Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μεγάλωσε στην Κέρκυρα και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτορας Παιδαγωγικής. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κατά περιόδους στην Τριτοβάθμια. Γράφει βιβλία για παιδιά, μυθιστορήματα για νέους και ενήλικες, δημοσιεύει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, συμμετέχει σε συλλογικά έργα και κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Επίσης, διδάσκει Δημιουργική Γραφή και εμψυχώνει Λέσχες Ανάγνωσης.
Το μυθιστόρημά της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014, ενώ το μυθιστόρημα της Ξυπόλυτοι Ήρωες τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2017 και απέσπασε, επίσης, το Βραβείο Νεανικού Μυθιστορήματος από το ελληνικό τμήμα της IBBY την ίδια χρονιά.
Πολλά βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας (Το Αστερόσπιτο 2009, Με λένε Νιλουφέρ 2012, Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο 2013, Το υπόσχομαι 2013, Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει 2014, Μπάλα Μπαλαρίνα 2016, Ξυπόλυτοι Ήρωες 2016) καθώς και για άλλα βραβεία (Το Αστερόσπιτο και Η Νύχτα των Πυγολαμπίδων λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω 2008 και 2009 αντίστοιχα, Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Αναγνώστης 2014, Να με αντέχεις, Ξυπόλυτοι Ήρωες Αναγνώστης 2015 και 2016 αντίστοιχα, Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα, Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015, Ταξίδι με την Οδύσσεια, Η Μαρμελαδού και Ξυπόλυτοι Ήρωες Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016, Η εξωγήινη μαμά μου Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2022).
Το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά Il piccolo musicista, που δημιούργησε μαζί με τον εικονογράφο Σβετλίν Βασίλεβ, κυκλοφορεί από τις ιταλικές εκδόσεις Kite Edizioni.
Δύο κείμενά της, Άλκη Ζέη: το παιδικό βλέμμα στην Ιστορία και στην πολιτική, στον συλλογικό τόμο του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς «1821-2021: Μνήμες τεχνών-θραύσματα ιστορίας» (Αθήνα: Νήσος 2021) και Άλκη Ζέη: οι κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο και η παιδαγωγική της αντίστασης, (περιοδικό Κριτική Εκπαίδευση), είναι αποτέλεσμα της μελέτης της πάνω στο έργο της Άλκης Ζέη.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο πεδίο της Κριτικής Παιδαγωγικής και της Βιογραφικής Έρευνας. Επιστημονικά άρθρα της δημοσιεύονται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Μυθιστορήματα
Θα σε μάθω να πετάς (1998), Όμβρος
Οδός αθώων, θάλαμος 17 (2002), Εκδόσεις Πατάκη
Δούρειος άνεμος (2008), Νεφέλη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το καλοκαίρι κοιμάται στο πατάρι μας (2004), Κάστωρ
Το αστερόσπιτο (2008), Εκδόσεις Πατάκη
Θέλω να σας πω την αλήθεια! (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Η νύχτα των πυγολαμπίδων (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Με λένε Νιλουφέρ (2010), Εκδόσεις Πατάκη
Το υπόσχομαι… (2012), Εκδόσεις Πατάκη
Το απίστευτο σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή! (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει (2013), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα! (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Ο δάσκαλος μας είναι… πειρατής! (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Να με αντέχεις (2015), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μπάλα μπαλαρίνα (2016), Μεταίχμιο
Ξυπόλυτοι ήρωες (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Η μαρμελαδού (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Ταξίδι με την Οδύσσεια (2017), Εκδόσεις Πατάκη
Το αστερόσπιτο (2017), Εκδόσεις Πατάκη
Το όνειρο του Παντοφλίνου (2017), Εκδόσεις Πατάκη
Ο αρκούδος μου ο παραμυθάς (2018), Μεταίχμιο
Δεκαεφτά (2019), Εκδόσεις Πατάκη
Το μαγαζάκι με τα φιλιά (2019), Μεταίχμιο
Η εξωγήινη μαμά μου! (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Βραχοπόλεμος (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα (2022), Εκδόσεις Πατάκη
Οι μέρες που δακρύζουν (2023), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο (2012), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα (2013), Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Βραβεία
Κρατικό βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου – Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει (2014)

Οι μέρες που δακρύζουν – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Οι μέρες που


Η Μυρσίνη, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, και ο αδερφός της ο Αχιλλέας, που προετοιμάζεται για να δώσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, ζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, στην Αθήνα. Τέσσερις μέρες, στις οποίες ο καθένας αναμετριέται με τον εαυτό του, τον φασισμό, τον έρωτα, τον θάνατο. Τέσσερις μέρες γεμάτες μεγάλες αποφάσεις, κρίσιμες πράξεις, συγκλονιστικά συναισθήματα. Τέσσερις μέρες, μέσα και έξω από το κατειλημμένο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου τα γκλομπ, τα δακρυγόνα, οι σφαίρες της δικτατορίας των συνταγματαρχών σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και δρομολογούν εξελίξεις.
«Δεν ξέρω αν θα ρίξουμε τη χούντα. Θα ρίξουμε πάντως τη σιωπή».

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2023, 240 σελ.

Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Το μαντίλι


H ονομαστική γιορτή της Αριστούλας πλησιάζει. Όμως οι φίλες και συμμαθήτριές της έχουν φύγει από τη Σμύρνη όπου κατοικούσαν και η μόνη που της έχει απομείνει είναι η γειτονοπούλα της, η Αϊσέ. Τα παιχνίδια τους, οι αγαπημένες τους κούκλες, η αναμονή της γιορτής και το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα, που η Αϊσέ ετοιμάζεται να χαρίσει στην Αριστούλα τη μεγάλη μέρα, τις γεμίζουν χαρά και προσμονή, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν κι οι δυο μαζί αντιμέτωπες με την Καταστροφή. Ήτανε 13 Σεπτέμβρη του 1922, στη Σμύρνη της Μικρασίας.

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2022, 48 σελ.

Ο Βραχοπόλεμος – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ο Βραχοπόλεμος


Στην κοιλάδα των Τεμπών ο ποταμός τρέχει βιαστικός ανάμεσα στα βράχια, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή.
Ο Γιώργης και η Άννα ρίχνουν τις παγίδες τους στο αφρισμένο νερό και μετρούν τα ψάρια που πιάνουν.
Βοηθούν όμως να στηθεί και μια άλλη, φοβερή παγίδα, για τους Γερμανούς του Χίτλερ αυτή τη φορά.
Είναι 23 Φλεβάρη του 1944.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 48 σελ.

Η εξωγήινη μαμά μου! – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η εξωγήινη μαμά


Όλοι στην οικογένεια είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Μόνο η μαμά μου μοιάζει με εξωγήινο. Σαν να μου φαίνεται μάλιστα ότι, όταν δεν τη βλέπουμε, κυκλοφορεί με ένα μικρό διαστημόπλοιο, γεμάτο φωτάκια που αναβοσβήνουν. Μα αν μια μέρα αποφασίσει να μετακομίσει σε άλλον πλανήτη;

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 32 σελ.

Το μαγαζάκι με τα φιλιά – Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Έχω ένα μαγαζάκι
στο μικρό μου δωματιάκι,
που ’χει ράφια και συρτάρια,
αποθήκες και πατάρια
κι όλη μέρα λειτουργεί,
απ’ το βράδυ ως το πρωί.

Τι πουλάει άραγε στο μαγαζάκι της η μικρή Αλίκη; Τι πουλάει και η πελατεία της μεγαλώνει συνεχώς; Και για ποιους κρατάει τα καλύτερα δημιουργήματά της;

Eικονογράφηση: Έφη Λαδά

Παιδική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2019, 32 σελ.

Δεκαεφτά – Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Η Μαρίνα πέφτει τα χαράματα από τον τέταρτο όροφο του παλιού βενετσιάνικου διοικητηρίου. Είναι δεκαεφτά χρονών. Η Σάρα και ο Ορέστης δεν έχουν προλάβει να τη χαιρετήσουν και ο Μάρκος, που έχει μόλις επιστρέψει στο νησί για να τακτοποιήσει παλιούς λογαριασμούς, δεν ξέρει αυτά που έχουν συμβεί και σκέφτεται όσα είναι αποφασισμένος να εξομολογηθεί στην Έλλη.

