Αλέξης Δάρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Αλέξης Δάρας γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΑΣΟΕΕ). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως καθηγητής Λυκείου από το 1996. Άρχισε να γράφει ποίηση σε ηλικία 19 ετών. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Μύρισε πως ακούγεται το φως” εκδόθηκε το 1999, από τις εκδόσεις “Αστάρτη”. Η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο “ή” κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις “Ίδμων”. Τα πιο πολλά ποιήματα του “ή” γράφτηκαν στην Κρήτη, τη Σύρο και τη Μήλο, όπου έχει ζήσει για πέντε χρόνια. Έχει ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική και την Ασία. Το 2007 συντόνισε δέκα διαφορετικές ομάδες video artists που μεταμόρφωσαν δέκα ποιήματά του, δημιουργώντας, σε συνεργασία με το “Μικρό Πολυτεχνείο”, την συλλογή βίντεοποιημάτων “Τα κοχύλια της ερήμου”.
Έχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις (1993, 1994, 1995, 1996, 2003, 2006). Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, όπου είχε εκλεγεί στα όργανα διοίκησης το 2008. Είναι ιδρυτής της ποιητικής ομάδας “Ποίηση στην εποχή της εκποίησης” και συμμετέχει ενεργά και σε άλλες κοινωνικά ευαισθητοποιημένες ομάδες καλλιτεχνών, όπως ο “Ορίζοντας Γεγονότων”, η “Βιντεοποίηση” κ.ά. Στα τέλη του 2013 πρωτοπαρουσίασε την πειραματική μουσικο-θεατρικο-ποιητική παράσταση “Αστάθμητος παράγοντας” που αποτελείται από 11 ποιήματά του συνδεδεμένα σε μία ενιαία πλοκή. Το 2015 το ποίημά του “Λήθη” τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο λογοτεχνίας του φανταστικού για το 2014, κατηγορία: ποίηση του φανταστικού, διοργάνωση: περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές. Είναι ένας από τους πρωτεργάτες δημιουργίας της “Γιορτής της Ποίησης”, που έλαβε χώρα στη Δονούσα τον Αύγουστο του 2015.
Είναι ενεργά πολιτικοποιημένος, συμμετέχει στις κινηματικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες από το 1980 έως σήμερα.
Το 2016 κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το βιβλίο του “Περί εξουσίας” ως μια βάση σύγχρονου πολιτικού προβληματισμού και διαλόγου. Ζει, εργάζεται και κινείται μεταξύ Πειραιά και Αθήνας.
Έχει το blog: Αλέξης Δάρας
Ποίηση
Νέα πράξη θαυμάτων (2020), 24 γράμματα

Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική
Περί εξουσίας (2016), 24 γράμματα
Περί εξουσίας (2017), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Ποιητικές συνARTήσεις 2016 (2016), Άπαρσις

Νέα πράξη θαυμάτων – Αλέξης Δάρας
Ας μιλήσουμε με μέρα στα λόγια μας
κι ας έχει πέσει η νύχτα βαθιά
στο βάραθρο του κρασοπόταμου,
όπου η μακάρια πηγή σταλάζει
τα ψιθυριστά της αποφθέγματα.
Το διάλυμα των λόγων μας
στη λάβρα των άκρατων πόθων
είναι η νέα πράξη θαυμάτων.

Ποίηση, 24 γράμματα, 2020, 110 σελ.

Περί εξουσίας – Αλέξης Δάρας
Η εξουσία ως σύστημα, παιχνίδι, μηχανισμός, στη σημερινή εποχή της ολοκλήρωσής της.

Από τις διαμάχες που γίνονται για την εξουσία, η μόνη οντότητα που ποτέ δεν βλάπτεται είναι η ίδια η εξουσία. Συνήθως αυτή δυναμώνει και ο βαθμός κυριαρχίας και ελέγχου πάνω στους ανθρώπους εντείνεται.

Παρ’ όλες τις αλλαγές συστημάτων που έχουν συμβεί στην ιστορία, υπάρχει ένα σύστημα που ποτέ δεν άλλαξε: η ύπαρξη εξουσίας. Το σύστημα αυτό μέσα από την αλλαγή των μορφών του επιτυγχάνει την αναπαραγωγή και την επέκτασή του.

Τα χαρακτηριστικά της σημερινής υπερσυγκέντρωσής της μελετώνται στο βιβλίο αυτό, καθώς και ο ρόλος και η λειτουργία της παλαιότερα, σήμερα και ίσως στο μέλλον.

Πολιτική, 24 γράμματα, 2017, 108 σελ.

Περί εξουσίας – Αλέξης Δάρας
Το βιβλίο “Περί εξουσίας” είναι γραμμένο στην εποχή της εκποίησης, στην περίοδο που η Ελλάδα τέθηκε υπό την επίβλεψη του Δ.Ν.Τ. Είναι γέννημα της εποχής που γράφτηκε, παρ’ όλο που οι βασικές
ιδέες του είχαν εμφανιστεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Όσο τις επεξεργαζόμουν, τόσο η τρέχουσα πραγματικότητα τις συμπλήρωνε και έκλεινε τα κενά.
Και τις επιβεβαίωνε με όλο και πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αυτά που συνέβησαν από το 2007 και μετά, με τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση και πυκνότητά τους, έφθασαν κάποια στιγμή να γίνουν για μένα απόδειξη ότι όντως τα πράγματα είναι όπως τα έβλεπα. Οφείλω λοιπόν στα γεγονότα της περιόδου 2007-2015, αν όχι τη γέννηση των ιδεών του βιβλίου, τουλάχιστον τη σιγουριά ότι τις ιδέες αυτές αξίζει να τις επικοινωνήσω.

Το “Περί εξουσίας” στοχεύει στο να εξηγήσει κάποιες πλευρές της σημερινής πραγματικότητας που αφορούν όλους μας. Δεν βασίζεται στο πλήθος των στοιχείων που προσκομίζει, ούτε αντλεί εγκυρότητα από το πλήθος των παραπομπών. Προαπαιτεί πάντως ένα ελάχιστο ποσό κοινωνικής εμπειρίας, ενημέρωσης και παρατήρησης. Δε φιλοδοξεί να εξαντλήσει το θέμα, αλλά να το θέσει σε μια βάση όσο το δυνατόν πιο πραγματική και μεθοδολογικά γόνιμη. Επιχειρεί να σηκώσει ένα ένα τα
πέπλα που καλύπτουν την αλήθεια, με πλήρη συναίσθηση ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πέπλα να ανασηκωθούν…

Πολιτική, e-book, 24 γράμματα, 2016, 86 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα