Αλέξανδρος Ντερπούλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αλέξανδρος Ντερπούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988-92) και Υποκριτική και Σενάριο στο Θεατρικό Eργαστήρι Bασίλη Διαμαντόπουλου (1990-92).
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματά του, έχει ανεβάσει πέντε θεατρικά έργα κι έχει δουλέψει ως κειμενογράφος στην ελληνική τηλεόραση.
Παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής στο δικό του “Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής” που λειτουργεί στην Αθήνα από το 2006.
Eίναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από το 2005.

Στη σκιά των πύργων – Αλέξανδρος Ντερπούλης
Ο Στέφανος μετά το θάνατο της γυναίκας του προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να ξαναρχίσει τη ζωή του. Βρίσκει ένα σπίτι κοντά σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας κάτω από ένα λόφο με δύο μεσαιωνικούς πύργους. Εκεί αποφασίζει να μείνει παρά την αρνητική συμπεριφορά των κατοίκων. Οι μοναδικοί του γείτονες είναι η Χριστίνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένας άνδρας, ο Φίλιππος, λίγο μεγαλύτερος από αυτόν.
Οι τρεις αυτοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν, πληγώνουν ο ένας τον άλλον, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Ο καθένας θέτει τους δικούς του όρους στο παιχνίδι της συνύπαρξης. Ο Φίλιππος προσκολλάται στον Στέφανο, γίνεται μέρος της ζωής του και ζηλεύει οτιδήποτε και οποιονδήποτε εισχωρεί ανάμεσά τους. Η Χριστίνα προσπαθεί να προφυλάξει το Στέφανο από τον Φίλιππο που παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια μονοτονίας. Ο Στέφανος «μοιράζεται» προσπαθώντας να είναι δίκαιος με όλους. Κανείς όμως από τους τρεις δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που πραγματικά κρύβει μέσα του, αυτό που πραγματικά είναι και αυτό που πραγματικά επιθυμεί,.
Οι τρεις αυτοί άνθρωποι, εκτός από το κοινό παρόν, τους συνδέει και ένα κοινό παρελθόν το οποίο θα γίνει γνωστό όταν θα έχουν εξαντλήσει πια τα όριά τους, όταν θα έχουν φτάσει στα άκρα, ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Ποιος όμως είναι ο πραγματικά δυνατός για αυτό; Ποιος είναι αυτός τελικά που θα προτιμήσει την εν ζωή και ποιος την εν θανάτω σιωπή;

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2000, 300 σελ.

Το νησί κάτω από την ομίχλη – Αλέξανδρος Ντερπούλης
1927, Κυριακή της Τυρινής: ενώ ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή και δεν έχει κοπάσει ακόμα ο πόλεμος μεταξύ των οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου, καταφθάνει στη Σαντορίνη, ως απεσταλμένος του Αρχιεπισκόπου, ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ, προκειμένου να ερευνήσει κάποιες «περίεργες» καταγγελίες εναντίον της Μητροπόλεως. Άνδρας γοητευτικός και εξαιρετικά φιλόδοξος, με ευφράδεια λόγου και δύναμη πειθούς, ο πρώην ιατροδικαστής Δανιήλ σύντομα θα αντιληφθεί ότι πίσω από την ηρεμία του νησιού ένα «ηφαίστειο» σιγοβράζει. Οι θάνατοι που απροσδόκητα διαδέχονται ο ένας τον άλλο, οι ιδιόρρυθμες έως ύποπτες σχέσεις μεταξύ των κατοίκων, οι θρύλοι για την επιστροφή των ζωντανών νεκρών, ένας εφιάλτης από το παρελθόν, ένας άλυτος γρίφος, αλλά και τα θέλγητρα της γυναικείας σάρκας, θα τον εμπλέξουν σε μια περιπέτεια μυστηρίου, σε ένα ταξίδι στο χρόνο χωρίς γυρισμό, σε μια καταβύθιση στα άδυτα της εκκλησιαστικής ιστορίας, όπου όλα φαντάζουν δεδομένα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο…
Ενα θρησκευτικό θρίλερ για την προαιώνια διαπάλη μεταξύ της έρευνας και της πίστης, μεταξύ της αλήθειας και της ομίχλης που συχνά την περιβάλλει.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010, 589 σελ.

Κόστα Ρίκα – Αλέξανδρος Ντερπούλης
«Φεύγω, ναι, φεύγω» έλεγε για αρκετή ώρα ακόμα με έναρθρο λόγο και όχι μόνο μεγαλόφωνα στα εσώτερα του μυαλού και του κορμιού της. Τόσο μεγάλη σημασία είχε γι’ αυτήν, παρά την έντονη επιθυμία της να το αποδιώξει. Ηταν πλέον γεγονός ότι θα έφευγε.Το αποφάσισε και τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφασή της. Ολα είχαν έρθει έτσι ώστε αυτή η λύση να φαντάζει ως η μόνη διέξοδος από τον λαβύρινθο όπου παράδερνε αδιάκοπα τα…

Μυθιστόρημα, Μίνωας, 2014, 172 σελ.

Μυθιστορήματα
Στη σκιά των πύργων (2000), Ελληνικά Γράμματα
Το νησί κάτω από την ομίχλη (2010), Εκδόσεις Καστανιώτη
Κόστα Ρίκα (2014), Μίνωας

Κινηματογράφος
Ως σεναριογράφος στις παρακάτω ταινίες:
Ενα καλοκαιρινό βράδυ (1998)
Κόκκινες ζουμερές ντομάτες
Τηγανητές πατάτες
Το μυστικό της ευτυχίας (2005)

Θεατρικά έργα
ΣουρεαλEPΩΣ (1997)
Θεριά ανήμερα (2001)
Ρωμαίος και Ιουλιέτα… Η επόμενη μέρα (2005)
Η γεύση της ευτυχίας (2010)
COSTA RICA (2011)
H γοητεία της παρακμής

Τηλεόραση
Ως σεναριογράφος στις παρακάτω τηλεταινίες και εκπομπές:
ZAΠ (1995)
Δύο στα όρθια (2000)
Νυχτερινό τρένο (2001)
Χορεύοντας με τους ζαραλύκους (2004)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ελληνικά Γράμματα