Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη κατάγεται από την Κέρκυρα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε ατομική ψυχολογία και πρακτική φιλοσοφία. Εργάστηκε 25 χρόνια στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Είναι πτυχιούχος της δραματικής σχολής «ΙΑΣΜΟΣ» του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει κάνει θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη διαφήμιση και την αρθρογραφία σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα. Έχει κάνει 14 χρόνια κλασικό μπαλέτο και συνεχίζει να ασχολείται με άλλα είδη χορού. Επίσης, από το 2008 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το τραγούδι. Έχει παρουσιάσει μουσικοποιητικές και μουσικές βραδιές σε πολλούς χώρους τέχνης.
Από τα νεανικά της χρόνια γράφει ποίηση, μυθιστόρημα, διήγημα, στίχο. Η ιδιαίτερη ευαισθησία και η αγάπη της για την τέχνη την ώθησαν στον δύσκολο δρόμο της γραφής. Το πρώτο νεανικό βιβλίο ποίησης εκδόθηκε το 1995 από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ με τον τίτλο «Ψίθυροι και Φως». Το 2011 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο ποίησης με τίτλο «Γυμνοί στο χρόνο», το οποίο διασκευάζει αργότερα σε θεατρικό, όπου παίζεται για δύο σεζόν. Το 2007, βραβεύεται σε λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής) με το 1ο βραβείο για το διήγημα «Η σειρήνα της Θάλασσας». Το 2008 στον ΑΣΔΑ, με το 3ο βραβείο για το διήγημα «Εν’ αστέρι πέφτει». Το 2015 με το 3ο βραβείο για το ποίημα «Η χώρα των δακρύων» στον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Καισάρειος Δαπόντες» Σκόπελος. Το 2016 με το 2ο βραβείο ποίησης, 31οι Ποιητικοί αγώνες Δελφών, με το ποίημα «Είμαι ελεύθερος». Το 2017 διασκευάζει σε θεατρικό το παραμύθι «Μιά πόλη μα ποιά πόλη» του Γιώργου Κωνσταντινίδη, το οποίο παίζεται με επιτυχία στη Θεατρική Σκηνή της Ζωής Λάσκαρη.
Το «Πίσω από την κάμερα», είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Πίσω από την κάμερα (2018), Όστρια Βιβλίο
Το στοιχειωμένο σπίτι των γιατρών (2022), 24 γράμματα

Το στοιχειωμένο σπίτι των γιατρών – Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη, Παναγιώτης Τουρναβίτης

Το στοιχειωμένοΜυθοπλασία εμπνευσμένη
από “Το στοιχειωμένο
σπίτι των γιατρών” στην Κέρκυρα


Τρεις φίλοι γιατροί από την Μόντενα της Ιταλίας, ο Ατανάσιο Μπασέττι, ο Τίτο Σαβέλλι και ο Αλμπέρτο Ρομάνο, μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση της μυστικής οργάνωσης της Ιταλικής Καρμποναρίας για την ιταλική ενοποίηση, διέφυγαν από βέβαιο θάνατο. Έφτασαν κυνηγημένοι και καταρρακωμένοι στην Περούτζια της Ιταλίας.

Εκεί παρέμειναν για ένα χρονικό διάστημα, όπου και γνώρισαν άτομα τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Από την Περούτζια ως πολιτικοί φυγάδες, εξόριστοι από την πατρίδα τους, έφτασαν, μέσα από απίστευτες περιπέτειες στην Κέρκυρα, στο «στοιχειωμένο σπίτι των γιατρών», ξεκινώντας ένα δύσκολο ταξίδι που τους χάραξε μια διαφορετική ζωή. Η μοίρα και το σύμπαν ήταν στο πλευρό τους για συνωμοσίες, πάθη, ίντριγκες και απρόσμενες καταστάσεις που εξελίχθηκαν για να καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Γνώρισαν τον έρωτα σε όλες του τις μορφές. Οι αισθήσεις τους έγιναν παραισθήσεις.