Μόνο ένας επικίνδυνος άνεμος σφύριζε από καιρό μέσα κι έξω προειδοποιητικά. Αυτός έφερνε λόγια που έρχονταν από μακριά και έδενε με γερές κλωστές το ψέμα με την αλήθεια.

Ποια μυστικά κρύβονται πίσω από τη ζωή και τον θάνατο της Μαρίνας; Ποιοι κινούν τα νήματα αποφασίζοντας για τον έρωτα και τον πόνο, για το σκοτάδι και το φως; Και γιατί αυτοί που φεύγουν ξαναγυρνούν; Γιατί μια ιστορία πρέπει πάντα να έχει το τέλος που της ταιριάζει;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 270 σελ.

Ο αρκούδος μου ο παραμυθάς – Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Έχω έναν αρκούδο τρέλα
παιχνιδιάρη, χνουδωτό
που μου λέει παραμύθια
λίγο πριν να κοιμηθώ…

Eικονογράφηση: Έφη Λαδά

Παιδική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2018, 32 σελ.

Το αστερόσπιτο – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Το παραμύθι και η θεατρική του διασκευή


Ο πόλεμος καταστρέφει τη χώρα τους κι εκείνα ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι. Θέλουν να συναντήσουν μια χαρούμενη πολιτεία και να αφηγηθούν την ιστορία τους στους ανθρώπους της. Έχουν την ελπίδα ότι, όταν την ακούσουν, εκείνοι θα τους καταλάβουν και θα γίνουν φίλοι τους.

Ένα παραμύθι για τον πόλεμο και την αλληλεγγύη μαζί με τη θεατρική διασκευή του. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2009.

Eικονογράφηση: Μάρια Μπαχά

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 82 σελ.

Το όνειρο του Παντοφλίνου – Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Ο Παντοφλίνος παραπονιέται διαρκώς γιατί δε βλέπει όνειρα κι οι φίλοι του αποφασίζουν να τον βοηθήσουν. Όµως το αντικείµενο που του χαρίζουν για τον σκοπό αυτό έχει πάνω στον Παντοφλίνο µια παράξενη επίδραση. Η Μπουκίτσα, ο Τσίφτης, η Κοκέτα, ο Μένιος κι ο Σοφούλης βλέπουν τον φίλο τους ν’ αποµακρύνεται όλο και περισσότερο από την παρέα τους κι από τον πραγµατικό κόσµο.

Μέχρι που το σπίτι του κυρίου Ευριπίδη κινδυνεύει.

Μέχρι που ο Πέρσης έχει μια καταπληκτική ιδέα.

Μέχρι που καταφθάνει φουριόζα κι αποφασισµένη η Σαµπρελίνα.

Μέχρι που ξεσηκώνεται ολόκληρη η γειτονιά.

Eικονογράφηση: Έφη Λαδά, Κρίνα Λαδά

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 110 σελ.

Θα σε μάθω να πετάς – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Μέσα στη μικρή χαμηλοντάβανη ταβέρνα, σ΄εκείνο το μακρόστενο τραπέζι στο βάθος του μαγαζιού, που με δυσκολία τους χώρεσε, ο Παύλος στριμώχτηκε εκείνο το βράδυ απέναντί της. Η προτίμησή του της προκαλούσε σύγχυση και μια έξαψη, που με τίποτα δεν μπορούσε να περιορίσει. Την πείραζε διαρκώς κι εκείνη, μέσα στην υπερέντασή της, του απαντούσε πότε χάνοντας λιγάκι τα λόγια της και πότε με ξαφνική έμπνευση και χιούμορ. Την κοίταζε βαθιά μέσα στα μάτια κι αυτή αισθανόταν τη λεκάνη της να μυρμηγκιάζει και την καρδιά της να βροντά τόσο, που νόμιζε πως κι άλλοι μπορούσαν να την ακούσουν.
‘Ακουγε τη φωνή του να της απευθύνεται γοητευτική και δεν μπορούσε να πιστέψει σε μια τόσο απρόσμενη αποκλειστικότητα. Κι όταν η αμηχανία της έφτανε στο αποκορύφωμα κι ήταν έτοιμη να αποκαλυφθεί, έπαιρνε το βλέμμα της και το προσγείωνε ανακουφιστικά έξω από την τζαμαρία, πάνω στις κόκκινες στέγες των χαμόσπιτων.

