Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τελείωσε το Ελληνογαλλικό Λύκειο των Ουρσουλινών και το τμήμα των Νεοελληνικών και Βυζαντινών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα πήρε πτυχίο πιάνου από το Ωδείο Αθηνών. Δίδαξε για ένα μικρό διάστημα πιάνο σε ωδείο και στη συνέχεια διορίστηκε φιλόλογος καθηγήτρια στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα δραστηριοποιείται, εδώ και χρόνια, στον χώρο του πολιτισμού στην εκπαίδευση, με παραστάσεις σε θεατρικά μαθητικά φεστιβάλ, διδασκαλία και διασκευή έργων, μουσικές επενδύσεις, ρητορικούς αγώνες και οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων. Επίσης, παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο ασχολείται με τη λογοτεχνία. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2011 με το μυθιστόρημα «Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι». Ακολούθησε το 2014 η νουβέλα «Δάφνη». Ποίηματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορες ποιητικές συλλογές. Το 2015 έλαβε «υψηλή διάκριση» στον διεθνή ποιητικό διαγωνισμό της Accademia Internazionale di Significazione di Poesia e Arte Contemporanea “Apollo dionisiaco” της Ρώμης. Τον Σεπτέμβριο του 2017 έλαβε τιμητικό έπαινο στον ίδιο διεθνή ποιητικό διαγωνισμό. Η συλλογή «Χωρίς στίξη» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη
Το ίδιο βράδυ τηλεφώνησε στους γονείς της για να τους ανακοινώνει ότι σκόπευε να παρατείνει την παραμονή της στη Ρώμη και πως δεν θα κατέβαινε στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές της διακοπές, όπως συνήθιζε τόσα χρόνια. Τους είπε ότι ήθελε ν’ αρχίσει να συγκεντρώνει το υλικό τής διπλωματικής της εργασίας, ώστε να μην πνιγεί όταν θα επέστρεφε τον Σεπτέμβριο.
Το ίδιο βράδυ ήξερε πως και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι…

Χρόνια μετά, αφήνοντας πίσω της μια απόλυτα προγραμματισμένη ζωή, ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης και αυτογνωσίας. Δεν έχει πια καμιά αμφιβολία για την απόφασή της. Μήπως τελικά, αναζητώντας τον εαυτό της, θα βρει αυτό που πάντα αποζητούσε;
Η Ιταλία, φορτισμένη με αναμνήσεις, είναι η μόνη της διέξοδος.
Eικονογράφηση: Σταύρος Βλαχάκης

Νουβέλα, CaptainBook.gr, 2010, 94 σελ.

Δάφνη – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη
Η Δάφνη μεγαλώνει μέσα στο παραδοσιακό περιβάλλον της προπολεμικής Αθήνας που το αποδέχεται σιωπηλά, ενώ περνούν τα χρόνια.

Μετά από καιρό επανεμφανίζεται στη ζωή της η μεγάλη αδερφή της, που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, φέρνοντας μαζί με τον κοσμοπολίτικο αέρα της Δύσης και την απεραντοσύνη της μουσικής στο πρόσωπο ενός άντρα.

Η αθάνατη μελωδία του 2ου Κοντσέρτου για πιάνο του Ραχμάνινοφ που διαπερνά τη συνάντηση των τριών προσώπων, φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με τον εσωτερικό της κόσμο, σε ένα παιχνίδι μοιραίων αντικατοπτρισμών.

Νουβέλα, CaptainBook.gr, 2014, 80 σελ.

Χωρίς στίξη – Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Σαν τον ψαρά ψαρεύω
λέξεις
νοούμενα
και υπονοούμενα
στον απύθμενο
βυθό
μιας σκοτεινής
αβεβαιότητας

Ποίηση, Πέλαγος – Αφροδίτη Μέρμηγκα Βλαχάκη, 2017, 64 σελ.

Ποίηση
Χωρίς στίξη (2017), Πέλαγος-Αφροδίτη Μέρμηγκα Βλαχάκη

Νουβέλες
Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι (2010), CaptainBook.gr
Δάφνη (2014), CaptainBook.gr

Συλλογικά έργα
Γραφής έργα (2011), Ωρίωνας

Πηγές: Biblionet, CaptainBook.gr, Πέλαγος