Αλέξανδρος Ψαρράς

Αλέξανδρος Ψαρράς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αλέξανδρος Ψαρράς γεννήθηκε στην Αθήνα.
Διαμένει στον Πειραιά και την Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της οικογένειας του πατέρα του. Είναι πατέρας δύο παιδιών που ζούνε και εργάζονται στο εξωτερικό. Σπούδασε στην Φυσικομαθηματική σχολή του ΑΠΘ, αλλά μελέτησε περισσότερο τους ανθρώπους και τις ιδέες. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο και ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απέκτησε μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες και την Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και επιμορφώσεις για θέματα Εκπαίδευσης, Ιστορίας, Πολιτισμού, Ποίησης, Γλωσσολογίας, Μεθοδολογίας της Επιστήμης, Ορθολογικής σκέψης, Νέων Τεχνολογιών κ.ά. Είναι δραστήριο μέλος και στέλεχος συνδικαλιστικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και πολιτιστικών φορέων, από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Γράφει από νεαρή ηλικία, με διαφορετικές αφορμές και ύφος.
Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές «Μπλε τετράδια», Εκδόσεις Άπαρσις (2021), «Εκλογίκευση συναισθημάτων», Εκδόσεις Όταν (2023). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά, ιστοσελίδες. Έχουν επίσης λάβει τιμητικές διακρίσεις στους Πανελλήνιους Δελφικούς αγώνες της ΠΕΛ το 2021 και 2022.
Ποίηση
Μπλε τετράδια (2021), Άπαρσις
Εκλογίκευση συναισθημάτων (2023), Εκδόσεις Όταν

Εκλογίκευση συναισθημάτων – Αλέξανδρος Ψαρράς

Εκλογίκευση


Το συναίσθημα είναι η πρωταρχική ύλη της συγκρότησης του «είναι» μας. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις, η ιδεολογία, επικάθονται πάνω στα συναισθήματα και δίνουν λογική φόρμα στο προσδόκιμο, το επιθυμητό, το ανεκπλήρωτο. Τα γράμματα στην αγαπημένη, εραστών προηγούμενων εποχών, έγιναν μηνύματα στο κινητό («Ερωτικά μηνύματα») και αυτά με τη σειρά τους, πέρασαν από την βάσανο της εκλογίκευσης και έγιναν ποιήματα. Η παρατήρηση πάλι, είναι η πρωταρχική ύλη της θεωρίας. Ενίοτε παρατηρούμε για να εντάξουμε το «είναι» μας σε ένα κόσμο γνωστών συνόλων, να περιορίσουμε την ανασφάλεια μας μπροστά στο άγνωστο, να δώσουμε ανθρώπινη μορφή σε παραστάσεις, βιώματα, να αποτυπώσουμε φωτογραφικά το διαρκές «γίγνεσθαι». Από αυτήν την ανάγκη προέκυψαν οι «Προσωπογραφίες». Στο πρώτο μου βιβλίο «Μπλε τετράδια» ο χρόνος διαπερνά όλα τα ποιήματα, παραφυλά πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες, για να νοηματοδοτήσει την πορεία ενηλικίωσης, προβληματισμών και αναζητήσεων «τριάντα χρόνων». Στο δεύτερο βιβλίο μου «Εκλογίκευση συναισθημάτων», ο τόπος («Τοπογραφίες») είναι το στέρεο υπόβαθρο, όπου εξελίσσονται οι αβεβαιότητες πριν ωριμάσει το συναίσθημα, όπου η λογική κάνει απολογισμό για τους έρωτες που ξοδευτήκαμε, τους δρόμους του αγώνα που περπατήσαμε, τα ερωτήματα που έμειναν μετέωρα, για την γνώση που κατακτήσαμε, για την ένταξη μας στην ιστορική εξέλιξη, για αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, ώστε να πάρουν δικαίωση οι ιδέες και ανάπαυση οι χαμένες ψυχές…
Αλέξανδρος Ψαρράς

Ποίηση, Εκδόσεις Όταν, 2023, 96 σελ.

Μπλε τετράδια – Αλέξανδρος Ψαρράς

Μπλε τετράδια


Τα ποιήματα είναι αποτύπωση στιγμών, γεγονότων, ερεθισμάτων, προβληματισμών, αμφισβητήσεων, με τον ιδιαίτερο τρόπο που συγκροτούν τον ποιητικό λόγο του γράφοντα. Με λίγα λόγια είναι συμπυκνωμένα δράματα με την μέγιστη δυνατή αφαίρεση που επιτρέπει η ποίηση. Ο λόγος δεν καταγράφει πάντοτε δρώμενα, αλλά φωτίζει, αναλύει, δίνει διέξοδο στο άφατο και το ασυνείδητο. Τα ποιήματα πέρα από την λογοτεχνική τους αξία, είναι τροφοδότες της σκέψης και αχθοφόρος συναισθημάτων. Η αφορμή για τα ποιήματα, είναι αναμνήσεις της νιότης, η αποξένωση από τους ανθρώπους και το περιβάλλον, η πρόκληση του έρωτα κι ένα νοσταλγικό αντάμωμα μ’ αυτούς που συμπορευτήκαμε και μ’ αυτούς που αφήσαμε πίσω μας. Εύχομαι, καθώς τα διαβάζετε, να νιώσετε το άρωμα της νιότης, το σκίρτημα του έρωτα, την πίστη που χρειαζόμαστε για να πορευόμαστε με σύνεση και αξιοπρέπεια. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις για να γκρεμίσετε ότι σας στοιχειώνει και δυσκολεύει τον δρόμο για την αυτοεκπλήρωση.

Ποίηση, Άπαρσις, 2021, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άπαρσις, Εκδόσεις Όταν