Άγγελος Χαριάτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άγγελος Χαριάτης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής το 1975 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Έχουν εκδοθεί 10 βιβλία του και έχει συμμετάσχει σε 5 συλλογικούς τόμους. Από τις εκδόσεις 24 γράμματα κυκλοφορεί το αστυνομικό μυθιστόρημα Ο κύριος Χι (Απρίλιος 2021). Ζει και εργάζεται στα Νότια Προάστεια.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Άγγελος Χαριάτης – Συγγραφέας.
Μυθιστορήματα
Παράπλευρες απώλειες (2012), Ιβίσκος
Το δάκτυλο (2015), Εκδόσεις Πηγή
Μαύρο κόκκινο (2015), Εκδόσεις Σαΐτα
Όταν ξημερώνει… (2016), Σιδέρη Μιχάλη
Η πόλη των γενναίων (Brave City) (2017), Σιδέρη Μιχάλη
O κύριος Χι (2021), 24 γράμματα
Η σκιά του πατέρα (2022), 24 γράμματα

Διηγήματα
25 ιστορίες για ευτυχισμένους αστούς (2005), Μαραθιά
Ισορροπώντας σε μία μεθυσμένη αλφαβήτα (2019), Εκδόσεις Άρωμα

Συλλογικά έργα
Ο ιός: 19 διηγήματα λογοτεχνικού εγκλεισμού (2020), Εκδόσεις Βακχικόν

Η σκιά του πατέρα – Άγγελος Χαριάτης

Η σκιά του


Ο κεντρικός ήρωας, Υάκινθος Πορδαφήκας, πλησιάζοντας τα πενήντα, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως το παρελθόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επίπλαστο παρόν. Χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους, χωρίς σύντροφο, δέχεται με στωικότητα το ευεπίφορο της ύπαρξης. Η απουσία του πατέρα ρίχνει βαριά τη σκιά της, και η μονοτονία είναι σφιχτά δεμένη στο άρμα της καθημερινότητάς του, με τις μέρες να γλιστράνε μέσα από τα χέρια του, καθώς περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης…
Ιστορικά πρόσωπα, μοιραίες συναντήσεις και ένας παράξενος θάνατος δίνουν το γενικό πρόσταγμα της αναζήτησης στιγμών, εποχών και σχέσεων. Νικητές και ηττημένοι στέκονται στην ίδια αρένα ζητώντας μια ιδιότυπη εξιλέωση.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 320 σελ.

O κύριος Χι – Άγγελος Χαριάτης

O κύριος Χι


Όλα μοιάζουν να βαίνουν καλώς στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Σχεδόν βέβαια πρωταθλήτρια και έτοιμη να σηκώσει το κύπελλο Ελλάδος προς τον Αττικό ουρανό. Στο ποδόσφαιρο, όμως, όπως άλλωστε και στη ζωή, η βεβαιότητα είναι μια αυταπάτη. Τα –ανεξήγητα, βάσει της δυναμικής της ομάδας– αρνητικά αποτελέσματα ακολουθούν το ένα μετά το άλλο. Ο Άλκης Μπαμπαλής –ιδιωτικός ερευνητής, πρώην αστυνομικός, αλκοολικός– μοιάζει να είναι ο ιδανικός για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Για τη λύση του γόρδιου δεσμού. Μέσα από τολύπες καπνού και σκληρό άρωμα αλκοόλ ο ιδιωτικός ερευνητής προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του μυστήριου, να ενώσει τους κρίκους της αλυσίδας. Κοινωνοί στην προσπάθειά του ο παντοτινός φίλος από την υπηρεσία Τέλης κι ο «Ψείρας». Ο Βλαδίμηρος – ιδιοκτήτης γραφείου παράνομου στοιχηματισμού – αντιμετωπίζει με ουδετερότητα την κατάσταση, προσπαθώντας να μαντέψει τον τελικό νικητή. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Παπατριανταφύλλου λειτουργεί υπό την πίεση των γεγονότων, αντιδρώντας σπασμωδικά. Την ίδια στιγμή αναλώσιμοι βοηθοί του κύριου Χι υπό την καθοδήγησή του εφαρμόζουν το μεγαλόπνοο σατανικό σχέδιό του.

Ο Άλκης Μπαμπαλής χωρίς την Πάολα που τα κάνει όλα ανακρίνει παίκτες, προπονητές, βάζοντας ψηφίδες στο μωσαϊκό του τρόμου.

Έτοιμος να εμπλακεί στο σχέδιο του κύριου Χι, έτοιμος να ρισκάρει τα πάντα, ώστε να επέλθει η λύση κι η προσωπική του κάθαρση.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 342 σελ.

