Αγγελος Δ. Γέροντας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άγγελος Δ. Γέροντας γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα.
Είναι γιος των συγγραφέων Δημήτρη και Ράνιας Γέροντα. Είναι ιατρός νευρολόγος, με ιδιαίτερη ενασχόληση στα πεδία της νοητικής υστέρησης και της επιληψίας. Τακτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η συλλογή διηγημάτων “Ρακένδυτη νύχτα” εκδόθηκε στο Λονδίνο (εκδ. Minerva Press, 1997) μεταφρασμένη στα αγγλικά [“Night in Tatters”) από τον πατέρα του, συγγραφέα και μεταφραστή Δημήτρη Γέροντα. Μεταφρασμένα διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά και σλοβένικα λογοτεχνικά έντυπα.
Μυθιστορήματα
Η εσωτερική εφημερία του Άγγελου Σπερχή (2010), Γαβριηλίδης
Η παραβολή του Αντισθένη (2011), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Εννέα. Τρυφερή Αθήνα (2013), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών (1993), Αστάρτη
Ηλίου φαεινότερον (1998), Γαβριηλίδης
Μήπως θυμάσαι τη Μιμί-λα-Ροζ; (2001), Γαβριηλίδης
Η επίσκεψη της ασταθούς κυρίας και άλλα διηγήματα (2005), Γαβριηλίδης
Λευκή ανθολογία (2008), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Χωρίς κασκόλ (2011), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Ρακένδυτη νύχτα (2011), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών (2013), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Φλούδες μοναχικότητας (2015), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Poetry on Papyrus (2016), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Δεν έχω που να πάω. Πτώση στο Μιλάνο (2020), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Αφηγήσεις-Πεζογραφία
Πίσω σε μένα (2018), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Η Μετάβαση και το Βλέμμα (2021), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχανάλυση
Η ιατρική της τέχνης (2003), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Ημερολόγια
Η παραβολή του Αντισθένη. Ρακένδυτη νύχτα (2009)

Συλλογικά έργα
Σάββατο, Μαυρομιχάλη 18 (2010), Γαβριηλίδης

Η Μετάβαση και το Βλέμμα – Άγγελος Δ. Γέροντας

Η μετάβαση


Ο τόμος συγκεντρώνει την πεζογραφική διαδρομή μερικών δεκαετιών, πράγμα που αποτελεί πάντοτε ένα ενδιαφέρον ρίσκο για έναν συγγραφέα, καθώς το λογοτεχνικό ωρίμασμα είναι δύσκολο να κρυφτεί, συχνότερα δε, εκθέτει τον γράφοντα. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις πιο ευτυχείς, όπως το βιβλίο αυτό, όπου η εξέλιξη και ο πλούτος ανασυνθέτουν στην πορεία τους, αναδρομικά θα έλεγε κανείς, τη μοναδική του υπογραφή.

Πεζογραφία, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2021, 304 σελ.

Δεν έχω που να πάω. Πτώση στο Μιλάνο – Άγγελος Δ. Γέροντας
Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αθήνα -και σαν καθρέφτης Galleria d’Italia του Μιλάνου. Ένα κρεβάτι για να περάσει ο ήρωας τη νύχτα του, που μέσα του δεν είναι παρά το κρεβάτι του πατρικού του. Κι ένα κρεβάτι για να αποδείξει ο άλλος ήρωας ότι τα φάρμακα δεν ανέστειλαν τη σεξουαλικότητά του, κι ότι κρατάει ακόμα τη φλόγα και τη δύναμη της νιότης του. Δύο αφηγήματα για τον χρόνο που όσο περνάει εμείς επιστρέφουμε.

Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2020, 68 σελ.

