Ακης Παρισιάδης

Ακης Παρισιάδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Άκης Παρισιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985 και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορες τοπικές εφημερίδες. Έγραφε άρθρα θρησκειολογικού, ιστορικού, φιλοσοφικού και κοινωνικού περιεχομένου. Υπήρξε ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφημερίδας Χίμαιρα το 2006. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συνεντεύξεις μεπροσωπικότητες πανελλαδικής αναγνώρισης, πρόσωπα των τεχνών και πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και της ευρύτερης πολιτικής σκηνής. Σήμερα γράφει σε διάφορα blogs. Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Ακης Παρισιάδης.
Μυθιστορήματα
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια εκδικούνται (2014), Χάρτινη Πόλη
Ένας κόνδορας σε σπιρτόκουτο (2020), Bookstars – Γιωγγαράς
…ήταν το κίνητρο η τέχνη… (2022), Bookstars – Γιωγγαράς

Θεατρικά έργα
Κυλώνειο Άγος, Θεατρικό σε τρεις πράξεις (2021), Bookstars – Γιωγγαράς
Ο ιδανικός, ο σιωπηλός παράδεισος (2023), Bookstars – Γιωγγαράς

Συλλογικά έργα
Μονόλογοι (2017), ΤοΒιβλίο
Ηλιαχτίδα του Ήλιου, Συλλογικά διηγήματα (2021), εκδόσεις Ηλιαχτίδα

Βραβεία-Διακρίσεις
Β΄ Βραβείο Πασχαλιάτικου Διηγήματος, Eφημερίδα “Δημοκρατία” (2020)
Έπαινος Πανελληνίου Διαγωνισμού Ποίησης Χάϊκου, Εκδόσεις Οδός και Art Wave (2020)
3η θέση στον 2ο Ετήσιο Ποιητικό Διαγωνισμό “Ανδρέας Εμπειρίκος”, Ομάδα Υπερρεαλιστών Θεσσαλονίκης (2020)
Βράβευση με έπαινο από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας για τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού με το έργο: “Ο ιδανικός ο σιωπηλός παράδεισος” (2021)
Βραβείο Διηγήματος από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος (2020-2021) των εκδόσεων Ηλιαχτίδα (2022)
Έπαινος στον 7ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Πετρίδειου Ιδρύματος (2022)
Διάκριση στο Διαγωνισμό Χαϊκού “Η Τέχνη στο Δρόμο”, του Room of Art Cyprus, της Ιαπωνικής Πρεσβείας της Κύπρου και του Δήμου Λευκωσίας (2022)

Ο ιδανικός, ο σιωπηλός παράδεισος – Άκης Παρισιάδης

Ο ιδανικόςΘεατρικό σε τρείς τροχιές
και σ’ ένα ζήτημα συνείδησης


Στο παρόν θεατρικό θα παρακολουθήσουμε τη ζωή του Τζόζεφ Ράμπερι, ενός αστέρα του βωβού κινηματογράφου, ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη. Ενός ανθρώπου, με ταλέντο, που με διαρκή δουλειά και αυταπάρνηση προς την τέχνη του κατάφερε και έφτασε ως την κορυφή. Θα δούμε όμως και την πτώση του, μέσα από τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, την παρακμή του Ράμπερι ως καλλιτέχνη, αλλά και τη διάλυση του Τζόζεφ ως ανθρώπου. Την καταστροφή του έγγαμου βίου και της οικογένειας, την αποξένωση από τους φίλους, την απαξία από τους συναδέλφους και τον αποκλεισμό από το σύστημα, εκείνο το σύστημα που είχε υπηρετήσει με τα δικά του αγνά και ανιδιοτελή μέσα.

Θεατρικό έργο, Bookstars – Γιωγγαράς, 2023, 134 σελ.

…ήταν το κίνητρο η τέχνη… – Άκης Παρισιάδης

ήταν το


Ένας ζωγράφος μπροστά στον άδειο του καμβά. Πίσω του φόνοι, δοσμένοι με τρόπο συμβολικό. Κοντά του, αλλά όχι δίπλα του μια γυναίκα η αφορμή της έμπνευσης, η αρχή μιας παράλογης ιστορίας. Ως που θα έφτανε ένας καλλιτέχνης, ώστε να βρει την έμπνευσή του; Ο Αριστοτέλης Φρύνης, ο “συνταξιούχος” όπως τον αποκαλούν, απόμαχος αστυνομικός θα προσπαθήσει, με όπλο τη λογική και τα ανάλεκτα του Κομφούκιου, να σταματήσει τον εκκεντρικό ζωγράφο. Οι άμυνες όμως του ζωγράφου θα είναι σθεναρές και θα έχει μονάχα έναν σκοπό: Να γεμίσει με χρώμα τον άδειο του καμβά δολοφονώντας, πάντα, με κίνητρο την τέχνη.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2022, 354 σελ.

Κυλώνειο Άγος – Άκης Παρισιάδης

Κυλώνειο ΆγοςΘεατρικό σε τρεις πράξεις


Σε μια μικρή αυλή της Αθήνας, παραμονές των εκλογών του 1920, από τη μία οι ζωές των ενοίκων της είναι χωρισμένες και φανατισμένες απόρροια της έξαρσης του Εθνικού Διχασμού. Από την άλλη ο μετριοπαθής δικηγόρος, Μιχάλης Πιζάνης, έχει να διαχειριστεί τις παράλογες και επικίνδυνες πράξεις του πατέρα του και τη δική του ζωή, καθώς νιώθει ότι βαλτώνει. Η αρραβωνιαστικιά του η Κατερίνα, με το δυναμικό χαρακτήρα θα προσπαθήσει να τον ωθήσει σ’ ένα νέο ξεκίνημα. Η εποχή, τα γεγονότα, οι άνθρωποι θα τους διαψεύσουν. Θα αναμετρηθούν με συνέπειες και ευθύνες πράξεων που δεν τους ανήκουν, αλλά θα πρέπει να τις αντικρούσουν για να εξαγνιστούν από το άγος κι ας μην ήτανε αυτοί που δολοφονήσανε τους ικέτες. Ακόμα κι αν όσοι πληρώσουν τελικά είναι αθώοι, θύματα εξιλαστήρια.

Θεατρικό έργο, Bookstars – Γιωγγαράς, 2021, 176 σελ.

Ένας κόνδορας σε σπιρτόκουτο – Άκης Παρισιάδης

Ένας κόνδορας σε σπιρτόκουτο


Αύγουστος 1953. Στα Νέα Παλάτια Αττικής, ο Ροβέρτος και η Μαρκέλλα Δινέζη βαθύπλουτοι και αυστηροί Καθολικοί, ετοιµάζονται να υποδεχτούν στην εξοχική τους έπαυλη τα τέσσερα ανίψια τους για λίγες ηµέρες διακοπών και ξεκούρασης. Η συνάντηση είναι σηµαντική, καθώς θα βρεθούν όλα τ΄ανίψια µαζί για πρώτη φορά. Ωστόσο, τη φαινομενική χαρά αυτής της συνάντησης θα ακολουθήσει ο αληθινός τρόµος, όταν βρεθεί δολοφονηµένος ο Κωνσταντίνος, ανιψιός από τη µεριά του Ροβέρτου. Όλα όµως θα ανατρεπούν, αφού το ίδιο πρωινό, µετά τη δολοφονία, ο Κωνσταντίνος θα εµφανιστεί στην έπαυλη, ενώ όλα ήταν έτοιµα για την κηδεία του.

Ο Ιάσων Ανθύλλης, ο δηµοσιογράφος µε την ιδιάζουσα συµπεριφορά και την ξεχωριστή οξυδέρκεια, που βρέθηκε στα Νέα Παλάτια για χάρη των συναισθηµατικών παρορµήσεων του συναδέλφου και φίλου Δηµήτρη, θα κάνει µια βαθιά βουτιά στα θολά νερά των χαρακτήρων των ενοικίων της έπαυλης κι εκεί θα ανακαλύψει καλά φυλαγµένα µυστικά της ζωής και του παρελθόντος τους. Όµως, το στρείδι που κρύβει το κρυµµένο µαργαριτάρι θα το ανακαλύψει αργότερα, όταν µια δεύτερη δολοφονία θα έχει ήδη συντελεστεί,

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2020, 300 σελ.

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια εκδικούνται – Άκης Παρισιάδης

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια


Τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον ενός γνωστού πολιτικού. Τέσσερις ώριμες γυναίκες με έντονη φεμινιστική δράση στην Αγγλία του 20. Μια εξαφανισμένη υπηρέτρια. Τρεις θάνατοι που αποδίδονται σε ατύχημα. Μια ομάδα κομμουνιστών που διοχετεύει έγγραφα από τη Σοβιετική Ένωση σε όλη τη χώρα. Μια αυτοκτονία που συντελέστηκε είκοσι χρόνια πριν. Γεγονότα που μοιάζουν ασύνδετα τελικά ενώνονται από τις λεπτές κλωστές της μοίρας και δείχνουν πως η δίψα για εκδίκηση παραμένει μια αναλλοίωτη δύναμη που κινεί και διαμορφώνει τα πάντα στο πέρασμα του χρόνου.
Στην Αθήνα του 1952 λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο δημοσιογράφος Ιάσων Ανθύλλης, συντηρητικός και άνθρωπος της συνήθειας, με την ιδιάζουσα συμπεριφορά, αλλά και την οξυδερκή του σκέψη, θα βρεθεί άθελά του αντιμέτωπος με ένα δυσεπίλυτο μυστήριο που θα μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει, συνδέοντας άψογα το μυρωδικό που χρησιμοποιεί η θεία του για τα όσπρια και την αγάπη του για το ρομαντικό συνθέτη Εκτόρ Μπερλιόζ.

Μυθιστόρημα, Χάρτινη Πόλη, 2014, 368 σελ.

Πηγές: Biblionet, Χάρτινη Πόλη, Bookstars-Γιωγγαράς