Αγγελος Μητσόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άγγελος Μητσόπουλος γεννήθηκε και ζει στα Ιωάννινα με καταγωγή απο το Ελατοχώρι Ζαγορίου.
Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στα Ιωάννινα και πήρε πτυχίο Λογιστικής από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Γνωρίζει αγγλικά. Το Σεπτέμβριο του 2010 δημιούργησε (μαζί με φίλους) την εθελοντική ομάδα «Άλλη Χώρα». Στη συνέχεια, έχοντας κοινές ιδέες και αντιλήψεις εισχώρησε στην ανοιχτή ομάδα των «Paguristas», με τους οποίους μοιράζεται τις ιδέες του και συνεργάζεται σε δράσεις για το κοινό καλό. Από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου. Τον Οκτώβριο του 2010 συμμετείχε στο 1ο Ioannina art festival με δύο ποιήματα, τα οποία αναφέρονται στα όρια της πόλης των Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς ποιητικούς διαγωνισμούς, ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά (όπως: αντί Χ λόγου) και σε sites. Τον Μάρτιο του 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ικμάδα» από τις εκδόσεις «Σοκόλη – Κουλεδάκη» με 29 ποιήματα. Το Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «μάθε, ζήσε, χτίσε», το οποίο ανήκει στην κατηγορία της αυτογνωσίας από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Επίσης, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, κυρίως με τη λήψη τοπίων. Στις 15/12/17 βραβεύτηκε το ποίημά του με τίτλο “Σκοτάδι” στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Στις 25/05/18 απονεμήθηκε έπαινος για το ποίημά του “Μεσσίας άπειρος” στον 4ο διαγωνισμό ποιήσεως Bonsaistories. Έχει το όμροφο blog: Άγγελος Μητσόπουλος.
Διηγήματα
Θέλω να πεθάνω στην Σαντορίνη (2018), Ιδιωτική Έκδοση

Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Είμαι εδώ (2017), Εκδόσεις Γεωργίου

Ποίηση
Ικμάδα (2011), Σοκόλη
Πορτραίτα (2013), Revolution
88 μικρές βιτρίνες (2020), Ιδιωτική Έκδοση

Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική
Μάθε, ζήσε, χτίσε (2012), Σοκόλη
Καλοκαίρι στην ψυχή (2015), Σοκόλη

88 μικρές βιτρίνες – Άγγελος Μητσόπουλος
Μικρά ποιήματα, μικρές φράσεις.
Μεγάλα νοήματα, μεγάλες εκφάνσεις.
88 μικρά ποιήματα αποφθεγματικού χαρακτήρα.
Βιτρίνες της καθημερινότητας, που αποκρυσταλλώνονται σε στίχους και φράσεις.

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2020, 98 σελ.

Θέλω να πεθάνω στην Σαντορίνη – Άγγελος Μητσόπουλος
Ανεργία διαρκείας, ανεκπλήρωτα όνειρα και μία περίεργη αυτοκτονία συνθέτουν το αθέατο σκηνικό, της κρίσης. Κάποια πανάρχαια ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί, απλά δίνουμε μία εξήγηση για να ικανοποιήσουμε το υπέρμετρο εγώ μας. Και κάποια άλλα ερωτήματα δεν έχουν καμία σημασία ακόμη κι αν απαντηθούν.

“Αλήθεια, αυτό το συγχαρητήρια που λένε στους αρραβώνες, είναι συνώνυμο ή αντώνυμο του συλλυπητήρια;” Πρωταγωνιστής είναι ο Τώνης, ένας ονειροπόλος τριαντάρης που δεν πουλάει τα όνειρά του με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την αδικία στην κοινωνία και την αγωνία για δημιουργία. Μοναδικό του όπλο, το πινέλο. Για πόσο όμως; Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Άντρια. Μία ευφυής γυναίκα είκοσι επτά ετών, η οποία ακόμη και στη βαθιά κρίση ανακαλύπτει τρόπους, ώστε να έχει μια αξιοπρεπή ζωή.

Διηγήματα, Ιδιωτική Έκδοση, 2018, 103 σελ.

Είμαι εδώ – Άγγελος Μητσόπουλος

… μία αληθινή ιστορία ζωής


Τα μωρά, που έρχονται στη ζωή νωρίτερα από τους εννέα μήνες είναι σαν να γεννιούνται δύο φορές. Μία τη μέρα που έρχονται στον κόσμο και μία την ημέρα που ξεπερνούν τις δυσκολίες. Στο σπίτι τους. Και οι μαμάδες των παιδιών αυτών είναι λίγο πιο φοβισμένες. Αν παρατηρήσετε, θα τις δείτε να είναι πιο προστατευτικές κάποιες φορές χωρίς ιδιαίτερα εμφανή λόγο. Ειδικά όταν το σπλάχνο τους ξεφεύγει από το οπτικό τους πεδίο, παίζοντας ανέμελα, βρισκόμενα στον δικό τους αθώο κόσμο. Κι όμως υπάρχει εξήγηση και σ’ αυτό. Είναι επειδή έχουν περάσει αρκετές στιγμές αγωνίας και κάποιες φορές το μυαλό τους βυθίστηκε στην κακή σκέψη. Είναι γιατί είδαν τα παιδάκια τους να παλεύουν από πολύ νωρίς και οι ίδιες να μην μπορούν να προσφέρουν κάτι, παρά την αγάπη και την συνεχή παρουσία τους.

