Mediterra Books

Νουβέλες
Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι (2010), CaptainBook.gr
Δάφνη (2014), CaptainBook.gr

Συλλογικά έργα
Γραφής έργα (2011), Ωρίωνας

Στο πέταλο μιας μαργαρίτας – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη

Στο πέταλοΠοιήματαΕρωτήματα ανώφελα
μιας κραυγάζουσας σιωπής
που ζουν μέσα μας.

Ποίηση, Mediterra Books, 2021, 60 σελ.

Χωρίς στίξη – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Σαν τον ψαρά ψαρεύω
λέξεις
νοούμενα
και υπονοούμενα
στον απύθμενο
βυθό
μιας σκοτεινής
αβεβαιότητας

Ποίηση, Πέλαγος – Αφροδίτη Μέρμηγκα Βλαχάκη, 2017, 64 σελ.

Δάφνη – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη
Η Δάφνη μεγαλώνει μέσα στο παραδοσιακό περιβάλλον της προπολεμικής Αθήνας που το αποδέχεται σιωπηλά, ενώ περνούν τα χρόνια.

Μετά από καιρό επανεμφανίζεται στη ζωή της η μεγάλη αδερφή της, που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, φέρνοντας μαζί με τον κοσμοπολίτικο αέρα της Δύσης και την απεραντοσύνη της μουσικής στο πρόσωπο ενός άντρα.

Η αθάνατη μελωδία του 2ου Κοντσέρτου για πιάνο του Ραχμάνινοφ που διαπερνά τη συνάντηση των τριών προσώπων, φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με τον εσωτερικό της κόσμο, σε ένα παιχνίδι μοιραίων αντικατοπτρισμών.

Νουβέλα, CaptainBook.gr, 2014, 80 σελ.

Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη
Το ίδιο βράδυ τηλεφώνησε στους γονείς της για να τους ανακοινώνει ότι σκόπευε να παρατείνει την παραμονή της στη Ρώμη και πως δεν θα κατέβαινε στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές της διακοπές, όπως συνήθιζε τόσα χρόνια. Τους είπε ότι ήθελε ν’ αρχίσει να συγκεντρώνει το υλικό τής διπλωματικής της εργασίας, ώστε να μην πνιγεί όταν θα επέστρεφε τον Σεπτέμβριο.
Το ίδιο βράδυ ήξερε πως και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι…

Χρόνια μετά, αφήνοντας πίσω της μια απόλυτα προγραμματισμένη ζωή, ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης και αυτογνωσίας. Δεν έχει πια καμιά αμφιβολία για την απόφασή της. Μήπως τελικά, αναζητώντας τον εαυτό της, θα βρει αυτό που πάντα αποζητούσε;
Η Ιταλία, φορτισμένη με αναμνήσεις, είναι η μόνη της διέξοδος.

Eικονογράφηση: Σταύρος Βλαχάκης

Νουβέλα, CaptainBook.gr, 2010, 94 σελ.

Πηγές: Biblionet, CaptainBook.gr, Πέλαγος, Mediterra Books