Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης κατάγεται από τη Μελίκη Ημαθίας. Γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα, ενώ έχει και ρίζες από τα Πλατανάκια Σερρών. Είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά. Τον Μάιο του 2010 δημιούργησε την καταξιωμένη στον χώρο της ιστοσελίδα apostaktirio.gr, η οποία έχει ως κύριο άξονα τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της σελίδας πραγματοποίησε περισσότερους από 200 σχολιασμούς βιβλίων αλλά και
σημαντικές συνεντεύξεις με ανθρώπους των Τεχνών και της Επιστήμης.
Το 2012 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων (2012-2014) και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης Ημαθίας (2014-2019).
Το βιβλίο “Της ζήσης χαρμολύπες” απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Συλλογής Διηγημάτων από το Πετρίδειο Ίδρυμα της Κύπρου το 2016. Τα διηγήματα “Το ματωμένο βουνό” και “Ο θησαυρός” ανέβηκαν ως θεατρικά έργα από το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες “ΑΚΤΙΣ ΟΝΕΙΡΟΥ” 2015 & 2017. Το 2014, κατά τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό “Λόγω Τέχνης”, το διήγημα “Η επιστροφή” ήταν ανάμεσα στα 40 πρώτα που βραβεύτηκαν, από τα 1911 που συνολικά υποβλήθηκαν, με Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον αείμνηστο Μάνο Ελευθερίου. Εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το προσωπικό του ιστολόγιο είναι: Αλέξανδρος Ακριτίδης.
Μυθιστορήματα
Η πυξίδα των ονείρων (2011), Ιβίσκος
Χίλιοι τρόποι για να πεθάνεις (2014), Ιβίσκος
Πλεκτάνη εξ αίματος (2018), Ινφογνώμων Εκδόσεις
Πλεκτάνη εξ αίματος (2023), Αποστακτήριο (Ε)

Διηγήματα
Αλαργινή ηχώ (2007), Εκδόσεις Α. Αλτιντζής
Της ζήσης χαρμολύπες (2016), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Ποίηση
Λέξεις που ψάχνουν για φτερά (2005), Εκδόσεις Α. Αλτιντζής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο θησαυρός του Γαλακτού (2020), Αποστακτήριο
Οι μαγικές καστανιές (2022), Αποστακτήριο

Συλλογικά έργα
Ας υφάνουμε ποίηση (2005), Μαλλιάρης Παιδεία
Τα κείμενα – Τόμος Α (2009), Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας
Τα κείμενα – Τόμος Β (2012), Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας
Συλλογή διηγημάτων Λόγω Τέχνης (2014), Μεταίχμιο

Βραβεία – Διακρίσεις
Διακρίσεις Διηγημάτων
Α΄ Επαινος Διηγήματος 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (2006)
Β΄ Βραβείο Διηγήματος στο Διεθνή Διαγωνισμό του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ με θέμα «Αιγαίο» (2006)
Α΄ Βραβείο Διηγήματος στο Διαγωνισμό της Ένωσης Συγγραφέων Σερρών (2006)
B΄ Επαινος Διηγήματος Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πειραϊκού Συνδέσμου (2007)
Α΄Βραβείο Διηγήματος στον ετήσιο Διαγωνισμό του ΚΕΛΑΙΝΩ, με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες» (2007)
Βραβείο «ΚΕΛΑΙΝΩ» για τη συλλογή διηγημάτων «Αλαργινή ηχώ» (2008)
Α΄ Βραβείο Διηγήματος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2009)
Τιμητική Διάκριση Διηγήματος Πνευματικής & Ολυμπιακής Στέγης «Δημήτριος Βικέλας» Δήμου Βεροίας και Συνδέσμου Φιλόλογων Ν. Ημαθίας (2010)
Α΄ Βραβείο Διηγήματος Θαλασσινής Λογοτεχνίας Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος (2011)
Επαινος Διηγήματος Β΄ Διαγωνισμού Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας (2011)
Α΄ Βραβείο Διηγήματος Διαγωνισμού Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (2012)
Διάκριση Διηγήματος 4ου Διαγωνισμού Λόγω Τέχνης (2014)