Αφηγήσεις, Εκδόσεις Γεωργίου, 2017, 49 σελ.

Καλοκαίρι στην ψυχή -Άγγελος Μητσόπουλος
Δεν χρειάζεται να φωνάξεις
σε κάποιον, για να σε ακούσει.
Απλώς να τον κοιτάξεις στα μάτια
και να του χαμογελάσεις.
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται,
όσο κι αν το αποφεύγουμε, πιάνει.
Κανένας δεν έχει να χωρίσει
τίποτα με κανέναν, μόνο να ενώσει.

Δοκίμιο, Σοκόλη, 2015, 64 σελ.

Πορτραίτα – Άγγελος Μητσόπουλος
«Ritratti»
Θα φύγω. Μέσα σ ένα σύννεφο.
Να ταξιδέψω σε ξεχασμένη ατραπό.
Μαζί μου θα πάρω τις φιλοδοξίες.
Και τα εφόδια που κατέκτησε
η καρδιά μου.

Δεν θα γυρίσω το κεφάλι
να αντικρίσω το πίσω μου κενό.
Θα καλύψω τη διαδρομή με στιχάκια.
Κάτι θα χάσω. Κάτι θα κερδίσω.
Αλλά θα ξεχάσω τον πόνο.
Στην ουσία δεν υπάρχει.
Αλλά κάποιες αλήτισσες στιγμές
τον δημιουργούν.

Το ταξίδι αναζωογονεί την ψυχή.
Αδειάζει το βάρος του μυαλού.
Προσθέτει έντονα ηλιοβασιλέματα.
Αντικαθιστά ξεθωριασμένα πορτραίτα -ritratti-,
με παραδεισένια τοπία.
Η διαδρομή δεν τελειώνει ποτέ.

Ποίηση, Revolution, 2013, 50 σελ.

Μάθε, ζήσε, χτίσε – Άγγελος Μητσόπουλος
Η ζωή ξεκινά με όμορφες στιγμές, με αθώες σκέψεις, με όνειρα που μας γεμίζουν αγάπη και χαρά. Η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας διώχνει μακριά κάθε στενάχωρη σκέψη. Ο καιρός όμως περνάει γρήγορα, πολύ γρήγορα, και, πριν το καταλάβουμε, χάνεται μαζί και η αθωότητα και ο ενθουσιασμός μας. Οι ωραίες στιγμές, όμοια με πουλιά, αποδημούν σε ένα πιο ασφαλές μέρος.

Και μεταβαίνουμε σε έναν άλλον κόσμο, πιο σκληρό, με λιγότερο συναίσθημα, και περισσότερη καχυποψία και ανασφάλεια. Αναπτύσσουμε άμυνες, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και καταλήγουμε να νιώθουμε μόνοι μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, γεμάτοι φόβο και απόγνωση.

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση και πράξη, αλλά και σε κάθε λέξη που λέμε. Η αποφυγή των ίδιων λαθών οφείλει να είναι πρωταρχικός κανόνας της ζωής, ώστε να μην πέφτουμε ξανά και ξανά στις ίδιες παγίδες. Αν επαναλαμβάνουμε συνειδητά ένα λάθος, τότε προκαλούμε την τύχη μας.

Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Για το λόγο αυτόν, πρωταρχικό ρόλο στη σφυρηλάτηση μιας υγιούς προσωπικότητας διαδραματίζει η σωστή διαπαιδαγώγηση. Για να ολοκληρωθείς ως άνθρωπος και να επιτύχεις στη ζωή σου, πρέπει να έχεις τις σωστές βάσεις, αυτές που θα σε οδηγήσουν με συνέπεια και ειλικρίνεια στο στόχο σου, προσπερνώντας κάθε εμπόδιο. Τα χρόνια κυλάνε και φεύγουν, γι’ αυτό προσπαθώ κάθε μέρα να ζω την κάθε στιγμή, όσο πιο έντονα και δημιουργικά μπορώ… Κάνω τα πράγματα αυτά που μου αρέσουν και με γεμίζουν θετική ενέργεια. Όλα τα υπόλοιπα, δεν με αφορούν και δεν τα σκέφτομαι.

Η ζωή είναι καράβι, μπες και ταξίδεψε.

Συμβουλευτική, Σοκόλη, 2012, 64 σελ.

Ικμάδα – Άγγελος Μητσόπουλος
ΜΑΧΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
Τα βράδια είναι δικά μας,
για να μου λες ιστορίες,
ν’ ακούω τη φωνή της ψυχής σου.
Ζούμε μαζί για πρώτη φορά.

Είναι ένα ταξίδι μέσα σε ξεχασμένα βιβλία,
ένα τραγούδι με στίχους από τα όνειρά μας.
Απρόσμενα μου δίνεις τα φιλιά σου,
ζεσταίνεις τη μορφή μου με την ανάσα σου.
Η παγωνιά γίνεται φωτιά.
Το φωνάζω, είμαι ζωντανός…

Ποίηση, Σοκόλη, 2011, 48 σελ.

Πηγές: BiblioNet, Σοκόλη, Εκδόσεις Γεωργίου, Revolution

Please wait...