Συνάντησαν παράξενα πλάσματα της φαντασίας ή της πραγματικότητας στη «γέφυρα των γιατρών». Ανεξιχνίαστοι θάνατοι στο «σπίτι της εξορίας». Οι εξηγήσεις που ζητούσαν ήρθαν αργότερα ή δεν ήρθαν ποτέ. Ο Αλμπέρτο Ρομάνο, πρωταγωνιστής των εξελίξεων και κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, δρούσε αθόρυβα πίσω από τις επάλξεις.

Τραγικός ήρωας της πολυτάραχης ζωής του, αρνείται να ξεδιπλώσει φανερά τον συναισθηματικό του κόσμο.
Θα καταφέρει να θέσει στον εαυτό του ερωτήματα που θα τον βγάλουν από το τέλμα; Θα πάρει απαντήσεις;
Ένα είναι σίγουρο. Η μοίρα είναι μια σφραγίδα του Θεού που συνήθως βαραίνει τον άνθρωπο, κι εκείνος αποζητά τρόπους για να ξορκίσει το κακό που ο ίδιος προκάλεσε. Έτσι έρχεται αντιμέτωπος με τη Θεία Δίκη και την τιμωρία.
Στην ιστορία μας, η λύτρωση θα έρθει;

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 324 σελ.

Πίσω από την κάμερα – Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη
Η Κατερίνα, μια μοντέρνα γυναίκα, ρομαντική, συναισθηματική, εξωστρεφής, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μια ιδιαίτερη εσωτερική αναζήτηση. Είναι αρκετό καιρό χωρισμένη. Ο γιος της είναι πλέον είκοσι χρόνων. Τον μεγάλωσε μόνη της. Ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με λουλούδια, αλλά τα δύσκολα πέρασαν. Είναι νέα ακόμη και θέλει να ζήσει, να δημιουργήσει. Παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής σε δραματική σχολή και παίρνει πτυχίο ηθοποιού. Κάποια στιγμή, της γίνεται πρόταση από ένα φίλο της σκηνοθέτη, να πρωταγωνιστήσει σε ταινία μεγάλου μήκους.
Ενθουσιάζεται και δέχεται. Υποδύεται μια γυναίκα ψυχίατρο, η οποία πάσχει από ανίατη ασθένεια. Μέσα από το ρόλο, αναλύει, συμπάσχει, συγκινείται, συγκρίνει, αναρωτιέται, ανακαλύπτει τις διαφορές και τα κοινά που έχει μ’ αυτή τη γυναίκα και κάποιες φορές ταυτίζεται. Ανατρέχει στο παρελθόν και ολοκληρώνει κομμάτια του εαυτού της. Η Κατερίνα δεν κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα τη ζωή της. Αντιμετωπίζει με δύναμη τις δυσκολίες. Ζει με πάθος, προσδοκώντας καλλίτερες ανθρώπινες σχέσεις. Έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ γι αυτό και διακωμωδεί τις δύσκολες στιγμές που ζει στο λιλιπούτειο δωματιάκι που διαμένει.
Στα γυρίσματα προκύπτουν τόσο αστείες καταστάσεις, που προκαλούν σε όλους άφθονο γέλιο, αποζημιώνοντας την κούραση τους. «Πίσω από την κάμερα», παίζεται παράλληλα απ’ όλους ένα άλλο έργο ζωής, ενώ γεννιέται στην Κατερίνα ένας ανομολόγητος έρωτας.
Ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, εσωτερικών αναζητήσεων, χιουμοριστικών συμβάντων, προσωπικών συγκρούσεων. Ο κόσμος των παρασκηνίων, μέσα από τη δυσκολία της δημιουργίας και τη μαγεία της έβδομης τέχνης.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 222 σελ.

Πηγές: BiblioNet, Όστρια Βιβλίο