Πίσω σε μένα – Άγγελος Δ. Γέροντας
Ο χωρισμός της εικοσιδυάχρονης Μονσεράτ με τον πενηντατετράχρονο Τζόρντι ξεδιπλώνει ανάποδα το χρονικό της σχέσης τους: σε μια ιστορία που ξεκινάει όπως τόσες άλλες, προστίθενται ατομικά και συλλογικά στοιχεία, πάθη, συναισθήματα, πολιτικοκοινωνικά δυστυχήματα – για να μας θυμίσει, τελειώνοντας, ότι η πιο αμείλικτη αλήθεια είναι πως το σώμα μας είναι φθαρτό.

Αφηγήσεις, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2018, 37 σελ.

Poetry on Papyrus – Angelos Gerontas

A short story collection


The microscopic creature named Max lives in a strange melancholic village and he is able to open and shut his chest with a key, to take his heart in and out of it. A white Renault on Athens to Korinthos highway is followed from a mystery figure in a Volvo, while at some point Ophelia appears. A dwarf is having a discussion with a woman in Exarchia. The dull light besides the orange tree shows the gate to an exciting journey to the deep unconsciousness.
The strange and distinguish essays of the current collection remind of a net that is created slowly, patiently and secretly under the reader’s feet. However it is a trap that will travel him to exciting and novel place.

Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2016, 98 σελ.

Φλούδες μοναχικότητας – Άγγελος Δ. Γέροντας
Ο Γιόζεφ Ράτκε, κάτοικος Δρέσδης, εκδότης του πολιτικού περιοδικού “Νέα Προοπτική”, στο κυριακάτικο φόντο του Λαϊκού Μαραθωνίου της Δρέσδης, προβληματίζεται για τη μάλλον αδιέξοδη σχέση του με την ερωμένη του, αλλά και για τη σχέση με τον μοναχικό πατέρα του.
Ο Ισίδωρος Πέππας, υπηρεσιακός προπονητής της Εθνικής στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας στο Μαρακανά, βιώνει την εξωφρενική εξέλιξη του αγώνα μετά από μια θυελλώδη νύχτα με τη δημοσιογράφο Μαρία ντα Σίλβα.
Και στα δύο διηγήματα του τόμου εκείνο που διεκδικεί κεντρική θέση δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα, όσο η θέση των δύο ηρώων απέναντι σε μια πραγματικότητα που είναι μ’ έναν τρόπο οδυνηρή. Όσο κι αν κατάφεραν να προχωρούν για πολύ καιρό συγκολλημένοι, αρκεί ένα αναπάντεχο γεγονός για να φωτίσει τελείως διαφορετικά τον εαυτό τους.

Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2015, 43 σελ.

Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών – Άγγελος Δ. Γέροντας
Επανέκδοση των διηγημάτων υπό τον τίτλο “Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών” (πρώτη έκδοση, “Αστάρτη”, 1993). Βιβλίο που αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια και κριτικά σημειώματα από σημαντικούς του συγγραφικού και βιβλιοκριτικού χώρου (Βασίλης Βασιλικός, Κώστας Βούλγαρης, Βασίλης Καλαμαράς, Μάριος Μαρκίδης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Γεράσιμος Ρηγάτος). Μια πρόταση για εκ νέου προσέγγιση του έργου του συγγραφέα, για ένα εσωτερικό ταξίδι και περιπλάνηση στην ανθρώπινη ψυχογεωγραφία.

Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2013, 54 σελ.

Εννέα. Τρυφερή Αθήνα – Άγγελος Γέροντας
Οι μοτοσικλέτες δεν ακούγονταν πια. Οι δυο φίλοι κατέβηκαν τα λίγα σκαλιά της ίδιας εισόδου του Άλσους, που πριν από μια ώρα τους οδήγησαν στη μικρή περιπέτεια. Στην Ευτυχίδου κυκλοφορούσαν λίγα αυτοκίνητα, έκανε ψύχρα κι ο ουρανός ήταν ξάστερος. Η δεκαετία του ’80 φαινόταν να πορεύεται όμορφα, με τις ίδιες ευχάριστες προοπτικές που ‘χε αρχίσει. Η ζωή τους είχε τη φρεσκάδα του μέλλοντος.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2013, 150 σελ.

Χωρίς κασκόλ – Άγγελος Γέροντας

Διηγήματα της μπάλας


Σωκράτης Ανδρέου, αθλητικός συντάκτης. Σε μια απ’ τις περιπλανήσεις του στο Μπουένος Άιρες συναντά τον κλοσάρ Οράσιο.
Ρίτα Παντάουσκας, πρώην χαντμπολίστρια της κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. Γιατί παρακολουθεί αδιάφορη τον γιο της Σάρας, σούπερσταρ του Παναθηναϊκού, να σκοράρει με τρίποντο στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα;
Ο ψυχίατρος Άγης Γονατάς χάνει τον προσανατολισμό του δίπλα στο χώρο που κάποτε βρισκόταν το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Α.Ε.Κ. Έτσι βυθίζεται στο παρελθόν των γηπεδικων του παθών.
Η οικονομική κρίση της Αργεντινής, η σοβιετική ομοιομορφία, ο χαμένος ρομαντισμός της φανέλας, η αρχή του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα, το γηπεδικό παραλήρημα… Ένα φιλμ της ζωής μας μέσα από τρία διηγήματα της μπάλας.
Το ενδέκατο πεζογραφικό έργο του συγγραφέα και νευρολόγου Άγγελου Γέροντα, μια συναισθηματική ανίχνευση του σύμπαντος της στρογγυλής θεάς και της πολυσημίας του.

Διηγήματα, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 2011, 64 σελ.

Ρακένδυτη νύχτα – Άγγελος Δ. Γέροντας
Μετά από 22 χρόνια κυκλοφορίας των διηγημάτων «Ρακένδυτη Νύχτα» από τον πολυγραφότατο Ιατρό-Συγγραφέα Άγγελο Γέροντα, οι εκδόσεις Βήτα παρουσιάζουν τη δεύτερη έκδοση αυτού. Πρόκειται για ένα συμβολικό ταξίδι στο ασυνείδητο, την παιδική ηλικία, τα πάθη της ζωής και το δέος του θανάτου.

Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2011, 64 σελ.

Η παραβολή του Αντισθένη – Άγγελος Δ. Γέροντας
Μετά από 26 χρόνια κυκλοφορίας του μυθιστορήματος «Η παραβολή του Αντισθένη» από τον πολυγραφότατο Ιατρό-Συγγραφέα Άγγελο Γέροντα, οι εκδόσεις Βήτα παρουσιάζουν τη δεύτερη έκδοση αυτού. Πρόκειται για μια περιπλάνηση στην Πλάκα των αρχών της δεκαετίας ’80 και μια κατάδυση στον ψυχισμό των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Μυθιστόρημα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2011, 128 σελ.

Η εσωτερική εφημερία του Άγγελου Σπερχή – Άγγελος Γέροντας
Ιούλιος 2003, Αιγινήτειο. Μια ήσυχη, «εσωτερική» εφημερία φαίνεται ν’ αρχίζει για τον νευρολόγο Άγγελο Σπερχή που, μετά από χρόνια, επιστρέφει στο χώρο που έζησε σημαντικές στιγμές της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της δέχεται αναπάντεχες γυναικείες επισκέψεις. Το υπαρξιακό κουβάρι ξετυλίγεται, μοιράζεται σκέψεις και ιστορίες με το συνάδελφο Άλκη Σκρέκη. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, όπως κι η ζωή…

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2010, 154 σελ.

Η παραβολή του Αντισθένη. Ρακένδυτη νύχτα – Άγγελος Δ. Γέροντας

Ημερολόγιο 2010


Για 13η συνεχή χρονιά κυκλοφορεί το ημερολόγιο των εκδόσεων ΒΗΤΑ, που αποτελεί μια από τις χρησιμότερες σε χρηστικές πληροφορίες σχετικές εκδόσεις.
Το Ημερολόγιο 2010 περιλαμβάνει επιπλέον το μυθιστόρημα “Η παραβολή του Αντισθένη” και σειρά διηγημάτων με τον τίτλο “Ρακένδυτη Νύχτα” του νευρολόγου γιατρού και συγγραφέα Άγγελου Γέροντα.

Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2009, 240 σελ.

Λευκή ανθολογία – Άγγελος Γέροντας

Ιατρικά διηγήματα


Το λευκό χρώμα είναι ένα πολλαπλό σύμβολο, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στους καθημερινούς κώδικες επικοινωνίας. Εδώ όμως η χρήση του δεν είναι συμβολική, αλλά κυριολεκτική. Πρόκειται για μια ανθολογία διηγημάτων της «λευκής μπλούζας», μια συλλογή έργων του ιατρού Ά. Γέροντα, που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις “Βήτα”.
Δεν είναι σπάνιο οι ιατροί να βρίσκουν διέξοδο στη λογοτεχνία ή στις εικαστικές τέχνες. Ωστόσο, ο νευρολόγος Άγγελος Γέροντας είναι καταξιωμένος πεζογράφος, έχοντας ήδη αρκετά δημοσιευμένα έργα. Προέρχεται εξάλλου από οικογένεια λογοτεχνών, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί και σε ξένες γλώσσες.
Για την ανθολογία αυτή επέλεξε τέσσερα σύντομα διηγήματα με ήρωες ιατρούς και ασθενείς, στιγμιότυπα της καθημερινότητας του ιατρείου και του νοσοκομείου, οικεία και γνώριμα στους λειτουργούς της υγείας. Με ανάλογο οικείο και καθημερινό ύφος, ο Γέροντας καταγράφει διαλόγους, σχέσεις και σκέψεις που αναδύονται από την πραγματικότητα αυτή, που στην ουσία τους δεν διαφέρουν από την «άλλη», καθημερινή ζωή: ο έρωτας, η φιλία, η ευθραυστότητα και το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Φυσικά, αν και προβάλλεται ο ιατρικός λόγος, δεν περιέχονται εξεζητημένες περιγραφές παθήσεων και επεμβάσεων, δεν χρησιμοποιείται ιατρική ορολογία, έτσι το κείμενο παραμένει προσιτό στο ευρύ κοινό. Αντίθετα, το αβίαστο περιγραφικό του ύφος προσελκύει τον αναγνώστη, παρέχοντάς του μερικές ώρες ευχάριστης ψυχαγωγίας και ανάλαφρης αλλά ουσιαστικής συζήτησης γύρω από γνώριμες, συχνά οικείες καταστάσεις. Ο χώρος της υγείας προσφέρει μόνο τις αφορμές για να τεθούν θέματα και ερωτήματα, να αναπτυχθούν προβληματισμοί που απασχολούν πολλούς.

Διηγήματα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2008, 80 σελ.

Η επίσκεψη της ασταθούς κυρίας και άλλα διηγήματα – Άγγελος Γέροντας
Αθήνα, Μπουένος Άιρες, Πόρτο…
Σωκράτης Ανδρέου, αθλητικός συντάκτης. Άρης, μαθητής. Ρούντι, απόκληρος αλκοολικός. Πάουλο Περέιρα, ψυχίατρος ποιητής. Ναταλία, φοιτήτρια. Οράσιο, κλοσάρ. Βιβή, καθηγήτρια… Ήρωες των διηγημάτων του Άγγελου Γέροντα. Καθημερινοί, δίπλα μας· σπάνια τους παρατηρούμε, όμως δεν παύουν να δημιουργούν την ατμόσφαιρα και το άρωμα των τόπων όπου βιώνουν τους έρωτές τους, τα πάθη τους, τα μίση τους.
Με λιτή, γρήγορη γραφή, ο συγγραφέας καταφέρνει να ζωντανέψει ανθρώπους που ζουν τη δική τους πραγματικότητα και έχουν βρεθεί στο φανερό ή κρυφό περιθώριο της λουστραρισμένης κοινωνίας μας.
Μια πραγματικότητα που συγκινεί και φορές φορές συγκλονίζει..

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2005, 131 σελ.

Η ιατρική της τέχνης – Άγγελος Γέροντας
Μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα επωνύμων της λογοτεχνίας μας το βιβλίο αυτό αναδεικνύει το προσωπικό πρόβλημα υγείας του καθενός και σχολιάζει το πώς η κατάσταση του ασθενούς αντικατοπτρίζεται στη λογοτεχνία ή μετουσιώνεται σε ποίηση.
Ο μελετητής δείχνει μέσα από επιλεγμένα κείμενα ποιητών και λογοτεχνών την ιατρική λειτουργία της λογοτεχνίας…

Ψυχανάλυση και λογοτεχνία, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2003, 61 σελ.

Μήπως θυμάσαι τη Μιμί-λα-Ροζ; – Άγγελος Γέροντας
Συνάντησε ο ροκ καρδινάλιος την έφηβη του Ρενουάρ σε κείνη, τη θρυλική συναυλία;
“Αυτονομούνται τα σκηνικά του έρωτα και απαιτούν το συναισθηματικό τους μερίδιο;” αναρωτήθηκε η Λίνα στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Εγκαταλείπεται ο ψυχίατρος Φραγκίσκος Δέδες, αποκομμένος να συλλέγει ψυχωτικά άνθη, από την όμορφη γυναίκα του;
Είναι δυνατόν ο Τζοβάννι, θύμα του έρωτα, ο Χάρης, φυγάς του έρωτα, και ο Βιμ, πρίγκηπας του καταδικασμένου έρωτα, να ονειρευτούν κάποια νύχτα του ’99, τη περίφημη Μιμί-λα-Ροζ;

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2001, 79 σελ.

Ηλίου φαεινότερον – Άγγελος Γέροντας

Folie à deux


Την αναζήτηση της γαλήνης μέσα από επώδυνες δοκιμασίες και ανθρώπινες επαφές σκιαγραφεί στο διήγημά του «Ηλίου φαεινότερον. Folie a deux?», ο συγγραφέας και γιατρός Άγγελος Γέροντας (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 1998, σελ. 80).
«Η ιστορία που θα διαβάσετε έχει καθαρά παραβολικό χαρακτήρα», σημειώνει ο συγγραφέας, ο οποίος φαίνεται να παρεμβάλει στο μύθο στοιχεία αυτοβιογραφικά. Πολλαπλές ερωτικές συγκινήσεις, επαφές με ανθρώπινες φιγούρες που συγκινούν όλες τις αισθήσεις, συμπεράσματα φιλικών συζητήσεων και προσωπικών σκέψεων, παρατίθενται στο ολιγοσέλιδο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Οι μικρές, κοφτές προτάσεις, οι περιγραφικές εικόνες και οι σύντομοι διάλογοι, συνθέτουν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο γραφής που μετατρέπει τον αναγνώστη σε συνοδοιπόρο του ήρωα στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Οία.
Μεγαλώνοντας στα σύνορα της Καισαριανής και του Παγκρατίου, ο Άγγελος Γέροντας μεταφέρει με την πένα του την ανησυχία μιας γενιάς που είδε το περιβάλλον του ν΄ αποκτά απάνθρωπα χαρακτηριστικά, καταστρέφοντας παράλληλα διά της αντιπαροχής όλα τα στοιχεία που μας συνδέουν με το παρελθόν μας. Η τραγική αυτή δοκιμασία επαναπροσδιορισμού της πραγματικής μας φύσης, αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος αυτού διηγήματος.

Διήγημα, Γαβριηλίδης, 1998, 78 σελ.

Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών – Άγγελος Δ. Γέροντας

2 διηγήματα

Διηγήματα, Αστάρτη, 1993, 61 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, Γαβριηλίδης, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.