 

Οδός αθώων, θάλαμος 17 – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Το “Οδός Αθώων, θάλαμος 17” είναι ένα βιβλίο για τους αγγέλους και τους δαίμονες που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Για τα προσωπεία που φορά και γι’ αυτά που βάζει στους άλλους, για τις σκιές και τα φαντάσματα που καθορίζουν τη ζωή του χωρίς αυτός να το συνειδητοποιεί, για το σωρό των εκκρεμοτήτων που περιμένουν μια απάντηση, για όλα αυτά που δε βλέπει και για όσα θέλει να ξεχνά. Είναι ένα μυθιστόρημα για το εκπαιδευτικό σύστημα που εμποδίζει τους ανθρώπους να ονειρεύονται και για το σύστημα, γενικότερα, που τους κλείνει σε μικρές διαδοχικές φυλακές. Διαδραματίζεται σ’ ένα ελληνικό σχολείο, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, σε μια επαρχιακή πόλη όπου το όνειρο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο μπερδεύεται με το έρωτα, οι αναστολές με την επιθυμία, η διάθεση για ζωή με το φόβο και την ανασφάλεια και η εξουσία με τις συνέπειες της αυθαιρεσίας της. Πάνω απ’ όλα, όμως, εξελίσσεται μέσα σε ανθρώπινες ψυχές που θα ήθελαν τόσο πολύ να είναι ευτυχισμένες! Το “Οδός Αθώων, θάλαμος 17” αρχίζει με μια επιστροφή, γιατί “αυτοί που έφυγαν πάντα ξαναγυρνούν”, για να έχει η ιστορία “το τέλος που της ταιριάζει”…

 

Το αστερόσπιτο – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή πολιτεία μεγαλόσωμοι αρματωμένοι άνθρωποι άναψαν μια μεγάλη φωτιά. Οι διχαλωτές της γλώσσες τύλιγαν τα δέντρα και τα ’πνιγαν, ρουφούσαν τα σπίτια και κυνηγούσαν τους ανθρώπους, που έτρεχαν τρομοκρατημένοι. Οι καπνοί της μουτζούρωναν τον ουρανό και θόλωναν τα αστέρια. Οι μεγάλοι την έλεγαν πόλεμο.
Ενα αληθινό μα συνάμα τρυφερό και αισιόδοξο βιβλίο για τη σκληρότητα του πολέμου και τον τρόπο που το βιώνουν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο.

 

Δούρειος άνεμος – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ο “Δούρειος Άνεμος” είναι ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή για τις εσωτερικές συγκρούσεις, τον έρωτα, τους συμβιβασμούς, τις διαψεύσεις, το ασυνείδητο. Είναι ένα βιβλίο για την καθημερινή ζωή συνηθισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να δουν τον εαυτό τους και τους άλλους με μάτια που “δεν έχουν συνηθίσει σε πραγματικές ορατότητες”. Μπερδεμένοι ανάμεσα σε αυτό που νομίζουν ότι βλέπουν και σε αυτό που συμβαίνει πραγματικά, εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες τους, άλλοι κατορθώνουν να βρουν τελικά ένα δρόμο κι άλλοι συντρίβονται σ’ ένα τέρμα που μοιάζει προκαθορισμένο.
Με τη Θεσσαλονίκη να απλώνεται σαν μυστήριο φόντο πίσω από τις ιστορίες τους και το Βαρδάρη, σταθερό μουσικό μοτίβο, ολοένα να φυσά, τέσσερις γυναίκες συναντιούνται στην “Ανεμόεσσα” βλέποντας η μια στο πρόσωπο της άλλης αυτό που θα ήθελαν εκείνες να είναι πραγματικά.

