Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου

Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα, είναι Κοινωνική Λειτουργός µε εξειδίκευση στη Συστηµική Οικογενειακή Θεραπεία. Είναι τακτικό µέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστηµικής Θεραπείας και πιστοποιηµένη συντονίστρια σχολών γονέων. Είναι εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας (Mindfulness) παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Οι µεταπτυχιακές της σπουδές είναι στη συµβουλευτική ψυχολογία και είναι υποψήφια διδάκτωρ του παιδαγωγικού τµήµατος ειδικής αγωγής του πανεπιστηµίου Θεσσαλίας. Η πολυετής κλινική της εµπειρία είναι σε δοµές ψυχικής υγείας, συµβουλευτικούς σταθµούς, σχολεία, φορείς ειδικής αγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η διαρκής εκπαίδευσή της εµπλουτίστηκε µε το Πρόγραµµα Μείωσης Άγχους Μέσω της Εσυνειδητότητας «Mindfulness Based Stress Reduction», µε το πρόγραµµα Ενσυνειδητότητας για γονείς «Nurturing Parents-A Mindfulness Based Parenting Program» και µε το πρόγραµµα ενσυνειδητότητας για παιδιά και εφήβους «Mindful Schools».
Πρωτοπορώντας, µε βάση την ενσυνειδητότητα, δηµιούργησε ένα πρόγραµµα παρέµβασης για γονείς, παιδιά και εφήβους για τη διαχείριση του άγχους και των έντονων συναισθηµάτων, για τη διαχείριση των συµπτωµάτων της διαταραχή ελλειµµατικής προσοχής /υπερκινητικότητας, για την ενίσχυση της αυτοεκτίµησης και της αυτοπεποίθησης. Το πρόγραµµα ενσυνειδητότητας για παιδιά έχει προβληθεί από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος της είναι να µάθουµε να διαχειριζόµαστε αποτελεσµατικά, µε ενσυνειδητότητα και αυτοσυµπόνια, κάθε πρόκληση που συναντάµε στη ζωή µας.
Έχει µεταφράσει στα ελληνικά το παιδικό βιβλίο «Ο κήπος της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις Φώσφορος (πρωτότυπος τίτλος «Grow Happy», Αµερικανική Ψυχολογική Εταιρία). Αυτό είναι το πρώτο της παραµύθι για την ενσυνειδητότητα.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Μόναχο.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ταξίδι στον Γαληνότοπο (2022), Εκδόσεις iWrite

Ταξίδι στον Γαληνότοπο – Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου

Ταξίδι στονMindfulness για παιδιά


Αυτό το ταξίδι δεν μοιάζει με κανένα άλλο! Στο «Ταξίδι στον Γαληνότοπο» τα παιδιά ανακαλύπτουν έναν άλλο τρόπο να διαχειρίζονται όσα τα απασχολούν, με οδηγό την ενσυνειδητότητα. Μέσα από την αυτοπαρατήρηση, την εστίαση στο παρόν και την αποδοχή του εαυτού και των καταστάσεων, ανακαλύπτουν νέα μονοπάτια προσέγγισης των σκέψεων, και των συναισθήμάτων τους (θυμός, θλίψη, φόβος, άγχος, έλλειψη αυτοεκτίμησης κ.α.). Και πώς γίνεται αυτό; Με τη βοήθεια των ζώων του δάσους που συναντούν οι τέσσερις φίλοι μας σε αυτό το αλλιώτικο ταξίδι. Η Αρετή, ο Ηρακλής, η Νίκη κι ο Γρηγόρης, μια βραδιά μαγική, με τη βοήθεια ενός σοφού, βρίσκουν νέους τρόπους ώστε να φτάσουν στον στόχο τους, στον Γαληνότοπο. Πού βρίσκεται όμως, άραγε, αυτός ο τόπος της γαλήνης και ποιος είναι ο σοφός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αυτόν;

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Πέσσου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις iWrite, 2022, 30 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις iWrite