Ισορροπώντας σε μία μεθυσμένη αλφαβήτα – Άγγελος Χαριάτης
Τα 24 διηγήματα της συλλογής “ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα” αναφέρονται στη σχέση του ήρωα με το ποτό. Το ποτό ως όχημα ώστε να ξετυλιχθούν οι αναμνήσεις της νιότης. 24 γράμματα, όσα και της αλφαβήτας, 24 ποτά ή κοκτέιλ, 24 στιγμιότυπα, 24 εμπειρίες ζωής.

Με το “Αψέντι” ο μεγαλύτερος έρωτας ξεπερνιέται με τη βοήθεια του χρόνου, της συνειδητοποίησης και ασφαλώς του ποτού
Στο “Βερμούτ” τα εφηβικά πάρτι των αγοριών, οι πλάκες και η ανέμελη ζωή συνοδεύουν γλυκόπικρα την ενηλικίωση.
Ο κύριος “Webley” δίνει μαθήματα ποδοσφαίρου, ζωής και παρακμής στο νεαρό θαμώνα της “Ρέμβης”
Στο “Δαμάσκηνο” η κυρία Ακριβή μοιράζει συμβουλές προς πάσα κατεύθυνση καπνίζοντας “Sante”.
Η “Erdinger” συντροφεύει την αρχή, τη μέση και το τέλος μιας ερωτικής σχέσης.
Στο “Ζύθος” η μνήμη ανακαλεί παιδικές αναμνήσεις και ξεχασμένους αντιήρωες.
Στο “Ημίγλυκο Κρασί” ο Χάρης ανακαλύπτει τη μαγεία της συγγραφής.
Στο “Θάντερκλαπ” ο Λάκης εξομολογείται και εν τέλει ομολογεί την αποτυχία του να ζήσει αληθινά.
Στο “Irish Coffee” ο καφές βρίσκεται υπό διωγμό σ’ ένα παραδοσιακό καφενείο. Ο ιδιοκτήτης έχει κι αφορμή κι αιτία.
Στο “Κονιάκ” ο νεοπλουτισμός ποντάρει στο κλασσικό με φόντο την παρανομία και έπαθλο μια εξασφαλισμένη θέση στη φυλακή.
Στο “Λικέρ Ροδάκινο” η πρώτη φορά συνδυάζεται με μια παρτίδα πόκερ.
Στο “Μαρτίνι” η μουσική κάνει παρέα με τη συγγραφή. Ένας φτασμένος τραγουδιστής αναλύει στον νεόκοπο συγγραφέα τον τρόπο να ανακαλύπτεις και να ζεις τα όνειρά σου.
Το “Ντραμπούι” βοηθά τον γραφιά να δώσει νόημα στις λέξεις.
Στο “Xeres” η επιτηδευμένη αριστοκρατικότητα προσπαθεί να νικήσει την αυθεντικότητα της λαϊκής βάσης.
Στο “Ουίσκι” λαμβάνουν χώρα μαθητικές αναδρομές με φόντο τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.
Το “Pastis” βοηθά στο να γίνει πράξη το σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία”.
Στο “Ρακή” δυο φίλοι από τα παλιά αφήνονται να παρασυρθούν από τα απόνερα του κοινού τους παρελθόντος.
Η “Σούμα” βοηθάει στο να περάσει πιο εύκολα το ταξίδι.
Το “Τσίπουρο” νικάει τον θάνατο. Κι αν όχι τον θάνατο, τουλάχιστον τον φόβο. Σύμφωνα με τη θεωρία του Βαγγέλα.
Μαζί με το “Υποβρύχιο” καταδύεται η ξεχασμένη πια φοιτητική ζωή κι αναδύεται η ζοφερή πραγματικότητα.
Στο “Φραντζέλικο” η τρέλα συναντάει τη γραφή μέσα σ’ ένα ονειρικό νεφέλωμα.
Στο “Heart’s Desire” η λογική αφήνει χώρο στο καρδιά, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
Στο “Ψυχόφιλο” ανταλλάσσονται απόψεις περί ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων σε μια εργατική καφενειακή γιάφκα του Πειραιά.
Στο “Ω, Χένρυ” η δημιουργική γραφή συναντά το ωραίο φύλο, με τον Μπουκόβσκι να παρακολουθεί.

Διηγήματα, Εκδόσεις Άρωμα, 2019, 120 σελ.