Διακρίσεις Ποιημάτων
Α΄ Βραβείο «Ανθρωπιστικής ποίησης» στα Σικελιανά στη Σαλαμίνα (2005)
Γ΄ Βραβείο «Σατυρικής ποίησης» στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ (2005)
Επαινος ποίησης Εταιρίας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου (2006)
Επαινος ποίησης Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στους Δελφικούς Αγώνες (2006)
Τιμητική Διάκριση ποίησης Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος σε Διαγωνισμό με θέμα «Μακεδονικός Αγώνας» (2007)
B΄ Βραβείο ποίησης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Συλλόγου «Οι εν Αττική Φίλοι των Επτανήσων» (2009)
Επαινος ποίησης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Άθλον Ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη-Κουτσοχέρα» (2009)
Επαινος ποίησης στον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό του Δήμου Χορτιάτη με θέμα «Προσφυγιά» (2010)
Α΄ Βραβείο Ποίησης Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (2011)
Τιμητική Διάκριση Ποίησης Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς (Αυστραλία) στο Διαγωνισμό «Τα Δάση, οι Ζωές μας» (2011)

Πλεκτάνη εξ αίματος – Αλέξανδρος Ακριτίδης

Πλεκτάνη


Ένας αυταρχικός πατέρας. Μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη. Μια άστοργη λύση για την αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού… Η περιπετειώδης πορεία της Μελίνας που, παρά τις πληγές του παρελθόντος, γυρίζει με αισιοδοξία τις νέες σελίδες της ζωής της σε έναν ξένο τόπο. Ώσπου… το παρελθόν επιστρέφει δριμύτερο για να πάρει το αίμα του πίσω. Όμως η αναζήτηση της δικαίωσης οδηγεί τους πρωταγωνιστές σε μια «πλεκτάνη». Μια επικίνδυνη λύση ώστε να πληρώσουν κάποιοι τις αδίστακτες πράξεις τους.

Αποτελεί ωστόσο η εκδίκηση τον σωστό τρόπο αντίδρασης για τον άνθρωπο; Έχει πράγματι τη δύναμη να σβήνει τις παλιές πληγές ή είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα; Είναι άραγε όλα όπως φαίνονται ή πίσω από την επιφάνεια κρύβονται σκοτεινότερα σχέδια;

Αυτό το μυθιστόρημα πραγματοποιεί μια βαθιά τομή στις ανθρώπινες σχέσεις και στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, τους οποίους θέτει σε αλλεπάλληλες ψυχολογικές δοκιμασίες. Μέσα από τις εμπειρίες της νεαρής Μελίνας, εξετάζεται το διαχρονικό δίλημμα αν ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να συγχωρεί σε βάθος ή αν πρέπει να παίρνει το νόμο στα χέρια του.

Επανέκδοση: “Ινφογνώμων Εκδόσεις”, 2018

Μυθιστόρημα, Αποστακτήριο, 2023, 312 σελ.

Πλεκτάνη εξ αίματος – Αλέξανδρος Ακριτίδης




Ένας αυταρχικός πατέρας. Μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη. Μια άστοργη λύση για την αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού… Η περιπετειώδης πορεία της Μελίνας που, παρά τις πληγές του παρελθόντος, γυρίζει με αισιοδοξία τις νέες σελίδες της ζωής της σε έναν ξένο τόπο. Ώσπου… το παρελθόν επιστρέφει δριμύτερο για να πάρει το αίμα του πίσω. Κι όταν αναζητείται η δικαίωση, η προσφυγή σε μια “πλεκτάνη” μοιάζει ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση, ώστε να πληρώσουν κάποιοι τις αδίστακτες πράξεις τους. Θα γίνει το εφαλτήριο για μια μεγάλη αναμέτρηση με ανάλγητους κι επικίνδυνους ανθρώπους.
Αποτελεί ωστόσο η εκδίκηση το σωστό τρόπο αντίδρασης για τον άνθρωπο; Μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο που να σβήνει μεμιάς τις παλιές πληγές της καρδιάς ή είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα; Είναι άραγε όλα όπως φαίνονται ή πίσω από την επιφάνεια κρύβονται σκοτεινότερα σχέδια;
Η “Πλεκτάνη εξ αίματος” αποτελεί μια σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις, δοκιμάζοντας παράλληλα με ρεαλισμό χαρακτήρες και προθέσεις. Μέσα από τις εμπειρίες της ηρωίδας Μελίνας, εξετάζεται το διαχρονικό δίλημμα αν ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να συγχωρεί σε βάθος ή αν πρέπει να παίρνει το νόμο στα χέρια του.

Μυθιστόρημα, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2018, 306 σελ.

Της ζήσης χαρμολύπες – Αλέξανδρος Ακριτίδης




“Της ζήσης οι χαρμολύπες” μέσα από πέντε επιλεγμένα αφηγήματα.
“Το σάζι του πατέρα μου” αναφέρεται στην υποδοχή και αντιμετώπιση των προσφύγων του 1922 από τον κρατικό μηχανισμό και τον ντόπιο πληθυσμό, θίγοντας το σημαντικό ζήτημα της προσφυγικής αποκατάστασης. Μια ιστορία γι’ αυτά που δένουν τους ανθρώπους με το παρελθόν τους αλλά και για τις ανέμελες νύχτες της αγγελόπλαστης Σμύρνης. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού το 2012. “Το ύστατο χαίρε” είναι μια δραματική ιστορία με κωμικά στοιχεία, που εξετάζει με μια εναλλακτική ματιά τη διαχείριση του πένθους. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2009. “Ο θησαυρός” είναι ένα ηθογραφικό ταξίδι, που εστιάζει στις πατροπαράδοτες αξίες του ελληνικού λαού. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος το 2011. “Οι ήρωες” είναι ένα ευρηματικό διήγημα που αναδεικνύει τη μεταπολεμική “μνήμη” των ανθρώπων, μέσα από κωμικοτραγικά περιστατικά. Τέλος, το διήγημα “Εν βρασμώ ψυχής” είναι ένα ψυχογράφημα, που βασίζεται πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, που μπορούν να διαμορφωθούν μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της επαρχίας.

Διηγήματα, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2016, 84 σελ.

Χίλιοι τρόποι για να πεθάνεις – Αλέξανδρος Ακριτίδης




Δεκαετία του ’90. Δυο παιδιά αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία και έχοντας αυτήν για διαβατήριο, πορεύονται προς τον ανδρισμό τους. Η εργασία στην Πυροσβεστική θα γίνει κοινή τους μοίρα και η μετάβαση στον κόσμο των ευθυνών φυσική εξέλιξη. Ο Στέφανος, σταθερός και ισορροπημένος χαρακτήρας, θα έχει πάντα τον ρόλο του ‘προστάτη’ για τον μικρότερο φίλο του Θωμά, ο οποίος, επιρρεπής στην απερισκεψία και στον κίνδυνο, θα δει γρήγορα οικογένεια και καριέρα να φθείρονται απ’ τις επιλογές του.
Και τότε η ρόδα της ζωής θα κυλήσει με γοργούς ρυθμούς προς το σκοτάδι. Με φόντο ένα ολέθριο διαζύγιο, ο Θωμάς θα διεισδύσει στον κόσμο του τζόγου και των κυκλωμάτων εμπορίας λευκής σαρκός και θα συνεργαστεί με άτομα αδίστακτα κι επικίνδυνα. Θα ζήσει από κοντά το παιχνίδι αλληλοεξόντωσης μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, που κινούν τα νήματα του trafficking γυναικών, τη στιγμή που ο φίλος του Στέφανος θα προσπαθεί να τον συνετίσει και να του βρει διεξόδους. Η Αγνή, ταλαιπωρημένη και ηττημένη από τον Θωμά, θα ξαναζήσει τον έρωτα απ’ την αρχή και θα μισήσει τον πρώην άντρα της σαν τον χειρότερο εχθρό της.
Ο δρόμος χωρίς επιστροφή και η καταστροφή αναπόφευκτη. Ο Θωμάς θα βιώσει το μεγαλύτερο ‘δίλημμα’ της ζωής του ανάμεσα στον θάνατο και τον θάνατο. Θα μπορέσει να ξεφύγει για μια ακόμη φορά από τα ίδια του τα λάθη; Θα αποδεχτούν ο Στέφανος με την Αγνή την τελευταία και ‘εξωφρενική’ επιθυμία του; Είναι πράγματι οι “Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις”, η μόνη λύση για να σβηστούν τα αμαρτήματα και να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους;