 

Η νύχτα των πυγολαμπίδων – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Εκείνο το πρωί πρώτος το είπε ο ασημόγλαρος, την ώρα που προσγειωνόταν στην ακτή: “Η θάλασσα θύμωσε και φουσκώνει”. Ύστερα το φώναξε η μπελούγκα από τ’ ανοιχτά. Μα ο Μάκο και οι φίλοι του το ήξεραν κιόλας. Τα ρινοδέλφινα που σύχναζαν στα μέρη τους τους είχαν προειδοποιήσει από καιρό. Τους είχαν μιλήσει για τις χώρες του Βορρά, πολύ μακριά από δω, όπου οι άνθρωποι έριχναν με πανύψηλες καμινάδες μαύρους καπνούς στον ουρανό. Κι ο ουρανός ζεσταινόταν και ίδρωνε, μέρα και νύχτα, εδώ και πολύ καιρό. Και οι σταγόνες του ιδρώτα του, όλον αυτό τον καιρό, έπεφταν πάνω στους πάγους του Βόρειου και του Νότιου Πόλου και σιγά σιγά τους έλιωναν. Η θάλασσα, όμως, που ταξίδευε σ’ αυτά τα μέρη θύμωσε πολύ. Τι καταστροφή ήταν αυτή που προετοίμαζαν οι άνθρωποι; Γιατί δεν την υπολόγιζαν;

 

Με λένε Νιλουφέρ – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η Νιλουφέρ έχει ένα όνομα παράξενο και μοναδικό, που δεν το ‘χει κανένας άλλος στην τάξη κι έτσι δεν μπορεί να ζευγαρώσει με κάποιο συμμαθητή της στο παιχνιδομάθημα της κυρίας Λίνας. Η κυρία Λίνα όμως, η δασκάλα της, θα της αποκαλύψει για το όνομά της ένα ωραίο μυστικό και θα της μιλήσει για το μεγάλο χρυσαφένιο βιβλίο που “κάποτε” θα κάνει όλους τους ανθρώπους της Γης να ζουν σαν μια αγαπημένη οικογένεια.

 

Το υπόσχομαι… – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Εκείνος μπορεί να κάνει τα πάντα για την Άννυ. Όμως, η Άννυ δεν του δίνει καμία σημασία. Γι’αυτό αποφασίζει να της γράψει ένα γράμμα όπου θα της μιλήσει για όλα: για τον εαυτό του, για το νησί του, για τις πεταλίδες του καλοκαιριού. Αλλά για να γράψει αυτό το γράμμα, πρέπει πρώτα να πετύχει έναν δύσκολο στόχο… Για το χατίρι της Άννυ, λοιπόν, υπόσχεται ότι θα τα καταφέρει…

 

Το απίστευτο σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή! – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Μια σύγχρονη μάγισσα κυκλοφορεί στην πόλη. Δίνει τις πιο παράλογες και άδικες διαταγές. Παρακολουθεί τα πάντα μέσα από ένα γυάλινο, έξυπνο μάτι και βασανίζει όσους την υπηρετούν. Θέλει όλα να της ανήκουν και τραγουδά τα κατορθώματά της σαν ξιπασμένη σταρ. Και, βέβαια, έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να κρατά τους ανθρώπους ζαλισμένους και υπάκουους.
Τι θα γίνει όμως όταν η Μυρτώ κι ο Περικλής, που κατοικούν σ’ αυτή την πόλη, αποφασίσουν να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του; Τι θα συμβεί όταν πάρουν τη μεγάλη απόφαση να τρυπώσουν στο δάσος μια σκοτεινή νύχτα και με τη βοήθεια των καλών ξωτικών, του Ντικ και της Λώρας, να τα βάλουν με τη μάγισσα και τους δόλιους συνεργάτες της; Πως θα εφαρμόσουν το απίστευτο σχέδιό τους;
Φήμες που κυκλοφορούν αδέσποτες στην πόλη λένε ότι οι σύγχρονες μάγισσες δε φαντάζονται ούτε στα χειρότερα όνειρά τους το σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή.

