Αλέξανδρος Παύλου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αλέξανδρος Παύλου γεννήθηκα και μεγάλωσε στην Αθήνα, το πρώτο του πτυχίο αφορούσε την πληροφορική και το δεύτερο την οινολογία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας και ερασιτεχνικά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και περιφερειακά έντυπα.
Ως παρατηρητής της πραγματικότητας γράφει στα άρθρα του όλα τα αιώνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον ψυχισμό του ανθρώπου. Μετά από πολλά μικρά κείμενα αποφάσισε να κάνει την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με “Το παραμύθι ενός ξεπεσμένου πρίγκιπα” που θίγει άλλοτε δραματικά και άλλοτε χιουμοριστικά την έννοια και την αξία της ηθικής μέσα από μια περίεργη ιστορία.
Τον ελεύθερό του χρόνο τον περνά βλέποντας θέατρο, ακούγοντας μουσική ή περπατώντας στα σοκάκια της πόλης.
Νουβέλες
Η ψυχανάλυση του Χάροντα (2017), Bookstars – Γιωγγαράς

Διηγήματα
Δεκατρείς αποδράσεις από έναν αφιλόξενο παράδεισο (2018), Bookstars – Γιωγγαράς
8 ημέρες έρωτα (2019), Bookstars – Γιωγγαράς

Αφηγήσεις
Το παραμύθι ενός ξεπεσμένου πρίγκιπα (2016), Εκδόσεις Φυλάτος

Δοκίμια-Μελέτες
Οδός Μεταμορφώσεως (2021), Bookstars – Γιωγγαράς

Οδός Μεταμορφώσεως – Αλέξανδρος Παύλου

Οδός ΜεταμορφώσεωςΖήσε τον κόσμο περπατώντας


Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να προβληματίσει τον αναγνώστη σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να το κατανοήσει, μέσα από πραγματικές, – αλλά και φανταστικές – ιστορίες που άκουσα, βίωσα ή έπλασα και θα ‘θελα να μοιραστώ.
Το βασικό συστατικό της ψυχικής ηρεμίας είναι η κατανόηση του «δεν είμαστε μόνοι». Το έργο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια ευαίσθητη ματιά σε θέματα όπως η συνύπαρξη, η αποδοχή και η κατανόηση των γύρω. Η αυτοπραγμάτωση αργεί πολύ, ίσως να μην την κατακτήσουμε ποτέ, αλλά η αλλαγή οπτικής είναι, σίγουρα, η αφετηρία της πνευματικής υγείας.

Αυτοπραγμάτωση, Bookstars-Γιωγγαράς, 2021, 106 σελ.

Το παραμύθι ενός ξεπεσμένου πρίγκιπα – Αλέξανδρος Παύλου
Το βιβλίο αυτό διαβάζεται όπως ακριβώς γράφτηκε, μ’ ένα ποτήρι τζιν στο χέρι. Είναι ουσιαστικά ένα βιωματικό έργο από τις παραστάσεις που έχω πάρει τα τριάντα τρία χρόνια της ζωής μου από καλούς μου φίλους και από μένα τον ίδιο, κι όλες αυτές οι εμπειρίες έχουν γίνει μια ιστορία. Αυτό που επιχειρεί να εκφράσει η παρακάτω διήγηση είναι πως ο έρωτας δε χρειάζεται στάνταρ προϋποθέσεις για να γεννηθεί. Μπορεί να ξετρυπώσει μέσα από την πιο περίεργη γνωριμία ή την πιο αλλόκοτη κατάσταση και να γίνει παράδεισος, κόλαση αλλά κυρίως μάθημα γι’ αυτόν που θα τον ζήσει.

Αφηγήσεις, Εκδόσεις Φυλάτος, 2016, 64 σελ.

Η ψυχανάλυση του Χάροντα – Αλέξανδρος Παύλου
Υπάρχουν όρια; Και ποιος τα ορίζει; Όρια ζωής και θανάτου, χρόνου, απείρου, επέκεινα;
Πόσο μεγάλο είναι το ταξίδι και ποιοι το ολοκληρώνουν.
Πού είναι η αρχή και ποιο το τέλος.
Υπάρχει ελευθερία και γνώση;
Και πόση τόλμη χρειάζεται τελικά για το…πέρασμα.

Νουβέλα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2017, 80 σελ.

Δεκατρείς αποδράσεις από έναν αφιλόξενο παράδεισο – Αλέξανδρος Παύλου
Το βιβλίο αυτό, γράφτηκε σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και μαύρη, πράγμα που αποτυπώνεται και στις ιστορίες που ακολουθούν. Δεν υπάρχουν παραμυθένιοι έρωτες και αξιοζήλευτες ζωές. Σ’ αυτό το έργο βασιλεύουν τρία πράγματα: η πραγματικότητα, η κοινωνική αδικία και η αδιαφορία. Στο δρόμο γεννιούνται πολλές καταστάσεις που αξίζουν την προσοχή μας. Μια καλή κουβέντα ή μια βοήθεια που στα μάτια μας φαντάζει ανούσια, για τον απέναντι μπορεί να είναι ο λόγος για να ζήσει άλλη μια μέρα.

Διηγήματα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2018, 80 σελ.

8 ημέρες έρωτα – Αλέξανδρος Παύλου
Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς γεννιέται ένας έρωτας; Δεν μιλώ για τις εγκεφαλικές συνάψεις, αλλά για τις ψυχικές.

Αναλογίστηκε ποτέ κανείς, πώς εμπνέεται η ψυχή για ν’ αναλάβει χρέη Θεού; Το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι η απάντηση, αλλά δεν ξέρω αν αρκεί, θα δούμε.

Διηγήματα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2019, 92 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος, Bookstars – Γιωγγαράς