Η πόλη των γενναίων – Άγγελος Χαριάτης
Βρισκόμαστε στην Πόλη των Γενναίων, σε μια εποχή κοντινού μέλλοντος. Σε μια πόλη η οποία δημιουργήθηκε από τους εποίκους της νέας ηπείρου. Σε μια πόλη όπου όλα κυλάνε με τον δικό τους ρυθμό. Με ανθρώπων έργα και ανθρώπων πάθη.
Ο αστυνομικός Κόνερι φτάνει πρώτος στη σκηνή του εγκλήματος. Αντιμέτωπος με την φρικτή εικόνα ενός τεμαχισμένου πτώματος. Ένα ανθρώπινο παζλ το οποίο καλείται να συμπληρώσει. Η παρέλαση των δολοφονημένων συνεχίζεται την ώρα που ο αστυνομικός Κόνερι προσπαθεί να κρατηθεί από το γαϊτανάκι των γεγονότων, και ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας, χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το τίμημα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει.
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Λούμπενμπαϊχ ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος, ο Κινέζος Λι παρακολουθεί, ο Νίλσεν το ίδιο, και η μυστηριώδης «φωνή» δίνει το γενικό πρόσταγμα.
Ένα παιχνίδι κυριαρχίας με νικητές και νικημένους. Μόνο που οι πρωταγωνιστές δεν γνωρίζουν εάν είναι νικητές ή ηττημένοι.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2017, 192 σελ.

Όταν ξημερώνει… – Άγγελος Χαριάτης
Λίγο πριν την ανατολή του ηλίου ο Λάζαρος αφήνεται να τον παρασύρουν οι σκέψεις του. Κάθε νέα ημέρα, μια νέα μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Αυτά τα δέκα λεπτά, ο μόνος ελεύθερος χρόνος. Γιατί μετά… αρχίζει η ρουτίνα της καθημερινότητας. Επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δεν αφήνουν χώρο για σκέψεις, ονειροπολήσεις και αναδρομές.
Μια ζωή “τακτοποιημένη”, χωρίς σκαμπανεβάσματα, χωρίς συγκινήσεις. Όλα αυτά, μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα. Μέχρι να διαταραχθούν οι ισορροπίες. Μέχρι να διαλυθεί η έξη της καθημερινότητας.
Η λογική και η καρδιά θα παλέψουν σε έναν αμφίρροπο αγώνα. Μέχρι τελικής πτώσης.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2016, 448 σελ.

Το δάκτυλο – Άγγελος Χαριάτης
Ο ήρωας, γεννημένος στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, παθαίνει ένα τρομερό ατύχημα στην τρυφερή ηλικία των τριών ετών. Ένας λύκος του κόβει το δείκτη του δεξιού του χεριού και το δικαίωμα για μια φυσιολογική ζωή. Η ζωή του μέσα στη δίνη του γεγονότος. Έχει ένα σκοπό. Πώς να εξοντώσει το λύκο που του στέρησε το δικαίωμα για μια άλλη πορεία. Όλη του η κοσμοθεωρία ιδωμένη κάτω από αυτό το πρίσμα. Γιατί η δολοφονία του, πιστεύει πως θα είναι το διαβατήριο για ένα καλύτερο αύριο. Μια δημοσιογραφική αποστολή στον Πλαταμώνα , με απώτερο σκοπό του ήρωα τη δολοφονία του θύτη. Η ζωή αρκούντως απρόβλεπτη τον φέρνει αντιμέτωπο με τον απόλυτο έρωτα. Μια “μάχη” αρχίζει. Ανάμεσα στον έρωτα και την εκδίκηση.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2015, 210 σελ.

Μαύρο κόκκινο – Άγγελος Χαριάτης
Ο Μιχάλης, γέννημα- θρέμμα λαϊκής γειτονιάς του Πειραιά, εντάσσεται στο Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο. Θέλοντας να αλλάξει ζωή, να αποκτήσει την αίσθηση του “ανήκειν”. Νέα ζωή, νέο όνομα. “Πάτροκλος”.
Ο Νεόφυτος, γνήσιο τέκνο των βορείων προαστείων, αναζητά τη δράση και την αντίδραση στα σχέδια και τις προσταγές του εφοπλιστή πατέρα του, βρίσκει το όποιο νόημα μέσα στις τάξεις του Αριστερού Ριζοσπαστικού Κινήματος. Νέο όνομα και για το Νεόφυτο. “Βλαδίμηρος”.
Ακολουθώντας διαφορετικές πορείες, βρίσκονται στους δρόμους του “αγώνα” ή χάνονται στη δίνη των γεγονότων. Εκτελώντας με άκρατο ιδεολογικό φρόνημα τις εντολές των αρχηγών των κομμάτων τους.
Ο “γιος του Δία”, ο “εγγονός του Δία”, η αδελφή του “Πάτροκλου” Μαριάννα, ο πατέρας του “Βλαδίμηρου”, ο γενικός γραμματέας, η γυναίκα του γενικού γραμματέα, παίζουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο το ρόλο τους στην εξέλιξη της πορείας των δύο αγωνιστών.
Τα ιδιοτελή πολιτικά και όχι μόνο συμφέροντα έχουν θέση στην καθαρή ιδεολογία; Ή μήπως είναι αυτά που τελικά καθορίζουν την ίδια την ιδεολογία;

Μυθιστόρημα, e-book, Εκδόσεις Σαΐτα, 2015, 198 σελ.

