Αλεξάνδρα Γωγούση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Γωγούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Μεταπτυχιακών σπουδών κλάδου Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών και Διδάκτωρ των Τμημάτων Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Διεθνούς Δικαίου. Από το έτος 1986 άρχισε να δικηγορεί με ιδιωτικό γραφείο. Το 1987 ξεκίνησε συνεργασία με το Κλιμάκιο Δικαστικού της ΔΕΗ Διεύθυνσης Περιφερείας Μακεδονίας – Θράκης, ως εξωτερική συνεργάτης δικηγόρος και έκτοτε είναι έμμισθη δικηγόρος της ΔΕΗ. Το 1990 προήχθη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και το έτος 1994 προήχθη στον Άρειο Πάγο. Το 2002 ανέλαβε καθήκοντα Προϊσταμένης στο Κλιμάκιο Νομικής Υποστήριξης της ΔΕΗ Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης (ΔΕΔΔΗΕ). Το 2005 διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομικών Βορείου Ελλάδος (ΕΝοΒΕ). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος των Επιτροπών Διαμεσολάβησης και Πολιτισμού του ΔΣΘ. Τα έτη 2004 και 2005 επιμελήθηκε και παρουσίασε στην ΕΤ3 με μεγάλη επιτυχία την εβδομαδιαία εκπομπή νομικού περιεχομένου με τίτλο «Ενστάσεις». Μιλάει την Αγγλική και την Γερμανική γλώσσα.
Ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει για την έντονη φιλανθρωπική δράση της. Είναι πρόεδρος της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Μ.Α.Ζ.Ι.- Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα”. Ασχολείται επιστημονικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την υπόθεση Μαξ Μέρτεν. Η δημοσιογραφία με άρθρα και εκπομπές στην τηλεόραση ήταν ένα κομμάτι της ζωής της που το “απόλαυσε” επί περίπου 20 χρόνια.
Αφηγήσεις
Ο δικός μου μπαμπάς (2020), Ιανός

Ο δικός μου μπαμπάς – Αλεξάνδρα Γωγούση
Ένα βιβλίο με αστεία περιστατικά από την καθημερινότητα του πατέρα της, αλλά και άρθρα του με τα οποία σχολίαζε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα. Οι ιστορίες αυτές, τις οποίες κατά διαστήματα αναρτούσε η συγγραφέας στα social media, αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνει και η ίδια, “τον τρόπο που αντιμετώπισε ο πατέρας μου, ιατρός Βλάσης Γωγούσης, μια περιπέτεια… Την περιπέτεια της υγείας του που ήταν και η τελευταία. Με μεγάλη αισιοδοξία και ακόμη περισσότερο χιούμορ! Όπως, άλλωστε, αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις στη ζωή του”.

Αφηγήσεις, Ιανός, 2020, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιανός