Αλέξης Δαμιανίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αλέξης Δαμιανίδης γεννήθηκε το 1992 στο Χάβιροβ Τσεχίας, όπου κι έμεινε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Έπειτα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, ξεκινώντας παράλληλα να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα είκοσι δύο του χρόνια πήρε πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας και λίγο αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Συγχρόνως σπουδάζει μουσική, παίζει κιθάρα, κρουστά και τραγουδάει. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τσεχικά και κινεζικά, ενώ παράλληλα διδάσκει ξένες γλώσσες σε Κινέζους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα ταξίδια στην Ινδία, τα νησιά Γκαλαπάγκος και τη Ζιμπάμπουε, για να αναφερθούν μόνο μερικά, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και τις εμπειρίες από τις σπουδές και τις διάφορες δουλειές που κατά καιρούς τον κρατούσαν απασχολημένο, ξύπνησαν μέσα του το συγγραφικό δαιμόνιο και την ανάγκη να μοιραστεί με συνανθρώπους του όλα εκείνα που τον απασχολούσαν και του δημιουργούσαν ερωτήματα και συναισθήματα.

Το μαύρο περιδέραιο – Αλέξης Δαμιανίδης
Τι θα έλεγες αν σου πρότεινα να πάρεις τον ρόλο μου; Να το παίξεις για λίγο θεός, ένας μικρός θεός του χαρτιού και της μελάνης. Όποτε θες, με διαγράφεις και βάζεις κάποιον άλλο στη θέση μου, κάποιον που ίσως αγαπάς περισσότερο.

Αν πάλι το επιθυμείς, μπορεί οι δρόμοι μας να συναντηθούν. Σε αυτήν ή και σε κάποια άλλη διάσταση. Αρκεί μόνο να το γράψεις.

Δεν μπορώ να σε πείσω να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να σε προειδοποιήσω: Η ιστορία του Ιάκωβου δεν είναι μια απλή ιστορία. Δαιδαλώδη παράλληλα σύμπαντα, ενδόμυχες συγκρούσεις, μυστηριώδεις χαρτορίχτρες και υποχθόνιοι γιατροί είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα βρεθούν μπροστά σου καθώς βουτάς στις σελίδες του. Αν όμως σε τρομάζουν οι προκλήσεις της ψυχής και του νου, αν ζητάς ένα απλό κι ανώδυνο ανάγνωσμα, τότε άσε το βιβλίο αυτό στο ράφι και συνέχισε να προχωράς. Η επιλογή είναι δική σου. Όπως πάντα.

Νουβέλα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 84 σελ.

Νουβέλες
Το μαύρο περιδέραιο (2020), Εκδόσεις Πηγή

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή