Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη κατάγεται από την Κέρκυρα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε ατομική ψυχολογία και πρακτική φιλοσοφία. Εργάστηκε 25 χρόνια στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Είναι πτυχιούχος της δραματικής σχολής «ΙΑΣΜΟΣ» του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει κάνει θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη διαφήμιση και την αρθρογραφία σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα. Έχει κάνει 14 χρόνια κλασικό μπαλέτο και συνεχίζει να ασχολείται με άλλα είδη χορού. Επίσης, από το 2008 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το τραγούδι. Έχει παρουσιάσει μουσικοποιητικές και μουσικές βραδιές σε πολλούς χώρους τέχνης.
Από τα νεανικά της χρόνια γράφει ποίηση, μυθιστόρημα, διήγημα, στίχο. Η ιδιαίτερη ευαισθησία και η αγάπη της για την τέχνη την ώθησαν στον δύσκολο δρόμο της γραφής. Το πρώτο νεανικό βιβλίο ποίησης εκδόθηκε το 1995 από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ με τον τίτλο «Ψίθυροι και Φως». Το 2011 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο ποίησης με τίτλο «Γυμνοί στο χρόνο», το οποίο διασκευάζει αργότερα σε θεατρικό, όπου παίζεται για δύο σεζόν. Το 2007, βραβεύεται σε λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής) με το 1ο βραβείο για το διήγημα «Η σειρήνα της Θάλασσας». Το 2008 στον ΑΣΔΑ, με το 3ο βραβείο για το διήγημα «Εν’ αστέρι πέφτει». Το 2015 με το 3ο βραβείο για το ποίημα «Η χώρα των δακρύων» στον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό «Καισάρειος Δαπόντες» Σκόπελος. Το 2016 με το 2ο βραβείο ποίησης, 31οι Ποιητικοί αγώνες Δελφών, με το ποίημα «Είμαι ελεύθερος». Το 2017 διασκευάζει σε θεατρικό το παραμύθι «Μιά πόλη μα ποιά πόλη» του Γιώργου Κωνσταντινίδη, το οποίο παίζεται με επιτυχία στη Θεατρική Σκηνή της Ζωής Λάσκαρη.
Το «Πίσω από την κάμερα», είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Πίσω από την κάμερα – Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη
Η Κατερίνα, μια μοντέρνα γυναίκα, ρομαντική, συναισθηματική, εξωστρεφής, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μια ιδιαίτερη εσωτερική αναζήτηση. Είναι αρκετό καιρό χωρισμένη. Ο γιος της είναι πλέον είκοσι χρόνων. Τον μεγάλωσε μόνη της. Ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με λουλούδια, αλλά τα δύσκολα πέρασαν. Είναι νέα ακόμη και θέλει να ζήσει, να δημιουργήσει. Παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής σε δραματική σχολή και παίρνει πτυχίο ηθοποιού. Κάποια στιγμή, της γίνεται πρόταση από ένα φίλο της σκηνοθέτη, να πρωταγωνιστήσει σε ταινία μεγάλου μήκους.
Ενθουσιάζεται και δέχεται. Υποδύεται μια γυναίκα ψυχίατρο, η οποία πάσχει από ανίατη ασθένεια. Μέσα από το ρόλο, αναλύει, συμπάσχει, συγκινείται, συγκρίνει, αναρωτιέται, ανακαλύπτει τις διαφορές και τα κοινά που έχει μ’ αυτή τη γυναίκα και κάποιες φορές ταυτίζεται. Ανατρέχει στο παρελθόν και ολοκληρώνει κομμάτια του εαυτού της. Η Κατερίνα δεν κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα τη ζωή της. Αντιμετωπίζει με δύναμη τις δυσκολίες. Ζει με πάθος, προσδοκώντας καλλίτερες ανθρώπινες σχέσεις. Έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ γι αυτό και διακωμωδεί τις δύσκολες στιγμές που ζει στο λιλιπούτειο δωματιάκι που διαμένει.
Στα γυρίσματα προκύπτουν τόσο αστείες καταστάσεις, που προκαλούν σε όλους άφθονο γέλιο, αποζημιώνοντας την κούραση τους. «Πίσω από την κάμερα», παίζεται παράλληλα απ’ όλους ένα άλλο έργο ζωής, ενώ γεννιέται στην Κατερίνα ένας ανομολόγητος έρωτας.
Ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, εσωτερικών αναζητήσεων, χιουμοριστικών συμβάντων, προσωπικών συγκρούσεων. Ο κόσμος των παρασκηνίων, μέσα από τη δυσκολία της δημιουργίας και τη μαγεία της έβδομης τέχνης.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 222 σελ.

Μυθιστορήματα
Πίσω από την κάμερα (2018), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: BiblioNet, Όστρια Βιβλίο