 

Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Μια σκοτεινή νύχτα του Μάρτη ο Ντιμίτρι ανεβαίνει κρυφά στο τρένο με τα ξύλινα βαγόνια έχοντας ένα σκοπό: να σώσει την αγαπημένη του που κινδυνεύει. Θα περάσει τα σύνορα και θα βρεθεί μόνος και εκτεθειμένος σε μια άλλη χώρα για να εφαρμόσει ένα σχέδιο που έχει προετοιμάσει καλά. Θα βρει αναπάντεχο σύντροφο στην προσπάθειά του έναν συνομήλικό του από την άλλη πλευρά των συνόρων, που θαρραλέα θα σταθεί δίπλα του. Όμως οι αντίπαλοι, που εμπορεύονται παιδιά και εφήβους για κάθε χρήση, κρατούν όπλα και δεν έχουν ενδοιασμούς. Η Σόνια και η φίλη της Γκάλια απειλούνται κάθε στιγμή. Φτάνει η λαχτάρα του ήρωά μας και το πείσμα του για να νικήσει μια μαφία που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα; Πόσο βαθιά πρέπει να είναι μια αγάπη για να κατορθώσει να υψωθεί πάνω από τα εμπόδια; Πόσο δύσκολο είναι να βρει ο Ντιμίτρι τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του για διορθώσει όχι μία αλλά πολλές αδικίες και να υπερασπίσει το όνειρό του για μια αλλιώτικη ζωή με τη Σόνια;
Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα για το trafficking, την εφηβεία, τη φιλία, τον έρωτα. Είναι ένα βιβλίο για τη μαφία που εμπορεύεται παιδιά και εφήβους, για τη σύγχρονη δουλεία, για το όνειρο μιας άλλης ζωής και τη δύναμη που δίνει ο έρωτας για την πραγματοποίησή του. Ο Ντιμίτρι, ο Νίκος, η Σόνια και η Γκάλια στην εφηβεία τους, μπορεί να εμποδίζονται από τις συνθήκες δεν παραδίνονται, όμως, στο μοιραίο. Παλεύουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βγουν νικητές σε μια άνιση μάχη με δυνάμεις αδίστακτες και σκοτεινές.

 

Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα! – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ο Αντρέας θέλει να παίζει περισσότερη ώρα με τον Αποστόλη, τον φίλο του. Θέλει οι Κυριακές να κρατούν περισσότερο και τα καλοκαίρια να μην είναι τόσο μικρά. Και πάνω απ΄ όλα θέλει η γιαγιά του να μείνει για πολύ καιρό ακόμα κοντά του, γιατί οι δυο τους κάνουν φανταστική παρέα. Κι αναρωτιέται ποιος να είναι τελικά αυτός ο μυστηριώδης κύριος Χρόνος που κανονίζει στη ζωή των ανθρώπων τόσο σημαντικά πράγματα. Το συζητά με τους φίλους του και βάζει πλώρη να τον συναντήσει. Έχει να του κάνει πολλές ερωτήσεις κι άλλα τόσα παράπονα.

 

Ο δάσκαλος μας είναι… πειρατής! – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Το πειρατικό του κάπτεν Τζίμι είναι ένα καράβι διαφορετικό από τα άλλα.
Ταξιδεύοντας με αυτό η Δάφνη και το υπόλοιπο πλήρωμα τραβούν πολύ κουπί κάθε μέρα, αλλά ζουν συναρπαστικές περιπέτειες.
Και βέβαια όλοι νιώθουν τυχεροί που έχουν έναν καπετάνιο σαν κι αυτόν κι εύχονται τα ταξίδια μαζί του να μην τελειώσουν ποτέ!
Παιδιά, κολυμπήστε στη θάλασσα της ανάγνωσης παρέα με τα Δελφινάκια.

 

Να με αντέχεις – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η Μαργαρίτα και η Αλίκη: μια κόρη και μια μαμά. Μια κόρη στην εφηβεία, στην αρχή μιας σχέσης με τον Αλέξη, μέσα σε μια καθημερινότητα όπου συγκατοικούν ένα σχολείο, ένα φροντιστήριο, φίλες και συμμαθήτριες, επιθυμίες και εσωτερικές συγκρούσεις, όνειρα, αγωνίες, ερωτηματικά.
Μια μαμά στη “μεσηλικίωση”, χωρισμένη από τον πατέρα της Μαργαρίτας αλλά με συναισθήματα γι’ αυτόν ακόμα ζωντανά, με μια δουλειά δύσκολη και αβέβαιη. Και η οικονομική κρίση να μεγαλώνει τις πιέσεις, τους φόβους, την ανασφάλεια.
Ζουν μαζί μονοιασμένες και αντιμέτωπες. Βλέπουν τον κόσμο πότε από παρόμοια και πότε από διαφορετική γωνιά. Μοιάζουν μεταξύ τους και την ίδια στιγμή μπορούν να φτάσουν μέχρι τη σύγκρουση. Μα πάνω απ’ όλα προσπαθούν ν’ αντέξουν η μια την άλλη, να λύσουν τα προβλήματά τους και να κάνουν τα όνειρά τους να βγουν αληθινά.

 

Μπάλα μπαλαρίνα – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Οι χορεύτριες προστατεύουν τα πόδια τους. Δεν παίζουν ποδόσφαιρο στο τσιμέντο της αυλής του σχολείου. Οι κανόνες όμως δεν έγιναν για την Τζούλη, που ακροβατεί ανάμεσα στην αγάπη της για τον χορό και το πάθος της για το ποδόσφαιρο! Άλλωστε κι ο Μέσι χορεύει καλύτερα από πολλές χορεύτριες, μέσα στο γήπεδο! Όταν η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου θα παίξει φιλικό αγώνα με ένα άλλο σχολείο του κέντρου, η Τζούλη θα είναι η έκπληξη. Κι αυτό θα τη φέρει πιο κοντά στον Μάριο. Και ακόμα πιο κοντά στο όνειρό της.

 

Ξυπόλυτοι ήρωες – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική και η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερµανικής Κατοχής. Μέσα σε µια πόλη που η µπότα των Γερµανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισµό. Ζουν εµπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν µάχη για να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους κυκλώνει. Και µέσα στα µεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσµένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούµενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι “Ξυπόλυτοι ήρωες” είναι ένα ιστορικό µυθιστόρηµα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγµα και το ξεκλήρισµα των Εβραίων της πόλης. Οι “Ξυπόλυτοι ήρωες” είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθηµερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστηµα όσων γράφουν την ιστορία µε τις ίδιες τους τις πράξεις.

 

Η μαρμελαδού – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ο νεαρός βασιλιάς συµπεριφέρεται σε όλους άδικα και σκληρά, ενώ κανείς, όσο κι αν προσπαθεί, δεν µπορεί να µαλακώσει την καρδιά του. Μόνο η φήµη για τις µαρµελάδες της Νίνας, που διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τη µεγάλη πολιτεία, δίνει κάποια ελπίδα. Κι αν αυτό που ψιθυρίζει στ’ αυτιά των ανθρώπων η ταξιδιάρικη φήµη είναι αληθινό; Αν πραγµατικά η Νίνα µπορεί ν’ αλλάζει τα πιο δύσκολα συναισθήµατα των ανθρώπων; Αν στ’ αλήθεια οι µαρµελάδες της είναι µαγικές;

 

Ταξίδι με την Οδύσσεια – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Μια περιπλάνηση του σήμερα μέσα στο χθες και του χθες μέσα στο σήμερα
Συνώνυμη της περιπέτειας και της περιπλάνησης από τις απαρχές της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, η “Οδύσσεια” έχει γνωρίσει αναρίθμητες μεταφράσεις και διασκευές κι έχει ταξιδέψει από τις σχολικές τάξεις μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες και όπου αλλού η φαντασία τριγυρίζει. Εδώ, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, με τη φιλολογική της επάρκεια και τη συγγραφική της ευαισθησία, μεταφέρει το ομηρικό έπος σε νεοελληικό, στολιστό και φροντισμένο δεκαπεντασύλλαβο, πατώντας στη δημοτική παράδοση και στην κατοπινή του μετάπλαση σ’ έντεχνο λόγο, από τον Σολωμό στον Παλαμά και από εκεί στον Σεφέρη και στον Ρίτσο, μπολιάζοντας το αρχαίο κείμενο με εμβληματικούς στίχους των μεγάλων μας ποιητών”. – Γιάννης Δούκας

 

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταίχμιο, Όμβρος