Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη

Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη

Ελληνες λογοτέχνες
«Οι πρώτες μου αναμνήσεις, από την πόλη μου, το Ηράκλειο Κρήτης, όπου μεγάλωσα και ζω μέχρι σήμερα. Το πολιτιστικό στίγμα μού το έδωσαν οι Μικρασιάτες γονείς μου. Όλη η σχολική ζωή μου είναι δεμένη με το Ισότιμο Ιδιωτικό Σχολείο Λύκειο “Ο Κοραής” από την οποία κρατώ όμορφες αναμνήσεις. Στη συνέχεια ήρθε η Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Εκεί, φωτισμένοι Δάσκαλοι σφράγισαν ανεξίτηλα την μετέπειτα πορεία μου ως δασκάλας. Εργάστηκα για τριάντα τρία χρόνια – απ’ αυτά τα είκοσι ένα στο σχολείο που μου έμαθε τα πρώτα μου γράμματα. Δεν ένιωσα ποτέ το βάρος αυτών των χρόνων. Αντίθετα η πλούσια σε εμπειρίες και συναισθήματα ζωή κοντά στα παιδιά με κάνει να νιώθω πως πέρασαν σαν ένα απαλό χάδι. Με την ενθάρρυνση της οικογένειάς μου, μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, φοίτησα στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πήρα πτυχίο το 1994. Η αγάπη για τα ταξίδια, ιδιαίτερα στη γη των γονιών μου, είναι η αφετηρία για το βιβλίο “Σπίτια της καρδιάς” που η ολοκλήρωσή του σημαίνει και την πραγμάτωση ενός μεγάλου ονείρου. Τα συναισθήματα όμως για τις “αλησμόνητες πατρίδες” δεν έχουν τέλος…»
Α. Κ.-Μ.
Αφηγήσεις-Πεζογραφία
Έντεκα κειμήλια (2018), Εκδόσεις Μπαλτά

Δοκίμια-Μελέτες-Ελληνισμός-Ιστορία
Σπίτια της καρδιάς… (2015), Στεφανίδη

Έντεκα κειμήλια – Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη

Έντεκα κειμήλιαΜια ιστορία


Λόγια και εικόνες που φτερούγισαν μέσα σου,
στα χνάρια ενός ερειπωμένου σπιτιού,
σ’ ένα κλαδάκι αγιόκλημα
που ευωδιάζει το παλιό κέντημα,
στο καρδιοχτύπι ενός βωβού ρολογιού,
σ’ ένα λευκό μονόγραμμα που βελονίζει ενοχές,
στης Παναγιάς το λαβωμένο βλέμμα,
στην αφή ενός αιχμαλώτου κουρελιού,
στη χρυσόσκονη που άφησαν πίσω τους δυο πεταλούδες,
στο θρόισμα μιας παλιάς φωτογραφίας,
στο γλυκόπικρο άρωμα ενός ξεραμένου γαρίφαλου,
σε δυο γαλάζια τσαρουχάκια που έδεσαν τρεις πατρίδες,
στα κλειδιά που η αγάπη δεν άφησε να σκουριάσουν.
Ιστορίες μικρές, αθέατες, ανθρώπων απλών.

Πεζογραφία, Εκδόσεις Μπαλτά, 2018, 176 σελ.

Σπίτια της καρδιάς… – Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη

Σπίτια της καρδιάςΣτην Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα-Βιθυνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ενδοχώρα της Μικρασίας, τα Νότια Παράλια και την Ιωνία


Μια κατάθεση καρδιάς κι ένα ιδιαίτερο ταξίδι έχει να προσφέρει το πολυσέλιδο βιβλίο-λεύκωμα της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη. Οι σελίδες του ταξιδεύουν τον αναγνώστη μέσα από εκατοντάδες αυθεντικές φωτογραφίες τραβηγμένες από την ίδια τη δημιουργό στις ελληνικές γειτονιές και τα ελληνικά σπίτια της Μικρασίας και της Ανατολικής Θράκης από το 1987 έως το 2014, μετά από επιτόπια έρευνα σε περίπου ενενήντα μεγάλες, ξακουστές μα και μικρές πόλεις των αλησμόνητων πατρίδων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην εισαγωγή της η Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη, “Το πρώτο ταξίδι έγινε το 1987. Ακολούθησαν άλλα δέκα. Κάποια μονοήμερα. Από τη Χίο στον Τσεσμέ κι από την Κω στην Αλικαρνασσό. Πάντοτε ο ίδιος φόβος. Ο μόνος. Μήπως έφτασα αργά. Μήπως ο σίφουνας της ανοικοδόμησης που σαρώνει ό,τι παλιό στη γειτονική χώρα με είχε προλάβει. Ήρθαν στιγμές που πραγματικά απογοητεύτηκα. Η φωτογραφική μηχανή γινόταν βάρος και τα μάτια κουράζονταν να ψάχνουν ανάμεσα σε ακαλαίσθητες, πανύψηλες και έντονα χρωματισμένες πολυκατοικίες, εκεί που άλλοτε ήταν ο “γιουνάν μαχαλεσί”, η ελληνική γειτονιά. Κι όμως εκεί που πήγαινα να προσπεράσω, ένα αέτωμα στην κατά τ’ άλλα αλλοιωμένη πρόσοψη ενός σπιτιού, ένα ραγισμένο κιονόκρανο ιωνικού ή κορινθιακού ρυθμού στις παραστάδες της πόρτας, ένας μισοφαγωμένος από το χρόνο και την αναλγησία των ανθρώπων μαίανδρος στο γείσο μιας στέγης μου ‘γνεφαν να σταματήσω. Εδώ είμαστε… Τα σπίτια των προγόνων σου… Κοίτα μας… Δε σας λησμονήσαμε… Ίδια η χαρά, όπως όταν συναντάς έναν αγαπημένο φίλο απ’ τα παλιά.”

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με προσεκτικά διαλεγμένα και απολύτως σχετικά κείμενα σύγχρονης και παλιάς ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας, με στοιχεία από την προφορική παράδοση, με τραγούδια και μαρτυρίες. Πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και λεπτομέρειες για την επώνυμη προέλευση των κατοικιών συμπληρώνουν το πλούσιο αυτό εγχείρημα.

Φωτογράφος: Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη

Λεύκωμα, Ιστορία Ελληνισμός, Στεφανίδη, 2015, 504 σελ.

Πηγές: Biblionet, Στεφανίδη, Εκδόσεις Μπαλτά

Please wait...