Aγγελική Θάνου

Ελληνες λογοτέχνες
H Aγγελική Θάνου γεννήθηκε στα Kανάλια της Mαγνησίας, όπου κατοικεί με την οικογένειά της μέχρι σήμερα.
Aποφοίτησε το 1979 από τη Σχολή Nηπιαγωγών της Eκάλης και εργάζεται ως νηπιαγωγός. Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Eξομοίωσης Πτυχίων του ΠTN του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Eργάστηκε σε διάφορα νηπιαγωγεία της υπαίθρου και από το Φεβρουάριο του 1998 υπηρετεί με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Eργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, και είναι υπεύθυνη για το Mουσείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Mε τη συνάδελφό της Kατερίνα Παλάσκα εκπόνησαν το μικρό έντυπο αφιέρωμα στον Pήγα Bελεστινλή και τον Διονύσιο Σολωμό με τίτλο “Oι βάρδοι της λευτεριάς”. Έχει δημοσιεύσει ποίηση για μεγάλους στο πολιτιστικό περιοδικό “Έλευσις”, καθώς και διάφορα άρθρα και βιβλιοπαρουσιάσεις στην εφημερίδα “Θεσσαλία”. Έχει γράψει το θεατρικό έργο για παιδιά “Tαξίδι με την Aργώ”, ενώ το βιβλίο της για μεγάλα παιδιά “Tο σεργιάνι των χαρταετών”, που αναφέρεται στην Eυρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις “Kαστανιώτη” το Mάιο του 2000.

Πειράματα στο νηπιαγωγείο – Αγγελική Θάνου

Θεωρητικό υπόβαθρο και δραστηριότητες


Το “Πειράματα στο νηπιαγωγείο” έρχεται να καλύψει θεωρητικά και πρακτικά την ενασχόληση των νηπίων με τις φυσικές επιστήμες. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι θεωρητικές βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχτεί η μύηση των παιδιών της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας στον κόσμο των επιστημών. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσονται οι τρόποι προσέγγισης των διαφόρων ενοτήτων: α) η σύσταση των σωμάτων, β) τα φυτά, γ) ο αέρας – ο άνεμος, δ) το νερό, ε) το φως, στ) ο ήχος, ζ) μηχανές – εργαλεία – όργανα, η) η γη, θ) η ενέργεια. Ακολουθεί σύντομη αναφορά στις κυριότερες μέρες-αφιερώματα και προτείνονται δραστηριότητες για την καλύτερη κατανόηση του σκοπού που οι μέρες αυτές υπηρετούν. Στο τρίτο μέρος περιέχονται ποιήματα-τραγούδια και μικρές ιστορίες προσχολικής ηλικίας σχετικές με τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο δεύτερο μέρος. Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο εργαλείο σε νηπιαγωγούς, νηπιοκόμους, φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων και των προσχολικών τμημάτων των ΙΕΚ, δασκάλους, γονείς κ.ά.

Προσχολική εκπαίδευση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 191 σελ.

Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της – Αγγελική Γ. Θάνου
Τι μπορεί να συμβεί όταν η λίμνη Κάρλα αποφασίζει να συνθέσει το δικό της μοτίβο; Ο Μπιζένιος, το μικρό αλλά τολμηρό ψάρι, θα διηγηθεί την περιπέτειά του… Ο παππούς του μικρού Κωνσταντίνου, πρώην ψαράς, θα ξεδιπλώσει μπροστά μας την πραγματική ιστορία της λίμνης και θα μας χαρίσει έναν πλούτο γνώσεων… Ο μικρός αναγνώστης θα δραστηριοποιηθεί, θα απαντήσει σε ερωτήσεις, θα λύσει γρίφους, θα ανακαλύψει νέες γνώσεις, θα εξασκήσει την ευελιξία και την παρατηρητικότητά του, θα παίξει… Και στη δική μας φαντασία; Η λίμνη Κάρλα από απλός τόπος θα γίνει… βιότοπος και, γιατί όχι… υδροβιότοπος!

Eικονογράφηση: Ευαγγελία Βασιλειάδου

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνικά Γράμματα, 2002, 65 σελ.

Το ψάρι που προσπαθεί – Αγγελική Γ. Θάνου

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας


Το βιβλίο που κρατάτε δημιουργήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός από εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να εμβολιάζουν τα παιδιά με δεξιότητες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται τη συμπεριφορά τους με θετικό τρόπο. Περιέχει το θεωρητικό πλαίσιο (παιδαγωγικό και ψυχολογικό) το οποίο υποστηρίζει τις εφαρμογές που προτείνονται, καθώς και αναφορές σε παρόμοιες παιδαγωγικές παρεμβάσεις στη διεθνή εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Περιγράφει επίσης αναλυτικά δεκαέξι δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε εκπαιδευτικά ή οικογενειακά περιβάλλοντα με ομάδες παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι συναντήσεις με τα παιδιά διαδραματίζονται σε ένα παραμυθικό σενάριο, το οποίο μέσα από τους ήρωες του μιλάει για σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές, διδάσκει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύει τη θετική συνομιλία με τον εαυτό και τη δεκτικότητα σε διαφορετικές ιδέες. Μέσα από παιχνίδι, αφηγήσεις, ζωγραφική, διάλογο και ζωντάνεμα δακτυλόκουκλας τα παιδιά οδηγούνται να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους, να μάθουν να απολαμβάνουν σωστά την επιτυχία τους και να εκμεταλλεύονται εποικοδομητικά την αποτυχία τους, αποδίδοντας σε αυτή ρεαλιστικό νόημα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν νέους δρόμους που προάγουν την ψυχική υγεία.
Επιπλέον, το βιβλίο περιγράφει τεχνικές για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων στο σχολείο, είτε πρόκειται για εξατομικευμένες εργασίες είτε για ομαδικές.

Εικονογράφηση: Ζαχαρίας Παπαδόπουλος

Προσχολική εκπαίδευση, Εκδόσεις Πατάκη, 2009, 136 σελ.

Χρεωστικά ζωής – Αγγελική Γ. Θάνου
Στο πεζό αυτό αφηγηματικό λογοτεχνικό έργο περιγράφονται πραγματικά γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την ανατίναξη της εκκλησίας της Παναγίας και με το ολοκαύτωμα του χωριού Καναλίων της Μαγνησίας από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 16 Νοεμβρίου του 1943, κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου πολέμου. Η πυρπόληση του χωριού από τη Χιτλερική λαίλαπα άφησε πίσω της χαμένες ανθρώπινες ζωές, αρκετούς όμηρους, 250 καμένα σπίτια και την εκκλησία της Παναγιάς ανατιναγμένη μαζί με το μοναδικό εξάγωνο καμπαναριό της. Στην 70η επέτειο ιστορικής μνήμης από το γεγονός του ολοκαυτώματος συναντιούνται στο χωριό, που μπροστά του απλώνεται η γαλήνια λίμνη Βοιβηίδα, πολλοί προσκεκλημένοι και απρόσκλητοι επισκέπτες. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη πολλά χρεωστικά ζωής αναδεικνύονται για τον καθένα ήρωα οι περισσότεροι των οποίων αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας ή αποτέλεσμα εμπειριών ζωής που αναβιώνουν με τη δύναμη της εσωτερικής αναπαράστασης.

Eικονογράφηση: Σταμάτης Παπαδήμος

Αφηγήσεις, Ήρα Εκδοτική, 2016, 152 σελ.

Το μαντίλι που έπεσε από την οροφή – Αγγελική Γ. Θάνου
Το βιβλίο δημιουργήθηκε με αφορμή μια ορθογραφία ενός διατηρητέου αρχοντικό σπιτιού στην Ερμούπολη της Σύρου.

Eικονογράφηση: Γιώργος Θεοδώρου

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2016, 45 σελ.

Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς – Αγγελική Γ. Θάνου
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μπεζ, μαλακό, πάνινο αρκουδάκι.
Το όνομά του ήταν Μουτάζ, που στην αραβική γλώσσα θα πει περήφανος.
Δεν είχε τίποτα ξεχωριστό και ιδιαίτερο.
Μόνο που μοσχοβολούσε αγάπη κι αυτό επειδή ήταν λατρεμένο και με αγκαλιές χορτασμένο!

Eικονογράφηση: Σταμάτης Παπαδήμος

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2016, 32 σελ.