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2014, 296 σελ.

Η πυξίδα των ονείρων – Αλέξανδρος Θ. Ακριτίδης




Αυτή είναι η ιστορία της Εύας και του Μιχάλη. Ενός νεαρού ζευγαριού δασκάλων που η μετάθεσή τους σε μια επαρχιακή πόλη θα σημάνει την έναρξη μιας μεγάλης περιπέτειας. Μια σειρά περίεργων ονείρων θα μετατρέψει τη ζωή του Μιχάλη σε αγωνιώδη αναμέτρηση με το χρόνο για την αναζήτηση της αλήθειας. Η διαλεύκανση δυο μυστηριωδών θανάτων θα γίνει το πρώτο του μέλημα, ενώ η άγνωστη γυναίκα του διπλανού παλιού αρχοντικού θα περιπλέξει ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Στόματα που σιωπούν, πρόσωπα που γνωρίζουν καταστάσεις, και πληγωμένες μνήμες μιας φοιτητικής ζωής που έληξε με το θάνατο της φίλης τους Αρετής. Η ανεξήγητη μετάβαση της υπόθεσης απ’ το πραγματικό στο μεταφυσικό θα ωθήσει το νεαρό δάσκαλο από την Κρήτη ν’ αναζητήσε1 την αλήθεια σε τόπους άγνωστους και μακρινούς. Η απροσδόκητη εμπλοκή της γυναίκας του και του καλύτερού του φίλου θα οδηγήσουν την υπόθεση στα άκρα και οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στην επιφάνεια θα καταπλήξουν τους πάντες. Η κλειστή κοινωνία με τα ταμπού τη, οι πληγές του παρελθόντος και η βασανισμένη ζωή ενός μικρού κοριτσιού θα ενταχθούν στις προσχεδιασμένες επιδιώξεις του προσωποποιημένου κακού. Η τελική αναμέτρηση μαζί του θα είναι δύσκολη και αδυσώπητη.

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2011, 157 σελ.