Παράπλευρες απώλειες – Άγγελος Χαριάτης

Κοινωνικό μυθιστόρημα


Ο Αντώνης, έμπειρος τραπεζικός υπάλληλος, ζει μία “φυσιολογική ζωή”. Καθημερινά “παλεύει” με τους πελάτες, τους συναδέλφους και τους νόμους της αγοράς. Στο τέλος της εργασιακής μέρας νιώθει κενός. Δεν σκέφτεται, δεν ονειρεύεται, δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Η ρουτίνα είναι ο εχθρός του, ωστόσο ένας εχθρός που δεν αντέχει να πολεμήσει…
Ο Λάκης, ενταγμένος στο χώρο της αναρχίας, ζει μαζί με τους συναγωνιστές του μία ζωή χωρίς συμβιβασμούς. Το κύριο μέλημά του είναι η ανατροπή του κατεστημένου και η αφύπνιση της λαϊκής μάζας. Είναι έτοιμος να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα νέο κόσμο, γκρεμίζοντας στο πέρασμά του καθετί παλιό…
Η Αναστασία, υποψήφια τραπεζικός υπάλληλος, “ξυπνάει” από το λήθαργο μιας ζωής που νόμιζε πως ήθελε να έχει. Μία ζωή με σύζυγο και παιδιά και κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Μία στιγμή θα είναι αρκετή για να ανατρέψει συθέμελα τη φιλοσοφία της…
Ο κύριος Ονεστίδης, ανερχόμενο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ζει το απόλυτο όνειρο εξουσίας κάθε νεοέλληνα. Ξεκινώντας από τις παραδοσιακές υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει…
Τι θα συμβεί όταν οι δρόμοι τους διασταυρωθούν; Ποιο είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν;
“Είμαι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που πραγματικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Οι γονείς μου, όπως και οι γονείς των συγκατοίκων μου, βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα πενήντα και τα εξήντα, έφηβοι της χούντας και της μεταπολίτευσης. Αυτοί είχαν την ευκαιρία τους και τα σκάτωσαν.
Εμείς δεν έχουμε καν την ευκαιρία”.

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2012, 251 σελ.

25 ιστορίες για ευτυχισμένους αστούς – Άγγελος Χαριάτης
Το να σωπαίνεις σαν απάντηση στη σιωπή που προτείνει η γενιά σου, ενώ στην αρχή ίσως έχει την γοητεία ενός καλλιτεχνίζοντα χαμένου, τελικά είναι ισάξιο σε πλήξη με τα πρόχειρα μεταγλωττισμένα βραζιλιάνικα σήριαλ.
Όταν όμως κάποιος αποφασίζει να ρίξει τη σιωπή πάνω στο χαρτί, να την παλέψει άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο γενναία, βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα τρυφερό καλλιτεχνικό ξέσπασμα που μπορεί να δικαιώσει και να μετατρέψει σε παρδαλό καρναβάλι ακόμα και την πιο άχρωμη εποχή.
Ο Άγγελος Χαριάτης έχοντας μπροστά του μια άδεια παλέτα και ένα λευκό τελάρο που ζητάει να ζωγραφιστεί, καταφέρνει, χρησιμοποιώντας το εδώ και τώρα, τις εμπειρίες των καθημερινών νέων και συστατικά που στα χέρια άλλων θα ήταν άχρηστα, να φτιάξει ιστορίες σαν μεθυσμένα βεγγαλικά που με την θεαματική και, έστω, μερικές φορές σύντομη πυρακτωμένη πορεία τους, ίσως φωτίσουν τον ουρανό μιας νεότητας που σπαταλήθηκε στη σκιά. (Ρένος Χαραλαμπίδης)

Διηγήματα, Μαραθιά, 2005, 159 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μαραθιά, Ιβίσκος, Εκδόσεις Πηγή, Εκδόσεις Σαΐτα, Σιδέρη Μιχάλη, 24 γράμματα