Αλεξία Ν. Χαρούπα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Αλεξία Ν. Χαρούπα είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου καθώς και του προγράμματος MBΑ με ειδίκευση στον τομέα Global Hospitality & Tourism Management του Πανεπιστημίου UET στο Μιλάνο. Είναι η εμπνευστής και συγγραφέας του Storytelling Hotel, για το οποίο έχει αναγνωριστεί με εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Επίσης έχει συνεργαστεί με ξενοδοχεία όπως η Costa Navarino και το Katikies Santorini. Το ταξίδι της αυτό συνεχίζεται μέσα από την έρευνά της στο χώρο της Ρητορικής και της Αφηγηματολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με στόχο την εξερεύνηση του πώς οι λέξεις πλάθουν τον κόσμο γύρω μας και μέσα μας.
Αφηγήσεις-Ταξίδια και περιηγήσεις
Περπατώντας μέσα σε ηλιοστάλακτα καλοκαίρια (2021), Oasis Publications

Περπατώντας μέσα σε ηλιοστάλακτα καλοκαίρια – Αλεξία Ν. Χαρούπα

Περπατώντας μέσαΜικρές ταξιδιωτικές αφηγήσεις Ελλάδας-Ιταλίας


Σε αυτό το νοερό ταξίδι που μας προτείνει η Αλεξία Χαρούπα, είναι ο Όμηρος, ο Ελύτης, ο Παλαμάς, ο Σεφέρης, ο Καβάφης που μας ακολουθούν, είναι ο Saba, o Ungaretti, o Δάντης, ο Leopardi, o Carducci, ο D’Annunzio, γιατί το βιβλίο της συγγραφέως αυτή την ποίηση μας θυμίζει. Η λέξη ποίηση άλλωστε όπως υπερηφανεύονται οι Ιταλοί προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα ποιώ που σημαίνει κατασκευάζω, δημιουργώ, δηλαδή μέσω της δημιουργίας αλλάζω τη ζωή μου. Αυτή είναι η πρόταση και η πρόκληση του βιβλίου να αλλάξουμε τη ζωή μας επαναφέροντας τις αυθεντικές αξίες της.
Η μεγάλη επιτυχία και η διαφορετικότητα του εγχειρήματος της συγγραφέως είναι ότι ανακαλεί και ενεργοποιεί την πολιτισμική μας μνήμη με «όπλα» τη φωτογραφία και την περιγραφή, όπου οι εικόνες μετασχηματίζονται σε χείμαρρο λέξεων στο μυαλό μας και οι λέξεις μετασχηματίζονται σε εικόνες και όλα μαζί σε αισθήσεις. Διαβάζεις και ενστικτωδώς κλείνεις τα μάτια μην σε τυφλώσει ο ήλιος του Αιγαίου, ενώ αισθάνεσαι να σκάνε τα κύματα την αρμύρα του Τυρρηνικού και στα αυτιά σου αντηχούν τα γέλια και οι ψίθυροι των ανθρώπων στις passegiate του Κόμο και στις αυλές της Νάπολι.
Καλοκαίρι είναι οι άνθρωποί του, Τόπος είναι οι άνθρωποί του, Μέτρο του Χρόνου και του Χώρου ο άνθρωπος, το πολύτιμο και μοναδικό μήνυμα του Μεσογειακού Πολιτισμού, και οι αξίες του: Φιλο-Ξενία, Αγαπώ τον ξένο, τον άλλο ή L’altro siamo noi. Οι άλλοι είμαστε εμείς.

Ευθύνη Σειράς: Παναγιώτης Κάπος
Πρόλογος: Ευγενία Π. Μπιτσάνη

Αφηγήσεις, Ταξίδια και περιηγήσεις, Oasis Publications, 2021, 172 σελ.

Πηγές: Biblionet, Oasis Publications