Αλαργινή ηχώ – Αλέξανδρος Θ. Ακριτίδης




Πέντε όμορφα διηγήματα, με ελληνική θεματογραφία, γεμάτα παράδοση, έθιμα, συνήθειες της ζωής από το παρελθόν – όταν τα ήθη ήταν διαφορετικά, όπως και η ζωή των ανθρώπων – μα και σύγ­χρονες ιστορίες, οπότε διαφορετικά ή και ανάλογα τα βάσανα τους. Όμορφος Λόγος, που ρέει, όπως στα σενάρια από ‘κείνες τις παλιές ελληνικές ταινίες, όπου οι ήρωες, αν και απλοί άνθρωποι, είχαν δυ­νατή προσωπικότητα, είχαν λόγο ύπαρξης… ζούσαν. Πετυχημένα σε­νάρια, ατόφια κομμάτια ζωής, που περιγράφει, αλλά και σκηνοθετεί με μαεστρία, ο συγγραφέας-ποιητής Αλέξανδρος Ακριτίδης. Και αυ­τή είναι η συνταγή για το καλό διήγημα. Αρχή, μέση και τέλος, διά­λογοι, ροή.
Ο τρόπος ανάπτυξης, η εξέλιξη των ιστοριών, η ζωντάνια της αφήγησης, ο γλαφυρός τρόπος περιγραφής, αλλά και τα ίδια τα θέ­ματα, με τους πρωταγωνιστές-ήρωες, είναι τα στοιχεία που αναδει­κνύουν τα διηγήματα. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που η συγκίνηση αναδύεται αυθόρμητα, και, χωρίς υπερβολή, τα μάτια υγραίνονται από κάτι – άγνωστα στους πολλούς, στις μέρες μας – μικρά λαμπερά διαμάντια. Ναι, γιατί όχι; Αυτή είναι η Ζωή, αυτή είναι η Αλήθεια, έτσι πρέπει να ‘ναι ο άνθρωπος, έτσι να ξαναγίνει: να ξαναβρούμε τη χαμένη αθωότητα, να ξαναμάθουμε να πονάμε και να κλαίμε… να ξαναγίνουμε άνθρωποι, δηλαδή. Κι αυτό, εν μέρει, είναι χρέος και των δημιουργών, των Πνευματικών Ανθρώπων… των Λογοτεχνών. Καλοί και απαραίτητοι οι «εστέτ», αλλά, αν η Τέχνη δεν αφορά και τον απλό κόσμο, αν δεν ξεκινάει από το λαό και να επιστρέφει σε αυτόν – όπως γινόταν παλιά – … αν η Ποίηση – συνώνυμη της λέξης Ζωή- δεν προέρχεται από ταλέντα, που να εξελίσσονται, βέβαια, με την Παιδεία την οποία θα πρέπει να παρέχει το Κράτος, οι Δήμοι, τα Πνευματικά Κέντρα, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν…, θα συ­νεχιστεί η «πτώση» του Ανθρώπου, και ο επερχόμενος ποιητής ή συγγραφέας, θα έχει να θρηνεί, μόνο. Και αν… θα έχει απομείνει κάτι, για το οποίο θα μπορεί να θρηνήσει!

Διηγήματα, Εκδόσεις Α. Αλτιντζής, 2007, 48 σελ.

Λέξεις που ψάχνουν για φτερά – Αλέξανδρος Θ. Ακριτίδης




Είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Αλέξανδρου Ακριτίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλτιντζή και περιλαμβάνει 98 ποιήματα, χωρισμένα κατά ενότητες, μιας δημιουργικής πορείας των τελευταίων 17 χρόνων, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες και έχουν συμμετάσχει σε ποιητικούς διαγωνισμούς.

Οι «Λέξεις που ψάχνουν για φτερά» συνθέτουν εικόνες της ψυχής του ποιητή. Η ψυχή του αναρωτιέται, αναζητά, προβληματίζεται, ταξιδεύει, υμνεί τις ομορφιές της πατρίδας και της ζωής. Ονειρεύεται, ερωτεύεται, ζει, χορεύει, μεθά, ψάχνει τη θέση της σ’ αυτόν τον κόσμο. Οι «Λέξεις που ψάχνουν για φτερά» είναι η φωνή της ψυχής του. Η φωνή που γίνεται ψίθυρος, παράπονο, άγγιγμα της συνείδησης, ύμνος αλλά και τραγούδι. Ένα τραγούδι που ζητά να ενωθεί με άλλες φωνές, με άλλες μελωδίες, με άλλες ψυχές. Ζητά να μας παρασύρει σε ένα χορό μεθυστικό και συνάμα λυτρωτικό. Καθώς αυτό το ταξίδι ξεκινά, ας μη διστάσουμε, με τα μάτια της ψυχής μας έτοιμα, ας ενώσουμε τη φωνή μας μ’ αυτή του ποιητή, ας συντονιστούμε στο ρυθμό που μας προτείνει.
Σαχπατζίδου Μάρθα, φιλόλογος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη λογοτεχνία.

Ποίηση, Εκδόσεις Α. Αλτιντζής, 2005, 136 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ινφογνώμων Εκδόσεις, Ιβίσκος, Αποστακτήριο