Ο Αη Βασίλης, οι φεγγαρένιοι μανδύες κι ένα μυστικό – Αγγελική Γ. Θάνου
Καθώς το τραγούδι του Αη Βασίλη δυναμώνει ζεσταίνοντας παρέα με το ολόγιομο φεγγάρι το παγωμένο σκοτάδι, ο τάρανδός του ξαφνικά κοντοστέκεται καρφώνοντας δυνατά τα πόδια του στον πάγο.
Ο Αη Βασίλης γνωρίζει πολύ καλά πως ο τάρανδός του δε σταματά χωρίς σοβαρό λόγο. Ειδικά, όταν είναι παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Κατεβαίνει από το έλκηθρο και με τρόμο αντικρίζει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα του νερού. Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου απειλεί το φράγμα. Το νερό αγριεμένο και ορμητικό είναι έτοιμο να το σπάσει και να πνίξει το χωριουδάκι!
Ο Αη Βασίλης χωρίς καμιά καθυστέρηση αρπάζει το σάκο με τα δώρα και τον χώνει με δύναμη στην τρύπα.
Το νερό βρήκε πάλι το δρόμο του.
Το φράγμα γλίτωσε προς το παρόν από την καταστροφή.
Μαζί του γλίτωσαν και οι κάτοικοι του μικρού χωριού που κοιμούνται ξέγνοιαστοι στα ζεστά κρεβάτια τους.

Tι δώρα, όμως, θα μοίραζε ο Αη Βασίλης στα παιδιά του χωριού που περίμεναν;

Eικονογράφηση: Σταμάτης Παπαδήμος

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2017

Το αγόρι που αγαπούσε το ουράνιο τόξο – Αγγελική Γ. Θάνου
«Το αγόρι που αγαπούσε το ουράνιο τόξο» είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο της Αγγελικής Θάνου για παιδιά, με χαρούμενα και ευφάνταστα σχέδια του Σταμάτη Παπαδήμου από τις εκδόσεις ΗΡΑ εκδοτική. Πρόκειται για ένα παραμύθι που αναφέρεται στην ξεχωριστή ψυχική και συναισθηματική ευφορία και πνευματική εγρήγορση που γεννά η αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα. Ο ήρωας, το αγόρι, που υπερβαίνει την πραγματικότητα και δεν την υπηρετεί απλά, λατρεύει το ουράνιο τόξο και επιθυμεί διακαώς το ακατόρθωτο, να ανέβει και να περπατήσει πάνω στον πολύχρωμο δρόμο του. Πείθεται πως αν έχει πίστη κι ελπίδα στο ταξίδι του τότε θα φτάσει όπου θέλει. Επιτυγχάνοντας το στόχο του νιώθει πρωτόγνωρη χαρά και ψυχική ανάταση.

Eικονογράφηση: Σταμάτης Παπαδήμος

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2018, 39 σελ.

Ποιήματα-σχήματα – Αγγελική Γ. Θάνου
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας φιλοδοξεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την φόρμα της ποίησης που ονομάζεται οπτική.

Φιλοξενεί 14 οπτικά ποιήματα και προσκαλεί τα παιδιά να τα προσεγγίσουν συνδυάζοντας τις λέξεις με την εικόνα.

Ζωγραφολέξεις ή εικονολέξεις ή καλλιγραφήματα ή σχηματικά και οπτικά ποιήματα ή ιδεογράμματα όπως κι αν τα ονομάσετε σας περιμένουν να σας ταξιδέψουν στους στίχους με τη δύναμη της εικόνας.

Eικονογράφηση: Δημήτριος Μοράρος

Ποίηση, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 32 σελ.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Tο σεργιάνι των χαρταετών (2000)
Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της (2002), Ελληνικά Γράμματα
Το μαντίλι που έπεσε από την οροφή (2016), Ήρα Εκδοτική
Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς (2016), Ήρα Εκδοτική
Ο Αη Βασίλης, οι φεγγαρένιοι μανδύες κι ένα μυστικό (2017), Ήρα Εκδοτική
Το αγόρι που αγαπούσε το ουράνιο τόξο (2018), Ήρα Εκδοτική

Πεζογραφία-Αφηγήσεις
Χρεωστικά ζωής (2016), Ήρα Εκδοτική

Ποίηση
Ποιήματα-σχήματα (2019), Εκδόσεις Πηγή

Θεατρικά έργα
Tαξίδι με την Aργώ

Δοκίμια-Μελέτες-Εκπαίδευση
Πειράματα στο νηπιαγωγείο (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το ψάρι που προσπαθεί (2009), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Αντίο, μικρέ μου φίλε (2006), Ελληνικά Γράμματα
Από την ευαλώτητα στην ψυχική ανθεκτικότητα: Εφαρμογές στο σχολικό πλαίσιο και στην οικογένεια (2011), Εκδόσεις Παπαζήση
Τα μυστικά του ουράνιου τόξου (2018), Εκδόσεις Πατάκη

Πηγές: BIBLIONET, Συμμετρία, Ήρα Εκδοτική, Εκδόσεις Πατάκη, Ελληνικά Γράμματα, Εκδόσεις Καστανιώτη

Please wait...